Şifalı Bitkiler
Ginkgo Biloba Nedir? Faydaları Nelerdir? 15.12.2017

Ginkgo Biloba Nedir? 

Ginkgo doğuda asırlardır kullanılmasına rağmen batı da 1970 li yıllardan itibaren tanınmaya başladı. Ginkgo biloba ağacı yaprağından elde edilen özün, belleği geliştirici nitelikte olduğu yapılan araştırmalar sonucunda elde edilmiş tespittir.

Ginkgo Biloba Yaprağı: Ginkgo biloba extresi yeşil yapraklardan elde edilir. Ginkgo biloba bitkisi nin yaprakları bilobalit ve ginkgolit olarak bilinen terpenler bakımından zengindir. Bu maddeler kılcal damarlardaki kan dolaşımına yardımcı olucu etkinliktedir. Kılcal damarlarda biriken toksinler bu damarların beslediği dokulara zarar verir. Ginkgo biloba’da bulunan maddeler, tıkanmaları açmaya

yardımcıdır ve kan dolaşımının yeniden başlamasını sağlayıcı özelliktedir.

Ginkgo biloba gözlerdeki damar, sinir ve doku ağlarından toksinleri temizleyerek görme yeteneğini muhafaza eder. Damar sertliğine karşı yararlıdır. Astımın etkilerini azaltabilir. Konsantrasyonu güçlendirmek için kullanılabilir. Kulak çınlaması, kronik başdönmesi gibi proplemlere iyi gelmesi ginkgo faydaları arasındadır. Alerjik reaksiyonları hafifletici etkinliktedir. Trombosit aktivasyon faktörünü (PAF) bloke edici özelliğiyle alerjik reaksiyonu hafifletir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Kan dolaşımını harekete geçirir. Beyine ve diğer organlara kan akışını geliştirir. Arterlerin ve toplardamarların genişlemesine yardımcı olmak suretiyle kanın tüm vücutta akmasını destekler. Kan hücrelerinin bir araya yapışmasını engelleyerek damar tıkanıklıklarını önler.

Ginkgo biloba beyin damarları içerisinde plak oluşumunu azaltır ve kanın daha hızla dolaşmasını sağlar. Bu şekilde de plak oluşumuna bağlı nedenle görülebilecek hafıza zayıflamasını azaltır. Ginkgo Biloba da bulunan flavonoidler ve terpenler yaşlanmanın neden olduğu bazı bellek proplemlerini uzun süreli olarak yavaşlatabilir. Alzheimer hastaları üzerinde yapılan deneylerde Ginkgo Biloba kullanımı nın bu hastalığı olanların bellek gücünü artırmıştır. Genç yaşlardan itibaren kullanımı ciddi oksidatif beyin yıkımlarını engelleyebilir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre ginkgo dopamin düzeyini yükselterek vücudun bilgi iletme yeteneğini geliştirmiştir.

Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu Ginkgo yaprağı ekstresinin kulak çınlaması, başdönmesi ve bunamalarda kullanımına onay vermiştir.

Sirkülasyonu artırıcı özelliğiyle erkeklerin iktidarsızlık proplemlerinde de yararlı olabilir. Yapılan araştırmalar ginkgonun ciddi hastalıklara sebep olan serbest radikallerin meydana gelişini önleyen Antioksidan niteliğini göstermiştir. Hemoroide bağlı ve kanama gibi durumlarda da yararlı olabileceği belirtiliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma ginkonun cep telefonlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerine karşı yararlı olabileceğini göstermiştir. Ginkgo biloba kapsül olarak günlük kullanım dozu 80-150 mg arasındadır. Kapsül biçiminde satılan ürünlerin yaprak ekstresi olması gerekir. Standardize Ginkgo biloba ekstresi %24 flavonoid glikozitleri içerir.

Tedavide yalnızca özel olarak hazırlanan standardize ekstre kullanılır. Kurutulmuş Ginkgo biloba yaprağı (ham drog) tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Ginkgo biloba çay olarak da tüketiliyor ancak bu şekilde kullanımı belirtilen yararları sağlamayacak ve de kötü kokusu nedeniyle de içilmesi zor olacaktır.

Ginkgo Biloba’nın Faydaları  Nelerdir?



  • Ginkgo Biloba alzheimer hastalığını ve diğer serebral yetmezlik belirtileri taşıyan yaşlı hastaları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Vertigo, kulak çınlaması ve diğer dolaşım problemleri içinde bitkisel destek olarak kullanılmaktadır. Ginkgo biloba aynı zamanda enerji eksikliği ve zihinsel yorgunluk gibi etkileri de olan yaşlanma belirtilerine karşı yardımcı olabilmektedir.
     


  • Ginkgo Bilobanın tıbbi etkileri flavonoidler ve terpenoid adlı bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Flavonoidler bitkisel kökenli antioksidanlardır. Laboratuvar ve hayvan çalışmalarında flavonoidlerin kalp, kas, kan damarları ve retinayı koruyucu etkisi görülmüştür. Terpenoidler ise kan akışını geliştirici özelliktedir.
     


  • Ginkgo Biloba güçlü bir antioksidandır ve serbest radikallerin vücutta okside olmasına yardımcı olmaktadır.
     


  • Ginkgo Biloba, Stres ve kötü beslenme ile fazlalaşan trombosit aktivitesi faktörünü baskılama konusunda da faydalıdır. Trombosit aktivitesi faktörünün fazlasıyla uyarılması, beyin hasarı, kardiyovasküler hastalıklar, işitme bozuklukları ve diğer inflamatuvar hastalıklara neden olabilir.
     


  • Ginkgo Biloba, Bunama (demans) tedavisi için Avrupa’da kullanılmaktadır. Bazı çalışmalarda gingko’nun Alzheimer ya da vasküler demans olan kişilerde hafıza ve düşünme üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Ginkgonun Bunama (demans) ve Alzheimer hastalığının nedeni olarak gösterilen beta-amiloid oluşumunu engellebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Alzheimer hastalığında Amiloid plakları, “beta amiloid” adı verilen bir peptidin anormal birikimiyle oluşuyor.
     


  • Bir çok çalışma tıbbi olarak hazırlanmış Ginkgo Biloba, kan damarlarında genişlemeye neden olduğunu, kanı inceltip yapışkanlığı azaltarak dokuların kanlanmasını arttırdığı, beyin ve diğer dokuların oksijen taşınmasında artış göstermektedir. Özellikle beyne giden kan dolaşımını artırarak beyne bol oksijen gitmesini sağlar. Beyin hücrelerini korur.
     


  • Bacaklardaki düşük kan akışının neden olduğu ağrı nedeniyle aksak kişilerde ağrısız yürüme süresini arttırır. (Bitkisel tedavi periferik arter tıkayıcı hastalığında ağrısız yürüme mesafesi 200 m’den fazla ise tek başına yarar sağlayabilir. Ağrısız yürüme mesafesi 200 m’den az ise kısmi bir yarar görülebilir. Dinlenmede ağrı ya da ülserasyon, nekroz, kangren gibi durumlarda bitkisel tedavi uygulanmaz.)
     


  • Ginkgo bilobanın aktif bir maddesi olan ginkgolidesin, anafilaktik şok ve astım gibi alerjik reaksiyonları kontrol altına aldığı görülmüştür.
     


  • Ginkgo Biloba, damar sertliği ile ilişkili olan kolesterolün lezyona dönüşümünün kontrol edilmesine yardımcıdır.
     


  • Ginkgonun retina bozulmasını yavaşlattığı ve ayrıca yaşlı hastalarda işitme kaybını engellediği; yapılan çalışmalarda bulgulanmıştır.
     


  • Küçük çaplı bir çalışmada 8 hafta boyunca günlük 120 mg ginkgo kullanan glokomu hastalarının görüşünde iyileşmeler olduğu tespit edilmiştir.
     


  • Alman Sağlık Bakanlığının, bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu bu bitkinin baş dönmesi, kulak çınlaması ve yaşlı unutkanlıkların da kullanımını onaylamıştır.
     


  • Astım ve bronşit için kullanımı ginkgo M.Ö 2600 yılında tanımlanmıştır. Solunum Yolu hastalıklarında serbest radikallare karşı savaşır.

Ginkgo Biloba’nın Zararları Nelerdir?



  • Ginkgo Bitki Ürünleri, yüksek dozda kullanılmamalı. Gastroentestinal sorunlar, kanama, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkiler meydana gelirse kullanımına son verilmelidir.
     


  • Ginkgo Biloba’nın kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.
     


  • Ginkgo bitkisi, Romatizma ilaçları, idrar söktürücü ilaçlarla, MAO inhibitör antidepresanlarla birlikte alınmamalıdır.
     


  • Ginkgo biloba ekstresi ürünleri, Procardia adlı tansiyon ilacıyla etkileşime gireceğinden beraber alınmamalıdır.
     


  • Ginkgo biloba’nın kan sulandırıcı özelliği olduğu için herhangi bir ameliyat öncesi  bu tür bitkilerin kullanımına son verilmiş olması gerekir.
     


  • Ginkgo’nun hamilelerin kullanmaması önerilir.

 

                                                          

Benzer Yazılar