Beslenme
K Vitamini Eksikliği ve Faydaları 14.10.2016

K Vitamini Eksikliği

K vitamini kemik ve kalp sağlığı için önemli bir rol oynayan, yağda çözünen bir vitamindir. Kemik oluşumunun ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan başlıca vitaminlerden biridir. Aynı zamanda da beyin fonksiyonları, sağlıklı bir metabolizmayı korumak ve kansere karşı korumaya yardımcı olur.

K vitamini kemik yapısı ve kan pıhtılaşması için sorumlu olduğu bilinir. K vitamini kan içinde pıhtılaşmaya sorumlu olan bir proteini aktive eder, çünkü K vitamini olmadan pıhtılaşamaz.

K vitamini düzeyleri büyük ölçüde bağırsaklar ve sindirim sağlığına bağlıdır. Kalp hastalığını önlemek için en önemli vitamin K vitaminidir. Çalışmalar ; K Vitamini alımını artırmak ,bireylerde kardiyovasküler ölüm riskinin daha az olduğunu göstermiştir. Bu yüzden K vitamini eksikliği çok tehlikeli olabilir. K vitamini takviyesi için öncelikle bilmeniz gereken birkaç şey var.

Bebeklerde K vitamini

Araştırmacılara göre , yeni doğan bebeklerde K vitamini eksikliği , yetişkinlere oranla vücutlarındaki K vitamininin mevcut düzeyinin daha düşük olduğu biliniyor. Bu eksikliği yeterince ciddi ise, yeni doğmuş bebeklerde kanamalı bir hastalık olan ve HDN olarak bilinen hastalığa neden olabilir. Ağır K vitamini eksikliği öncesi anne sütüyle beslenen daha yeni doğmuş olan bebeklerde daha sık görülür.

Araştırmalara göre , bebekler bağırsaklarında bakteri düzeyi düşük doğarlar. Çünkü, yeni doğanlarda K vitamini alt düzeyde, bağırsak kendi içinde ve aynı zamanda anneden bebeğe vitamin taşıma plasentanın fakir yeteneği bakterilerin alt seviyelerde olması sebebidir . Bunun yanında, K vitamini genellikle K vitamini alımını engelleyen anneler için verilen ilaçlar anne sütünde düşük konsantrasyonlarda mevcut olduğu bilinmektedir. Bu yüzden anne sütü K vitamini eksikliği için daha eğilimli olabilir.

En iyi 11 K VİTAMİNLİ GIDALAR:

K vitamini, günlük değeri yetişkinler için 90 mcg. Önerilen günlük alınması gereken miktar, yaş ve cinsiyet, aşağıdaki gibidir;

1) Karahindiba Yeşillikleri

1 bardak çiğ: 428 (535%)

2) Hardal

1 bardak çiğ: 278 mcg (348%)

3) Brüksel Lahanası

1 bardak çiğ: 156 mcg (195%)

4) Şalgam

(173% DV)1 fincan: 100 mcg

5) Ispanak

(181% DV)1 kap: 145 mcg

6) Kale

(%100 DV)1 bardak çiğ: 112 mcg

7) Brokoli

(116% DV)1 kap: 92 mcg

8) Kuşkonmaz

1 bardak pişmemiş: 55 mcg (%70)

9) Lahana

1 bardak çiğ: 31 mcg (40% DV)

10) Salatalık

(22% DV)1 kap: 17 mcg

11) Karnıbahar

1 bardak çiğ: 16 mcg (20% DV)

K VİTAMİNİ FAYDALARI

Kalp Sağlığını Destekler

K vitamini, kalp krizine yol açabilen arterlerin kalsifikasyonunu önlediği görülmüştür.

K vitamini arter balataları ve hasara neden olacağı diğer vücut dokuları, kalsiyum tutabilir çünkü arterler sertliği önlemeye yardımcı olur. Bu da doğal olarak bağırsaklarınızda bakteri içinde yapılan vitamin olan K2 vitamini için özellikle doğrudur.

K vitamini iltihap hücreleri azaltmak ve korumak için önemli bir seçimdir. Bazı çalışmalar; kan damarları, damarları ve arterleri de dahil olmak üzere, K vitamini uygun düzeyde tüketen, sağlıklı kan basıncını korumak ve kalp krizi olasılığını azaltmak için önemlidir.

Kemik Sağlığını Destekler

K vitamini, kemiklerde kalsiyumu korumak için gereken belirli bir protein vardır ve osteoporoz riskini azaltır. K vitamini ile ilgili bazı çalışmalar; K vitamininin yüksek alımı kemiklerdeki zayıflamayı durdurduğu bulunmuştur.

K vitamini kemik sağlığı geliştirmek ve kemik kırıkları riskini azaltmak için özellikle osteoporoz riski altında olan kadınlar için kullanımı gereklidir.

Yapılan son araştırmalara göre, (süt ürünlerinde ve bağırsakta doğal olarak üretilen) K2 vitamini yüksek alımı ile en düşük alımı, erkekler ve kadınlarda K2 vitamini karşılaştırıldığında kalça kırıkları için %65 daha düşük ihtimaldedir.

Bu çalışmalar K vitaminini sadece almış olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu artırmak değil, kırık oranlarını da azaltabilir.

Ayrıca kemik metabolizmasında K ve D Vitamini, birlikte kemik yoğunluğu artırmak için çalışır buna dair çalışmalar da mevcuttur. K vitamini vücudun kalsiyum dengesini olumlu etkiler, kalsiyumun kemik metabolizması için önemli bir mineral olduğunu göstermektedir. Erkek ve kadın sporcuların çalışmaları da K vitamininin kemik sağlığına yardımcı olduğu araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Burkulan ayak bilekleri ve kırık kemiklerin iyileşmesi için yeterli düzeyde K Vitamini tüketmek yardımcı olabilir.

Kanser İle Mücadele Eder

K vitamininin prostat, kolon, mide, burun ve ağız kanseri riskini azaltmada etkili olduğu görülmüştür. K vitamini yüksek dozlarda karaciğer kanseri olan hastaların stabilize ve karaciğer fonksiyonlarını geliştirmek için yardımcı olduğu bir araştırmada bulunmuştur.

Kan Pıhtılaşmasına Yardımcı Olur

K vitamini kan pıhtılaşması İşlemi tamamlanmadan önce en az 12 proteinlerin çalışması için gerekli kan pıhtılaşma süreci çok karmaşıktır. Bu protein pıhtılaşma faktörleri faaliyetleri için K vitaminini gerektirir. Bu nedenle, K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırmak için yardımcı olur.

HDN olarak bilinen yeni doğanın hemorajik hastalığı kan pıhtılaşmasının doğru yer almadığı bir hastalıktır. Bu yeni doğan bebeklere K vitamini eksikliği nedeniyle geliştirilmiştir. HDN’nin güvenli bir şekilde ortadan kaldırılması için doğumda K vitamini enjeksiyonu yapılır. Yeni doğanlar için gerekli olduğu, bir araştırmaya göre; bu uygulamanın yeni doğanlar için zararsız olduğu kanıtlanmıştır.

Beyin Fonksiyonunu Arttırır

K vitamini bağımlı proteinleri beyin için özellikle önemli olan bir çalışmada bulunmuştur. K vitamini sinir sisteminde doğal olarak yaygın beyin hücre zarlarında bulunan moleküllerden oluşan bir sınıf olan sfingolipid metabolizmalarına katılıyor.

Ayrıca K vitamini anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir ve serbest radikal hasarına neden olduğu oksidatif strese karşı beyni koruduğuna dair artan kanıtlar vardır. Oksidatif stres hücrelere zarar verebilir ve kanser gelişimiyle ilgili olduğu düşünülmektedir, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve kalp yetmezliği gibi...

Diş ve Diş Sağlığını Korur

A, C, D vitamini olmak üzere yağda eriyen vitaminler, kalsiyum ve K vitamini diş eti hastalığı ile ilgili çürük ve semptomlara bağlı olmuştur. Diş çürüğü ve diş eti hastalığını yenmeye yardımcı olur. Kemik ve diş oluşumunda rol oynayan yağda çözünen vitaminleri artırmak gerekir.

K Vitamini İçin Önerilen Günlük Alım

K vitamini için önerilen günlük tüketim cinsiyet ve yaşınıza göre değişim göstermektedir.

Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurulu K vitamini yeterli alımı olarak şunları tavsiye eder;

Bebekler için;

0 – 6 ay: 2.0 mikrogram (Mcg/gün)günde

7 – 12 ay: 2.5 mcg/gün

Çocuklar için;

-1 – 3 yaş: 30 mcg/gün

-4 – 8 yıl:55 mcg/gün

-9 – 13 yaş: 60 mcg/gün

Gençler ve Yetişkinler için;

18 14 erkek ve kadın: 75 mcg/gün yaş:

19 yaş üstü erkek ve kadınlarda: 90 mcg/gün

Benzer Yazılar