Sağlık
Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir? 22.10.2016

Şeker hastalığı yaşam boyu süren bir sağlık durumudur. İngiltere'de diyabet tanısı 3,5 milyon insan var. Diyabet tanısına sahip insanların kanındaki glikoz miktarı çok yüksektir. Bu da vücudunuzu normal şekilde idame ettirmenize izin vermeyecektir. Çünkü Pankreas İnsülin üretmez ya da ürettiği insülin yeterli değildir.

İnsülin Pankreas tarafından üretilen bir hormondur ve glikozun vücudun hücrelerine girişini sağlar. Enerji olarak kullanılır ve yaşantımızı devam ettirebilmemize yardımcı olur. Glikoz karbonhidrat sindiriminden gelir. Ayrıca, karaciğer tarafından üretilir.

Eğer diyabet hastasıysanız, vücudunuz glikoz kullanımını doğru şekilde yapamaz. Kanda birikir ve bunun tamamı kullanılamaz. İki çeşit diyabet vardır. Tip 1 ve Tip 2 olarak.

Glikoz enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere giremez.

TİP 1: Hücrelere insülin girişi olmayan diyabet türüdür. İnsülin üretimi yapan hücrelerde çıkan hasarlar sonucu insülin üretimindeki sorunlardan ortaya çıkar.Glikoz miktarı artar  Vücuttaki protein miktarı azalır. Küçük yaşlarda ortaya çıkar. Hasta zayıflar.

TİP 2: İnsülin var ancak yeterli değil ise ya da İnsülin var ve yeterli ancak düzgün bir çalışmanın olmadığı diyabet türüdür.40 yaş ve üstü hastalarda görülür.

ŞEKER HASTALIĞINA ZARARLI GIDALAR

Rafine şeker

Soda, meyve suyu ve diğer şekerli içecekler şeker hastalığına düşmandır. Bu tür şeker formları hızla kan akışına katılır ve kan şekeri yükselir. Bal ve akağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar daha mantıklı seçimler olacaktır. Ancak kan şekerini yine de etkileyebilir.

Tahıllar

Buğday gibi tahıl içeren tahıllar, daha önce tartışıldığı gibi, gluten kortizol ve leptin gibi hormonlar etkileyen bağırsak iltihabına neden olabilir, ve ani kan şekeri yükselmesine yol açabilir.

İnek sütü

Özellikle Tip 1 şeker hastalığı bulunan hastalar için kesinlikle tüketilmemelidir. Eğer süt de A2 kazein i (süt de bulunan protein ) kan şekeri dengelemek için harika bir seçenek olabilir. Ancak içerisinde A1 proteini bulunduran her türlü süt ve türevlerinden uzak durmalısınız.

Alkol

Oldukça tehlikelidir. Kan şekerini arttırabilir. Ayrıca karaciğer toksitlenmesine neden olur.

ŞEKER HASTALIĞINDA TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR

Eğer ki TİP 2 diyabet hastalığına sahipseniz. Aşağıdaki besinleri listenize ekleyin.

Yüksek lifli gıdalar;

Yüksek lif’e sahip gıdalar glikoz emilimini yavaşlatır. Sebzeler, avokado, çilek, fındık ve tohumlar günde en az 30 gram tüketilmelidir.

Yüksek krom içeren gıdalar;

Vücudumuzdaki GTF(glikoz tolerans faktörü) nü geliştirmek ve doğal olarak kan şekerini dengelemek mümkündür. Brokoli, çiğ peynir ve yeşil fasulye gibi gıdalarda krom oranı yüksektir. Ancak birincil tavsiye brokoliden yanadır çok yüksek oranda krom mevcuttur.

Medium Chain Fatty acid-( MCFAs)

Hindistan cevizi ve kırmızı palmiye yağı bulunan MCFA, kan şekerinde dengeye yardımcı ve şeker yerine vücut için tercih edilen bir yakıt kaynağı olabilir.

Balık

Yüksek kan şekeri olumsuz etkilerine karşı yardımcı olur. Ve omega 3 yağları sayesinde iltihabı azaltır.

KAN ŞEKERİNİ DENGELEMEK İÇİN EN İYİ 5 GIDA

SİRKE

Günlük 600 mcg krom insülin duyarlılığını arttırmaya yardımcı olur.

TARÇIN

Kan şekeri kontrolünü arttırmak için smoothie veya çaya ekleyin.

BALIK YAĞI

(1000 mg/gün) Omege-3 uygun insülin fonksiyonu için geçerlidir.

LİF

Lif ile kan şekerinizi kontrol edebilirsiniz. Filizlenmiş Chia ve keten tohumu içeren bir ek bulmanız da tavsiye edilir.

Diyabete destek olabilecek diğer takviyeler ise magnezyum, rhodiola, yeşil kahve özü, acı kavun ve gymnema olabilir.

Egzersiz Kan Şekerini Dengeler

Egzersiz insülin duyarlılığını artırmak için önemlidir. Doğal olarak yağ yakma ve yağsız kas inşa ederek metabolizmayı destekler. Şeker hastalığı önlemek ve tersine çevirebilmek için yemeklerden sonra, 20-30 dakikalık bir yürüyüş günlük olarak tavsiye edilir.

Yürüyüşe ek olarak; aynı zamanda, ara egzersiz olarak kardiyo yapmak için 20-40 dakika için 3 ila 5 gün ile ağırlık egzersizi yapılabilir.

Geleneksel kardiyo daha fazla yağ yakmaya yardımcı olabilir ve doğal olarak insülin duyarlılığını artırabilir. Aralıklarla bir bisiklet üzerinde bunu yapabilirsiniz ya da evde deneyebilirsiniz.

Serbest ağırlık veya makineleri kullanarak vücut geliştirmek dengeli kan şekeri ve şeker metabolizmasını destekleyen kas korumaya yardımcı olmak için de tavsiye edilir.

Benzer Yazılar