Faydalı İçecekler
Enginar Sirkesi Faydaları Nelerdir? Enginar Sirkesi Zayıflatır mı? 04.06.2021

Korona virüs pandemisi, bize sağlığımızın önemini bir kez değil birçok kez daha hatırlattı. Bağışıklık sistemini korumak, hasta olmamak için mücadele etmek ve kendimize iyi bakmak artık çok daha önemli bir noktada. Korona virüs hayatımıza girdiğinden beri birçok korunma yöntemi öğrendik. Maske, mesafe ve hijyen kurallarını hayatımızın bir parçası yaparken, kendimizi içten ve dıştan korumaya da dikkat ettik. Korona virüsten korunmanın en önemli yollarından biri sağlam bir bağışıklığa sahip olmaktır. Vücut, bakteriler ya da virüslerle savaşacak gücü bulursa korku daha da azalacaktır şüphesiz. Bağışıklık sistemini korumak ya da güçlendirmek için de onlarca önlem alıyoruz. Gerek bağışıklık sistemini korumak, gerekse sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve metabolizmayı arttırmak için en önemli destekçilerimizden biri sirkeler. Alıç sirkesi, elma sirkesi derken onlarca farklı tat ve çeşitte sirke giriyor hayatımıza. Bugün ise konumuz yine bu sirkelerden biri olan enginar sirkesi. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren enginar sirkesi hakkında bilgiler derledik. Enginar sirkesi, en çok bilinen elma sirkesi ya da üzüm sirkesine iyi bir alternatiftir. Salatalarda, mezelerde kullanılabilir. Aynı zamanda et yemeklerinde ve soslarda da kullanılır. Sebze yemeklerinde enginar sirkesi kullanmak, çok hoş bir lezzet elde edilmesini sağlayacaktır. Enginar sirkesinin pek çok yararı vardır. Enginar sirkesinin yararlarından kısaca bahsedelim.

Enginar sirkesi ne işe yarar? Enginar sirkesi faydaları nelerdir?

Enginar sirkesi zayıflatır mı sorusunun yanıtı ile başlayalım. Diyette birtakım sirkelerden destek alınabilir. Örneğin aç karnına sirkeli su içmenin metabolizmayı hızlandırdığı düşünülür. Ancak başlı başına enginar sirkesi kilo vermeyi sağlar gibi net bir cümle kurmak doğru olmayacaktır zira tek başına zayıflatan mucize bir ürün yoktur. Elma sirkesi, üzüm sirkesi, alıç sirkesi gibi sirkeler ancak ve ancak sağlıklı yaşamı desteklemek için kullanılabilir. Etkili ve kalıcı kilo vermek için öncelikli olarak doğru beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Bu noktada enginar sirkesi için zayıflatır demek doğru değildir ancak sağlıklı yaşamı desteklediğini söylemek mümkündür zira oldukça fazla faydası vardır. Şimdi gelin bu faydalara kısaca değinelim.

1 -    Kanser hastalığı ile savaşabilir!

Enginar sirkesi şifalı bir üründür. Özellikle bitkisel olması bakımından önemlidir. Enginar sirkesinin kanserle mücadelede yardımcı olduğu söylenir. İçerisinde yer alan antioksidanlar sayesinde birçok kanser hastalığının oluşma ihtimalini düşürebilir. Meme kanseri ya da prostat kanseri gibi hastalıklardan korunmak için kullanılabilecek doğal çözümlerden biri olduğu düşünülür.

2 -    Kansızlığa iyi gelir!

Vücuttaki demir eksikliğinin pek çok zararı vardır. En başında da kansızlık sorunu gelir. Enginar sirkesi, kansızlık sorununa iyi gelebilir. Günlük demir ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Vücuttaki demir oranını yükseltebilir bu sayede demir eksikliğine bağlı olarak çıkan hastalıklarla da savaşabilir.

3 -    Bağışıklık sistemini güçlendirir!

Yazımızın başında güçlü bir bağışıklığın ne kadar önemli olduğuna değinmiştik. Demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olan enginar sirkesi aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

4 -    Bağırsakları çalıştırır!

Bağırsak sorunlarının giderilmesinde önemli etki sağlayabilir. Bağırsak problemleriyle savaşabilir. Özellikle kabızlık sorununa iyi geldiği söylenebilir. Bağırsaklarda oluşan parazitleri temizler, bu sayede sağlıklı bir sindirim sistemi geliştirir. Metabolizmanın canlanmasını sağlaması da cabası.

5 -    Kan şekerini dengeler!

Enginar sirkesi lifli bir yapıdadır. Bu nedenle kandaki insülini dengeleyebilir. İnsülin dengelemesi özellikle şeker hastaları için önemlidir. Kan şekeri belirli bir seviyenin altında olursa daha az acıkma sağlanır yanı sıra kişi daha dinç olur. Ani kan şekeri düşüşünü önlemek için enginar sirkesi ile su karıştırılabilir.

6 -     Cildi gençleştirebilir!

Enginar sirkesi antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede cilt bakımı konusunda bize destek sağlar. Cildi zararlı maddelerden ve yağlardan arındırabilir. Enginar sirkesini düzenli olarak tüketmek cildi güzelleştirmeye yarayabilir. Sivilce, akne, siyah nokta ve cilt lekeleri için bitkisel bir çözüm olabilir.

7 -    Karaciğeri korur!

Enginar sirkesinin en önemli faydalarından biri karaciğeredir. Karaciğeri koruması ile ünlüdür diyebiliriz. Enginar sirkesi, karaciğer fonksiyonlarının verimli bir şekilde görevini yerine getirmesini destekler. Karaciğerin temizlenmesini sağlarken, karaciğerin daha sağlıklı olmasına da katkı sağlar.

8 -    Enerji verir!

Enginar sirkesi, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Kanı temizler ve bu sayede organların düzgün çalışmasına destek olur. Vücut daha az yorulduğu için enerji seviyeleri daha yüksek olur. Kişi kendini daha dinç hisseder.

Enginar sirkesi nasıl yapılır?

Enginar sirkesi marketten ya da aktarlardan hazır olarak satın alınabildiği gibi evde de yapılabilir. Bunun için ihtiyacınız olan 2 adet yeşil enginardır. Enginarları kabuklarını soymadan parçalar halinde bölün. Ardından bir kavanoza yerleştirin. Kavanozun kapak kısmına gelmeyecek şekilde enginarların üzerine su ilave ettikten sonra üzerine yaklaşık 3 kaşık kadar sirke dökün. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra kavanozun kapağını kapatın ve 20 gün bekleyin. Bu ilk 20 günlük bekleme süresinde enginarları her gün tahta bir kaşık ile yavaşça karıştırabilirsiniz. Yaklaşık 3 ay kavanozu serin bir yerde bekletin. 3 ayın sonunda doğal enginar sirkesi hazır olacaktır.

Önemli not: Sirkeler midesi hassas insanlar için uygun olmayabilir. Mide sorunu olanlar ya da başka kronik rahatsızlıkları olanlar için sirke kullanımı birtakım zararlar doğurabilir. Bunu önlemek için, sirkeyi yemeklerinize katmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar