Yaşam ve Stil
Sakal Ekimi Hakkında Her Şey 29.04.2019

Sakal ekimi, son zamanlarda oldukça talep gören bir işlem. Sakal ve bıyık bölgelerine kıl köklerinin nakledilmesiyle yapılan bu işlem, sakalları seyrek bir biçimde çıkan veya hiç çıkmayan kişiler için uygun. Sakal ekimi için kullanılan ekipman ve yöntemler saç nakliyle aynı olsa da, sakal bölgesine yapılan naklin daha kısa sürede etkili sonuçlar verdiğini belirtmekte fayda var. Belli bir bütçe ayarlayarak, sakal ve bıyık bölgelerine nakil yapabilir ve sakallarınızın gür bir biçimde çıkmasını sağlayabilirsiniz.


Sakal Ekimi Hangi Durumlarda Yapılır?

sakal-ekimi-5

Halk arasında köselik olarak bilinen durum çoğunlukla doğuştan gelmektedir. Çene, yanak, dudak üstü gibi sakal ve bıyık çıkması gereken bölgelerde genetik sebeplerden veya enfeksiyon gibi fiziksel nedenlerden ötürü bir deformasyon olabilir. Sakal nakli, köseliğin tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Sakal çıkmayan bölgelere sakal kökü nakledilerek köselik giderilebilir.

Kaza, ameliyat, yanma gibi sebepler de ciltteki sakal köklerine zarar verebilmektedir. Ayrıca, bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçların yan etkileri sakalların dökülmesine sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse, kemoterapi uygulanan hastaların sakalları dökülebilir ve bu kalıcı bir durum hâline gelebilir. Böyle durumlar için de sakal nakli yapılabilmektedir.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirerek erkek olan kişilerin de sakal nakline ihtiyacı olabilir.


Sakal Nakli Nasıl Yapılır?

sakal-ekimi-4

Sakal nakli yapabilmek için öncelikle nakil yapılacak bölgenin belirlenmesi ve buradaki kıl köklerinin durumuna bakılması gerekir. İşlemin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi için, ekim yapılacak bölgeye nakledilen kıl köklerinin buraya uygun olması ve varsa seyrek köklerle aynı yapıda olması gerekir. Sakalların açıları, yönleri ve renk dağılımları iyi bir biçimde ayarlanmalıdır. Dolayısıyla, sakal ekimi işlemine başlamadan önce detaylı bir tetkik gerekecektir.

Bölgeye nakledilecek olan sakallar, kıl köklerinin yoğun olduğu saç, ense gibi yerlerden alınır. Sakal köklerinin nakledileceği noktalar, işaretlenerek belirlenir. Buradaki bilgiler bilgisayara aktarıldıktan sonra, köklerin olası gelişimine göre kişinin sakallı hâli simüle edilir. Cerrahi süreç, bu simülasyonun onaylanmasıyla başlar.

Ekim işlemi 2 ile 5 saat arasında sürer. Sakal kökleri bu esnada nakledilir. İşlemin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve sakalların sağlıklı çıkması için, işlemi gerçekleştiren doktorun yönergelerine uyulması gerekmektedir.


Sakal Ekim İşlemi Acı Verir mi?

 

Sakal ekimi, lokal anestezi altında yapılıyor. Ayrıca, bu işlem esnasında ince iğneler kullanılıyor. Dolayısıyla sakal naklinin acı oluşturmayan bir işlem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Operasyon sonrasında ise bir nekahat süreci bulunmuyor, işlem bittiğinde evinize rahatlıkla dönebilirsiniz.


Operasyondan Sonra Ne Yapmak Gerekir?

sakal-ekimi-3

Cerrahi operasyondan iki gün sonra sakallarınızı yıkayabilirsiniz. Operasyon sırasında oluşan izler ilk birkaç gün yüzünüzden geçmeyebilir. Ancak bu normal bir durumdur ve endişelenmenizi gerektirmez. İzler bir haftaya kadar kendiliğinden yok olacaktır.

İşlemden sonraki on gün boyunca kesinlikle traş olmamanız gerekiyor. Aksi takdirde, sakal kökleri zarar görebilir ve operasyon başarısız olabilir. Sürecin tamamlanması ve sakalların normal seyrinde çıkmaya başlaması üç ay sürer. Sakal köklerine bağlı olan kıllar, iki hafta sonra dökülmeye başlayacak ve üç ay sonra tekrar uzamaya başlayacaktır. Bu süreçten sonra, yüzünüz eski görünümüne kavuşacak ve sakallarınız normal seyrinde uzamaya başlayacaktır.

Tüm bunlarla birlikte, işlem öncesinde ve sonrasında doktorun tavsiyelerine riayet etmek gerekiyor. Nitekim bu tavsiyeler cilt sağlığı için oldukça önemli ve uyulmadığı takdirde, süreç başarısız olmakla birlikte enfeksiyon gibi riskler görülebilir. Doktor tavsiyelerine uyulduğunda nakil süreci başarıyla tamamlanacaktır.


Sakal Ekimi Riskleri Nelerdir?

sakal-ekimi-2

Sakal ekiminde bilinen bir risk veya yan etki bulunmuyor. Ancak belli durumlarda bu operasyonun riskli olabileceğini söylemekte fayda var.

Öncelikle, sakal ekimi yaptırdığınız yerin profesyonel bir klinik olduğundan ve işlemin uzman kişiler tarafından yapıldığından emin olmalısınız. Gerekli ekipmanlar mevcut olsa bile, bu alanda uzman olmayan kişilerin yaptığı işlem başarısız olacağı gibi, birçok hastalığa sebep olabilir. Dolayısıyla, sakal nakli yapmadan önce başvurduğunuz merkezi ve bu merkezde çalışan cerrahları araştırmanızda fayda var.

Egzama gibi bir cilt rahatsızlığına sahipseniz, sakal ekimi talebiniz olumsuz yanıtlanabilir. Böyle bir durumda operasyon için tedavi sürecinin geçmesini beklemeniz gerekecektir.

Yüzünüzdeki izler taahhüt edilen sürede geçmediyse ve yönergelere uyduğunuz hâlde süreç sağlıklı bir biçimde ilerlemiyorsa, operasyonu yürüten cerraha ulaşmanız faydalı olacaktır. Tüm bunlarla birlikte, sakal nakli operasyonu için vücut gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Bu yüzden, 21 yaşın altındaki kişilere sakal nakli yapılmaz.


Sakal Nakli Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

sakal-ekimi-1

Nakil yapılacak kliniğin fiziki şartları son derece önemlidir. Cerrahi operasyon sırasında alanın temiz ve hijyenik olması gerekir. Bu kriterleri sağlamayan yerlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Ayrıca, bazı kliniklerde doktor yerine asistanlar işlem yapmaktadır. Uzman doktorlar tarafından yapılan operasyonlar daha yüksek bir bütçeye mâl olsa da, daha sağlıklı olacağı için tercih edilmelidir.

Ücretler, kök başına belirlenir ve her şehirde farklı fiyatlar bulunmaktadır. Nakil edilmesi gereken kök sayısını öğrendikten sonra bütçenizi buna göre belirlemelisiniz.

Benzer Yazılar