Sağlık
Göz Nezlesi Nedir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır? 24.11.2017

 

Göz Nezlesi

Göz nezlesi, daha çok çocukları etkileyen konjonktivit olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Bu bir gözü ya da ikisini birden etkileyebilir. Bazen bulaşıcı olabilir ve kolayca yayılım gösterebilir. Genellikle fazla önemli olmasa da, nadir olarak hastalarda ciddi sorunlara neden olabilir. Rahatsızlık göz kapağının iç yüzeyiyle gözün beyaz tabakasını örten konjonktiva denilen ince zarın iltihaplanmasıyla ya da bu bölgenin enfeksiyon kapmasıyla meydana gelir. Hastalardaki viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucu göz nezlesi oluşabilir. Bunun dışında havada bulunan polen ve duman, kozmetiklerin içeriği, yüzme havuzlarında olan klor ya da gözü tahriş eden etkenler göz nezlesine neden olabilir. Ayrıca klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklarda nadir olarak göz nezlesi nedeni olabilir.

Belirtileri Nelerdir



  • Göz hastalıklarının bir çok çeşidi vardır ve belirtileri genelde bir birine benzer. Bundan dolayı etkilendiğiniz göz hastalığının tam olarak ne olduğunu öğrenmek için doktorunuza başvurmalısınız.


  • Göz kapaklarının şişmesi


  • Gözün Beza Kısmında Kızarma


  • Sulanma


  • Şişlik


  • Göz Kapalarında şişkinlik hissi


  • Kaşıntı


  • Şeffaf veya hafif kalın drenaj


  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması göz neslesinin tekrarlanmasını tetikler, viral göz nezlesi  tedavi yok denilebilir, bu nedenle ev ilaçları en iyi çözümdür.

Bakterilerin neden olduğu göz nezlesi belirtileri aşağıdaki gibidir;



  • Beyaz kısımda kızarıklık


  • Hafif ağrı


  • Gri veya sarımsı renk


  • Kirpiklerin birbirine yapışması


  • Üst göz kapağının şişmesi


  • Bakteriyel enfeksiyon antibiyotik ile tedavi edilebilir ve antibotik tedavisinden 24 saat sonra göz iyileşebilir.

Alerjik Göz Nezlesi Belirtileri: Alerjik göz nezlesi genelde vücut yapısından ve çevredeki şartlardan kaynaklanır.



  • Kaşıntı


  • Burun akıntısı ve tıkanıklığı


  • Göz kapaklarının kuruluk hissi


  • Hafif iltihap

Göz Nezlesi Türleri 

Bulaşıcı Göz Nezlesi: bu şekildeki göz nezlesi ciltte ya da sindirim sisteminde olan bazı bakterilerin neden olduğu rahatsızlıktır. Bu enfeksiyonlar böceklerden taşınmayla, insanlarla fiziksel temas, ellerin yıkanmadan gözle temas ettirilmesi, makyaj malzemelerinin kirli olması ya da yüz losyonlarının etkisiyle de oluşabilir. Viral göz nezlesi genellikle soğukla alakalı virüslerden bulaşır. Hapşırma ve öksürme gibi eylemlerle diğer insanlara bulaşabilir. Virüs vücutta mukus bağlantısı olan boğaz, akciğer, burun, gözyaşı kanalları yoluyla yayılabilir. Yeni doğan bebeklerde görülen oftalmia neonatorum bakteriyel göz nezlesinin şiddetli bir türüdür. Eğer tedavi edilmezse, kalıcı göz hasarına neden olabilir. Bu bebeğe rahim yolundan geçerken klamidya veya bel soğukluğuna maruz kalması halinde ortaya çıkabilir.

Kimyasal Göz Nezlesi: Bu tür rahatsızlıklar havuzlarda olan klor ile zehirli kimyasalların etkisiyle ortaya çıkabilir.

Alerjik Göz Nezlesi: Bu genellikle sezonluk alerjisi bulunan kişilerde etkili olur. Bunu göze kaçan ya da temas eden alerjik maddeler tetikleyebilir. Dev kabarcıklı göz nezlesi, gözdeki kronik yabancı maddenin etkisiyle ortaya çıkar. Bu genellikle sert kontakt lens kullanımında ya da sıkça çıkarılmayan yumuşak lens kullanan kişilerde ya da göz çevresinde cerrahi dikiş olan kişilerde ortaya çıkabilir.

Tedavi Yolları 

Tedavide  izlenen yol, hastanın rahat etmesini sağlamak, gözdeki enfeksiyonun ya da iltihabın etkisinin azaltılması ve bulaşıcı olan göz nezlesinin yayılmasını önleme şeklinde olur. Göz nezlesinin nedenine bağlı olarak tedavi uygulanır.

Alerjik Göz Nezlesinde Tedavi: İlk olarak tahrişe neden olan maddenin alınması gündeme gelir. Bu yapay gözyaşı ve soğuk baskı yoluyla yapılabilir. Şiddetli durumlarda steroid antienflamatuar ilaçlar, antihistaminik ilaçlar kullanılır. Dirençli olan vakalarda ise, tropikal steroid göz damlaları tercih edilebilir.

Viral Göz Nezlesinde Tedavi: Bu rahatsızlıkta virüsü yok edebilecek damla ve kremler yoktur. Viral enfeksiyonlar için antibiyotiklerde faydalı olmaz. Bu durumda virüs 2-3 hafta devam edecek döngüsünü tamamlamalıdır. Rahatsızlığın belirtileri soğuk kompres, yapay gözyaşı solüsyonuyla hafifletilebilir. Şiddetli vakalarda tropikal steroid damlalar iltihabı azaltabilir. Fakat enfeksiyonun süresinde kısalma olmaz. Bazen süreyi kısaltmak için oftalmik iyotla göz yıkanabilir.

Bakteriyel Göz Nezlesinde Tedavi: bu rahatsızlık genellikle göz kremi ve damlaları ile tedavi edilebilir. 3-4 gün içinde hastada iyileşme sağlanabilir. Ancak yeniden tekrarlamaması için, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Kimyasal Göz Nezlesinde Tedavi: bu durumda gözler saline ile yıkanır ve tropikal steroid kullanımı olur. Şiddetli kimyasallar acil tıbbi müdahale yapılmasını gerektirir. Çünkü göz içi hasarı ve görme kaybı meydana gelebilir.
Kontakt lens kullanan kişiler, göz nezlesi olduklarında bunları kullanmamalıdır. Gerekirse lenslerin ya da dezenfeksiyon solüsyonu değiştirilmelidir. Tedaviden sonra yeniden oluşmasının önlenmesi için, lensler sıkça çıkarılmalıdır. Göz nezlesi tedavisinde kişiler bakımlarına dikkat etmelidir. Elleriyle göz temasından kaçınmalı, ellerini sıkça yıkamalı, havlularını sıkça değiştirmeli, başkasıyla ortak havlu kullanmamalı ve gözleri için kozmetik ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca gözlerini ovuşturmamalı, soğuk kompres uygulamalı ve alerjen etkenlerin gözlerden uzaklaştırılması için göz damlası kullanılmalıdır. Gözler oldukça hassas bir dönemden geçtiğinden, hijyene özellikle dikkat edilmelidir.


 

Benzer Yazılar