Beslenme
Damar Açıcı Gıdalar Hangileridir? Bitkisel Damar Açan Besinler Nelerdir?  19.04.2018

 


Damar tıkanıklığını iyileştirmek, tıkanan damarların açılmasını sağlamak için öncelikle yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda önemli değişiklikler yapmalısınız. Damar tıkanıklığı için kullanılabilecek bazı şifalı bitkiler ve doğal tedavi yöntemleri de bu rahatsızlıktan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Damar Tıkanıklığı Nedir?

Aşırı yağ birikimi ve kolesterol artışı sonucunda tıkanan damarlar yeterli oranda kan akışını engellemektedir. Kan akışının azalması yani damar tıkanıklığı beyin, kalp ve diğer hayati organlara yeterince kan yani oksijen gitmemesine yol açar ve bu organların fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesine neden olur. Damar tıkanıklığı çeşitli cerrahi müdahalelerle düzeltilebildiği gibi dengeli beslenme ve düzenli egzersiz damar tıkanıklığı ile savaşmada etkili yöntemlerdir.

Özellikle C vitamini eksikliğinde hasar gören damar çeperleri vücudun kolesterolü kullanarak bu yırtılmaları ve hasarları onarmasına neden olur. Ancak damar çeperini onarmak için vücudun yama olarak kullandığı kolesterol zaman içinde sertleşir ve çeşitli kardiyovasküler rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Bundan da anlaşılabileceği gibi vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller alınmazsa damar tıkanıklığı sorunu yaşamak kaçınılmazdır.

Ülkemizde damar tıkanıklığı sonucu yaşanan rahatsızlıkların giderilebilmesi için her yıl binlerce kişi by-pass operasyonu, stent takılması gibi hiç de ucuz olmayan tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. Bu operasyonlar ya da vücuda cerrahi olarak müdahale edilen operasyonların hepsi belirli riskler taşımaktadır. Ayrıca ameliyat sonucunda tıkalı damarlarınız açılsa bile beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemez ve hareketsiz hayatınızı devam ettirirseniz yine damar tıkanıklığı sorunu yaşamanız çok büyük bir olasılıktır. Kısacası damar tıkanıklı yaşamamak veya yaşayıp ameliyat olduktan sonra tükettiğiniz gıdaları kontrol altına almalı ve hayatınızda spora yer vermelisiniz.

Doğal Tedavi Yöntemleri

Yapılan çalışmalar tıkanan damarların yaşam tarzınızda yapacağınız değişikliklerle hiç bir yan etki oluşturmadan açılabildiğini kanıtlamaktadır. Aslında yan etkileri her zaman istenilen daha dinç bir beyin ve vücut yapısı, daha sağlıklı bir hayat gibi olumlu olanlardır. 

Yanlış Beslenme: Yediğiniz yemekleri değiştirerek damar tıkanıklığını engelleyebileceğinizi tekrar tekrar belirtmek istiyorum çünkü bu en önemli nokta. Hamburger, patates kızartması gibi işlenmiş gıdalar, cips ve benzeri hazır ürünler, bol yağlı kebaplar damarlarınızın baş düşmanı. Gün içinde öğün atlamamalısınız. Ayrıca metabolizmanın en yavaş olduğu dönemler olan gece saatlerinde yemek yememelisiniz.

Lifli Gıdalar: Kepekli tahıl, fasulye, yulaf ezmesi tüketmek, bolca sebze ve meyve yemek yüksek lif içerdiklerinden damar tıkanıklığına yol açan kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olacaktır.

Omega3: Somon, tuna balığı ve keten tohumu gibi omega3 deposu gıdalar kan pıhtılaşmasını ve kolesterolün oksidasyonunu engellemek için sisteminize yardımcı olmaktadır. Ayrıca domatesin içinde bulunan likopen kolesterolün oksidasyonunu düzenlemektedir.

E Vitamini: Ay çekirdeği gibi E vitamini açısından zengin gıdalar damar duvarlarının iltihaplanmasını azaltacaktır.

Düşük Kolesterol: Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmalısınız. Doymamış yağ oranı yüksek balık, badem, ceviz, fındık, zeytinyağı, kanola yağı, fıstık gibi doğal ürünlerden vücudunuzun yağ ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Besin Takviyeleri: Balık yağı ya da E ve K vitaminlerinin bulunduğu besin takviyeleri damar çeperlerinde biriken plakaların azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bitkisel Damar Açan Besinler Nelerdir?

Melisa

Dolaşım sistemi, kalp ve beyin sistemlerini kuvvetlendirirken aynı zamanda hastalıklara karşı da koruyucudur. Spazm çözer ve çarpıntıyı alır. Kalp ve dolaşım sisteminde etkisi büyüktür. Tansiyonu dengeler.

Peynir Kekiği 

Kanda ki yağların çözülmesinde çok etkilidir. Antiseptik ve antibiyotik etkilere sahiptir. Spazm çözer.

Civanperçemi 

Sindirim ve kan dolaşımına yardımcıdır. Damarlarda ki tıkanıkların açılmasına yardımcı olurken, safra arttırır, lenf bezi şikayetlerine iyi gelir.

Söğüt Kabuğu 

Aspirin içinde olan sasilin maddesini içerir. Damarlarda tıkanmayı engeller. Böylece kalp krizi geçirme olasılığını düşürür. Bir çay kaşığı söğüt kabuğu bu etkilerden yararlanmak için yeterlidir. 250 ml. Su içinde 15-20 dakika kaynatıldığında yararlıdır.

Karahindiba 

Kalp çarpıntısı ve ağrılarını alır. Kalbi güçlendirmesi ve damarları açması ile bilinir.

Biberiye 

Kuvvetli bir antioksidandır. Kalp kasının kuvvetlenmesini sağlar. Kılcal damarları açar ve kan dolaşımını hareketlendirir.

Alıç 

Kroner damarları genişleten kan dolaşımını hızlandıran bir bitkidir. İçinde bioflavonoidler bol miktarda bulunur. Bu kimyasal sayesinde kalbe kan ve oksijen çok daha fazla gelir. Ayrıca alıçta, zehirli glikozitler bulunmamaktadır. Bu nedenle rahatlıkla kullanılmaktadır. Alıç kullanırken, kurumuş yaprakları ya da çiçeği 2 çay kaşığı 1 litre kaynar suda 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak içilir. Günde 3-4 fincan içilmesi önerilir. Etkisini yaklaşık 1 ayda gösterir.

Karabaş Otu 

Kalp ve damar açıcı olarak kabul edilir. Oğul otu,karabaş otu, limon bir arada kaynatılmalıdır. Balla tatlandırılır ve soğuk olarak içilir. Damarlarda genişleme yaratarak oksijen ile kan devarını hareketlendirir.

Ginkgo Yaprağı 

Türkiye’de yetişen bir bitki değildir. Bu nedenle kaynatılarak içilemez fakat eczanelerde hap şeklinde preparatları vardır. Hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

Demir Dikeni 

Damar açıcı ve çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ayrıca metabolizmayı kuvvetlendirmesi ile bilinir.

Ökse Otu 

Ökse otu, damarların tıkanıklığını açar, tansiyonu dengeler ve spzamların oluşmasını engeller. Damarlarda oluşan kireçlenmeleri temizleyerek, damar sertliğine çok iyi çözüm sağlar. Ayrıca sinirsel kalp çarpıntılarını engeller.

Enginar

Enginarın kandaki iyi kolesterol seviyesini yükseltip kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Enginarı besin olarak tüketebildiğiniz gibi enginar özünü de kapsül, tablet ve çözelti olarak tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsağın zaten çoğu hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Sona araştırmalar sarımsağın kalp sağlığına da faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sarımsak kandaki kolesterol seviyesini düzenler ve kalp rahatsızlıklarını önler. Sarımsak özü, koenzim Q10 ile tüketilirse damar tıkanıklığını engeller. Sarımsağı çiğ ya da pişmiş tüketebileceğiniz gibi kapsül ve tablet olarak da kullanabilirsiniz.

Zencefil 

Damar tıkanıklığına karşı etkili bir diğer bitki de zencefildir. Arterlerin sertleşmesini engeller ve kan basıncını düşürür. Kan dolaşımını düzenleyerek kan pıhtılarının oluşmasını engeller ve damar tıkanıklığını henüz oluşmadan engeller. Zencefili kök ya da baharat olarak yemeklerinize koyabileceğiniz gibi kök zencefilin dilimleriyle çay da hazırlayabilirsiniz.

Zerdeçal  

Zerdeçalın içinde bulunan kürkümin maddesi kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olur. Kolesterol seviyesinin azaltılması, damar tıkanıklığı riskini ortadan kaldırmada en önemli etkenlerin başında gelir. Zerdeçal ayrıca atar damarlara giden kan akışını da düzenler. Zerdeçalı baharat halinde yemeklerinize tat vermek için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Hint Bektaşi Üzümü

Damar tıkanıklığına karşı en etkili bitkilerden biri de Hint Bektaşi Üzümü, diğer adıyla amladır. Hint Bektaşi Üzümü özünün kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü ve damar tıkanıklığı durumunun henüz başlamadan önüne geçtiği tespit edilmiştir.

Benzer Yazılar