Faydalı Yiyecekler
Antep Fıstığının Faydaları 01.01.2017

Antep Fıstığı

Antep fıstığının sağlığa olan faydaları, sağlıklı bir kalp, kilo kontrolü, diyabet , hipertansiyona karşı koruma ve gelişmiş sindirimi içerir. Antep fıstığında bulunan vitaminler, mineraller, katı yağlar ve proteinlerin hepsi sağlığınız için çok faydalıdır.

Antep fıstığı, dünyada yaygın olarak kullanılan en eski fıstıklardan biridir. Asya'ya, özellikle de İran'da ve Irak'ta daha çok bulunmaktadır. Arkeolojik kanıtlar, M.Ö. 6.000 yıllarına kadar antep fıstığının uzandığını göstermektedir. İran, Irak ve Suriye'de yetiştirildiler ve yalnızca MS 100'de Romalılara tanıtıldılar. Bugün, İran, Irak ve Suriye dışında, Amerika, Avustralya, Türkiye ve Çin gibi pek çok ülkede antepfıstığı üretilmektedir.

Antep fıstığı fıstıkları anacardaceae familyasına aittir. Bir fıstık ağacının, ilk ürününü üretmesi yaklaşık 10 ila 12 yıl alır. Bu tohum yenilebilir. Antep fıstığı mevsimlik değildir ve yıl boyu kullanılabilir. Neredeyse her yerden satın alınabilirler.

Antep fıstığı bugün çeşitli şekillerde, örneğin kabuklu, kabuksuz, şekerli veya tuzlanmış olarak mevcuttur. Fındık üzerindeki kabuk, onu fiziksel hasar ve çeşitli enfeksiyonlardan korur. Öte yandan, tuzlanmış ve tadlandırılmış antep fıstığı, yüksek sodyum ve şeker içeriğinden dolayı iyi bir seçim olmayabilir. İdeal seçim, kabuksuz fıstık almaktır, Bu seçim doğal biçimlerindendir ve en az işlenien çeşittir. Serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Böylece aylarca dayanırlar.

Antep fıstığının pek çok sağlık yararı vardır. İnsanlar tarafından sağlığın tamamlanması için gereken besinlerin çoğunu içeren az sayıdaki fıstıklardan biridir. Antep fıstığı karbonhidrat, protein, katı yağ, diyet lifi, fosfor, potasyum, tiamin, vitamin B-6, beta-karoten, lutein ve zeaksantin, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, manganez, vitamin C, riboflavin, Niasin, pantotenik asit, folat, E vitamini, A vitamini ve K vitamini içerir. Bu besinlerin tamamı Antep fıstığını daha sağlıklı hale getirmesinin sebebidir.

Antep Fıstığının Kalorisi

Thomas ve Gebhardt'a göre (2006), fıstık, ceviz, badem, ceviz, fındık, Brezilya fıstığı ve kestane gibi diğer kuruyemiş ve kurutulmuş meyvelerle kıyaslandığında, bir ons başına 160 kilo daha düşük bir kalorilik içerik içeriyor.

Antep fıstığı, badem, kaju fıstığı, fındık, makadami,  ve ceviz gibi diğer fındıklarla karşılaştırıldığında daha yüksek miktarda protein içerir. Bulunan protein miktarı, diğer fındıklara oranla en yüksek olan 1 ons için 6 g'dır.

Antep fıstığındaki yağ içeriği diğer fındıklara oranla en düşük seviyededir. Thomas ve Gebhardt (2006) tarafından toplanan istatistikler, yağ içeriğinin 1 ons başına 13 g olduğunu göstermektedir.

Antepfıstığı, oleik asit ve antioksidan gibi mono-doymamış yağ asitleri için de iyi bir kaynaktır. Düzenli olarak tüketmek, "kötü" kolesterol olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) azaltılmasında etkili olduğu bilinmekte ve yaygın olarak "iyi" olarak bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) miktarını arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Antep fıstığında bulunan elementler veya mineraller arasında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum bulunur. Badem ve kaju fıstığı ile birlikte en çok fosfor içerdiklerini belirtmek önemlidir. Dahası, diğer bütün fındıklara göre yüksek miktarda potasyum içerirler.

Antep fıstığında bulunan sodyum miktarı sıfırdır, fındık ve ceviz gibi diğer fındıklardan farklıdır. Hipertansiyona maruz kalan insanlar için faydalıdır; çünkü diyetlerinde sürekli olarak sodyum tüketimini azaltmak zorunda kalıyorlar.

Antep Fıstığının Faydaları

Sağlıklı Kalp

Antep fıstığının en büyük sağlık yararlarından biri, kalp dostu bir fındık olmasıdır. Araştırmalar, normal antep fıstığı tüketiminin vücuttaki kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor. Antioksidanlar, fitosteroller, doymamış yağ asitleri (hem çoklu doymamış hem tekli doymamış yağ asitleri) sağlıklı bir kalbi teşvik etmek için mükemmeldir.

Kilo Kontrolü

Antep fıstığı, diyet yapan insanlar için de ilk seçenektir. Kanıtlar düşük kalorili, yüksek proteinli, düşük doymuş yağlı ve yüksek doymamış yağlı fıstıkların, ideal kilo kontrolü için diğer kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler ile karşılaştırıldığında ideal bir rakip olduğunu düşündürmektedir.

Yaşa Bağlı Makula Hastalığı

Antep fıstığı lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanları içerir. Chen CYO ve Blumberg JB tarafından Tufts Üniversitesi, Boston, ABD tarafından yapılan araştırmaya göre bu antioksidanlar yaşlılarda makuler hastalığa yakalanma riskini azaltmada yardımcı oluyorlar. Artan miktarda lutein ve zeaksantin için, sebze ile birlikte dahil edilebilirler.

Cilt Kurumasını Gidermektedir

Antep fıstığı  cildin kuruluğunu gidermeye yardımcı olur. Doymuş yağ bu açıdan önemli bir rol oynamaktadır. Yağ, aroma terapi ve geleneksel masaj terapisi gibi geleneksel terapilerde bir bileşen olarak kullanıldığı için iyi bir taşıyıcı veya baz yağ olarak da işlev görür.

Diyet Lifi

Antep fıstığının diğer sağlık yararlarından biri, gıdaların pürüzsüz sindirimine yardımcı olan iyi bir diyet lifi kaynağı olmasıdır. Yaklaşık 1 ons veya 30 gram fıstık içeren porsiyon, sindirim sisteminizin optimum kapasitede çalışabilmesi için yaklaşık 3 gramlık diyet lifi içerir.

Afrodizyak Özellikleri

Aldemir ve diğerleri (2011) tarafından yapılan araştırmaya göre, antepfıstığı erkeklerde cinsel canlılığı büyük ölçüde etkiliyor. Çalışmalar, üç hafta boyunca yaklaşık 100 gram antepfıstığı tüketen erkeklerin erektil işlevlerini yaklaşık %50 oranında geliştirdiğini gösteriyor. Ve penis kan akışının ultrason taramaları ile doğrulanmıştır.

Antioksidan Özellikleri

Antep fıstığı kabuğunun önemli miktarda antioksidan içerdiği tespit edilmiştir. Tahran, İran'daki Tarbiat Modarres Üniversitesi'nden araştırmacılar, diğer gıdalara eklenecek bu antioksidanları başarıyla tespit edebildiler ve ayıklayabildiler. Antioksidanlar, hücresel metabolizma sonrası vücutta oluşan serbest radikalleri nötralize eder ve kanser ,kalp hastalığı gibi durumlarda yardımcı olabilir.

Diyabete Karşı Savunma

Antep fıstığının nihai sağlık yararlarından biri, diyabet kontrolünde işlev görmesidir. Şeker hastalığı olan insanlarda şekerler proteinlerle uygun olmayan bağlar oluşturur ve onları kullanışsız hale getirir. Bu işlem glikasyon olarak bilinir. Antepfıstığında bulunan antioksidanlar, glikasyon sürecini azaltmada yardımcı olur ve böylece şeker hastalığını kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Demirin Emilmesi

Antep fıstığı yüksek bir bakır içeriğine sahiptir ve bu da gıda kaynaklarının vücuda demirin daha yüksek emilimini sağlar. Bu da, anemi gibi hastalık koşullarına yardımcı olabilir.

Benzer Yazılar