Faydalı Yiyecekler
Eriğin Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Eriğin Faydaları Nelerdir?

Erik meyvesi, sağlık açısından oldukça önemli bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlığa olan faydalarının dışında, lezzeti ile de birçok kişi tarafından sevilen bir meyve olan eriğin ağacı, Gülgiller familyasındandır. Bu meyvenin en önemli özelliklerinden bir tanesi, dünyanın birçok bölgesinde yetişmesidir. Ülkemizin bir tarım cenneti olduğu göz önüne alındığında, erik meyvesi ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bu meyvenin, farklı türleri bulunmaktadır. Bu türler, meyvenin olgunlaşma dönemlerine göre belirlenmiştir. Bu türler; caneriği, İtalyan ya da Japon eriği ve de Avrupa eriği olarak adlandırılmaktadır.

Besin değerleri incelendiğinde, cilt ve de göz sağlığı açısından oldukça önemli olan A vitamini, erikte bol miktarda bulunmaktadır. Yine, kanın akışkanlığında rol oynamakta olan K vitamini, eriğin bünyesinde barındırdığı vitamin türlerinden birisidir. Bunların dışında, potasyum ve sodyum gibi sağlık açısından en önemli maddeler arasında yer alan maddeler de, erikte bulunmaktadır. Erik meyvesi, özellikle sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Bu meyve, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık sorununun yaşanmasını engeller. Kabızlık dışında, kişiyi oldukça rahatsız edebilen mide gazı ve de gaz problemleri de bu meyve sayesinde önlenmiş olmaktadır. Vücudu hastalıklara karşı koruyarak bir kalkan görevi gören bağışıklık sistemi, erik tarafından güçlendirilir ve korunur. Eriğin diş ve diş etlerine de olumlu faydaları bulunmaktadır. Erik yemek, diş etlerini güçlendirmekle birlikte, diş sağlığının korunmasını da sağlamaktadır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar açısından büyük bir sorun olabilen demir eksikliğinde de, doktorlar tarafından erik önerilmektedir. Öyle ki bu meyve, demir eksiliğini önlemede oldukça etkilidir. Yine, demir eksikliği tedavisinde de erik meyvesine oldukça sık bir şekilde başvurulmaktadır.

Eriğin Faydaları Nelerdir?

Besin Lifleri

Erik makul ölçülerde tüketildiği zaman içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini çalıştırmaktadır. Ancak fazla tüketilmesi gaz ve şişkinlik sorununa neden olabilir.
Eriğin faydaları arasında; glisemik indeks değerinin düşün olması nedeniyle kan şekeri değerlerinde ani değişimlere yol açmaz. Bu sebeple özellikle kırmızı erik tip 2 diyabet hastalarına önerilebilir. Ayrıca erikte K vitamini ve magnezyumda bulunmaktadır. Bilindiği gibi K vitamini ve magnezyum kalsiyum mineralinin emilmesi için önemlidir. Özellikle kuru erik menopoz sonrası döneminde kemik yoğunluğunun korunması açısından tavsiye edilmektedir. Erik düşük kalorili olduğundan ve içerdiği lifler sayesinde diyet yapanların yemesi gereken bir meyvedir.

Kardiovaskuler Sağlık

Bir adet orta büyüklükteki taze erik, yaklaşık 113 miligram potasyum içermektedir. Potasyum minerali, yüksek tansiyonu düşürür ve felç riskini önler. Erik, kan akışının daha etkin olmasına yardımcı olur ve damar ile arterlerin sağlığını korur. Taze erik tüketimi, kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kolesterol

Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli değil ancak, okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir. C vitamini aynı zamanda astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biridir.

Kanser

Özellikle, kırmızımsı mavi renkli pigmentler olarak bilinen antosiyaninler içeren erikler, kanser riskini azaltır ve vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder. Yapılan çalışmalara göre erik, kansere karşı tedavi edici birçok besin değeri içermektedir. Epikatesin bileşeninin yardımı ile erik, zararlı kanser hücrelerinin çoğalmasını önler ve karaciğer kanseri riskini azaltır. Antioksidan ve bitkisel besin bileşenleri sayesinde erik, sağlıklı hücreleri zararlı kanserojen etkilerden korumaktadır. Klorojen gibi bitkisel bileşenler içeren erik, meme kanseri riskini azaltır.

Bağırsak Sağlığı

Özellikle kurutulmuş erik, bağırsakların çalışma mekanizmasını düzenler. Lif içeriği sayesinden erik, bağırsak sağlığını korur ve bağırsakları dinlendirir.

Kan Şekeri ve Diyabet

Kanada’daki diyetisyenler, eriğin düşük oranlarda glisemik indeksi içerdiğini belirtmişlerdir. Eriğin içeriğinde bulunan bu madde ise kan şekerini düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olmaktadır.

Eriğin yapısında düşük oranda bulunan glisemik indeksi, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu için, özellikle diyabet 2 riskini düşürmektedir. Erik, anti hiperglisemik özellikleri sayesinde, diyabet ile mücadele eder. Yapılan bazı araştırmalara göre erik, kandaki glikoz ve trigliserid düzeyini indirgemektedir. Ayrıca erik, insülin direncine karşı koruyucu etki göstermektedir.

Kemik Sağlığı

Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar üzerinde 12 ay boyunca yapılan birtakım araştırmalara göre, erik kemik yoğunluğunu destekleyen bir meyve olarak tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırmaya göre, menopoz sonrası dönemde bulunan kadınların bir kısmı her gün 100 gram (yaklaşık 10 tane) erik tüketirken, bir kısmı ise tüketmemiştir. Araştırmanın sonucunda ise, her gün erik tüketen kadınların, her gün ekstra olarak kalsiyum ve D vitamini desteği almalarına gerek kalmadığı görülmüştür. Aynı zamanda, her gün düzenli olarak erik tüketen kadınların kemiklerinin daha güçlü ve dayanıklı olduğu saptanmıştır. Erik, omurga ve ön kol kemiklerinin daha sağlam olmasına katkı sağlamaktadır.

Hafıza

Erik, içeriğinde bulunan antioksidan özellikteki bileşenlerin yardımı ile, hücre hasarlarına sebep olan serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlamaktadır. Bu özelliği ile erik, beyin ve sinir hücrelerini yenilemekte ve hafızayı güçlendirici etki göstermektedir.
Özellikle erik suyu, yaş ile ilişkili olarak gelişen bilişsel azalmayı önlemektedir. Birçok bitkisel besin bakımından zengin olan erik, öğrenme ve bilişsel yeteneği geliştirir.

Alzheimer

Erik, içermiş olduğu antosiyanin ve quercetin bileşenlerinin yardımı ile beyin hücrelerinin bozulmasını önlemektedir. Bundan dolayı, antioksidan özellik gösteren erik, Alzheimer hastalığı riskini önleyen bir meyvedir. Düzenli olarak tüketilen erik, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları önler ve belirtilerinin olumsuz etkilerini yavaşlatır.

Sindirim Sistemi

Çok iyi bir lif kaynağı olan erik, sorbitol ve isatin bileşenleri sayesinde, sindirim sisteminin faaliyetlerini düzenlemeye yardımcıdır. Erik, sindirim sistemi organlarının sağlığını korur ve tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Lif içeriği yardımı ile erik, kabızlığı önler ve tedavi eder. Eriğin yapısında bulunan sorbitol ve isatin ise, müshil etkisi göstererek kolon ve bağırsakların boşalıp temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık Sistemi

Erik, vücudun direncini ve bağışıklığını güçlendirir. Oldukça yüksek oranda C vitamini içeren erik, çeşitli enfeksiyon ve iltihaplar ile mücadele eder. Yapılan araştırmalara göre, özellikle doğu erikleri, vücutta nitrik oksit üretilmesini teşvik eder, tümör oluşumunu engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Antioksidan

Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan erik, lutein, kriptoksantin, zeaksantin, neoklorojenik ve klorojenik asit gibi bitkisel besin değerlerini içermektedir. Bu bitkisel bileşenler ise, antioksidan özelliklere sahip bileşenlerdir ve süperokside anyon radikalleri denilen serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önlemektedir.

Obezite

Erik, obezite ve obezite ile ilişkili komplikasyonların tedavisinde yardımcı bir meyvedir. Yapılan bir araştırmaya göre, erik gibi çekirdekli meyveler metabolik sendromlar ile mücadele etmektedir. Erik içermiş olduğu bitkisel besin bileşenleri sayesinde, obezite ile ilişkili hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Anksiyete

Erik, vitamin B6 içermektedir ve bu vitamin sinirler arasındaki iletişim ve faaliyetlerin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Erik, beyin ve sinir sağlığı için faydalı olan hormonların salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Eriğin içeriğinde bulunan triptofan isimli amino asit, nörotransmitter seratonin hormonunun salgılanmasını sağlamaktadır. Seratonin hormonu ise, daha kaliteli uyku uyumayı sağlamakla birlikte, konsentrasyonu artırır ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Düzenli olarak yapılan erik tüketimi, anksiyete ve stres yoğunluğunu azaltır. Yapılan çalışmalar, eriğin yapısında bulunan klorojenik asitlerin, oksidatif stresin vücuda vermiş olduğu zararları giderdiğini desteklemektedir.

Grip

Özellikle Japonya erikleri, gribe sebep olan bir enfeksiyon olan grip A virüsü ile mücadele eder. Yapılan çalışmalara göre erik suyu insan vücudunda gelişebilecek ve gribe sebep olabilecek virüsleri yok eder ve bu virüsler ile mücadele eder.

Cilt Sağlığı

C vitamini bakımından oldukça iyi bir kaynak olan erik, tıpkı diğer antioksidan özellikli bitkisel besinler gibi, cildi korur, cilde parlaklık katar ve gençleştirir. Erik tüketimi, ciltte oluşan koyu lekeleri, kırışıklıkları gidermeye yardımcı olmaktadır. Eriğin yapısında bulunan yaşlanma karşıtı besin bileşenleri, cildin yaşlanmasını önlemektedir.

Maküler Dejenerasyon

Erik, iyi bir A vitamini ve beta karoten kaynağıdır. A vitamini ve beta karoten ise, göz sağlığını koruyan ve destekleyen bileşenlerdir. Erik, yaşa bağlı olarak gelişen görme kaybını ve yaşa bağlı olarak gelişen maküler dejenerasyonu önlemektedir. Özellikle UV radyasyon ışınlarının sebep olduğu ve gözün retina kısmına zarar veren ışınlara karşı gözü koruyan erik, içeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin gibi karoteonidler sayesinde göz sağlığını dış etkilerden korur.

Hücre Sağlığı

Özellikle demir ve bakır içeriği yardımı ile erik, kırmızı kan hücrelerinin yapısını korumakta ve gelişimlerini desteklemektedir. Kanın dolaşım sisteminde sağlıklı bir şekilde dolaşımını sağlayan erik, kolojen oluşumunu desteklemektedir. Düzenli olarak bakır bakımından zengin olan erik tüketimi yapmak, anemi  gibi hastalıkları önlemektedir.

100 Gram Kırmızı Erik İçerisinde

 



  • 45 kalori


  • 1 gr besin lifi (günlük ihtiyacın %6’sı)


  • 345IU A vitamini (günlük ihtiyacın &7’si)


  • 9.5 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %16’sı)


  • 0.3 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)


  • 6.4 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)


  • 0.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %2’si)


  • 5 mcg folat (günlük ihtiyacın %1’i)


  • 0.2 mg demir (günlük ihtiyacın %1’i)


  • 6 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %1’i)


  • 157 mg potasyum (günlük ihtiyacın %4’ü)


  • 0.1 mg çinko (günlük ihtiyacın %1’i)


  • 7 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %2’si)


  • 0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %3’ü)


  • 16 mg fosfor (günlük ihtiyacın %2’si)


  • 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü) vardır.

 

Benzer Yazılar