Sağlık
Kabızlık Nedir? 06.02.2017

Kabızlık nedir?

Kabızlık, bağırsak hareketi yapmanızı zorlaştıran ortak bir sindirim problemidir. Bağırsak hareketine sahip olmak da "dışkı geçmek" olarak bilinir.

Yediğiniz yiyecek sindirim sisteminizden geçer, vücudunuz gıdalardan besinler ve su alır. Bu süreç, sindirim sistemi kas kasılmaları (sıkma hareketleri) ile bağırsaklardan taşınan bir dışkı oluşturur. Kabızlığınız varsa, bağırsak hareketleriniz nadiren görülebilir. bu sayede onları geçmek zorlaşır ve gerginleşirsiniz.

Kabızlık, bir hastalık değildir. Çoğu kişi hayatlarının bir noktasında kabızlık yaşar. Genellikle zamanla geçer ve ciddi değildir. Eğer kronik (sık) kabızlığınız varsa doktorunuzla konuşun. Kronik kabızlık, diyetinizle ilgili bir sorunun belirtisi veya sağlık sorunu olabilir.

Kabızlık Belirtileri

Kabızlık belirtileri şunları içerebilir:

- Bir bağırsak hareketi geçirmenizden sonra hala  bağırsak hareketi yapmanız gerektiğini hissetmek

- Bağırsaklarınız veya rektumunuz tıkandığında

Sert, kuru dışkının geçmesi zordur.

- Haftada 3'den az bağırsak hareketine sahip olma

Ne sıklıkta bağırsak hareketi yapmalıyım? Tuvalete çıkmalıyım ?

Her insan için farklıdır. Herkesin günde bir kez bir bağırsak hareketi yoktur. Normal olarak kabul edilmesi için günlük bağırsak hareketi geçirmenizin doğru olmadığı Normal aralık, günde 3 defa haftanın 3 katı arasında bir yerde. Bağırsak hareketlerine genellikle normalde olduğundan daha az sıklıkla yaşıyorsanız veya dışkı geçmesi zorlaşıyorsa kabız olabilirsiniz.

Çocuğumun kabız olup olmadığını nasıl anlarım?

Kabızlık belirtileri çocuklar için yetişkinlerde olduğu gibi aynıdır. Bazı çocuklar için dışkılarını birkaç günde bir yapmaları normaldir. Çocuğunuzun kabız olup olmadığı, dışkısını normalde ne kadar sık ​​geçtiğine ve bunun ne kadar kolay olduğuna bağlıdır. Çocuğunuzun dışkıları yumuşak ve kolay geçiyorsa, aralarındaki geçen birkaç gün hakkında endişelenmeyin. Çocuğunuzun dışkılarının zor  geçmesi durumu varsa, çocuğunuz muhtemelen kabızdır.

Doktora gözükmem gerekiyor mu?

Muhtemelen hayır. Pek çok kabızlık vakası, sağlıklı bir yaşam tarzı değişikliği yaparak evde kolayca tedavi edilir. Bununla birlikte, belirtileriniz şiddetli ise aile hekiminize danışın.

Hangi durumlarda doktorunuza danışmalısınız ?

- Evde yapılan tedaviye rağmen (diyet değişiklikleri gibi) 3 hafta veya daha uzun süre devam eden kabızlık

- Karın ağrınız varsa.

- Sebepsiz kilo

- Dışkıda herhangi bir kan fark ederseniz

Kabızlık Sebepleri ve Risk Faktörleri

Genellikle, dışkılar bağırsaklarınıza yavaş yavaş geçtiğinde kabızlık meydana gelir. Bu da dışkının sert ve kuru hale gelmesine neden olur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bağırsaklarınızın yavaşlamasına neden olan bir takım şeyler vardır:

- Diyetinizde yeterli lif yoksa :  Amerikan Diyetetik Kurumu, yetişkinlerin her gün 20 ila 35 gram lif içeriği önermektedir. Çoğu kişi bunun bundan çok daha azını alır. Diyetinizde daha fazla lif elde etmek için  tedavi bölümünü inceleyin.

- Diyetinizde yeterli sıvı yoksa: Sıvılar bağırsağa sıvı katar ve dışkı parçasını oluşturur. Yeterli miktarda sıvı tüketmiyorsanız, dışkı daha çabuk kurutulabilir.

- Yeterli fiziksel aktivite yok: Doktorlar nedenini bilmiyorlar, ancak düzenli egzersiz yapmak bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı oluyor gibi görünüyor.

- Bağırsak hareketi isteğinizi yok saymak: Bağırsak hareketi isteğinizi düzenli olarak yok sayarsanız, nihayetinde bir bağırsak hareketi yapma ihtiyacını hissetmeyebilirsiniz. Bu, dışkısının bağırsakta birikmesine ve geçmesi daha zor olan daha büyük bir dışkı haline getirilmesine neden olabilir.

- İlaçlar: Bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Bu, örneğin afyon ağrısı ilaçlarıyla çok yaygındır. Kabızlığınızı yeni bir ilaç aldığınızda fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Müshil kullanımı genellikle kabızlığa neden olabilir. Müshil sıklıkla kullandığınızda onlara bağımlı olabilirsiniz. Bu bağırsakların olması gerektiği gibi çalışması için müshil almak zorunda olduğunuz anlamına gelir.

- Yaşam değişiklikleri veya günlük rutininizdeki değişiklikler: Gebelik ve yaşlanma gibi yaşam olayları ve seyahat gibi rutinin değişiklikler kabızlık oluşturabilir.

- Bağırsak problemleri: Obstrüksiyon, tümörler, irritabl bağırsak sendromu veya pelvik taban disfonksiyonu gibi bağırsak problemleri kabızlığa neden olabilir.

- Bazı hastalıklar: Multipl skleroz, felç, diyabet, hipotiroidizm ve lupus gibi bazı hastalıklar da kabızlığa neden olabilir.

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Çocuklarda kabızlık, yetişkinlerin sahip olduğu birçok şeyden kaynaklanır (yukarıdaki listeye bakın). Örneğin, çocuğunuz yeterince su, süt veya diğer sıvıları içmediğinde veya çocuğunuz yeterince lif içeren sağlıklı bir diyet tüketmiyorsa bunlar  gerçekleşebilir.

Benzer Yazılar