Bitkisel
Ihlamurun Faydaları Nelerdir, Ihlamur Nasıl Yapılır? 22.09.2018

Ihlamur haziran ve ağustos ayları arasındaki dönemde sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Ağaç ve çalı şeklinde görülebilir. Tilia veya linden olarak da adlandırılmaktadır. Ihlamur oldukça hoş kokulu ve yumuşak içimli, lezzetli bir bitkidir. Ihlamur çayı özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketilmektedir. Ihlamur pek çok rahatsızlığa karşı koruma sağlar. Bu sebeple hemen hemen herkesin evinde bulunan bir bitkidir. Özellikle kış aylarında görülen grip, nezle, öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelmesi ile bilinir. Ihlamur bitkisi oldukça etkili bir balgam söktürücü, öksürük kesicidir. Ayrıca uykusuzluğu gidermede, ödem attırmada, solunum yolu hastalıklarının bertaraf edilmesinde de oldukça etkilidir.

 


Ihlamur Bitkisi Nedir?

 

ihlamurun-faydalari-4

Ihlamur ebegümecigiller olarak adlandırılan malvaceae familyasından gelen bir ağaç türüdür. Ilıman ve yarı tropik bölgelerde yetişir. Ülkemizde ıhlamur ağaçlarına çoğunlukla Marmara Bölgesi ile Doğu Karadeniz kesimlerinde rastlanılır. Bazı durumlarda ağaç şeklinde ve bazı durumlarda da çalılık şeklinde ortaya çıkar. Ihlamur çiçekleri haziran ve ağustos ayları arasındaki dönemde açar. Çiçekleri etrafa oldukça güzel bir koku yayar ve çay yapımında bu güzel kokulu çiçekleri kullanılır.

Ihlamur çiçekleri bünyesinde fitokimyasallar barındırır. Bu fitokimyasallar sayesinde çiçekler renkli ve tatlı bir aromaya sahip olur. Ihlamurda etken madde olarak şeker, manganez, C vitamini, reçine, flavon, glusid, ossidaz, müsilaj, farnesol, çeşitli organik asitler ve uçucu yağlar mevcuttur.

Söz konusu etken maddeler sayesinde ıhlamur hazmettirici, spazm giderici, balgam söktürücü, ruhen gevşetici, terletici, ödem attırıcı ve kan sulandırıcı etkilere sahiptir.

 


Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

 

ihlamurun-faydalari-3

Ihlamur antioksidan bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kanserli hücrelerle mücadelede ve solunum yolu hastalıklarının iyileştirilmesinde tercih edilir. Ihlamurun yararları şu şekilde sıralanabilir:

 


1. Ruhsal rahatlatıcıdır

 

Ihlamur rahatlatıcı etkilere sahip olan bu sebeple de sedatif olarak sınıflandırılan bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre ıhlamurun anksiyete, stres gibi ruhsal sorunlarla baş etmede oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ihlamur sayesinde rahat bir gece uykusu elde edilir. Endişe, gerginlik azaltılır, sakinleşme sağlanır. Günlük olarak düzenli bir şekilde ıhlamur tüketiminin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülür.

 


2. Soğuk algınlığı, nezle ve öksürüğe savaş açar

 

Ihlamurun en çok bilinen yararları arasında grip, nezle ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelişi yer alır. Bu yüzden özellikle kış aylarında yoğun olarak ıhlamur tüketimi tercih edilir. Ateş düşürücü ve terletici özellikte olması sayesinde grip, nezle ve solunum yolu hastalıkları iyileştirilir. Ihlamur ile boğaz ağrısı, öksürük geçer. Tahriş olan solunum yolu yatıştırılır.

 


3. İltihaba karşı korur

 

Ihlamur ile kan basıncı düşürülür ve bu sayede de damarlardaki iltihaplanma tedavi edilir. Ayrıca kılcal damarlar genişletilerek rahatlatılır. Kılcal damarlardaki darlık sebebiyle oluşan baş ağrıları iyileştirilir. Ihlamur tüketerek solunum yollarındaki iltihaplanma geçirilir. Kemik iltihabına bağlı olarak gelişen eklem ve kemik ağrıları ıhlamur sayesinde hafifletilir.

 


4. Sindirimi rahatlatır

 

Ihlamur mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarının geçirilmesini sağlar. Yemeklerden sonra tüketilen ıhlamur çayı ile hazımsızlık giderilir, sindirim sistemi hızlandırılır. Besinlerin daha çabuk sindirilerek boşaltım sistemine geçişi kolaylaştırılır. Sindirime yardımcı olması sayesinde metabolizmayı da hızlandırıcı etkiler gösterir. Bu sebeple pek çok diyet listesinde ıhlamura yer verilir.

5. Cildi gençleştirir

Ihlamur antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Serbest radikallerle savaşarak cildin yıpranıp yaşlanmasını önler. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Daha parlak, sağlıklı ve canlı bir cilt görünümü elde edilir. Ayrıca ıhlamur cilt lekesi gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılır.

ihlamurun-faydalari-2

 


6. Cilt lekelerini hafifletir

 

3 tatlı kaşığı kadar ıhlamur 1 fincan sıcak su içerisinde pelte kıvamı elde edilene kadar kaynatılır. Elde edilen pelte kıvamlı içerik soğutulduktan sonra lekelerin üzerine sürülür. Bu sayede cilt lekeleri giderilebilir.

 


7. Gözleri dinlendirir

 

Ihlamur yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkilere sahip olan bir bitkidir. Kaynatılan ıhlamur yapraklarından elde edilen suya pamuklar batırılır. Bu pamuklar göz kapaklarının üzerine yerleştirilip bir süre bekletilir. Bu sayede gözlerin rahatlatılır, gözler bakteriden arındırılır.

 


8. Toksinlerden arındırır

 

Ihlamur P-kumarik adlı bir etken maddeye sahiptir. Bu etken madde vücudun terlemesine neden olur. Terleme yoluyla da toksinler vücuttan atılır.

 


9. Saçları güçlendirir

 

Ihlamur sahip olduğu etken maddeler sayesinde saç sağlığının korunmasına katkı sağlar. Kaynatılan ıhlamur ile elde edilen su saç bakımı için oldukça yararlıdır. Ihlamur sayesinde saçlar canlı ve parlak bir görünüme kavuşur. Saçlar güçlenir ve dökülme azalır. Saç derisindeki kuruluk, kızarıklık ve kaşıntılar giderilerek kepek oluşumu da önlenir.

 


10. Kansere karşı savaşır

 

Ihlamur quercetin ve flavonoid olarak adlandırılan çeşitli antioksidanlara sahip olan bir bitkidir. Bu antioksidanlar sayesinde ıhlamur etkili bir kanserle mücadele içeriğine sahiptir. Ihlamur bitkisi serbest radikallerle mücadelede oldukça etkilidir. Kanserli hücre oluşumuyla ıhlamur tüketilerek mücadele edilebilir.

 


11. Enerji verir

 

Günlük hayattaki koşuşturmaya bağlı olarak pek çok kişi enerji takviyesine ihtiyaç duyar. Ihlamur vitamin yönünden oldukça zengindir. Ihlamur çayı tüketilerek günlük enerji ihtiyacına takviye yapılabilir.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

ihlamurun-faydalari-1

Ihlamur çayı demlenirken öncelikle bitkinin kaynatılmamasına özen gösterilmesi gerekir. 1 fincan ıhlamur çayı elde etmek için 1 fincan sıcak suya 1 yemek kaşığı ıhlamur yaprağı eklenir ve 80 derece sıcaklıktaki suda 5 dakika kadar bekletilir. Bu sayede sağlığa elverişli koşullarda ıhlamur çayı demlenmiş olur. Gün içerisinde en fazla 3 fincan ıhlamur çayı tüketilmesi uygundur.

Ihlamur Çayı İle Uygulanabilecek Olan Kürler Nelerdir?

 


1. Öksürüğe karşı ıhlamur kürü

 

Öksürüğün geçirilmesi için 1 litre suya bir avuç ıhlamur, 5 tane ayva yaprağı ve bal eklenir. Tüm malzemeler kısık ateşte yavaş yavaş demlenir. Demlenen çay gün içerisinde tüketilmelidir. Bu çay sayesinde boğaz yumuşatılır, öksürük hafifletilir, balgam söktürülür.

 


2. Soğuk algınlığına karşı ıhlamur kürü

 

Kış aylarında ortaya çıkan soğuk algılığı ile mücadele etmek için ıhlamur sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Bunun için taze zencefil, bal ve 1 tutam ıhlamurdan oluşan bitki çayı 5 dakika boyunca demlenir. Elde edilen bitki çayından günde 3 fincan tüketilmesi gereklidir. 

 


3. Zayıflatıcı ıhlamur kürü

 

Ihlamur sindirim sistemine yardımcı olan ve metabolizmayı hızlandıran bir bitkidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarının giderilmesine yardımcı olur. Bunun için 1 litre su içerisinde 1 tatlı kaşığı nane, 15 gram ıhlamur, 5 gram altın otu 5 dakika boyunca demlenir. Demlenen çaya daha sonra yarım limonun suyu da eklenir. Elde edilen bitki çayından bir fincan her sabah aç karnına tüketilmelidir. Bu sayede hem metabolizma hızlandırılır, mide rahatlatılır, vücuttan toksinlerin ve ödemin atılması kolaylaştırılır. Ayrıca ıhlamur tok tutucu özelliklere de sahiptir. Bu sayede kilo verme sürecine destek sağlanmış olur.

Benzer Yazılar