Şifalı Bitkiler
Karahindiba Otu Nedir? Karahindiba Nasıl Tüketilir? 29.03.2018


Karahindiba Otu

Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. İçi "kengel" denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır. Hortum şeklinde kesilip çok güzel ses çıkardığı için bu ismi almıştır.

Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında çayırlık alanlarla yol kenarlarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. İçi "kengel" denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır. Hortum şeklinde kesilip çok güzel ses çıkardığı için bu ismi almıştır.

Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5'e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kahvesi olarak içilir. Avrupa'nın bazı ülkelerinde ve Hindistan'da tarımı yapılan türleri vardır ve bunların çiçek büyüklüklerinin çapı yedi santimetreye kadar varır. Kök sakızı da denilen bitki, köklerinden çıkan sıvının pıhtılaşıp kurutulmasıyla kauçuk eldesinde de faydalanılır.

Karahindiba Otunun Faydaları Nelerdir?

Sindirim sistemi sorunlarından, Cilt sorunlarına , şeker hastalığından karaciğer, safra sorunlarına oldukça yararlı olan toprak ananın biz insanlığa bir armağanı olan karahindiba Otunun bilinen faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıklarında Kullanılır

Karaciğerdeki bakterilerin adeta düşmanı olan karahindiba otu, mide sıvılarını düzene sokarak ve midede birikmiş maddeleri temizler. Böylece taze çiçek sapları karaciğer ve safra kesesinin çalışma akımını düzenleyerek rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Karahindibanın kökleri kanı inceltici özelliğe sahip olduğu için oldukça etkileyici bir şifa edicidir.

Sindirimi Düzenler

Karahindibanın sapından yapılan çay sindirim sorunlarına iyi gelir. Bin bir derde deva, neredeyse kanser hastalığının bile bitkisel çözümüne ilişkin iddiası üzerine konuşulan karahindiba çayının, hazımsızlık, bağırsak parazitleri, sindirim sistemi sorunları ve bağışıklığı hızlandırıcı etkisi de vardır.

Şeker Hastalığına İyi Gelir

Kan şekerini ve insülin direncini dengeleyerek şeker hastalarına bu süreçte yardımcı olur. Yüksek kolesterol, genetik sebepler veya beslenme alışkanlığından kaynaklanan insülin direnci bozukluğu insanların sosyal hayatını büyük oranda olumsuz etkiler. Karahindiba içinde bulunan etken maddeler sayesinde bu dengesizliği zamanla ortadan kaldırır.

Ürogenital Bölge Hastalıklarında Kullanılır

Karahindibanın kökü ve bitkisi Üriner Bölge enfeksiyonlarında kullanılır. Burada üriner bölgeyi; iki adet böbrek, bunların üreterlerini, mesane (idrar kesesi) oluşturur. Yani karahindibanın bir diğer yararı idrar yollarında bulunan problemleri de çözmesidir.

Halsizliğe İyi Gelir

Karahindiba yaşa bağlı olmayan halsizlik durumunda ve yorgunlukta kullanılır. Yapılan araştırmalar kronik olmayan veya herhangi bir hastalığa dayalı olmayan halsizlik ve yorgunluk halinde karahindiba çayının kullanılması, halsizlik ve yorgunluk durumunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Romatizma Hastalıklarında Kullanılır

Romatizma ağrılarına iyi geldiği söylenen karahindiba, ağır vakalar dışında romatizmal eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Karahindibanın içinde bulunan kan temizleyici özelliği ile romatizma sorunlarını azaltır.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Karahindiba, ilkbahar mevsiminde toplanır ve kökü ve yaprakları kullanılarak haşlanmış patates ile ve haşlanmış yumurta ile birlikte karıştırılarak salatası hazırlanır. Zeytinyağlı tükettiğiniz ve ek olarak çayını içtiğiniz karahindiba otu metabolizma ve sindirim sisteminizi düzenler ve böylece kilo vermeniz veya formda kalmanız daha da kolaylaşmış olur. Karahindiba; vücudunuzdaki ödem ve şişliklerinizden düzenli tükettiğiniz zaman çok kısa sürede sizi kurtaracaktır.

Karahindibanın Yan Etkileri Nelerdir?

Karahindiba veya herhangi bir bitkiyi özellikle de büyük miktarlarda almadan mutlaka sağlığınız için alerjik bir reaksiyon oluşturup oluşturmayacağını denemeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullananlar, hamileler ve bünyesi hassas olanların kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Karahindiba hiçbir yan etkiye sahip olmamasına rağmen bazı bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Karahindiba tüketmeden önce yaprakların temiz olduğundan ve üzerinde kimyasal maddeler bulunmadığından emin olmanız gerekir. Bol su ile durulandığı ve güvenli kaynaklardan alındığı takdirde çiğ olarak rahatça tüketilebilir.

Karahindiba Nasıl Tüketilir?

Sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına, vücutta bulunan toksinlerin hızlıca atılmasını, kan dolaşımının düzenlenmesine, kan şekeri seviyesinin korunmasına ve daha onlarca farklı hatalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bir şifalı bitki olan karahindiba genellikle çayı hazırlanarak alınmaktadır. Bu sayfada karahindiba çayı hazırlamak için farklı tarifleri ve bu tarifler için ihtiyaç duyacağınız malzemeleri bulabilirsiniz.

Karahindiba Çayı Tarifi – 1

Bu karahindiba çayı tarifinde kurutulmuş karahindiba yapraklarına ihtiyacınız olacak. Eğer taze karahindiba yaprakları ile hazırlamak isterseniz iki katı yaprak kullanmalısınız.

Malzemeler

 



  • 4 su bardağı su


  • 6 yemek kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü (en az 1-2 yaşında)


  • 6 çorba kaşığı kurutulmuş karahindiba Yaprak

 

Tarif

 



  • Suyu bir tencereye doldurun ve içine karahindiba köklerini atın.


  • Kökler 20 – 25 dakika kaynasın.


  • Kaynamış karahindiba kökü suyunu kuru veya taze karahindiba yaprakları üzerine dökün ve ağzını kapatarak 20 dakika kadar demlenmesini bekleyin.


  • Hazır çayı fazla bekletmeden hemen için.

 

Karahindiba Çayı 2. Tarif

İkinci tarifte aktarlarda bulabileceğiniz kavrulmuş karahindiba kökü kullanacağız. Bu çay daha baharatlı ve içimi daha keyifli olacak.

Malzemeler

 



  • 1 su bardağı kavrulmuş karahindiba kökü


  • Rezene tohumları


  • Karanfil


  • Tarçın


  • Kurutulmuş zencefil kökü


  • 1 çay kaşığı karabiber

 

Tarif

Tüm baharatları bir tavaya koyup sıcak tavada 30-45 saniye kadar kızartın.
Daha sonra kavrulmuş karahindiba kökünü üzerine ekleyin bir iki çevirdikten sonra ateşten alın.
Bu karışımdan 1 kaşık alarak bir su bardağı kaynamış suya ekleyin ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Arzu ederseniz bal kullanarak tatlandırabilirsiniz.
Eğer karahindiba kökü çayını ilk defa kullanıyorsanız ve yan etkisi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.


 

Benzer Yazılar