Faydalı Yiyecekler
Hamsinin Şaşırtıcı Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

Hamsinin Şaşırtıcı Faydaları

Hamsi sağlık yararları arasında  sağlıklı kalp, cilt bakımı, kilo kaybı yanı sıra sağlıklı kemikler ve dişleri içerir. Bu faydalar, omega-3-yağ asitleri, proteinler ve içinde bulunan çeşitli besinlerden kaynaklanır. Hamsi alımı da kötü kolesterol ve toksin düzeylerini düşürmektedir.

Hamsi Nedir?

Hamsi, küçük, tuzlu su, Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanusu'na yayılmış 100'den fazla farklı türle avlanan balıklardır. Genellikle büyük okyanuslarda bulunurlar, bu da onları büyük miktarlarda yakalamayı çok kolaylaştırır. Hamsi yakalamanın en popüler yerlerinden biri Akdeniz'dir. Bu nedenle Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika mutfaklarının büyük bir bölümüdür.

Tatları hoş olmasa da insanlar çeşitli sağlık yararları nedeniyle onları yerler. Normalde teneke kutularda satılırlar ve pizzalar, sandviçler, Sezar salatası sosu ve domates sosu üzerine konulabilirler.

Hamsi Beslenmesi

Hamsi, sağlığın korunmasına yardımcı olan omega-3-yağ asitleri, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.   Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko içerirler. Hamsi, tiyamin, riboflavin, niasin, folat, C vitamini, B12, B6, A, E ve K gibi iyi bir vitamin kaynağıdır. Bu yağlı balıklar ayrıca iyi yağ ve kolesterol içerir.

Hamsilerin Sağlık Açısından Faydaları

Hamsinin çok şaşırtıcı sağlık yararları var, bunları aşağıda ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. 

Kalp Sağlığını Geliştirin

Hamsi çok miktarda doymamış yağ içerir ve bu da LDL (kötü) kolesterolün varlığını azaltabilir.   Ateroskleroz, kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olurlar.

Omega-3-Yağ Asitlerince Yüksek

Hamsi türüne yüksek  miktarlarda bulunan Omega-3 yağ asidi, sağlıksız kolesterolü ortadan kaldırır.  Kalp ve beyin sağlığını iyileştirir, kilo kaybını artırır, göz sağlığını artırır ve cenin gelişimini artırır.

Cilt bakımı

Diyetinizin düzenli bir parçası olarak hamsi eklenmesi, erken yaşlanma ile ilişkili kırılmalar ve kırışıklıkları önlemenin yanı sıra yumuşak bir cildin korunmasına da yardımcı olabilir.  Ayrıca güneş yanığına karşı korunmaya yardımcı olabilirler, böylece cilt kanseri riskini azaltırlar.  

Kilo Kaybı

Hamsi, önemli miktarda protein ve düşük kalorili bir sayıya sahiptir, bu da onları kilo vermeye çalışan insanlar için ideal kılmaktadır.   Artan protein seviyeleri doymuş hissetmenize yardımcı olur ve bu da aşırı yemeyi önler.   Buna ek olarak, ghrelin (açlık hormonu) üretimini bastırır. Böylece, balık size ekstra kaloriler almadan , bol besin ve sağlık yararları sağlar!

Kemik Sağlığını Geliştirin

Hamsi içinde bulunan vitamin ve mineraller, güçlü kemikler oluşturmaya ve osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararı sağlar.  Hamsilerde bulunan kalsiyum ve A vitamini, kemik büyümesini olumlu yönde etkiler, bu da bu küçücük balıkların kemik bozunmasıyla mücadelede oldukça faydalı olmasını sağlar. Kalsiyum ayrıca dişlerin zayıflamasının korunmasında ve kuvvetli tutulmasında da bir bütündür.

Doku ve Hücre Onarımı

Protein açısından zengin hamsilerin, hücre metabolizmasının ve bağ dokusu onarımının ve yeniden büyümesinin işleyişine ve verimliliğine yarar sağladığı uzun süredir bilinmektedir.     Yüksek proteinli besinler ayrıca, kilo kaybını desteklemeye, kan şekeri düzeylerini korumaya ve kemikler, kaslar, kıkırdak ve dokular oluşturmaya yardımcı olur.   Genel olarak, vücudunuzun kendini iyileştirme kabiliyetinde büyük bir destek olabilirler. 

Göz Sağlığı

Hamsi, göz sağlığını artıran A vitamini bakımından zengindir.  Makula dejenerasyonunu ve kataraktları önler, bu nedenle  hamsileri yiyin ve gözlerinizi koruyun!

Demir Açısından Zengin

Demir bakımından zengin hamsi, oksijen beslemesini arttırır ve vücuttaki kan dolaşımını artırır.

Selenyumun İyi Kaynağı

Hamsilerde bulunan bol selenyum, çeşitli fizyolojik süreçlerde yer alan çeşitli enzimleri harekete geçirmeye yardımcı olur.   Bunlar kan damarı fonksiyonunu ve tiroid hormon üretimini içerir.

Niasin ve Vitamin B12'de Zengin

Hamside bulunan bol miktarda B12 vitamini ve niasin, sağlıklı bir sinir sistemi fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur.   Bu vitaminler ayrıca depresyon, yorgunluk, konfüzyon, sinir hasarı ve zayıf dokunma hissini önlemeye yardımcı olur.

Diğer Faydalar

Hamsinin diğer faydaları arasında şunlar bulunur:

Son Derece Sürdürülebilir

Somon, tilapia ve yayın balığı aksine, hamsi çiftlik balığı  değildir. Hamsi doğrudan vahşi doğadan  yakalanır, bu da onları diğer çiftlik balıklarına maruz kalan tehlikeli kimyasallardan uzak tutar. Bu da Hamsi balıklarını  son derece sürdürülebilir hale getirir.

Antienflamatuvar

Hamsi içindeki Omega-3 yağ asitleri, çeşitli kronik inflamatuar hastalıkları önleyen güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Sindirimi Artırır

Zengin bir potasyum kaynağı olan hamsi daha iyi iskelet kası kasılmasına ve sindirime yardımcı olur.

Toksisiteyi Önleme

Çok fazla balık yemenin en büyük tehlikelerinden biri, vücutlarında sıklıkla bulunabilen yüksek miktarda cıva ve diğer çevresel toksinlerdir. Daha küçük balıklar, özellikle kısa ömürlerinden dolayı çok daha az toksine sahiptir ve bu nedenle, daha fazla balıktan çok daha az toksin eklerken, aynı besinsel faydaların çoğunu hala sağlarlar!

Saklama İpuçları ;

Hamsi satın alırken ve saklarken hatırlamanız gereken birkaç ipucu:

Hamsi, taze, konserve veya konserve, tuzlanmış, yağlı ve macun formlarında mevcuttur.
Her zaman korunmuş olanlar üzerinde taze hamsi seçin. Bununla birlikte, tuz konserve veya konserve hamsi kolayca kullanılabilir.

Mühürlü kabı açtıktan sonra tüm hamsiyi tüketin.
Tüm kabı kullanmayı düşünmüyorsanız,  yıkayın, bir zeytinyağı kabına koyun, kapatın ve tekrar soğutun. Bu şekilde saklama  5 gün sürebilir.
Not: Hamsi ezmesi, taze ve işlenmiş olanlara göre daha az lezzet ve besin içerir. 

Hamsi Nasıl Kullanılır?

İşte Bu Balığı Kullanmanın Birkaç Yolu:

 



  • Hamsi afrodizyak olarak çiğ olarak yenebilir. Bununla birlikte, ham hamsi paraziter enfeksiyonlara neden olabilir.


  • Yemek yemeden önce hamsilerinizi dondurun veya pişirin.


  • Asya taraflarında ve Javanese sambal, Vietnamca nuac mom ve Thai nam pla gibi yemeklerde kullanılırlar.


  • Erişteler, çorbalar, köriler, vb. Eklenmesiyle birlikte sos, reçel, turşu ve   yapmak için kullanılabilirler.


  • Hamsi ayrıca çeşitli yemekler hazırlamak için ızgara, buğulama, kızartma ve fermente edilebilir.

 

Yan Etkiler

Hamsilerin Yan Etkileri Şöyledir:

Anisakiasis: Bu ringa solucanı hastalığı, ham hamsilerin neden olduğu parazit bir enfeksiyondur.   Semptomlar bulantı, kusma, diyare veya abdominal krampları içerir.
Yüksek Tansiyon: Konserve hamsi yüksek bir sodyum düzeyine sahiptir ve aşırı alım, kalp krizine veya felce neden olan tansiyonu yükseltebilir.
Nörotoksin: Hamsi bağırsağında biriken Domoik asit tehlikeli bir nörotoksindir. Böylece, bütün hamsi alımları amnesik kabuklu deniz yosunu zehirlenmesine neden olabilir.

Benzer Yazılar