Beslenme
Avakadonun Faydaları Nelerdir? 29.10.2016

Avokado faydalarının arasında  kalp damar hastalıkları diyabet ve kilo yönetimi vardır, Osteoartrit tedavisinde ve vücut için besin emilimini arttırmak. Kansere, kanamaya bağlı karaciğer hasarı ve K Vitamini eksikliği riskini azaltır. Avokado gözleri sağlıklı tutmak ve UV ışınlarının yaşlanma ve zararlı etkileri belirtilerine karşı cildi korumaya yardımcı olur. Ayrıca kan şekeri seviyesini korumaya yardımcı olur ve antioksidan özellikleri vardır. Kan dolaşımını artırmak için, bilişsel yeteneklerini artırmak ve daha güçlü kemikler oluşturmanıza yardımcı olur.

Bir araştırmaya göre, avokado tohumu ; şeker hastalığı, iltihabi ve hipertansiyon tedavisi için ve kalsiyum artırmak için kullanılır. Avokado tüketimi gelişmiş beslenme kalitesi ve besin alımı,başka bir araştırma göre metabolik sendromlara yol açtığı görülmüştür.

Avokako yüksek yağ asidi içerir. Ama kolesterol son derece düşük seviyelerdedir. Tereyağı ve diğer yüksek kalorili diyet öğeleri ile karşılaştırıldığında, kalori miktarı çok azdır. Ayrıca, yağ içeriğinin çok çeşitli nedenler üzerinde etkileri bulunur. Bu makalede, avokado ve besin içeriği çeşitli sağlık yararlarını anlatacağız. Ancak biraz daha bu değerli ve yararlı meyve hakkında bilgi verelim.

Avokado şekil ve derisinin kösele görünümü nedeniyle, Timsah Armudu olarak bilinir. Yaprak dökmeyen bir ağaç olan Persea Americana, üzerinde yetiştirilen bir meyvedir. Avokado, Tarçın ve defne ile yakından ilgilidir. Genellikle uzun boylu ve 65 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Avokado yaklaşık ağırlığı 8 gram ve 3 kilo arasındadır.

Avokadonun birçok çeşidi vardır, ama en popüler ise ‘krem has’ çeşididir. Avokado ağaçları, tropikal, sub-tropikal ve ekvatoral bölgelerde yetişen, bir çok meyve gibi avokado yetiştiriciliği için de en verimli iklim ise Akdeniz iklimidir. Eski Orta Amerika ve Güney Amerika kültürlerinde vahşi bir meyve olarak, avokado kullanıldığı bilinmektedir. Meksika devlet kökenli olduğu bilinen avokado, kesin olarak kökeni belirsizdir. Son 500 yılda dünyanın diğer bölgelerinde de ortaya çıktığı, ama hızla ; benzersiz görünümü, tadı ve sağlık faydaları ile popülerlik kazanmıştır.

Çeşitli sağlık yararları için, bu meyve artık ülkeler için favori meyve haline gelmiştir. Avokadoyu koruyan çok kalın bir cildi vardır.

Genellikle çiğ yenir, tatlı bir zehir gibi, ya da küçük biber ve tuz ile salata tüketmek gibi bir tada sahiptir. Birçok Batılı ülkelerde avokado en popüler kullanımı Guacamole sosu adında tarif edilir.

Guacamole Sosu

Meksika yemeklerinin  sosu , Guacamole sosu, olgun avokado, kırmızı soğan, jalapeno biberi, domates, lime suyu ve zeytinyağının uyumunu yansıtıyor.

Malzemeler


  • 4 adet
olgun avokado

  • 4 adet
jalapeno biberi

  • 1 adet
büyük boy domates

  • 1 adet
orta boy kırmızı soğan

  • 2 adet
lime suyu (yeşil limon)

  • 3 yemek kaşığı
zeytinyağı

  • 3 diş
sarımsak

  • 1/4 demet
taze kişniş

  • 1/2 çay kaşığı
tuz

  • 1/2 çay kaşığı
çekilmiş renkli tane karabiber
Nasıl Yapılır?

  • Tohumlarını alıp, pişirmeden de kullanabileceğiniz jalapeno biberleri, fırında ya da yüksek ateşte 10 dakika gibi kısa bir sürede közleyin. Kabuklarını soyduktan sonra soğumaya bırakın.

  • Olgun durumda olan avokadoları ortadan ikiye kesin. Orta kısımlarında bulunan iri çekirdeklerini çıkardıktan sonra kabuklarını soyun. Dilimlediğiniz avokadoları, hafif taneli kalacak şekilde bir çatalla ezin.

  • Kırmızı soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı rendeleyin. Kişnişi incecik kıyın. Arzuya göre kabuğunu soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde kesin.

  • Soğuyan közlenmiş biberleri minik minik doğrayın. Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri, püre avokado ile birlikte harmanlayın.

  • Zeytinyağı, yeşil limonların suyu, tuz ve çekilmiş renkli tane karabiber ekledikten sonra karıştırın.

  • Ağzı kapalı bir kavanozda soğuttuktan sonra atıştırmalık olarak cips ya da et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

Geleneksel Meksika ve Orta Amerika da , hamburger ve sandviç üzerinde kullanılır. Ayrıca, sadece sandviç mayonez yerine ,pişirme veya (tereyağı, sıvı yağ) yağ içeriği yerine avokado kullanabilirsiniz. Bu durumda herhangi bir diğer yağ olarak, avokadoyu aynı miktarda ekleyin. Bu da sağlıksız kalori alımını azaltmak için bir yoldur. Örneğin, 3.5 oz avokado 14.66 g yağ içerir. Tereyağı ise aynı miktarda ,81g yağ içerir. Bu nedenle, avokado pişirme sırasında tereyağı yerine geçebilir, Kalori azaltmada ve yerine lezzetli bir seçenek için harika bir seçimdir.

Avokado Besin Değeri

Avokado “Süper Gıda” olarak kabul edilir. Besin pramitinde kalori içinde özel bir konuma sahiptir. Avokado çeşitli besin, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Avokado aynı zamanda tekli doymamış yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır ve düşük şeker içeriğine sahiptir. İyi bir enerji kaynağı ve vitamin, mineral içeriğine sahiptir. Avokado kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez, fosfor ve çinko içerir. Ayrıca C vitamini, B6, B12, A, D, K, E, tiamin, riboflavin ve niasin gibi mineralleri içerir. Ayrıca, Lif açısından büyük bir kaynaktır. Ve tek bir porsiyon günlük ihtiyacının %40'ından fazlasını sağlayabilir.

Avokado potasyum açısından zengin ve genel sağlık için önemli olan sodyum oranı ve potasyumu dengeler. Üçte ikisinde, tekli doymamış ve aynı zamanda fruktoz çok düşük oranda bulunur. Belki de en önemlisi, avokado fitosteroller, amino asitler, flavonoidler gibi organik bileşikler ile  eşsiz bir koleksiyona sahip olmasıdır.

Avokadonun birçok sağlık faydası vardır. Besin değerleri ile doludur ve bu nedenle yiyebileceğiniz en iyi besinlerden biri olarak kabul edilir. Çiğ olduğunda avokado çok yararlı olmaktadır.

Güçlü Sindirim

Avokado bağırsak ve sindirime yardım için yatıştırıcı olduğuna inanılmaktadır. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için yardımcı olan çözünebilir ve çözünmez lifler içerir. Yukarı bağırsak yoluyla yumuşak bir geçiş sağlamak için lif içeriyor, çünkü bu iki tür sindirim için de çok önemlidir. Ayrıca, mide ve sindirim sıvılarını uyarıp  besinlerin en verimli ve hızlı şekilde emilimini sağlar. Son olarak, kabızlık ve ishal gibi durumların belirtilerini azaltır. Sindirim sağlığınızı optimize etmek için bu çok önemli bir gıdadır.

Diş Sağlığı

Avokado tüketimi de öncelikle; hazımsızlık veya mide rahatsızlıklarında ve ağız kokusu önlemede yardımcı olur. Ağız kokusu , sindirim sağlığının iyileştirilmesi ile ortadan kaldırılabilir. Ve avokadoda bulunan antibakteriyel ve antioksidan flavonoidler ağız kokusuna da neden olabilir.. Avokado ağız kanserlerinin önlenmesi için önemli bir seçenektir.

Cilt ve Saç Sağlığı

Avokado sağlıklı cilt bakımı için faydalı olan besin değerlerine sahiptir. Kuru, çatlamış veya hasarlı ciltlerin onarımında yardımcıdır. Temel vitaminler ile cildi besler ve parlaklık yeteneği ile kozmetik ürünleriniz arasına eklenebilir. Ayrıca kuru ve yıpranmış saçlar için kullanılır. Birçok insan cilt ve saç maskeleri hazırlamak için avokado kullanır. Her şeyden önce, avokado yağı sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. Beta-karoten ve likopen büyük miktarlarda avokado içinde bulunan organik bileşiklerdir. Bunların her ikisi de cilt sağlığı ve tonunu geliştirmek ve erken yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

Karaciğer Sağlığı

Avokado karaciğer hasarı azaltmak için çok özel bir seçimdir. Karaciğer sağlığı geliştirmeye yardımcı bazı organik bileşikler vardır. Avokado geniş bir yelpazede karaciğer korunmasında önemli bir rol oynar.

Göz Sağlığı

Avokado gözleri sağlıklı tutmak için yardımcı olur. Katarakt, yaşa bağlı göz hastalıkları, makula dejenerasyonuna karşı gözlerinizi korumak için yardımcı olur. Az yağlı ve zeaksantin gibi amino asitler içerirler. Bu içerikler, genellikle göz dokularında biriken serbest radikallere neden olur.

Kalp Sağlığı

Avokado sağlık yararları içerisinde sağlıklı bir kalp için Avokado önemli bir yer alır. Avokado içinde bulunan Beta-sitosterol, sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak için yardımcı olur. Avokado alımı damar tıkanıklığı, aynı zamanda arteriosclerotic damar hastalığı olarak bilinen kalp hastalığından korumaya yardımcı olan HDL kolesterol, antiatherogenic özelliklerini geliştirmekte etkili olabilir. Araştırmalar göstermektedir ki ; Potasyum seviyeleri, hipertansiyon  ile mücadelede avokado güçlü bir rol oynar. Potasyum kan damarları ve damar gerginliğini rahatlatır, Pıhtılaşma, kalp krizi ve felç olasılığını azaltır.

Böbrek Sağlığı

Avokado kronik böbrek hastalıklarından  muzdarip olan insanlarda, mineraller ve sıvı dengesini korumada önemli bir rol oynar. Potasyum normal kalp hızını  korumaya yardımcı olan minerallerden biridir. Avokado diyeti potasyum ve dahil olan diğer faydalar sağlayabilir. Potasyumun hücreler ve organlar için kimyasal kanallardaki sıvı dengesini korumak önemli bir yönüdür.

K Vitamini Eksikliği

K vitamini eksikliği çok yaygın değildir, ama sıklıkla yeni doğan bebeklerde görülmektedir. (VKDB) K vitamini eksikliği ile ilgili kanama olarak bilinen  kanama bozukluklarına yol açabilir. Çoğunlukla gebelik sırasında K vitamini yetersiz alımı sonucu oluşur. Hamile bir kadının avokadoyu tek bir porsiyonda günlük gereksinimin (neredeyse %40)K vitamini yüksek miktarda içeren ender meyvelerden biri olduğundan, yeni doğan çocuklarda (VKDB) riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kanser Önleme

Avokado faydalarında; kanser riski, meme kanseri ve prostat kanseri dahil olmak üzere Kanser önlemede etkilidir. Avokado aynı zamanda kansere ve serbest radikallerin zararlı etkilerinden hücreleri koruyan Glutatyon, antioksidanını içerir. Avokadonun antioksidan ve anti-enflamatuar bileşikler listesi etkileyicidir. Avokado kanser önlemede önemli seçimlerden birisidir. Diyet listenize eklemeniz önerilir.

Avokado ile Hızlı Servis  Fikirleri

Avokado Salatası

Bir kasede soğan, domates, marul ve avokado doğrayın.Tuz, biber, limon suyu ekleyin ve salatanın üzerine zeytinyağı gezdirin. Diğer sebze ya da et çeşitlerinden de ekleyebilirsiniz.

Avokado çorbası

Çorbanızı doğranmış avokado ile süsleyebilirsiniz.

Meyve olarak Avokado

Avokadoyu doğrudan tüketebilirsiniz.

Sos olarak Avokado

Seçtiğiniz yemeklerin üzerine sos olarak da kullanabilir. Yemeklerinizi süsleyebilirsiniz.

Önemli olan öğünlerinizde Avokadonun yer almasıdır.

Benzer Yazılar