Beslenme
Cevizin Faydaları 29.11.2016

CEVİZİN FAYDALARI

Cevizlerin sağlığa olan faydaları, vücuttaki kötü kolesterolün azaltılması, metabolizmanın iyileştirilmesi ve şeker hastalığının kontrolü anlamına gelir. Cevizin diğer önemli sağlık yararları,  fındıkların anti-inflamatuar özelliklere sahip olmalarından, kilo yönetimine yardımcı olmalarından ve bir ruh hali yükselticisi olarak yardım etmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca kanser yayılımını yavaşlattığına inanılıyor.

Ceviz, Juglans (Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsinden tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ortak adı. Kışın yaprağını döken ağaçlardır)  cinsinin ağaçlarındaki yenilebilir tohumlardır. Ceviz ağacının yuvarlak, tek tohumluk meyveleridir. Cevizin meyveleri ve tohumları kalın, yenmeyen bir kaba konur. Çekirdeği çevreleyen meyvelerin kabuğu sert ve iki yarıya bölünmüştür. Cevizli meyvelerin tohumu, proteinler, EFA'lar (esansiyel yağ asitleri), karbonhidratlar, vitaminler ve gerekli mineraller gibi besinler içerir.

Cevizlerin her zaman beyin gıdası olarak düşünülmüş olması, belki de cevizin yüzey yapısı beyninkine benzer bir görünüm sergilediği içindir. Bu nedenle, zekanın bir sembolü olarak görülmüş ve zekâyı arttırdıklarına inanılmıştır. Bu tam olarak doğru olmasa da, son bilimsel çalışmalar ceviz tüketilmesinin beyin işlevinin geliştirilmesine yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.Ayrıca beyin aktivitesini arttıran omega-3 yağ asitleri içerirler. Omega-3 yağ asitleri, iyod ve selenyum ile birleştiğinde, beyinlerin en iyi şekilde işlev görmesini sağlarlar.

Cevizlerin leziz tadı ile birlikte antioksidanlar ve birçok sağlık faydası sağlayan proteinler bulunur. Ayrıca lezzetli bir takviyedir ve bu nedenle herkesin diyetine kolayca eklenebilir. Cevizler ayrıca vücut dayanıklılığını arttırdığına inanıldıkları için 'Güçlü gıdalar' olarak da düşünülür.

Ceviz Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Ceviz insanlık tarafından uzun zamandır bilinmektedir. Ceviz hakkında bazı ilginç gerçekler şunlardır:

Ceviz ağacı, M.Ö. 7000'den beri insanlık tarafından bilinmektedir.

Dünya ceviz üretiminin üçte ikisi Kaliforniya'da gerçekleşir.

Cevizin Besin Değeri

Thomas ve Gebhardt (2006), standartlar için USDA Ulusal Besin Veritabanı tarafından bildirilen cevizin beslenme olayları hakkında kapsamlı araştırma yapmışlardır. Bu araştırmanın önemli beslenme özellikleri aşağıda listelenmiştir.

1- Ceviz içerisindeki besin değeri, 1 ons'da 190 cal veya 30 gram ceviz içeceğinize ekleyerek aynı oranda besin değeri sağlayabilirsiniz.

2- 1 ons başına karbonhidrat içeriği 4 gramdır.

3- 1 ons içinde bulunan protein 4 gramdır.

4- 1 ons'da bulunan toplam yağ içeriği, doymamış yağlar ve doymuş yağlar ile birlikte 18 gramdır.

5- Cevizlerde bulunan diyet lifi, ons başına yaklaşık 2 gramdır.

6- İçlerinde bulunan mineraller arasında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum bulunur.

7- Vitaminler arasında C vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin E, vitamin K ve vitamin A bulunur. Cevizlerde bulunan karotenoidler beta-karoten, lutein ve zeaksantin içerir.

8- Ceviz içerisindeki fitosteroller 1 ons başına yaklaşık 20 mg'dır.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Kalp fonksiyonundaki iyileşme

Ceviz omega-3 açısından zengindir ve oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri (% 72) için geniş bir kaynaktır. Ayrıca, linoleik asit, alfa linolenik asit (ALA) ve arachidonik asitler gibi EFA'lar içerir. Bilimsel çalışmalar, herhangi bir diyette cevizin dahil edilmesinin, sağlıklı bir lipid arzını tercih ederek koroner kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu kanıtlamaktadır. Ceviz tüketimi, kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi kolesterol seviyesini (HDL) arttırır. 25 gramlık günlük ceviz  tüketimi, EFA'ların önerilen günlük alımının (RDI)% 90'ını sağlar ve bu da yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini azaltacaktır.

Gelişmiş Kemik Sağlığı

Cevizde bulunan EFA'lar vücudun kemik sağlığını garantiler. Bunlar üriner kalsiyum atılımını azaltarak kalsiyum emilimini ve depozitini arttırır.

Gelişmiş Metabolizma

Ceviz tüketiminin sağlık faydalarından biri de vücudun metabolizmasını geliştirmesidir. EFA'larla birlikte vücuda mineral sağlarlar. Manganez, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve selenyum gibi mineraller de cevizlerden sağlanır. Bu mineraller, büyüme ve gelişme, sperm üretimi, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik faaliyetlere katkıda bulunur.

Şeker Hastalığının Kontrolü

Diyabetten muzdarip olanlar, Gillen ve diğerleri tarafından yürütülen araştırmalara göre yüksek miktarda çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ içerdikleri için önemli derecede kilo almadan düzenli ve kontrollü olarak ceviz tüketebilirler. (2005) at Wollongong Üniversitesi, Avustralya. Lovejoy (2005) tarafından "Fıstıkların diyabet riski üzerindeki etkisi" başlıklı bir makalede fındık alımının tip II diyabet gelişme riski ile ters orantılı olduğunu belirtmektedir.

Kansere Karşı Mücadele

Cevizin içerdiği bazı bileşenler vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini kontrol etme yeteneğine sahiptir. Carvalho ve arkadaşlarının yaptığı araştırmaya göre, cevizin içinde bulunan fenolik bileşikler ve antioksidanlar , kanser hücreleri üzerinde bir kontrol sağladığı kaydedildi.

Anti-inflamatuar Özellikleri

Cevizde bulunan polifenolik bileşikler ve fitokimyasal maddeler vücudun iltihap etkilerini azaltır. Bu bulgu Akdeniz bölgesindeki Papoutsi ve ark. Tarafından yapılan bir deneyin sonucudur. (2008)

Vitaminler

Gama tokoferol açısından zengin olan ceviz, güçlü bir lipid çözünür antioksidan olan E vitamini için iyi bir kaynaktır. İçlerinde bulunan E vitamini, doğadaki zararlı serbest radikallerin yüzeyini korumaya  yardımcı olur. Ayrıca, folat, niasin, riboflavin, panthothenic asit ve B-6 vitamini gibi B-kompleks vitaminler açısından önemli bir kaynaktır

Kilo Kontrolü

Cevizde bulunan yağ, kalori ve karbonhidrat içeriği, 1 ons başına sırasıyla yaklaşık 18 gram, 190 kalori ve 4 gramdır. Bu nedenle, ceviz tüketiminin kilo almaya neden olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, Sabaté ve ark. (2005) Loma Linda Üniversitesi, California, ABD'de, günde yaklaşık 35 gram ceviz tüketiminin, test edilen bireyler arasında 1 yıllık bir dönem boyunca belirgin bir kilo artışı sağlamadığını göstermiştir.

Enerji Sağlar

Bilimsel bir araştırma, omega-3 yağ asitleri eksikliğinin  hiperaktivite, sinirlilik ve tantrumsa ‘ a neden olduğunu ortaya koymaktadır. Ceviz tüketen  bir çocuğun diyetine eklenmesi EFA'lardaki eksikliği telafi eder ve  ruh halini güçlendirir. Depresyon ve stresle savaşan yetişkinler için bile geçerlidir.

Ceviz yağı önemli özelliklere sahiptir. Ceviz yağı ; aroma ve lezzet getiren zengin ve farklı bir tada sahiptir. ancak ceviz yağı ılımlı olarak kullanıldığında. Aroma terapi, masaj terapisi ve aroma terapi gibi çeşitli terapilerde olduğu kadar kozmetik ve ilaç endüstrisinde de taşıyıcı / baz yağ olarak kullanılır. Ceviz yagları;  tavuk, hindi, salata, makarna, baliklar ve bifteklerde kullanılan soslar kadar etkili bir sostur. Ceviz yağlarının tatlı tariflerindeki kullanımları tavaya lezzetli bir tat getirir. Ceviz yağında ki 35 gram porsiyon, 50 gram ceviz ile aynı besleyici faydaları sağlar. Ayrıca önemli seviyelerde Vitamin B-1, B-2 ve B-3 sağlarlar.

Cevizleri Sağlıklı Beslenmenize Nasıl Ekleyebilirsiniz?

Cevizi, diyetinize tüm ilgili sağlık yararlarından kazanmak için entegre edilebilir. Cevizi yemeklerinize eklemenin birkaç yolu şöyledir ;

Öğütülmüş cevizleri, pişirmeden hemen önce tavuk ve balıklarınıza ekleyebilirsiniz.

Cevizleri ezerek tozunu sandviçler, salatalar veya başka bir öğün arasına ekleyerek kullanabilirsiniz.

Tatlılara cevizle bir lezzet katmak için kıyılmış / rendelenmiş cevizi ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı bir tatlı yapmak için doğranmış / rendelenmiş cevizleri yoğurt ve çilekle bir ek yapabilirsiniz.

Cevizi pişirerek kullanmak için, 15-20 dakika boyunca 70-75 ° c'lik bir fırını kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar