Faydalı Yiyecekler
Kabağın Faydaları Nelerdir? İçerdiği Vitamin ve Minareller Nelerdir? 15.12.2017

Kabağın Faydaları Nelerdir?

Kabak konusunda meyvedir veya sebzedir tarzında tartışmalar olsa da sofralarımızda bu tartışmalar bir kenara bırakılarak , yerini almaya devam ediyor. Lezzetli tariflerin kaynağı olan kabak , meyve sınıfına sokulmak istenmesi bol çekirdekli yapısından ileri gelse de, kabak yaygın biçimde sebze olarak algılanmaya ve çok leziz tariflerin içini başarıyla doldurmaya devam ediyor. Sarı çiçekleri ve dikenli büyük yaprakları olan kabak, sürüngen bir bitkidir. Cucurbitaceae familyasının dört çeşidinden (sakız kabağı, bal kabağı, helvacı kabağı, asma kabağı) biri olan kabak, kalınca bir dış kabuk ile sulu ve nazik iç kısmını muhafaza eder. Yaz aylarının sevilen güzelliklerinden olan kabak, ortalığa yaydığı sarımsaklı yoğurtla şenlenen kızartma kokusu ile daha da sevilir ve damaklar bıraktığı tat vazgeçilmezdir.

Su içeriği çok yoğun olan kabağı, hem pişerken çok su salmaması hem de besin değerini yitirmemesi için buharda pişirmek daha doğru olacaktır. Kabak çiğ olarak da, sözgelimi rendelenerek salatalara ilave edilerek de tüketilebilir.

Kabak Çeşitleri Nelerdir ?



  • Sakız kabağı,


  • Bal kabağı,


  • Asma kabağı


  • Helvacı kabağı

Kabağın Faydaları Nelerdir ?



  • Bol lifli içeriğe sahiptir.


  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde ve idrar tutukluğunu gidermektedir.


  • Böbrek ve mesane iltihaplarını temizlemeyi sağlar.


  • Prostat rahatsızlığından dolayı duyulan şikayetleri giderir.


  • Mide ve bağırsaklara yumuşaklık vererek kabızlığı önler.


  • Basuru olanlar için oldukça faydalıdır.


  • Yüksek tansiyonu düşürmeyi sağlar.


  • Helvacı kabağın da bulunan çekirdekler, bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olur.


  • Kabağın lapası boğaz ağrılarını geçirmek için oldukça faydalıdır.


  • Kan yapıcı özelliğe sahiptir.


  • Göğsü yumuşatmaktadır.


  • Zihni güçlendirici yararı vardır.


  • Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.


  • Antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.


  • Hamileler için içerisinde bulunan folik asit oldukça faydalıdır.


  • Akciğer kanseri ve kolon kanserini önleyici özelliğe sahiptir.


  • Kalorisi çok az olduğu için diyetlerde tüketilmesi önerilen yiyeceklerin başında gelmektedir.


  • Kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin tüketmeleri gereken bir sebzedir.


  • Astım rahatsızlığına iyi gelmektedir.


  • Kalp krizini önler ve kalp krizi riskini ortadan kaldırır.


  • Sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

Kabağın İçerdiği Vitaminler Nelerdir?

100 gram kabuklu çiğ kabakta 16 kalori, 1 gram besin lifi, 3 gram karbonat ve 1 gram protein yer almaktadır. Ayrıca sağlıklı bir bireyin günlük ihtiyacının

%4’ü olan 200 IU A vitamini

%28’i olan 17 mg C vitamini

%5’i olan 4,3 mcg K vitamini

%8’i olan 0,1 mg B2 vitamini

%2’si olan 0,5 mg B3 vitamini

%11’i olan 0,2 mg B6 vitamini

%7’si olan 29 mcg Folat

%2’si olan 0,2 mg B5 vitamini içermektedir.  Kabaktaki vitaminlerden en üst seviyede faydalanabilmek için buharda pişirilmesi tavsiye edilmektedir.

Kabağın İçerdiği Mineraller Nelerdir?

196 gr kadar orta boy kabuklu çiğ kabakta vücudun günlük ihtiyacının

%3’ü olan 29,4 gr kalsiyum

%4’ü olan 0,7 mg demir

%8’i olan 33,3 mg magnezyum

%7’si olan 74,5 mg fosfor

%15’i olan 514 mg potasyum

%1’i olan 19,6 mg sodyum

%4’ü olan 0,6 mg çinko

%5’i olan 0,1 mg bakır

%17’si olan 0,3 mg manganez

%1’i olan 0,4 mgc selenyum minerali içermektedir.

Bal Kabağının Faydaları Nelerdir ?

Göz Sağlığını Arttırır

Balkabağı yüksek miktarda A vitamini içerir, bu da doğrudan optik sağlığımız ile bağlantılıdır. Kabak hamurunda bulunan bol besinler özellikle loş ışıkta görüşünüzü keskinleştirir. Kabağın normal tüketimi, maküler hastalık ve retinitis pigmentosa gibi klinik koşullara yol açan görme azalmasını yavaşlattığı ve göz kataraklarını önlemeye yardımcı olduğu söyleniyor.

Cildinizi Daha Genç Görünmesini Sağlar

Kabak içerdiği A vitamini de cildimizin sağlığını artırmak için kanıtlanmıştır. Bu vitamin, güneşin UV ışınlarının neden olduğu kırışıklıkları gelişigüzel tuttuğundan, cildinizin daha genç görünmesini sağlamak için kabak tüketin. Balkabağının tüketilmesi dışında, cildi yatıştırmak için tamamen doğal bir yüz maskesi yapmak için kullanılabilir.

İşte maskeyi nasıl hazırlayacağınız: 1/4 bardak saf balkabak, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı süt bir araya getirin. Karışımı karıştırın ve yüzünüze uygulayın. Onu ılık suyla yıkamadan önce 20 dakika bekletin.

Zayıflamaya Yardımcı

Kabak çok miktarda lif ile doldurulduğundan, diğer gıdalardan daha uzun süre doymuş kalmanızı sağlayabilir. Lif, sindirimi yavaşlatan bir maddedir ve kabakların % 90’ının su içerdiğini göz önüne alarak, diyetler sırasında dikkate alınması önerilen en iyi gıdalardan biridir. Bir kabak bardağında, 7 gram elyaf var ve bu iki dilim ekmekten elde ettiğinizden daha fazla, ancak 50 kaloriden daha az içeriyor!

Enerji Seviyesini Artırır

Muzun mükemmel bir enerji kaynağı olduğu biliyoruz  ama kabakların daha iyi bir kaynak olduğunu biliyor muydunuz ? Bir muz, 422 miligram  potasyum içermekle birlikte, tek bir bardağı 564 miligram içeriyor ve onu doğanın en iyi kaynaklarından  biri yapıyor.Vücudun elektrolit dengesini (terlediğinizde kaybettiğiniz mineraller) geri getirmek için egzersiz sonrasında tüketilebilir.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Lifli, kabak gibi yiyecekler yiyin, kalbiniz için inanılmaz faydalıdır. Son yıllardaki araştırmalar, yüksek lifli diyetli erkek bireylerin koroner kalp hastalığına yakalanma şansının % 40 daha az olduğu, ancak kadın bireylerde bu oran % 25 olduğunu buldu. Bundan başka, kabak çekirdeğinde bulunan kimyasal fitosterolün, kalbinizin sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan “kötü” kolesterol, LDL’ye karşı etkisi  kanıtlanmıştır.

Hastalığa Karşı Bağışıklığı Geliştirir

İnanmak zor gelebilir, ancak balkabağı vücudumuzun bağışıklık sisteminde son derece etkilidir. Vücudunuzun hastalıkla mücadele kabiliyetini artırmak istiyorsanız, kabak ve / veya kabak çekirdeği yağı alımınızı artırın. Bu, yüksek C vitamini içeriğinden dolayı enfeksiyonlar, virüsler ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeye yardımcı olacaktır. Aslında sadece bir bardak kabak, bu kadınların günlük dozunun % 60’ına (erkeklerde yaklaşık 75 miligram olacak) neredeyse eş değer olan 11 miligramdan daha fazla bu sağlıklı vitamini içerir ve bu vücudun iyileşmesine yardımcı olabilir Ortak bir soğuk algınlığı veya daha ciddi bir paraziter hastalıktan korumaya yardımcı olacaktır.

Diyabetle Savaşır

Kabakların yararlı özelliklerini tartışırken, araştırmanın son zamanlarda ortaya koyduğu müthiş bir keşiften söz etmeden edemeyiz. Bu şaşırtıcı gıdanın tüketildiğinde kan glikoz düzeylerini düşürmesine, glukoz toleransını arttırmaya ve vücudun insülin seviyelerinde bir artışa yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Ruh Halinizi Geliştirir

Balkabaklı tohumları, türkiyede varlığıyla daha iyi bilinen amino asit triptofanın harika bir kaynağıdır. Vücudumuzun gerektirdiği en hayati amino asitlerden biri olmaktan ayrı olarak, triptofan vücutlarımızdaki serotonin üretiminden sorumludur; ruhsal kontrolümüzde önemli bir rol oynayan bir maddedir. Ayrıca diğer bazı tohumların yanı sıra kümes hayvanları, kırmızı et, balık ve daha pek çok yerde bulunur.

Uyku Düzeninize Yardımcı Olur

Uyku sorunlarınıza çözüm aramanız burada sona eriyor. İyi hissedecek bir nörotransmitter olmanın yanı sıra, kabak tohumlarında bulunan triptofan, dinlenme sürenizi bile iyileştirebilir. Bu madde vücudun rahatlamasına ve gevşemesine olanak tanır, bu sayede sizi derin, sorunsuz bir uykuya dalmak için hazır hale getirir.

Düşük Kan Basıncını Tedavi Eder

Ayrıca, düşük tansiyona maruz kalan bireylerde kabak çekirdeği tüketimi de olumlu gelişmeler gösterebilir. Bu esas olarak, hipertansiyonu önlemeye yardımcı olduğu söylenen kabak çekirdeğinde bulunan fitoöstrojenlere bağlıdır.

Kanser Riskini Düşürür

Şimdiye kadar, kabak ve balkabağı tohumları, bizim için  gerekli olduğu ispatlanmış olan düzenli tüketiminin getirdiği sağlık koşullarını anlattık. Bununla birlikte, belki de en şaşırtıcı olanı, bilim adamları kabakta bulunan Beta-karoten pigmentinin ve özellikle de kabak çekirdeğinin cildiniz ve göz sağlığınız için yararlı olmadığını, aynı zamanda kanserle mücadele eden bir ajan olduğunu keşfetti.

Özellikle erkek sağlığı, erkeklerin prostat kanseri geliştirmesini etkili bir şekilde önleyebilen çinko zenginliğinden dolayı kabak çekirdeğinin faydalarıyla bağlantılıdır. Sonuç olarak, bu onların cinsel sağlıklarında ilerlemelere neden olabilir. Çeyrek bardak kabak çekirdeğinde bulunan çinko seviyeleri, yetişkinler için önerilen günlük çinko alımının % 17’sini sağlar.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

1.Protein Deposu

100 gram kabak çekirdeğinde yaklaşık 25 gram protein bulunur ki bu da günlük protein ihtiyacımızın yarısını karşılar. Son zamanlarda kırmızı etin zararları ile ilgili yayınlar çoğalmaya başladı. Eğer vejetaryenseniz veya kırmızı et tüketmemeniz gerekiyorsa kabak çekirdeği tam size göre. Yağ oranı çok görünebilir ancak içerisindeki yağlar büyük oranda bizim için yararlı olan doymamış yağlardır.

2. Magnezyum İhtiyacımızı Karşılar

100 gram kabak çekirdeği günlük ihtiyacımızdan daha çok magnezyum içerir. Peki magnezyum ne işe yarar? Kas ve sinir sistemini düzenler, kandaki şeker miktarı ve kan basıncını ayarlar, DNA, RNA, kemik ve diş üretiminde kullanılır.

3. Potasyum Kaynağı

Uzmanlar son zamanlarda hep içerisindeki potasyumdan dolayı muz öneriyorlar. Ancak kabak çekirdeğindeki potasyum miktarı muzu gölgede bırakmaya yetiyor. Potasyum kas kasılmasını, kan basıncını düzenlemeye yarıyor. Bunun yanısıra böbrek taşı oluşumunu ileri yaşlarda kemik kaybını önler.

4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan içerisindeki A, C ve E vitaminlerine ek olarak yüksek miktarda çinko içerir. Susam ile birlikte en iyi bitkisel çinko kaynağıdır. Çinko bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Bu yüzdendir ki soğuk algınlığı ilaçlarının tamamı bağışıklık sisteminin güçlendirmesi amacıyla çinko içerir.

5. Prostat Sağlığını Korur

Bilim insanları prostat büyümesi için kabak çekirdeği yağı veya kabak çekirdeği tüketilmesini öneriyorlar. Kabak çekirdeğinde bulunan fitoterol bileşiklerinin testesteronun değişim geçirerek bozulmasını önlediğini bunun da prostatın büyümesini engellediğini düşünüyorlar.

6. Depresyona İyi Gelir, Uyku Kalitesini Arttırır

Kabak çekirdeği içerisinde bulunan L-tryptophan maddesini vücut melatonin ve seratonin üretmek için kullanır. Yatmadan bir kaç saat önce yenen kabak çekirdeğinin uyku kalitesini arttırdığı, depresyonu azalttığı gözlenmiştir. Kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız hemen bir avuç kabak çekirdeği tüketmeye çalışın.

7. Antioksidan Yönünden Çok Çeşitlidir

Klasik antioksidanlar olan A ve C vitaminleirne ek olarak zengin E vitamini formları barındırır. Bunun yanısıra çinko ve manganez de doğal antioksidanlardır. Bu kadar değişik çeşit antioksidanlar bulunması kabak çekirdeğini antioksidan yönünden özel kılıyor. Ayrıca antioksidanların en büyük özelliği kalbi ve damaları kanda meydana gelen oksidasyonun etkilerinden korumasıdır. Bu yüzden kalp ve damar sağlığını da dolaylı olarak koruduğunu söyleyebiliriz.

8. Omega3 Kaynağıdır

En zengin bitkisel omega3 kaynaklarından birisidir. Ancak bilmeniz gerekiyor ki hayvansal omega 3 kaynakları insanlar için daha faydalıdır. Eğer vejetaryen değilseniz bitkisel formların yanında hayvansal omega 3 kaynaklarını da tüketmenizi öneririz.

9. Kandaki Şeker Oranını Düzenlemeye Yardımcıdır

 Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki kabak çekirdeğinin kendisinin, yağının veya ekstraktının diyabetik hayvanlarda insülin salınımını düzenlemede buna bağlı olarakta kandaki şeker seviyesini azaltmada başarılı olmuştur.

11.Enerji Verir

Kabak çekirdeği kalori açısından zengindir. Ancak bu kalorilerin çoğu içerisindeki yararlı yağlardan gelir. 100 gram kabak çekirdeği günlük kalori ihtiyacınızın dörtte birini karşılayacaktır.

12.Lif Açısından Zengindir

Kabak çekirdeği lif açısından oldukça zengin sayılabilir. Bu sayede hem kilo vermeye yardımcı olacak hem de bağırsaklarınızı çalıştıracaktır.

 

Benzer Yazılar