Güzellik
Evde Kolay Kil Maskesi Nasıl Yapılır – Kil Maskesi Yapımı 28.04.2019

Kil maskesi, tarihteki en eski kozmetik yöntemlerinden biri olarak biliniyor. Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan bu yöntemin günümüzde de yaygın bir biçimde kullanıldığını söyleyebiliriz. Farklı cilt tiplerinde uygulanabilen bu yöntem, düşüm maliyeti, kolaylığı ve çabuk temizlenebilmesi sebebiyle tercih ediliyor. Cilt sağlığına ve güzelliğine oldukça fayda sağlayan bu yöntemi uygulamadan önce, bazı bilgileri edinmekte fayda var.


Kil Maskesi Nedir?

kil-maskesi-4

Kil, toprakta, volkanik alanlarda ve doğada bol bulunan bir malzemedir. Mineral içeriği sayesinde, cilde ciddi anlamda fayda sağlar. Doğada bulunan bazı killerin vücudu toksinlerden arındırdığı, ciltte sıkılaşma sağladığı bilinmektedir. Kil maskesi, şifa kilinin macun hâline getirilmesiyle uygulanır. Cilt güzelliyle birlikte, egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde de uygulanmaktadır. Uygulandığı bölgede kırılmaların ve siyah nokta gibi ögelerin temizlenmesini sağlar.


Kil Maskesinde Hangi Kil Türleri Kullanılır

kil-maskesi-3

Doğada birçok farklı kil türü bulunmaktadır ancak çok azının cilde uygulamak için elverişli olduğunu belirtmek gerekiyor. Beyaz, yeşil, sarı, pembe, kırmızı gibi renklere sahip kil çeşitleri, kil maskesi uygulaması için uygundur.

Beyaz Kil: Beyaz kil, ciltteki gözeneklerin temizlenmesine, sivilcelerin giderilmesine ve yağ oranının dengelenmesinde faydalıdır.

Yeşil Kil: Ciltteki gözenekleri yağdan arındırma özelliğine sahip olan yeşil kil, Fransız kili olarak da biliniyor. Ciltteki fazla yağın alınmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, cilt yüzeyindeki ölü hücreleri temizleyerek cildin onarılmasını ve yenilenmesini sağlıyor.

Mavi Kil: Deniz toprağı ve su yosunu gibi bileşenlere sahip olan mavi kil, bazı güneş kremlerinin içeriğinde de yer almakta. Ciltteki sivilcelerin ve yara izlerinin giderilmesine yardımcı olan mavi kil, daha açık bir cilt rengine kavuşmak isteyenler için de uygun.

Pembe Kil: Yanık ve kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olmakla birlikte, hassas ciltler için uygun bir maske değildir.

Sarı Kil: Cilt yüzeyindeki gözenekleri tıkayan kir, mikrop ve siyah noktaları yok ederek, cildin onarılmasını sağlar. Ancak uygulanacak ilk maske değildir. Beyaz ve yeşil kil maskeleri uygulandıktan sonra problemler giderilmediyse, sarı kil maskesi kullanılabilir.

Kırmızı Kil: Egzama tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Ayrıca ciltteki pullanma ve kaşıntı problemlerinin de giderilmesini sağlar. Sık uygulanması önerilen bir madde değildir. Ayda bir kere uygulanması yeterli olacaktır.


Kil Maskesi Nasıl Hazırlanır?

kil-maskesi-2

Kili macun hâline getirmek için su ile karıştırmanız yeterli. Ancak kil türlerine ve uygulama amacına göre farklı tarifler bulunuyor. Kil maskesi yapmadan önce, cildinizde hangi sorunun giderilmesini istedğinize karar vermelisiniz. Yapılacak uygulamaya göre, kil su karışımına başka maddeler de etkileyebilir, kil maskesinin etksini güçlendirerek cildinizdeki sorunların kısa süre içinde giderilmesini sağlayabilirsiniz.


Cildin Ferahlatılması İçin

Kil maskesi uygulamak için cildinizde bariz bir problem olması gerekmiyor. Cildinizi ferahlatmak için vereceğimiz tarifi uygulayabilirsiniz.

Bu tarifi uygulamak için yarım tatlı kaşığı limon suyu, iki adet aspirin ve yarım tatlı kaşığı kil gerekiyor. Aspirinleri toz hâline getirdikten sonra, kil ve limon suyu ile karıştırınız. Karışımı on dakika beklettikten sonra uygulayabilirsiniz. Ancak uygulamadan önce, yüzünüzü ılık bir suyla yıkamanız gerekiyor. Bu maskeyi on günde bir yaparak cildinizin rahatlamasını ve daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.


Sivilce Giderici Maske

Yirmi günde bir uygulanan bu maske için 1 yemek kaşığı limon suyu, 30 gram gül suyu, 50 gram soda ve 5 tatlı kaşığı kil gerekiyor. Malzemeleri cam bir kap içinde, krem kıvamına gelene kadar karıştırdıktan sonra, yüzünüzün tamamına veya sivilceli bölgelere uygulamanız yeterli olacaktır. Maske kuruduktan sonra yüzünüzü temizleyip nemlendirici sürmeyi unutmamalısınız. Ancak bu maskeyi uygularken, sivilce oluşumuna yol açan etkenlerden –fast food tüketimi gibi- uzak durmanızda fayda var.


Yağlı Ciltler İçin

Yağlı bir cilt, yüzünüzde rahatsız edici bir parlaklığa sebep olabilir. Kil maskesi uygulamasıyla bu durumunda kurtulmak mümkün.

1 tatlı kaşığı portakal suyu, 1 tatlı kaşığı elma suyu, yarım limon suyu ve yarım tatlı kaşığı vazelin ile bir yemek kaşığı kili cam bir kap içinde karıştırarak maskeyi hazırlayabilirsiniz. Karışımın krema kıvamına gelmesi gerekiyor. Maskeyi cildinize sürdükten sonra beş dakika kadar bekleyip ılık su ile temizlemeniz yeterli olacaktır. Haftada bir kere uygulayarak, yüzünüzdeki yağlanmayı ve parlamayı engelleyebilirsiniz.


Siyah Noktaları Gidermek İçin

Yüzünüzdeki siyah noktaları temizlemek için, 1 tatlı kaşığı papatya suyu ile 1 çay kaşığı yeşil kili karıştırarak yaptığınız maske yeterli olacaktır.

Malzemeleri karıştıdıktan sonra tek yapmanız gereken yüzünüzde on dakika kadar bekletmek ve cildinizi temizlemek. Cildinizi ılık suyla veya temizleyici losyonla silebilirsiniz. Eğer hassas bir cildiniz varsa, bekleme süresini on dakikadan az tutmanız faydalı olacaktır. Bu maskeyi haftada en fazla bir kere uygulamanız gerekiyor.


Canlılık Verici Kil Maskesi

kil-maskesi-1

2 yemek kaşığı su, yarım çay kaşığı nemlendirici krem, 1 tatlı kaşığı mısır unu ve 1 tatlı kaşığı kili hazırladıktan sonra, 1 çay kaşığı pirinci öğütüp un hâline getirin. Malzemeleri karıştırıp krema kıvamına getirdikten sonra cildinize uygulayıp 10 dakika kadar bekletin. Maske kuruduktan sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayabilirsiniz. Ancak bu maskeyi haftada bir kereden fazla uygulamanızı önermiyoruz. Ayrıca, pirinci metal ile temas etmeden öğütmeniz gerekiyor.


Kil Maskesinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kil maskesinin her durumda uygun bir yöntem olmadığını belirtmekte fayda var. Doğru ölçülerde kullanmadığınız ve uygulama periyotlarına dikkat etmediğiniz takdirde, ciddi zararlarla karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle, kil maskesini yüzünüzde gereğinden fazla tuttuğunuz takdirde cildinizi kurutabilir. Ayrıca, bazı insanlarda kilin içeriğindeki minerallere karşı alerji olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kil maskesi uygulaması yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Benzer Yazılar