Sağlık
Kulunç Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Egzersizleri Nelerdir? 05.01.2018

Kulunç Nedir? 

Kuluncun tıbbi adı 'fibromiyalji'dir ve sebebi tam olarak bilinmemektedir. Birçok faktör bu hastalığı başlatabilir. Grip gibi geçirilen enfeksiyonlar, ruhsal veya fiziksel travmalar, hormonal bozukluklar kuluncu tetikleyebilir. Ağrı; bu hastalığın en önemli belirtisidir. Kulunç ağrısı omuz ya da boyun gibi tek bir bölgede olabileceği gibi, yaygın olarak da hissedilebilir. 

Kulunç ağrısı her yaşta görülebilen ve oldukça yaygın bir problemdir. Çünkü sırtın üst bölgesindeki kaslarda (boyun, omuz, sırt) görülen bu problem yaş ve cinsiyete bağlı olmaksızın, bu kasları gereğinden fazla ya da kötü kullanan herkeste oluşabilmektedir.

Kulunç batması her meslek grubunda görülebilmesine rağmen, en fazla; bilgisayar başında çalışanlarda, boya badana işi yapan inşaat işçilerinde, hemşirelerde, kaslar ısınmadan ters hareket yapanlarda, kameramanlarda, masa başı memurlarında, tekstil işçilerinde ve sporcularda görülmektedir. Özellikle sırt bölgesinde oldukça sık görülen kulunç yani miyofasial, çoğunlukla yanlış oturma pozisyonundan kaynaklanmaktadır. Ağrılar tutulma yada yanma gibi bir his verebilmektedir.

Kulunç Tedavisi

Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar.

Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur. Hastaların bu yönden rahat olması gerekir. Kulunç tedavisi, lokal sıcak uygulaması, sinir ve kas gevşetici ilaçlar kullanılarak yapılır. Kasları, hastanın bilinçli olarak gevşetmesini sağlayacak gevşeme egzersizleri, belki de tedavinin en önemli bölümünü oluşturur. Ense ve omuzları örtecek büyüklükte bir havlu sıcak suya batırılır ve yakmayacak sıcaklıkta iken omuza konur. Eller göbek üzerine konur. Vücut gevşek bırakılır. Kafa, önce mümkün olduğu kadar sağa, sola, öne, arkaya eğilir. On-on beş defa yapıldıktan sonra bu defa başa daire çizdirilir ve bu esnada gözler açık olmalıdır. Daire hareketi her iki tarafa yapılmalıdır. Ayrıca bu seans esnasında sırt, boyun ve omuz kaslarına masaj yapılır. Özel bir laboratuvar ve radyolojik bulgusu yoktur. Hastanın hekim tarafından muayenesi ve vücuttaki 18 hassas noktadan 11′ inde ağrı olması ve ağrının 3 aydan uzun süredir devam etmesi tanı için önemlidir. Uyku sağlayan ve kasları gevşeten ilaçlar tedavide etkilidir. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar da düşük dozdaki ağrıyı azaltır ve uykuyu düzenler. Sırttaki kulunç ağrısı tedavisi ağrının belirgin olduğu dönemlerde istirahat ve sıcak uygulamalar yararlıdır. Hafif masajlar da işe yarar. Tedavide çok farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu nedenle tıptaki bir çok branş kulunç tedavisini üstlenebilir. Masaj tedavileri, basit sıcaklık tedavileri ve birçok ilaçlarla tedavi etmek mümkündür.  Gelen hastalarda ilk olarak neden ortaya konulmaya çalışılır. Şayet mesleki problemlerden kaynaklanıyorsa-bilgisayar başında fazla çalışmak gibi- kötü yatmaktan kaynaklanıyorsa, kolunu aşırı kullanıyorsa, sırtını aşırı kötü kullanıyorsa öncül tedavi olarak bu hatalı davranışların düzeltilmesi gerekmektedir.

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?

Genel olarak gün boyu koşuşturmanın ve yorgunluğun içinde bulunan kişiler birde bunun üzerine yaşadıkları gerginlikler ve stresli ortamların sonucunda kendilerinde bir kasılma ile karşı karşıya kalabilirler. İşte bunun sonucunda bu kişilerde kulunç daha fazla görülmekte ve oldukça rahatsız bir durum oluşturmaktadır bir de bunun üzerinde çekilen ağrı ise oldukça zahmet vericidir. İlk iş olarak kulunçların oluşumunu engellemekte kişinin ruhsal gerginliğinden kurtularak kendisini motive ederek rahatlatması gelmelidir.

Elleri ve boyun bölgesini çalıştıran spor hareketlerinin en basit şekillerinden başlanılarak bu bölgeler rahatlatılarak gevşemesinden itibaren daha ileriki hareketlerden yararlanılarak hastanın bir daha kulunçla karşı karşıya gelmesini engellemek için gerekli yöntemlerden gerekli şekilde istifade edilebilir. Fizik tedavi ile eski sağlığa kavuşmak mümkün olabilir. Özellikle fizik tedavide kullanılan sıcak tedaviler ve elektrik akımları çok çabuk rahatlama sağlayabilir. Ama enjeksiyon yöntemi de çok sık kullanıldığından yabana atılmamalıdır. Hızlı bir şekilde ağrının kesilmesine yardımcı olduğu için hayatımızı kolaylaştıracaktır. 
Evde de yapılacak tedavilerle ağrılarımıza şifa bulabiliriz. Sırttaki kulunç nasıl geçer oturduğumuzda, kalktığımızda, yattığımızda pozisyonumuzun çok iyi ayarlanması ağrının geçmesinde önemli olacaktır. 

Evde kendimiz yapabileceğimiz yöntemler arasında buz tedavisi ilk sırada gelir. Dikkat edeceğimiz bir püf noktası ise buz ağrıyan yerle direk temas etmesin. Şiddetli ağrınıza , olmasıyla sıcak tedaviye geçebilirsiniz. Sıcak su torbalarıyla tedavinizi tamamlayabilirsiniz. Ve kulunç ağrısı nasıl geçer diye kara kara düşünmeye başlamamız ise büyük ihtimalle klimayla karşılaştığımız andan sonra gerçekleşecektir.

Kulunç Egzersizleri 

Sırtınızı  Esnetme Hareketi: Bu hareketi yapmak için önce kişi ayaklarını karnına çekerek yüzü yere gelecek şekilde ayakta durun. Ardından her iki elinin işaret parmağı aynı bir tabanca tutuyormuş gibi birleştirildikten sonra derin bir nefes alın ve işaret parmaklarınızı hafif aralayacak şekilde kendinizi yukarıya doğru esnetin. Kendinizi çok aşırı zorlamadan mümkün mertebe vücudunuzu yukarıya doğru iteklemeye özen gösterin. Bir kaç dakika bu pozisyonda kaldıktan sonra tekrar eski pozisyonunuzu alın ve yeniden sırtınızı esnetme egzersiz hareketini yapın.

Kedi Duruşu: Aynı kedi duruşu gibi kişinin elleri, dizleri ve ayakları yere değecek şekilde pozisyonunuzu alın. Bu pozisyonda iken dikkat edilecek tek husus bel çukurluğunun korunmasıdır. Bu sırada nefesinizi alın ve nefesinizi yavaş bir şekilde verirken sırt bölgesini yukarıya doğru itebildiğiniz kadar itmeye çalışın. Pozisyonda yaklaşık 5 saniye kaldıktan sonra nefes alıp yeniden egzersiz hareketini yapın. Bu egzersiz hareketleri sayesinde sırt bölgeniz daha sağlıklı ve dik dururken, aynı zamanda kulunç ağrılarının hafifletilmesinde ve geçirilmesinde oldukça etkili hareketlerdir. 

Sırtınızı Rahatlatın: Bu hareketi ayakta veya oturduğunuz yerde yapabilirsiniz. Her iki elinizi önünüzde avuç içleri birbirine bakacak şekilde tutun ve nefes alın. Nefesinizi verirken sol eliniz önde sabit kalacak şekilde sağ elinizi arkaya doğru çevirin, bu şekilde bir süre bekleyin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün aynı şekilde hareketi diğer taraftan da yapın. Sağ eliniz önde sabit bir şekilde sol elinizi arkaya doğru çevirin. Esneyin, rahatlayın.

Sırtınızı Kuvvetlendirin: Resimde görüldüğü şekilde durun, derin bir nefes alın ve nefes verirken aynı anda sağ elinizi öne, sol ayağınızı da arkaya doğru uzatın, bu iki bölge birbirinden mümkün olduğunca uzağa gitmelidir, dengenizi koruyun ve karın kaslarınızı sıkın. Başlangıç noktasına geri dönün. Aynı hareketi diğer taraftan da yapın. Sağ taraftan 10, sol taraftan 10 tekrar olacak şekilde hareketi yapın ve güçlendikçe tekrar sayısını artırın.

Kobra Duruşu: Stres ve yorgunluğu azaltan, sırtı esneten bu hareket ile aynı zamanda göğüs açılır ve organlar rahatlar. Öncelikle geriye doğru oturun ve ellerinizi koyabildiğiniz kadar ileriye koyarak esneyin ve burada 3 kez nefes alıp verecek şekilde kalın daha sonra ayaklarınızı arkaya doğru uzatın ve ellerinizle yerden destek alarak yukarıya doğru uzayın, göbek deliğinizi yere değdirmeye çalışırken, başınızla yukarı doğru bakın ve esneyin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Harekete Geçin: Aracınız, telefonunuz ve benzeri aletler kullanıldıkça eskiyebilir ancak vücudumuz böyle değildir aksine kullanıldıkça güçlenir ve kendisini yeniler. Özellikle hareketsiz yaşayan kişiler yavaş yavaş atıl duruma geçmekte ve yaşayan bir enkaza dönüşmektedir.

Uzun süre araba kullanan ve hareketsiz duran kişiler yüksek ihtimalle sırt ağrılarından dolayı şikayetçi olacaklardır. Bu yüzden araç kullansanız bile 2 saatin üzerindeki yolculuklarda mola vermeli ve vücudunuzu hareket ettirmelisiniz.

Bilişim araçlarının etkin olduğu ve ofis işlerinin yaygınlaştığı günümüzde bir çok kişi hareket edememekten ve oturmaktan şikayet etmektedir ancak sırtınız söz konusu olduğunda hiçbir mazereti kabul edemeyiz çünkü oturarak çalışanlar, oturmadan çalışanlara göre daha fazla sırt problemi yaşarlar.
Ofis ortamında dahi olsanız oturduğunuz yerde çeşitli hareketler yapabilirsiniz. Boynunuza sağa sola çevirebilir, kollarınızı hareket ettirebilir ve oturduğunuz yerde koltuktan destek alarak arkaya dönüşler uygulayabilirsiniz hatta ayaklarınızı havaya kaldırıp hayali bisiklet pedallarını çevirebilirsiniz.
Yine oturduğunuz yerde çalışırken mümkün olduğunca duruşunuza dikkat etmeli ve dik durmaya özen göstermelisiniz. İlk etapta sırt kaslarınız zayıf olduğu için yorulabilir ve dik durmaktan vazgeçebilirsiniz ancak yazımızda bahsettiğimiz egzersizleri uygulamanız halinde sırt kaslarınız kuvvetlenecek ve duruşunuz düzelecektir. Unutmayın yanlış durmanız demek vücudunuza fazladan yük demektir.

Günlük Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin: Bazen çok basit bir değişiklik bile hayatımızda fark yaratır. Sırt ağrılarına yönelik özellikle omurganızı olumsuz etkileyebilecek her türlü alışkanlıktan uzak durmanız yerinde olacaktır.
Yüksek topuklu ayakkabı giymek hem omurganızı rahatsız edecek hem de sırt ağrısını davet eden ayak incinmelerine sebep olacaktır.

Vücut ağırlığımıza ek olarak gün boyunca taşıyacağınız çanta veya bir yük sırtınızı ve omuzlarınızı zorlayacaktır. Bu yüzden uzun süre yük taşımaktan kaçının ayrıca yük taşıyacağınız durumlarda sağ ve sol elinize eşit miktarda paylaştıracak şekilde planlamanızı yapın.
Yerden ağır bir yük kaldırırken, yüke yakın durun ve dizlerinizi kırarak yere çömelin, bu şekilde yükü kaldırmanız omurganızı ve sırtınızı koruyacaktır.

Sırt Masajı: Sırtınız gerginse ve hafif ağrılar hissediyorsanız masaj size yardımcı olacaktır. Sırtınızda oluşan sert kitlelerin başlıca sebebi kan akışının ve dolaşımın yeterli olmamasıdır ve bu durumun başlıca çözümü de masajdır. Sıvazlama, yoğurma, titretme, düz baskı v.b masaj teknikleri ile sırt bölgeniz canlanacak, kaslar gevşeyecek ve kan akışı hızlanacaktır.
Masaj esnasında kullanılacak olan masaj yağının doğal olması yanı sıra nane, biberiye, kekik gibi kuvvetli ve yakıcı bir içeriğe sahip olması da faydalı olacaktır.
Sırt masajında özellikle üzerinde durulması gereken bölge kürek kemiğinizdir (Scapula) resimde gördüğünüz bu kemiğin içine doğru parmaklarınız rahatça girmelidir ancak sırt ağrısı çeken kişilerin yaygın olarak burada sorun yaşadıkları ve parmakların içeriye giremediği görülmektedir.

Termal Sular: Eklem kasılmaları, kas sertliklerinin giderilmesi ve hücrelerin canlandırılmasında mineral değeri yüksek olan kaplıca sularının etkisi büyüktür aynı zamanda sıcak uygulama yerine de geçmekte olup vücudumuzun ve kaslarımızın gevşemesine yardımcı olur.

Yatak ve Yastık Seçimi: 24 saat olan bir günlük dilimin kaç saatini yatağınızda harcıyorsunuz?  Kişiye göre farklılık gösterse de en azından günümüzün üçte birini yatağımızda geçiriyoruz.
Yatağınız çok yumuşak değil serte yakın olmalıdır ayrıca yastığınız çok kalın olmamalı boynunuzun şekline uygun olmalıdır kısacası ortopedik modelleri tercih etmelisiniz.

Benzer Yazılar