Şifalı Bitkiler
Kivinin Faydaları Nelerdir ? 26.12.2017

 

Kivi, özellikle içerdiği  vitaminler ile potasyum minerali açısından çok zengin bir meyvedir. Eğer beslenmenizde C vitamini ya da kalp ve kas sağlığını koruyan potasyum alımını arttırmak istiyorsanız, beslenme programlarınıza ve meyve tabağınıza rahatlıkla kiviyi ekleyebilirsiniz.

Kivinin içerisinde bol miktarda bulunan E ve C vitaminleri, vücutta serbest radikallerin yol açtığı hasarı en aza indiren antioksidanlar. (Serbest radikaller, vücudun yaşlanma sürecini hızlandıran, kalp veya eklem hastalıklarının gelişiminde rol oynayan zararlı maddelerdir.) Vücudun genelinde dokuların ve hücrelerin yenilenmesi, kolajen üretiminin desteklenmesi, kemik sağlığının korunması ya da yaraların kolay iyileşebilmesi için C vitaminine ihtiyaç duyulmaktadır.

Tüm bunların yanında Özellikle sigara içen kişilerin vücudunda C vitamini oranı düşük olabileceğinden, antioksidan yönünden zengin olan kivi gibi besinlere yönelmeleri tavsiye edilmektedir.

Kivinin sağlığa olan belli başlı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz ;

Sindirim Sistemine Yardımcıdır: Kivi, çok zengin lif içeriği ile sindirim sistemi için oldukça kıymetli bir meyvedir. İçerdiği lifler sayesinde kivi, bağırsakların çalışmasını ve hazmı kolaylaştırır. Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önlediği gibi proteinlerin hazmını ve sindirim sisteminin işini de kolaylaştırır. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri besleyen kivi, sindirime yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemi İçin De Oldukça Önemli Bir Meyvedir: Kivinin içerdiği antioksidanlar, vitamin, mineral ve diğer besleyici maddeler bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etki gösterir. İçeriğindeki bu inorganik maddeler sayesinde kivi, bağışıklık sistemine yardımcı olarak pek çok hastalığa karşı vücudun kendisini daha iyi savunabilmesini sağlar.

Soğuk Algınlığına Da İyi Gelmektedir: Soğuk algınlığından korunmak için bol bol C vitamini alınması ve bunun için de kış aylarının gözde meyvesi portakala başvurulması epey yaygın bir tavsiyedir. Ancak kışın soğuk algınlığından korunmak için evden eksik edilmemesi gereken başka bir C ve E vitamini deposu meyvenin de kivi olduğunu unutmamak gerekmektedir. Portakal-kivi ikilisi ile soğuk algınlığına karşı güçlü bir kalkan oluşturmak mümkündür.

Kalp Sağlığına Faydalıdır: Kivi, zengin lif ve potasyum içeriği ile kalp sağlığını koruyan bir meyvedir. Kalp ve damar hastalıklarını en aza indirmek için beslenmenizdeki sodyum miktarını azaltıp potasyum miktarınızı artırmanız, bu konuda karşılaşacağınız en yaygın tavsiyelerden biridir. Bu sebeple bol potasyum içeriği sayesinde kivi, günde 2- 3 tane tüketilirse vücudun potasyum seviyesini arttıracak ve sizi kalp hastalıklarına karşı koruyacaktır.

Düzenli olarak kivi tüketimi kandaki yağ oranının düşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu, kivinin damarlarda plak birikimini önlemeye ve böylece damar tıkanıklığının önüne geçmeye de yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Tansiyonu Düzenler: Zengin potasyum içeriğiyle kivi, tansiyonun en önemli nedeni sodyumun (tuz) kötü etkilerini bertaraf etmeye yardımcı olur. Tıpkı fazla tuz tüketiminin yüksek tansiyon riski doğurması gibi, günlük beslenmede potasyuma yeterince yer verilmemesi de tansiyon açısından oldukça sakıncalı bir durumdur.

Ayrıca kiviye tansiyonu dengeleme özelliği veren, ‘lutein’ adlı bir başka antioksidan daha söz konusu. Ispanak benzeri koyu yeşil sebzelerde de bulunan lutein maddesi, tansiyonun yanı sıra ‘sarı nokta’ olarak bilinen göz hastalığına karşı da koruyucu bir nitelik göstermektedir.

Astıma Da İyi Gelmektedir: Bilim adamlarının yaptığı bazı araştırmalara göre kivi, içerdiği bol miktarda C vitamini ile akciğer fonksiyonlarını geliştirmektedir. Bazı araştırmacılar da C vitamininin, astımlı hastalarda meydana gelen akciğer iltihaplanmasını önlediğini düşünmektedir. Aralarında turunçgiller ve kivinin de bulunduğu çeşitli meyveleri haftada birkaç gün tüketen astımlı çocuklarda, hırıltı şikayetinin daha az görüldüğüne dair bazı bulgular da elde edilmiştir.

Her ne kadar kivinin astım üzerinde olumlu etkileri olduğu bazı bilim adamları tarafından doğrulanmış olsa da astım gibi ciddi hastalıkların ilk önce tıbbı destek ile çözümlenmesi, kivi gibi ürünlerin ise takviye olarak kullanılması önerilmektedir.

Kivinin Besin Değeri

Düşük kalorili ama yüksek enerji veren, antioksidan bakımından çok zengin olan kivinin içerdiği besin maddelerine ve bu maddelerin yararlarına biraz daha yakından bakılacak olursa şu detaylar karşımıza çıkmaktadır:

C vitamini: Her bir kivi günlük önerilen C vitaminin neredeyse 2,5 katını içermektedir. C vitamini yaşlanmanın etkileriyle ve stresle savaşmakta yardımcı olmakta ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Lif: 2 adet kivi, bir kase buğday kepeği gevreğinden daha çok lif içeriyor. Kalp sağlığının yanı sıra tansiyonu ve sindirimi düzenlemek adına bu, kesinlikle kayda değer bir orandır.

Potasyum: Özellikle spor yapan kişiler kivi yemeyi ihmal etmemelidir. Bir adet kivi, bir adet muzdan daha çok potasyum içermektedir. Vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağlamak için de kivi ideal bir besindir.

Antioksidanlar: Kanser, kalp hastalığı ya da inme riskini azaltan antioksidanlar kivide bolca bulunmaktadır.

Düşük glisemik indeksi: Kivi yağsız, düşük karbonhidratlı, kan şekerini yükseltmeyen meyvelerden biridir. Kivinin glisemik indeksi 52’dir. Kilo vermek isteyenler veya diyabet hastaları için önerilebilecek bir meyvedir.

Magnezyum: 2 adet kivi 30 mg magnezyum içermektedir. Magnezyum, sinir ve kas fonksiyonlarını geliştirir ve enerji seviyesini yükseltir.

Lutein: Kivi sarı nokta hastalığı olarak bilinen göz hastalığının yanı sıra pek çok göz hasarına karşı da koruyucu etkisi olan lutein maddesini bolca içermektedir.

Folat: Günlük önerilen folat oranının % 10’unu karşılayabilen kivi hamilelikte, hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Çinko: Kivi, çinko içeriği sayesinde sağlıklı saçlar, sağlıklı dişler ve parlak bir cilt için de önerilmektedir.

E vitamini: Kolesterolü düşürmeye yardımcı, bağışıklık sistemini güçlendiren ve cildi güzelleştiren E vitamini açısından kivi önemli bir besin kaynağıdır.

1 Adet Kivide Ortalama ;



  • 46 kalori


  • 7 gram şeker


  • 1 gram protein


  • 2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın % 9’u)


  • 66 IU A vitamini (günlük ihtiyacın % 1’i)


  • 70.5 mg C vitamini (günlük ihtiyacın % 117’si)


  • 1.1 mg E vitamini (günlük ihtiyacın % 6’sı)


  • 30.6 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın % 38’i)


  • 19 mcg folat (günlük ihtiyacın % 5’i)


  • 25.8 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın % 3’ü)


  • 0.2 mg demir (günlük ihtiyacın % 1’i)


  • 12.9 mg magnezyum (günlük ihtiyacın % 3’ü)


  • 25.8 mg fosfor (günlük ihtiyacın % 3’ü)


  • 237 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 7’si)


  • 0.1 mg çinko (günlük ihtiyacın % 1’i)


  • 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın % 5’i)


  • 0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın % 4’ü)


  • 31.9 mg toplam omega-3 yağ asitleri


  • 187 mg toplam omega-6 yağ asitleri bulunur.

 

 

Benzer Yazılar