Bitkisel
Chai Çayının Mucizevi Faydaları 01.07.2017

Chai çayı yıllardır popüler, hem sıcak hem de buzlu kahve çeşitleri olarak karşımıza çıktı. Ancak chai çayı sizin için faydalı mıdır ?

Çoğu gıdada olduğu gibi, bu günlerde hemen hemen her yerde bulunan chai çayından o kadar sağlıklı olmayan bir sürümüne denk gelebilirsiniz . Etiket üzerine dikkat etmeniz gerekir. Chai çayının içerdiği şeyleri bilmek sizin için doğru olan ürünü bulmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, geleneksel chai çay malzemeleri inanılmaz etkilere sahiptir.

Chai çayı, baharat ve çayın çeşitli kombinasyonları kullanılarak yapılır, ancak en popüler karışım, siyah çay ve zencefil, kakule, tarçın, rezene, karabiber ve karanfenin bir karışımı ile başlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, her bir bileşen kendine özel avantajlarını içerir ve kombine edildiğinde vücut için daha da güçlü olabilir.

Chai Çayının Faydaları

1. Anti-İnflamatuar: Artrit ile İlişkili Ağrıyı Azaltır

Chai çayında artrit ve diğer enflamatuar nedenli hastalık, özellikle de karanfil, zencefil ve tarçın ile ilişkili ağrıların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilecek çeşitli maddeler bulunur. Çalışmalar tarçın ve zencefil gibi bütün karanfil, ezilmiş karanfil veya karanfil yağı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Artrit Vakfı'na göre zencefil, tanınmış ibuprofen'e çok benzer özelliklere sahiptir. Asya tıbbında yüzyıllarca kullanılan zencefil, inflamatuvar molekülleri bastırarak çalışır. Eurovita Extract 77 adında özel bir zencefil özütü, bir çalışmada 2012'de belirtildiği gibi, romatoid artritte inflamatuar reaksiyonları steroid kadar etkili olarak azalttığı bulundu.

Farmasötik Biyolojide yayınlanan araştırma, karanfil, kişniş tohumu ve siyah kimyon yağları dahil bazı yağların anti-inflamatuar etkilerini inceledi. Albino sıçanlar soğuk preslenmiş yağlarla beslendi ve araştırmacılar bu yağların, özellikle de karanfil yağının "akut enflamasyonu en aza indirebileceğini" buldu.

Tarçınla ilgili olarak, Phytotherapy Research'te yayınlanan bir araştırma, insan cilt hücrelerini değerlendirirken tarçın kabuğu uçucu yağların anti-inflamatuar bir yarar gösterdiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, araştırmacılar, "klinik etkinliğini netleştirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu" kaydetti.  

2. Mide Bulantısını Tedavi Eder

Zencefil, çayı ağrılı karın için mükemmel bir seçenek haline getiren, chai'deki bileşenlerden biridir. Zencefil bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olabilir ve hatta  rahatsızlığının ve kemoterapi kaynaklı mide bulantısının rahatsızlıktan kurtulabilir.

Gıda Bilimi ve Beslenme Eleştirel Değerlendirmeleri'nde analiz edilen araştırmaya göre, mide-bağırsak şikayetleri için geleneksel halk ilaçları, kansere bağlı bulantı ve kusmayı bile iyileştirebilir. Zencefil, baharat kökünde biyoaktif bileşikler, özellikle zencefil ve shogaol içerir. Bu bileşikler, daha önce de belirtildiği gibi anti-inflamatuar özellikler sergilemektedir; bu, mide rahatsızlıkları yaşayan herkes için mükemmel bir seçimdir.

3. Yüksek Antioksidan İçerir

Japonya ya da Çin'deki herhangi birine sorarsanız, kalp hastalığının Batı'daki rakamlardan çok daha düşük olduğu yerlerde, seçtikleri içki çeşitleriyle ilgili olarak, genel tercihleri çaydan yanadır . John Weisburger, Ph.D ve Enstitü Kanser Önleme Enstitüsü'nde, çayların polifenoller olarak adlandırılan antioksidan yüklendiğini belirtti.

Antioksidanların işinin hücre hasarına neden olabilecek serbest radikallerin vücuttan temizlemek olduğunu biliyoruz. WebMD ve Dr. Weisburger'a göre çay, meyve ve sebzeden daha fazla polifenol içermektedir. Meyve ve sebzelerden uzak durmanız gerekmiyor ancak gün içinde tüketimimize , bir bardak veya iki bardak çay ekleyerek, serbest radikal hasarı ve hastalığıyla mücadele etmeye yardımcı olması için daha fazla antioksidan almış olacaksınız.

4. Sindirime Yardımcı

Birçok baharatın  sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir ve karabiber de bunlardan biridir. Chai Çayının  bir yemekten sonra bu kadar çok nedenden dolayı tüketilmesi yaygın bir durumdur.  Karabiber sindirime nasıl yardımcı oluyor ? Sindirim enzimlerini salgılamada pankreaları destekleme yeteneği vardır. Bu eylem ise , yağ ve protein sindirmek için gerekli zamanı hızlandırmaya yardımcı olur.

Araştırmaların  hepsi karabiber içeren ve hepsi de sindirime yardımcı olan birkaç farklı baharat karışımı ile denendi. Chai çayında bulunan - özellikle kakule, zencefil, rezene, karanfil ve karabiber - gibi doğru baharatların birleştirilmesi bağırsaklara destek sağlayabilir sonucuna ulaşıldı.

5. Kalp Hastalıkları Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Tarçın, Yunan yemeklerinden şekere kadar her şeyde bulunur ve bu, kalp rahatsızlığı riskinin azalması ile bağlantılı olan, chai çayının önemli bir bileşenidir. Kan şekeri düzeylerini düzenleyerek şeker hastalarına yardımcı olabilir, kolestrol ve trigliseridlerin stabilize edilmesine yardımcı olur ve araştırmalar tarçının kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Tropikal tıbbın ebedi ağacı olarak bilinen tarçın hayati yağları ve diğer türevleri içerir; bu da diyabet ve kanserle mücadelede ve kardiyovasküler hastalıkta mücadele yeteneği kazandırır. Hatta Parkinson ve Alzheimer hastalığına karşı savaşmaya yardım ettiği bildirildi.

Chai Çay Tarifleri

Birçok chai çayı tarifleri var. Chai çayının sizin için faydasına vakıf olmak için , hindistan cevizi sütü, akçaağaç şurubu, hindistan cevizi, tarçın ve karanfilin faydalarını bir araya getiren Chai çayı tariflerini deneyin. Sizler için genel tarifi verelim;

Malzemeler



  • 2 su bardağı süt 


  • 1 su bardağı kaynar su 


  • 2 yemek kaşığı iri yapraklı siyah çay 


  • 1 adet kakule 


  • 2 adet karanfil 


  • 1 adet yıldız anason 


  • 1/2 çay kaşığı toz tarçın 


  • 1 çay kaşığı toz zencefil 


  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Hazırlama Önerisi

Baharatlar ve normal çay karışımı yerine hazır satılan chai poşet çaylarını kullanabilirsiniz. Servisi esnasında çaya çırpılmış krema ekleyebilirsiniz.

Chai Çayı Nasıl Yapılır?



  1. Çay süzgecine aldığınız iri yapraklı siyah çayı kaynar suda 2-3 dakika kadar demleyin.


  2. Demlenen çayı küçük bir ek te süte aktarın. Soğuk süt ile birlikte kaynamaya bırakın.


  3. Kakulenin iç kısmında yer alan tohumlarını çıkartın. Karanfil,  anason, toz tarçın, zencefil ve karabiber ile birlikte kaynamakta olan süte ekleyin. 2-3 dakika daha kaynatın.


  4. Baharatların aromasının geçtiği köpüklenen  sıcak içeceği bir süzgeç yardımıyla süzün.


  5. İsteğe göre toz tarçın ilavesiyle servis edip, sevdiklerinizle paylaşın.

Chai'nin aslında Hindistan'da çay anlamına geldiğini biliyor muydunuz?

Ancak genellikle chai çayı denir.  Çayın erişilebilir hale getirilmesi için ilk kez 1870'lerde eski İngiliz Hindistan ve İngiliz Seylan tarafından çayın gelişi sağlandı. Yabani çay ağaçları çok uzun süredir bazı kabileler tarafından bilinmesine rağmen, bu yapraklar özellikle bitkisel ilaçlar, özellikle Ayurvedik ilaçlar olarak kullanılmıştır.

Benzer Yazılar