Faydalı Yiyecekler
Yeşil Mercimeğin Faydaları Nelerdir? 05.01.2018

Yeşil Mercimek

Mercimek , baklagiller  familyasındayer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.

Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur.

100 gramı 330 kaloridir. Kolesterol içermez. Protein miktarı etle eşdeğerdir. 100 gram yeşil mercimek 25 gram lif içerir. Potasyum, demir, kalsiyum mineralleri açısından iyi bir kaynaktır. İyi bir folik asit deposudur.

Yeşil Mercimeğin Faydaları

Hamilelikte Yeşil Mercimek: İçerdiği demir ve birçok minerak sayesinde hamilelikte oldukça faydalı olan yeşil mercimek hem annenin hemde bebeğin gelişimini kontrol etmek için oldukça gerekli bir besin kaynağıdır.  Uzmanlar tarafından doğurganlıktan en az bir yıl önceden günlük olarak 400 mikrogram folik asit tüketminin başlaması önerilmektedir. Bir su bardağı yeşil mercimekte ise günlük  olarak  ihtiyaç duyulan folat miktarının yüzde 90 ’ını karşılamaktadır.

Demir Eksikliğine Birebir: Yapısında yüksek miktarda demir ve çinko barındıran yeşil mercimek demir eksikliği tedavisinde sıklıkla kullanılan ve en basit yöntemlerden biridir. Demir eksikliği hızlı yorulma gibi semptomlar göstererek kendini belli eder ve tedavi olunmadığı sürece ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Ufak ve çabuk atlatıla bilecek bir rahatsızlık olmasına rağmen semptomları dikkate alınmadığında hızlıca depoları tüketebilen ve vücutta hiç demir kalmaması sonucunda ciddi hastalıklarla karşımıza çıkabilen bir rahatsızlıktır. Yeşil mercimek bu eksikliği  kapatarak sizleri olası bir hastalığa karşı korumaktadır.

Folat Kaynağı: yeşil mercimek güçlü bir folat gibi B vitamini besin değerleri açısından oldukça önemli bir kaynaktır. Folat, nöral tüp oluşumu, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve homosistein düzeylerinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca folat, doğum kusurlarının önlenmesi ve erken doğum riskinin en aza indirgenmesi için oldukça önemli bir bileşendir.

B3 Vitamini Kaynağı:  B3 vitamini sindirim sistemi ve sinir sistemi kuvvetlendirmekte rol oynar, kolesterol kontrolü gerçekleştirir, Alzheimer hastalığını önler, katarakt, osteoartrit ve diyabet gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Yeşil mercimekte yapısındaki B3 vitamini sayesinde sizlere daha sağlıklı bir hayat sunmaktadır.

Kilo Vermeye Yardımcı : Yeşil mercimek sindirim sistemini çalıştırarak metabolizmayı hızlandırır ve  bununla beraber sizlere tokluk hissi uyandırır. Böylece açlık hissinden kurtulabilir ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye başlayabilirsiniz.

Sinir Sisteminin Çalışmasını Düzenler: Beynimiz organizmanın merkezi olmakla beraber tüm bedensel ve faliyetleri ve vücudumuzdaki süregelen tüm işlevleri takiben hayati önem taşıyan bir organımızdır. Beynimizin düzgün işlemesi için vitaminler ve mineraller organizma üzerinde hayati önem taşımaktadır. Yeşil mercimek ise beynin iyi çalışması için gerekli olan tüm  vitamin ve mineralleri barındırmakta ve sinir sistemimize böylelikle yüksek oranda destek olmaktadır.

Kanser Riskini Azaltır: yeşil mercimek yüksek oranda antioksidan kaynağıdır ve bu antioksidanlar serbest radikallerle mücadele ederek hücre ve gen hasarını önlemektedir. Ayrıca  yeşil mercimek yapısında bolca lektin içermektedir. Lektin kanser savaşçıları olarak bilinen bir bileşiktir. Lektinler vücuttaki kanserli hücrelerinin büyümesini kontrol altına alarak kanser riskini azaltmaktadırlar.

Sindirim Sistemine Destek Olur: lif açısından zengin olan yeşil mercimek  sindirim sistemini geliştirmek için en güzel besin kaynağıdır. Yeşil mercimek bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sindirime destek  olur ve sizleri kabizlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarından oldukça uzak bir hayata taşımaktadır.

Enerji Kaynağı: Demir organizmada oksijen taşıma, enerji üretimi ve metobolizmayı hızlandırma görevlerinde önemli rol oynamaktadrı yeşil mercimek sahip olduğu demir zenginliği ve lif, kompleks karbonhidratlar nedeniyle enerjinizi sürekli artırabilmektedir.

Kalp Dostu: Kalp sağlığında önemli rol alan folat ve magnezyum açısından Yeşil mercimek oldukça zengin bir kaynaktır. Folat, homosistein seviyelerini azaltır ve  kalp hastalığı için ciddi olan bu risk faktörünü yok eder. Magnezyum eksikliği ise doğrudan kalp hastalığı ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca yüksek lif oranına sahip olan yeşil mercimek bunlar göz önüne serildiğinde tam teşekkürlü bir kalp dostu ünvanı almaktadır.

Kolesterolü Düşürür: Besin değerleri olarak anılan lif kalp ve damar sağlığı için cok önemlidir. Yeşil mercimek yüksek lif oranına sahip olması ile bilinir ve buna istinaden kandaki kötü kolesterolü azalttığı uzmanlar tarafından savunulmaktadır. Yeşil mercimek arterlerdeki plaklanmaları önler ve temiz kalmasını sağlar. Böylece kalp krizi ve felç riskini de azaltmaktadır.

Diyabete İyi Gelir: yapılan araştırmalara göre yeşil mercimek diyet lifi açısından oldukça zengindir. Yeşil mercimekte bulunan diyet lifi oranı sayesinde kan şekeri seviyesi kontrol altında tutulmaktadır. Diyet lifi şekerin kan tarafından apsorbe edilmesini yavaşlatarak şeker seviyesinin daimi korunmasını sağlamaktadır.

Kas Yapısını Güçlendirir: Vücudumuz daki kasların ve tüm işleyişin devam etmesinde protein önemli ol öynamaktadır ve yeşil mercimek güçlü bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Özellikle kas yapısının düzgün çalışmasında rol alan amino grup asitlerin takviyesini yeşil mercimekle sağlayarak sizlerde kaslarınıza dışardan destek verebilirsiniz.
 

Benzer Yazılar