Sağlık
Fosforun Vücuda Faydaları Nelerdir? 04.05.2017

Fosforun sağlık faydaları, sağlıklı kemik oluşumu, gelişmiş sindirim, düzenlenmiş atılım, protein oluşumu, hormonal denge, gelişmiş enerji ekstraksiyonu, hücresel onarım, optimize edilmiş kimyasal reaksiyonlar ve uygun besleyici madde kullanımını içerir. Fosforun sağlığa olan faydaları onu herhangi bir diyetin önemli bir unsuru haline getirir.

Fosfor, insan kemiklerinin önemli bir unsurudur, yani vücutta bu mineralin yeterli miktarı olmadan birinin normal çalışmasının imkansız olacağı anlamına gelir. Aslında fosfor, insan vücudundaki en bol mineral olarak düzenli olarak gözlemlenmekte ve kalsiyumun arkasında kemik sağlığı ve bütünlüğünün korunmasında en önemli ikinci unsurdur.

Kemikleri ve dişleri güçlendirmenin yanı sıra, fosforun diğer sağlık yararları, beyin, böbrek, kalp ve kan gibi farklı vücut parçaları için gerekli faaliyetleri gerçekleştirmek için gereklidir. Bu nedenle sağlığınız için fosforu tabağınıza koyan besin listesinden çıkarmak çok kötü bir seçimdir.

Fosfor Eksikliğinin Belirtileri

Fosforun en önemli eksiklik belirtileri, çeşitli vücut eklemlerinde zayıf kemik ve rahatsızlık içerir. Fosfor kalsiyumun kemiklere kuvvet vermesinde yaptığı gibi davranır, bu nedenle fosfor eksikliği zayıflamaya, diş çürüğü, raşitizm ve diğer ilgili kemik problemlerine neden olabilir. İnsanlar rutin faaliyetleri yerine getirmek için iştah kaybı ve vücut ısrarını azaltabilirler. Bu kötü belirtilerin hepsiyle birlikte, fosfor eksikliği de uyuşukluk, kaygı, titreme, kilo kaybı ve büyüme çağrısı yapabilir. Özellikle çocuklarda en fazla büyüme ve gelişme olduğu zaman, diyetimizin vazgeçilmez bir parçasıdır ve düzenli olarak ve uygun besin öğelerinin desteklenmesiyle gerçekleşmesi gerekir.

Fosforun Önemli Kaynakları

Fosforun en önemli kaynakları arasında et, fındık, baklagiller ve süt ürünleri gibi gıda maddeleri bulunur. Ayrıca, fosfor açısından zengin yiyecek maddeleri listesinde ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, patates, brokoli ve bezelyeler de içerebilir. Diğer fosfor kaynakları fıstık ezmesi, ton balığı, domuz eti ve gazlı içeceklerdir. Diyetle fosfor içeriği arasında dengeyi sağlamak için diyet ihtiyaçlarınızı daha iyi açıklayabilecek diyetisyenlerle konuşmanız önerilir.

Fosforun Faydaları

Fosforun sağlık yararları, diğer vücut parçaları için de bir takım kritik fonksiyonlara sahip olduğu için bir kategoriyle sınırlı değildir:

Mercimek Kemik Oluşumu: Fosfor, büyüme sürecinin hayati bir parçasıdır; ayrıca kemiklerin ve dişlerin bakımı da yapılmaktadır. İnsan yaşamının normal aşınmasına ve yıpranmasına dayanabilecek güçlü kemikler oluşturmak için kalsiyum ile birlikte çalışır. Aynı zamanda dişeti ve diş minesinin sağlığının artırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kemik kaybı veya mineral yoğunluğunun kaybı, örneğin osteoporoz gibi ciddi sorunların giderilmesine yardımcı olur. Bu mineral, sağlıklı ve işlevsel bir yaşam sağlamak için güçlü bir iskelet yapısının temelini atmaktadır. Yakınlarda bulunan fosfor bulguları, onu kalp sağlığına bağlar; bu, uygun miktarda alımı ile bir dizi kardiyovasküler hastalıktan daha iyi korunabileceğiniz anlamına gelir.

Sindirim: Fosfor insan vücudunda etkili sindirim kolaylaştırmada önemli bir rol oynamaktadır. Bunu riboflavin ve niasin'in etkili bir şekilde sindirimini uyararak yapar. Bu iki vitamin de insan sağlığı için çok önemlidir, bu nedenle alımları en üst düzeye çıkartmanın her yolu iyi bir şeydir. Bu iki çeşit B vitamini enerji metabolizmasından nörolojik ve duygusal tepki sistemlerine kadar her şeyden sorumludur. Diğer vitamin ve minerallerin alımının ötesinde, fosfor, düzenli, sağlıklı bağırsak hareketleri için hazımsızlık, kabızlık, diyare ve sindirim sistemindeki sesleri doğrudan düzeltir. Bu, toksinler vücuttan atıldığı için böbrekler yoluyla geri dönüşüm ve bu sistemi vurgulamak yerine sindirim sisteminin yanı sıra böbreklerin sağlığını da arttırır.

Boşaltım ve Boşaltma: Fosfor, böbrekleri sağlıklı tutmada önemli rol oynamaktadır. Bunu, idrara çıkma ve boşaltma işlemi yoluyla böbreklerden atığın uygun şekilde salınmasını sağlayarak yapar. İdrar miktarını ve sıklığını artırarak, idrar genelde yaklaşık % 4 yağ olduğundan vücut ürik asit, fazla tuzlar, su ve hatta yağ seviyelerini dengeleyebilir. Fosfor, vücuttan atılan tüm sıvı ve maddelerin sağlıklı dengesini teşvik eder, böylece vücudun tamamının sağlıklı ve toksinsiz kalmasına yardımcı olur.

Zayıflık: Fosfor, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk, yorgunluk ve benzeri rahatsızlıklar gibi küçük sağlık sorunlarını giderme kabiliyetine sahiptir. Vücuttaki normal fosfor seviyeleri uygun ve aktif kalmanın mükemmel bir yoludur. Uzmanlara ve çeşitli sağlık önerilerine göre, normal bir miktar yetişkinler için yaklaşık 1200 mg olabilir.

Beyin Fonksiyonu: Fosfor beyindeki hücrelerin yanı sıra etrafında bulunan önemli bir element olduğundan, önemli işlevlerden açıkça sorumludur. Düzgün fosfor seviyeleri uygun beyin fonksiyonunu ve bilişsel büyüme ve gelişmeyi garanti eder. Çalışmalar, bir fosfor eksikliğini artmış bilişsel bozukluk riski ve Alzheimer hastalığı ve demans gibi nörolojik durumların erken başlangıç ​​riski ile ilişkilendirmiştir.

Protein Oluşumu: Fosfor, çoğalma sürecinde daha fazla yardımcı olan proteinlerin oluşturulmasında en önemli unsurlardan biridir. Aynı zamanda, gerektiğinde onarımı ile birlikte hücrelerin düzgün büyümesini sağlamak için insan vücudundaki proteinlerin maksimum kullanımını kolaylaştırır. Aynı şekilde, fosfor da vücudumuzun karbonhidratları ve yağları kullanmasına yardımcı olur. Proteinlerin metabolizması, vücudumuzun büyümesini ve yaşlanmanın devam ettiği şeydir, çünkü yıllar geçtikçe yıpranma devam eder. İnsan metabolizmasında en önemli unsurlardan biridir, bu nedenle fosforun uyarıcı etkisi genel sağlığımız için hayati önem taşımaktadır.

Hücre Onarımı: Fosfor ayrıca, günlük aşınma ve yıpranma çeken çeşitli vücut hücrelerinin onarım sürecine ve bakımına katkıda bulunur. Vücut hücrelerinin düzgün şekilde geliştirilmesini ve etkileyici genel sağlık için aktif kalmasını sağlar. Bu katkı, esasen protein yaratmaya ve metabolik aktiviteyi uyarmak için vücuda doğru tepki vermek için doğru hormonları uyarmaya yardımcı olur.

Hormon Dengesi: Fosforun sağlık faydaları, insan vücudundaki hormon dengesini düzenlemek için hayati öneme sahip olabilir. Hormonların, özellikle de iyi üreme sağlığı için gerekli olan hormonların her zaman uygun, dengeli miktarlarda bulunmasını sağlar. Fosfor, vücudun endokrin bezleriyle doğrudan etkileşim kurarak bunu yapar ve hormonların oluşumunu ve serbest kalmasını ayarlamaya yardımcı olur. Vücudumuzdaki yüzlerce hormon tüm sağlık sorunlarımızda son derece önemli rol oynamaktadır ve fosfor bu kontrol sisteminin değiştirilemez bir parçasıdır.

Enerji Ekstraksiyonu: Fosfor, farklı besin maddelerinin metabolizma sürecini uyararak enerji çekme sürecine yardımcı olur. Ayrıca, enerji akışında ve farklı organ sistemleriyle etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur; bunların bazıları vitaminleri o kadar verimli emme yeteneğine bağlıdır.

Kimyasal Reaksiyonlar: Fosfor, vücut içerisinde meydana gelen bir dizi kimyasal tepkimeye katılımcı veya yardımcı faktör olarak davranır. Ayrıca, vücuda giren çeşitli besin maddelerinin doğru bir şekilde kullanılmasını kolaylaştırır.

Benzer Yazılar