Şifalı Bitkiler
Kestanenin Faydaları Nelerdir? 18.09.2018


Kestane

Kestane  besleyici değerleri ve antioksidanlar ile doludur ve vücudun direncini arttırmada önemli rol oynar. Bu organik besinler arasında sayabileceğimiz kestane de kızartılarak tüketilmekte ve genellikle kamp dönemlerinde oldukça popüler olmaktadır. Bunun sebebi ise açık ateş üzerinde kızartıldığında inanılmaz lezzetli bir yapıya sahip olmasıdır. Sezonu Eylül ayında başlar ve kış boyunca devam eder.

Kestane eski tarihlerde Çin, Kore, Japonya ve Akdeniz ülkelerinde oldukça popüler bir besin kaynağı olmuştur. Kestaneler ayrıca düşük yağ ve yüksek nişasta değerleri ile diğer fındık ve türevlerinden daha farklıdır. Ufalanan tatlı bir dokusu ve hafif bir lezzeti vardır. Kestane genellikle kızartılarak yenir. Asıl sezonu kış ayları olmasına rağmen konserve olarak tüm yıl boyunca bulabilirsiniz.

Kış ürünü olan kestaneyi ekim ayından mart ayına kadar sağlıklı bir şekilde bulabilirsiniz. En iyi kestane seçimi için büyük olanları ve taze olanlarını seçiniz. Diğer fındık ve türevlerine göre daha fazla nişasta ve daha az yağ içerdikleri için açık havaya veya nemli ortama maruz kaldıklarında bozulma eğilimi daha fazla olur. Bu durumu önlemek için buzdolabında paketli bir şekilde saklayınız ve taze bir şekilde tüketiniz.

Ayrıca kestanenin sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. Düşük kalori değerlerine sahip, vitamin, mineral ve besleyici değerler bakımından zengindir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA sentezinde gerekli olan folik asidi sağlamaktadır. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko mineralleri bakımından oldukça zengindir. Bunun yanında 100 gram kestanede 518 mg kadar potasyum bulunmaktadır. Potasyum, sodyumun etkilerini durdurmakta ve kalp atış hızı ile kan basıncını düşürücü özellikler göstermektedir. Magnezyum ve fosfor mineralleri ise kemik metabolizması için gerekli altyapı oluşumuna destek vermektedir. Kestanede de badem ve fındıkta olduğu gibi gluten bulunmamaktadır.

Genel olarak antioksidan etkisi ile kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltması, düşük kolesterol, sindirim sistemine yardımcı olması, enerji verici olması, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi, daha güçlü bir kemik yapısına sahip olunması ve hastalıkların oluşma riskini azaltması sayılabilir. 

Kestanenin Besin Değerleri

 



  • Porsiyon Miktarı: 100 g


  • Kalori (kcal) 131


  • Toplam yağ 1,4 g


  • Kolesterol 0 mg


  • Sodyum 27 mg


  • Potasyum 715 mg


  • Karbonhidrat 28 g


  • Protein 2 g


  • A vitamini 17 IU


  • C vitamini 26,7 mg


  • Kalsiyum 46 mg


  • Demir 1,7 mg


  • D vitamini 0 IU


  • Piridoksin 0,2 mg


  • B12 vitamini 0 µg


  • Magnezyum 54 mg

 

İç Organlar ve Deri Sağlığını Korur

Kestane, deri ve iç organlar üzerindeki yaşlanmadan kaynaklanan sorunlara karşı mücadele etmek için vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanlar açısından çok iyi bir kaynaktır. Özellikle cilt üzerinde canlı hücrelerin en büyük düşmanları olan serbest radikallere karşı çok etkili bir antioksidandır. Serbest radikaller, dokuların görevlerini yapmalarına engel olur ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurlar. Kestanenin etkili bir antioksidan olması bu sorunu ortadan kaldırır ve deriyi sağlıklı tutar. Kestane ayrıca hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve aynı işlemleri iç organlar için de yapar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kestane bağışıklık sistemini güçlendiren C vitaminini bol miktarda içeren nadir kabuklu besinlerden bir tanesidir. Kestane, güçlü bir bağışıklık sitemi için gereklidir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili bir savunma yapabilir. Yabancı maddeleri kolay bir şekilde dışarı atma işlemini yine sadece çok güçlü bir bağışıklık sitemi başarabilir.  Kestanenin içerdiği C vitamini işte bu bağlamda bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bir tanesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi aynı zamanda hastalıklara kolay kolay yakalanmaz.

Kırmızı Kan Hücrelerini Arttırır

Kestanenin bol miktarda içerdiği fosfor, magnezyum, potasyum aynı zamanda kanda bulunan ve çok önemli fonksiyonları olan kırmızı kan hücreleri sağlığı açısından çok faydalıdır. Bunun yanı sıra içerdiği yüksek miktardaki çinko sayesinde kırmızı kan hücrelerinin direncini ve sayısını arttırmaya yardımcı olur.

Sindirim Sistemi

Kestane yüksek miktarda lif içermektedir. Bu lif çözülebilir ve çözülemez olarak 2 halde bulunmaktadır. Çözülebilir olan suyun içerisine absorbe edilir ve jel kıvamında bağırsaklarda depolanır. Bu tipteki lif kolesterol seviyesini düşürmede yardımcı olmakta ve kan şekeri seviyesini sabitlemektedir. Çözülemez lif ise dışkı kısmında yığılır ve sistemi hızlı bir şekilde geçmesi sağlanır. Bu süreç içerisinde kabızlık ve bağırsak komplikasyon riskleri azalır. Kavrulmuş kestane bir servisi yaklaşık 3 avuç kadar olup 4 gram lif içermektedir. Bu rakam oldukça iyi bir miktarı ifade etmektedir.

Kemik Sağlığını Korur ve Güçlendirir

Kestane yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için kemik ve iskelet sağlığı için çok önemli bir besin maddesidir. Kemik sağlığı genelde yaşlanmaya bağlı olarak giderek azalır. Çünkü yaşlı bünyelerde kalsiyum, D vitamini ve diğer maddelerin seviyesi azalır. Kemik sağlığını koruyan madde ve vitaminleri bol miktarda içeren kestane buna benzer sorunların ortadan kalmasını sağlayabilir.

Hamile Kadınlar İçin faydalı

Kestane, hamile kadınlar ve bebekler için çok faydalı besinler içermektedir. Özellikle kestanenin içerdiği B vitamini doğmamış çocuklarda nörolojik sorunları giderebilir. Bunun yanında anne karnında bulunun çocuklardaki nörolojik sorunları gideren folatları da içermektedir. Ayrıca kestanenin içerdiği folatlar, kırmızı kan hücreleri ve DNA içen gerekli bir maddedir.

Enerji 

Çoğu fındık türevi karbonhidrat bakımından düşüktür. Bu yüzden diyet programlarına sıkça dahil edilir. Ancak kestanede karbonhidrat miktarı daha fazladır. 3 avuç miktarına düşen karbonhidrat miktarı yaklaşık 45 gramdır. Karbonhidratlar kısa ve uzun vadede iyi bir enerji vericidirler. Ayrıca sinir sistemi fonksiyonlarına da yardımcı olmaktadırlar. Kestanede bulunan karbonhidratlar komplekstir. Basit karbonhidratların aksine, kompleks karbonhidratlar daha iyi sindirilirler bu yüzden size enerji bile verirler.

Kan Sağlığını Korur

Kestane yemek bünyede bulunan asit ve palmik asit seviyelerinin sağlıklı açıdan dengelenmesine yardımcı olabilir. Kolesterolü düşürme özelliği vardır. Bunun yanında içerdiği asitler kanı zehirli madde ve asitlerden temizler, dolaylı olarak kalp sağlığına katkıda bulunur. Temiz kan damarları tıkamaz.

Bağırsak Sağlığını Korur

Kestane genelde bağırsak rahatsızlığı olan hastalara tavsiye edilmektedir. Kestanenin bol miktarda içerdiği protein bağırsak sağlığı için önemlidir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri temizlerken iyi bakterilerin sayısını arttırmaya yardımcı olur.

Beyin İşlevselliği

Yağda eriyen B vitaminleri kırmızı kan hücreleri üretmede yardımcı ve enerji üretmek için protein, karbonhidrat ve yağların da yıkımını sağlamaktadır. Ayrıca sağlıklı bir cildi ve beyin fonksiyonlarını geliştirmeyi de destekler. Kestane yüksek miktarlarda B vitamini içermektedir. 3 avuç miktarda servis edilen kestane günlük önerilen B vitamini değerlerinin yüzde 21’ini, folatın yüzde 15’ini, tiaminin yüzde 14’ünü ve riboflavinin yüzde 9’unu içerir. Kavrulmuş kestane ile bol yeşillikli bir salata ve yağsız et tüketimi yaklaşık olarak günlük B vitamini ihtiyacınızın tamamına yakınını karşılayacaktır.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Kestane birçok faydalı besin ve vitaminler yanında lifler açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Lifler genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler bağırsak hareketini arttırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda dolaşımı kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde  kilo vermeyi kolaylaştırır.

Düşük Kolesterol

Kestane çok yüksek miktarlarda lif içermektedir. 7.3 gramı günlük ihtiyacınız olan lif miktarının yüzde 29’unu karşılar. Liflerin de kandaki kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Liflerin bir diğer faydası ise tokluk hissi vermeleridir. Böylece daha az yeme isteği gelir ve kilo vermenize sebep olabilir. Daha sağlıklı bir yaşam için kestane yemenin önemini böylece daha iyi bir şekilde görebiliyoruz.
Kestane linoleik asit gibi temel yağ asitlerini yüksek seviyelerde içermektedir. Bu da bebeklerde nörolojik yani sinirsel gelişimi düzenler ve kalp sağlığını geliştirir. Portekiz’de yapılan bir araştırmaya göre kestanede bulunan 4 çeşit trigliserit bulunmaktadır. Yemiş olduğunuz cevizde bulunan bu yağların yüzde 12’sinin sağlığa yararı olmayan doymamış yağlar, kestaneyi düşük yağlı bir besin haline getirir.
 

Benzer Yazılar