Şifalı Bitkiler
Acı Biberin Bilinmeyen Faydaları Nelerdir ? 15.12.2017

Acı Biber

Yemeklerin içine tat verilmesi, iştah açması için çeşitli baharatlar ilave edilir. Bu baharatlar yemeklere hem lezzet kazandırır hem de yemeğin daha iştahlı yenilmesine yardım eder. Sadece baharatlar değil, yemeğin yanında hazırlanan salatalar da yemeklerin daha da iştahla tüketilmesine katkıda bulunur. Salatalarla birlikte acı biber, turşu gibi çeşitli yiyecekler de bol bol tüketilir. Özellikle acı biberler kimi yemeklerin içine ilave edilirken kimi yemeklerin yanında salatalara doğranır. Ülkemizde genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde acı biber bolca yetiştirilir ve hemen hemen her yemeğin içine eklenir ya da yanında yenir. Bu bölgelerde isot adı ile kullanılır.

Acı biber çiğköfte, nohut, fasulye, kısır gibi yiyeceklerin içinde bolca kullanılır. Küçük tombul şekilde olanlar da turşu olarak sık sık tüketilmektedir. Tabii acı sivri biberlerin yemeklerin yanına tat katması dışında sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Acı Biberin Faydaları Nelerdir ?

Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi terapatik etkileri sayesinde hastalıklara şifa oluyor. Tüm dünyada yetişebilen acı biber pek çok yemekte kullanılır ve vücudun vitamin, kalsiyum ve potasyum ihtiyacını karşılar.

Gribe Karşı Korur

Vücudun beta karoten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemeniz yeterlidir. C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını arttırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.

Ağrıları Dindirir

Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar. Beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturur.

Kolesterolü Düşürür

Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiş bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür.

Kalp Krizi Riskini Azaltır

İçerisinde C vitamini, beta karoten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir.

Ülseri Engeller

Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler.

Zayıflamaya Yardımcıdır

İştah açıcı olarak çok tercih edilmese de acı biber iyi bir zayıflatıcıdır. Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Bronşiti Hafifletir

Solunum zorluğu yaşayanlarda etkili olan acı biber, balgam söktürür ve kronik bronşit rahatsızlıklarında etkilidir.

Sindirimi Rahatlatır

Sindirim salgısını arttıran acı biber iştah açması sayesinde sindirim daha rahat olmasını sağlar.

Kabızlığı Giderir

Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz.



  • Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlar yani doğal bir kemoterapi görevi görür.


  • Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.


  • Yağ yakma özelliği sayesinde kolay zayıflamaya yardımcı olur.


  • Kan dolaşımını hızlandırır.


  • Grip mikrobunu önleyerek nezle ve soğuk algınlığı olmanızı önler.


  • Yaşlanmayı geciktirerek daha genç görünmenizi sağlar.


  • Şekerin düşmesini sağlar.


  • Kan şekerini düzenler.


  • Romatizmadan dolayı oluşan eklem ağrılarını azaltır.


  • İktidarsızlığa karşı vücudu güçlendirir.


  • Vücudu toparlayarak olası çarpma ve burkmalarda şişmelerin az olmasını sağlar.


  • Dolu sinüsleri açarak rahat nefes almanızı sağlar.


  • Ödem oluşmuş vücudun şişliğini gidermeden yardımcıdır.


Acı biber yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmaktadır. Yerel halklar acı biberi kendi tedavi yöntemlerinde önemli bir yere koyar. Soğuk havalarda ayakkabıların içine konan acı biber donmadan etkilenme derecesini azaltır. Kanayan yaraya konan acı biber kanamayı durdurur ve iz bırakmadan iyileşmesini sağlardı. Acı biber alerjik reaksiyonlarda da başvurulan bir sebzeydi. Baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılırdı. Ayrıca ağrıyı geçiren özelliği ile diş ağrıları, yılan ısırıkları ve migrende de etkili bir madde olarak yıllarca kullanıldı.


Taze Kırmızıbiberin C Vitamini Deposu Olduğunu Biliyor Muydunuz ?


Yemeklere acı bir tat ve kırmızı renk vermek için kullanılan kırmızıbiber, tam anlamı ile bir vitamin deposu özelliğini taşıyor. Uzmanlar, (A) vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir gıda maddesi olan kırmızıbiberin (C) vitamini açısından da toplumda bilinenin aksine, limondakinden daha çok (C) vitamini içerdiğine belirterek, özellikle taze kırmızıbiberin, limondan yaklaşık 7 kat daha zengin bir ürün olduğunu biliyor muydunuz ?  


100 gram toz kırmızıbiber içeriğinde ;


318 kalori, 12 gram protein, 17,5 gram yağ, 25 gram posa, 148 miligram kalsiyum, 293 miligram fosfor, 2014 miligram potasyum, 4160 IU vitamin A, 0,33 miligram vitamin C içeriyor, bu öğelerin bir bölümü, taze kırmızıbiberde daha yüksek oranda bulunuyor.


 

 

Benzer Yazılar