Beslenme
Kerevizin Faydaları Nelerdir? 19.11.2017

Kerevizin Faydaları

Elma ve ıspanak gibi düşük kalorili yiyecekler arasında yer alıyor. Diğer yiyeceklere göre kereviz çok fazla bilinen bir besin kaynağı değil ama otantik tadının yanında kerevizin sağlığa çok faydası bulunuyor. Kereviz, A ve K vitamini açısından oldukça zengindir. Kerevizin iyi bir antioksidan olması çok geniş yelpazade hastalıklara karşı bünyeyi koruyor.
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız kereviz sizin için bulunmaz bir besin kaynağı olabilir. 101 gramlık kereviz, yalnızca 16 kalori içerirken 64 gramlık kereviz ise sadece 10 kalori içeriyor. Kereviz tam bir potasyum ve sodyum  deposudur.

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Maydanoz ve rezene ile aynı aileden (Umbelliferae) olan kereviz 40 cm’ye kadar uzayabilir. Ülkemizde genellikle kerevizin kök kısmı kullanılır ancak, sapı ve yaprakları da en az kök kısmı kadar besleyici ve sağlığa faydalıdır.

Yüksek Tansiyon: Eski zamanlardan günümüze yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilen kerevizin bu faydası son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir.
Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önler.
Yapılan bazı araştırmalara göre, günde 4 adet kereviz sapı yemek kan basıncını ortalama %12 oranında düşürüyor.
Tabii eğer hipertansiyon hastasıysanız ve tansiyon ilacı kullanıyorsanız, düzenli olarak kereviz tüketmeye başlamadan önce, olası yan etkiler ve kerevizin kullandığınız ilaçla etkileşimi hakkında önce doktorunuzdan bilgi almanızı öneririm.

Kanser: Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kerevizde bol miktarda bulunan “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidler, özellikle pankreas kanseri tedavisinde, kanserli hücrelerin üremesinin durdurulması ve tümörün küçülmesi için etkili olabilir.
Kerevizin bu etkisi, içerdiği flavonoidlerin güçlü antioksidan etkisine bağlanıyor. Bugüne kadar yapılan araştırmaların sayısı, kerevizin kanser tedavisinde kullanılmasını sağlayacak yeterlilikte değil ancak, uzmanlar gelecekte üretilecek kanser ilaçları için kerevizin bu özelliğinin umut verici olduğunu belirtiyorlar.

Kolesterol: Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda belirlenmiştir.

Çalışmanın sonuç raporunda, günde 4 adet kereviz sapı yemenin kolesterolü %7 oranında düşürdüğünün altı çiziliyor.

Kerevizin kolesterolü düşürme etkisi New York Times gibi ciddi gazetelerde haber olmasına karşın bu faydasının kesinlik kazanması için aynı konuda yapılacak daha fazla sayıda bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sindirim: Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir.
1 kase dilimlenmiş kereviz sapı günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %10’unu (1.6 gr) içerir. Günlük beslenmenize 2-3 adet kereviz sapı ekleyerek kabızlıktan korunabilirsiniz.

Ancak aniden, yüksek oranda besin lifi almak, hem mide kramplarına hem de ishale neden olabileceğinden tükettiğiniz kereviz sapı miktarını zaman içinde arttırmanız önerilir.

İdrar Söktürücü: Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir.

İltihaplı Hastalıklar: İltihaplı hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarının yayınlandığı “Inflammatory Research Journal”e göre kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı oluyor.
Bu özelliği ile kereviz, romatizma gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesi için tüketilebilecek sebzeler arasında gösteriliyor.

Kereviz Tohumunun Faydaları

Kereviz, bitki olarak maydanoz ailesinin bir türüdür. Kerevizin botanik ismi “Apium graviolens”dir ve sağlık açısından faydalı bir bitkidir. Kereviz tohumu, kereviz bitkisinin kurutulmasıyla elde edilmektedir. Kereviz tohumu az miktarda kalorifik değere sahiptir ve beslenme değeri yüksektir. Kereviz tohumu bunun yanında bazı hastalıklardan korunmak için tıbbi değere sahiptir. Kereviz tohumunun sağlığımıza sunduğu faydalardan bilinenleri şunlardır:



  • Kereviz tohumunun kanserle mücadele etme özelliği vardır. İçerdiği “poliasetilenler” ve “phthalates” bileşenleri, aktif olarak tümörlerle mücadele etmesini sağlar. Bir büyük bardak suda 1 çay kaşığı kereviz otu kaynatılarak süzülür ve içilir. Bu şekilde vücudumuzu kansere yakalanma riskinden koruyabiliriz.


  • Kereviz tohumu kan basıncı düzeyini dengeler ve sağlıklı seviyede tutar. Bunun için kereviz tohumunu kaynatarak süzdükten sonra suyu içilebilir.


  • Kereviz tohumunun karaciğerde meydana gelen enfeksiyonlara karşı etkili olduğu söylenmektedir ama bu klinik araştırmaları ile ispatlanmamıştır.


  • Kereviz tohumu kolesterol düzeyini dengeler. Yüksek kolesterolden dolayı kalpte meydana gelebilecek problemlerin oluşmasına izin vermez.


  • Kereviz tohumu flavonoid, linoleik asit, kumarinlerin gibi çok farklı uçucu yağlar içermektedir. Bu yağlar ve bileşenler yardımıyla birçok hastalığa iyi gelir.


  • Kereviz tohumu günlük olarak tüketildiğinde eklem ağrılarını hafifletir.


  • Gut ve romatizma hastalıklarına şifa olabilir.


  • Kereviz tohumu rahimde meydana gelen hasarları giderebilir. Bunun yanında rahimdeki sorunlardan kaynaklanan kas spazmı problemlerini giderebilir.


  • Adet kramplarını giderebilir.


  • İdrar söktürücü özelliği vardır ve son derece yararlıdır. Bu özelliği sayesinde vücutta bulunan toksinleri dışarı atar.


  • Antioksidan özelliği enfeksiyon hastalıklarına karşı bünyenin savunmasını geliştirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.


Kereviz Sapının Faydaları

Kereviz çeşitli besin ve vitaminleri içeren doğal bir besin kaynağıdır ve sağlık açısından bilinen birçok faydasını bu yazıda geniş bir şekilde ele aldık. Aynı şekilde kereviz sapı da sağlık açısından önemli element ve bileşenler içermektedir.



  • Kereviz sapı mükemmel sakinleştirici, ağrı kesici, antiseptik, antialerjik ve diğer tedavi edici özelliklere sahiptir.


  • Kereviz sapı ülser, gastrit, hazımsızlık, iştahsızlık başta olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklara faydalıdır.


  • Kereviz sapının karaciğer ve mesane işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Doğranarak ya da yemeklerde kullanılabilir. Çiğ olarak tüketilebilir.


  • Düzenli olarak tüketilen bir adet kereviz sapı artrit ağrıları sakinleştirir ve şişlikleri giderir.


  • Kereviz sapı, görme sorunlarına iyi gelir ve göz sağlığını korur.


  • Genel anlamda vücut sağlığını koruyan kereviz sapı, metabolizmanın dayanıklığını arttırır.


  • Kereviz sapının cinsel sorunların düzelmesine yardımcı olduğunu söyleyen sağlık uzmanları vardır.


  • Düzenli olarak günde bir iki kereviz sapı tüketimi zihni geliştirir. Beyin üzerinde olumlu etkilere sahiptir.


  • Düzenli kereviz sapı tüketimi aynı zamanda yağ yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Kereviz sapı diyette olanlar için harika bir besin kaynağıdır.


Kerevizle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer ishal sorunu yaşıyorsanız, sorun giderilene kadar kerevizden uzak durmalısınız. Kerevizin idrar söktürücü özelliğinde dolayı sorunu arttırabilir.



  • Zengin besin lifleri içerdiği için sağlıksız şekilde tüketilmesi ishal, gaz ve karın ağrısına neden olabilir.


  • Hamilelik ve emzirme döneminde olan anneler üzerinde nasıl bir etki bıraktığına dair bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden okuyucularımızın kerevizi tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.


  • Sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için ameliyata hazırlanan hastaların 1 hafta veya 10 gün önceden tüketimi durdurmaları önerilir.


  • Yine aşırı kullanıma bağlı olarak fazla alınan vitaminler, karaciğer ve sindirim sistemlerinde bazı sorunlara neden olabilir.


  • Kereviz ve alt besinlerinden maksimum derecede faydalanmak için mutlaka tüketim miktarına dikkat etmelisiniz.


 

Benzer Yazılar