Sağlık
Hormonları Dengelemenin 5 Yolu 19.04.2017

Hormonlar ; östrojen, testosteron, adrenalin ve insülin gibi  genel sağlığınızın birçok yönünü etkileyen son derece önemli kimyasal habercilerdir. Hormonlar tiroidiniz, adrenaliniz, hipofiziniz, yumurtalıklarınız, testisleriniz ve pankreasınız gibi çeşitli bezler ve organlar tarafından salgılanır. Tüm endokrin sistem, vücudunuzun her tarafında dolaşan hormon seviyesini kontrol etmek için birlikte çalışır ve eğer bir veya daha fazla kez  biraz dengesiz olsa bile, yaygın, önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hormonal dengesizlikler için konvansiyonel tedaviler genellikle sentetik hormon replasman tedavileri, doğum kontrol hapları, insülin enjeksiyonları, tiroid ilaçları ve daha fazlasını içerir. Ne yazık ki, hormonal bozukluklardan muzdarip insanların çoğunluğu için, bu tür sentetik tedavilere güvenmek genellikle zordur.



  • İnsanları semptomları kontrol altında tutmak için ömür boyu reçeteli ilaç almaya bağımlı kılar


  • Hastanın semptomlarını geçici olarak engellemekte ancak bunları çözmemektedir; bu, hastanın vücudun diğer alanlarında bozukluk gelişirken anormallikler geliştirmeye devam edebileceği anlamına gelmektedir


  • Felç, osteoporoz, anksiyete, üreme sorunları, kanser gibi ciddi yan etkiler için daha yüksek bir risk oluşturur

İyi haber şu ki hormonlarınızı doğal olarak dengelemek için bazı yollar vardır. Aşağıda, spesifik semptomlarınızın hangi hormonal dengesizliğin işaret edebileceğini, hormonal sorunun kökeninin nedenleri ve sentetik tedavilerle ilgili olumsuz yan etkileri yaşamadan problemi nasıl tedavi edebileceğinizi öğreneceksiniz.

Hormonal Dengesizlik Belirtileri

Bazı hormon dengesizlik belirtileri  şunlardır:



  • Düzensiz dönemler


  • Kilo artışı veya kilo verme (açıklanamayan ve diyetinizdeki kasıtlı değişikliklerden kaynaklanmayan)


  • Depresyon ve kaygı


  • Yorgunluk


  • Uykusuzluk hastalığı


  • Düşük libido


  • İştah değişikliği


  • Sindirim sorunları


  • Saç dökülmesi ve saç inceltmesi

Hormonal dengesizlik belirtileri, hangi rahatsızlığa veya hastalığa neden olduklarına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, yüksek östrojen, endometriozis ve üreme sorunları gibi sorunlara katkıda bulunurken, diyabet belirtileri genellikle kilo alımı, iştahsındaki değişiklikler, sinir hasarı ve görme ile ilgili problemleri içerir.

En yaygın hormonal dengesizliklerin bazılarıyla bağlantılı bazı spesifik problemler şunları içerir:



  • Östrojen baskınlığı: uyku düzeninde değişiklikler, kilo ve iştahta değişiklikler, daha yüksek algılanmış stres, yavaşlamış metabolizma


  • Polikistik Over Sendromu (PCOS): Kısırlık, kilo artışı, diyabet, akne, anormal saç büyümesi için yüksek risk


  • Düşük östrojen: Düşük cinsel dürtü, üreme problemleri, menstrüel düzensizlik, ruh halindeki değişiklikler


  • Hipotiroidizm: Metabolizmanın yavaşlaması, kilo alımı, yorgunluk, kaygı, sinirlilik, sindirim sorunları, düzensiz periyotlar


  • Düşük testosteron: erektil disfonksiyon, kas kaybı, kilo alma, yorgunluk, ruh hali ile ilgili problemler


  • Hipertiroidi & Grave Hastalığı: kaygı, saç inceltme, kilo kaybı, İBS, sorun uyku, düzensiz kalp atışları


  • Diyabet: kilo alma, sinir hasarı (nöropati), görme kaybı riski, yorgunluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu, cilt problemleri


  • Adrenal yorgunluk: yorgunluk, kas ağrıları ve ağrılar, anksiyete ve depresyon, uyku bozukluğu, beyin sisi, üreme problemleri

Hormonal Dengesizliklerin Risk Faktörleri ve Nedenleri

Hormonal dengesizlikler çok etkenli bozukluklardır, yani diyet, tıbbi geçmiş, genetik, stres seviyeleri ve çevrenizdeki toksinlere maruz kalma gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır.

Hormonal dengesizliklere katkıda bulunanlardan bazıları şunları içerir:



  • Gıda alerjileri ve bağırsak sorunları: Genişleyen bir araştırma alanı, bağırsak sağlığınızın hormon regülasyonunda önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bağırsak duvarınızı kaplayan sızdırmaz bağırsak sendromu veya yararlı probiyotik bakterilerin olmaması durumunda şeker hastalığı ve obezite gibi hormonal sorunlardan daha duyarlı olursunuz. Enflamasyon genellikle barsağınızdan kaynaklanır ve sağlığınızın neredeyse her yönünü etkiler.


  • Fazla kilolu veya obez olmak


  • Kötü bir diyet ve yerleşik bir yaşam tarzının neden olduğu yüksek seviyedeki iltihaplanma


  • Genetik yatkınlık


  • Zehirlilik (böcek ilacı, toksin, virüs, sigara, aşırı alkol ve zararlı kimyasallara maruz kalma)


  • Yüksek miktarda stres ve yeterli uyku ve dinlenme yetersizliği

Hormonları Doğal Olarak Dengelemek için 5 Yol

1. Sağlıklı Yağları (Hindistan Cevizi Yağı ve Avokado Dahil) tüketin.

Kısa, orta ve uzun zincirli yağ asitlerinde yüksek gıdaları tüketmeniz , hormonlarınızı kontrol altında tutmanızın anahtardır. Vücudunuzun, doymuş yağ ve kolesterol de dahil olmak üzere hormonlar oluşturmak için çeşitli yağlara ihtiyacı vardır. Bu esansiyel yağlar hormon üretimi için temel yapı taşları değildir ancak  iltihap seviyelerini düşük tutarlar, metabolizmanızı artırır ve kilo vermeyi teşvik ederler.

Antienflamatuvar, sağlıklı yağ kaynakları şunları içerir:

hindistancevizi yağı, avokado,  tereyağı ve yakalanmış somon. Hindistan cevizi yağı kullanımı bol miktarda olabilir.  Örneğin Hindistan cevizi yağı (veya krem ​​/ süt) doğal anti bakteriyel ve yağ yakıcı etkilere sahiptir. Avokado'nun faydaları, kalp sağlığını iyileştirmeyi, iltihaplanmayı azaltmayı, iştahınızı kontrol etmeyi ve günlük lif alımını ve potassum gibi besin maddelerine katkıda bulunur. Somon beslenmesi de etkileyici: Enflamasyonu düşüren ve bilişsel işlevlerle yardımcı olan omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir.

2. Sağlıklı Bitkiler ve Tamamlayıcılar

Adaptojen otlar, aşırı stresten kaynaklananlar da dahil olmak üzere hormon dengesini ve vücudun çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlayan benzersiz bir şifa bitkileri sınıfıdır. Bağışıklık fonksiyonunu artırmanın ve stresle mücadele etmenin yanı sıra, araştırmalar, ashwagandha, tıbbi mantar, rhodiola ve fesleğen gibi çeşitli adaptojenlerin şunları yapabildiğini gösteriyor:



  • Tiroid fonksiyonlarını iyileştirir


  • Düşük kolestrol


  • Endişe ve depresyonu azaltmak


  • Beyin hücre dejenerasyonunu azaltmak


  • Kan şekeri ve insülin seviyesini dengelemek


  • Adrenal bez fonksiyonlarını destekleme

3. Omega-3'ten Aldığınız Omega-6 Yağlarına Dengeyi Kurun

20. yüzyılın başından bu yana, rafine edilmiş bitkisel yağların kullanımı ve diyetlerimizde omega-6 yağ asitleri kullanımı aşırı çoğalmıştır. İnsanlar aynı zamanda bu süre zarfında omega-3 gıdaları alımını artırmadığından, sonuç omega-6 seviyelerini önemli ölçüde yükseltmiştir. Enflamatuar süreçlerin neden olduğu kronik hastalıklardan şikayetler arttı.

Omega-3 yağ asitleri beyin hücre zarlarının büyük bir bileşenidir ve beyindeki hücre  iletişimi için önemlidir. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin, hipokampal nöron kaybına karşı korunmaya ve pro-inflamatuar cevapları azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, omega-3 / omega-6 oranının  10: 1 ila 20: 1 arasındaki astronomik (omega) oranına atlamasını önermektedir omega-3 / omega-6 , Amerika'da birçok hastalığa neden olan başlıca diyet faktörlerinden biridir.

Burada bir kural var: Omega-6 yağlarının (ayçiçeği, mısır, pamuk tohumu, kanola, soya ve fıstık) yüksek yağlardan temizlediğinizden ve doğal omega-3'ün zengin kaynaklarına (yabani balıklar) yüklendiğinden emin olun. , Keten tohumu, chia tohumları, ceviz ve çim ile beslenmiş hayvansal ürünler tüketmeye önem verin.  GLA (gamma-linoleik asit), çuha çiçeği yağı veya bora yağı kullanılarak ek formda alınabilir ve kenevir tohumlarında da bulunur. Çalışmalar GLA ile destekleyici sağlıklı progesteron düzeylerini destekleyebildiğini gösteriyor.

4. Bağırsak Sağlığı ve Sağlıklı Bağırsak Sendromunu Geliştirin

Sızıntılı bağırsak, sindirim sisteminizi etkilemekle kalmaz aynı zamanda hormon sorunlarına da neden olan bir durumdur. Bağırsak problemlerinin artrit ve tiroid bozuklukları gibi otoimmün reaksiyonları tetiklediği bulunmuştur. 

Peki sızdıran bağırsak sendromu tam olarak nedir?

Örneğin gluten gibi sindirilmemiş gıda parçacıkları bağırsağından kan dolaşımına sızdığında tüm vücudu etkileyen hastalıklara neden olan iltihaplanmaya, özellikle de yüksek inflamasyona çok duyarlı tiroid bezlerine neden olur. Sızdıran bağırsak hastalarının çoğunda bağırsaklarında probiyotik eksikliği vardır. Probiyotikler, insülin, grelin ve leptin gibi önemli hormonların üretimini ve düzenlenmesini gerçekten iyileştirebilen sağlıklı bakterilerdir.

İşlenmiş gıdalar, gluten, hidrojene yağlar ve şeker eklenerek dahil olmak üzere sindirim sisteminizde  çok zarar verebilecek gıdalardan uzak durun. Kemik suyu, kefir, fermente sebzeler ve sebze ve filizlenmiş tohum gibi yüksek lifli gıdalar iyileşen sızıntı bağırsaklarını destekleyen en iyi gıdalar ve takviyeleri içerir. Buna ek olarak, sindirim enzimleri ve probiyotikler gibi takviyeleri, hormonlarınızı dengeleyebilen bağırsak astarınızı onarmaya yardımcı olabilir.

5. Güzellik ve Vücut Bakım Ürünlerini Kullanmayın.

Vücudunuzdaki toksinleri gidermenin bir başka yolu, DEA, parabenler, propilen glikol ve sodyum lauril sülfat da dahil olmak üzere potansiyel olarak zararlı kimyasallarla yapılmış geleneksel vücut bakımı ürünlerinden kaçınmaktır. Daha iyi bir alternatif, uçucu yağlar, hindistancevizi yağı, shea yağı ve hint yağı gibi malzemelerle yapılan doğal ürünleri kullanmaktır. Çevresel Çalışma Grubu, 72.000'den fazla ürünü değerlendirdi ve onları, ailenizi güvende tutacak bir kaynağa sahip olduğunuzdan emin olmanız için anlaşılır bir rehber haline getirdi.

Düşünülmesi gereken bir diğer husus ise plastik şişeler, alüminyum malzemeleri kullanmanızdır. BPA'nın toksik etkileri nedeniyle plastik ve alüminyumun cam ve paslanmaz çelik ile değiştirilmesi en iyisidir. Başka bir akıllıca önlem, teflon tencerelerden paslanmaz çelik, seramik veya dökme demire geçmektir; bu da, hazırladığınız gıdaya giden kimyasal maddelerin miktarında büyük bir fark yaratabilir.

Benzer Yazılar