Beslenme
Lahananın Faydaları 24.12.2016

LAHANANIN FAYDALARI

Lahana'nın sağlığa olan faydaları, kabızlık, mide ülseri, baş ağrısı, obezite, cilt bozuklukları, egzama, sarılık, ürperme, romatizma, artrit, gut, göz rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları, yaşlanma ve Alzheimer hastalığının tedavisi olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Ucuz, mütevazı ve yaygın olarak kullanılan lahanaların pratik mucizeleri mevcuttur. Lahana, Brassica ailesinden yapraklı bir bitkidir ve yuvarlak veya oval şeklindedir. Sert ve koyu yeşil dış yapraklarla kaplı yumuşak, açık yeşil veya beyazımsı iç yapraklardan oluşur. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir, ancak en yaygın olarak birçok salatanın pişmiş veya ham parçası olarak dahil edilmiştir.

Lahana çeşitli sağlık sorunlarının iyileştirilmesinde faydalıdır ve araştırılan özelliklerin kısa bir listesi aşağıda listelenmiştir:

Vitamin C Eksikliği

Yaygın olarak süngerimsi ve kanayan dişeti, çatlak dudak köşesi, zayıf bağışıklık sistemi, sık enfeksiyonlar , erken yaşlanma ve depresyon ile karakterize bir hastalıktır.

Lahana, zengin bir C vitamini kaynağıdır. Geleneksel olarak bu hayati besleyicinin "en iyi" kaynağı olarak kabul edilen portakaldan daha fazla C vitamini açısından  daha zengin olduğunu bilmeniz şaşırtıcı olabilir. C vitamini, en iyi antioksidanlardan biri olarak, prematüre yaşlanmanın temel nedenlerinden biri olan vücudunuzdaki serbest radikalleri azaltır. Ayrıca yaşam boyunca vücuda aşınma ve yıpranmanın giderilmesine yardımcı olur. Bu nedenle, lahana ; ülserler, bazı kanserler, depresyon, bağışıklık sistemini artırmada , öksürük ve soğuktan korunmada çok yararlıdır. Ayrıca yaralar ve hasarlı dokuların iyileşme sürecini hızlandırabilir, sinir sisteminin düzgün işleyişini düzenler.  Alzheimer hastalığının ve diğer dejeneratif sinir hastalıklarının etkilerini ve varlığını azaltabilir.

Lahana, lif bakımından çok zengindir, kaba yemlerin temel sağlık yararı. Vücuda su tutmasını sağlar ve bağırsaklardan geçerken gıdanın hacmini korur. Bu nedenle, kabızlık ve diğer sindirime ilişkin sorunlar için iyi bir çözümdür.

Kükürt Eksikliği

Kükürt, çok yararlı bir besin maddesidir çünkü enfeksiyonlarla savaşmaktadır. Kükürt eksikliği mikrobik enfeksiyonlara ve yaraların iyileşmesinde büyük oranda azalmaya neden olabilir.

Lahana ise zengin bir kükürttür. Böylece, yaralarda enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur ve ülserlerin sıklığını ve şiddetini azaltır.

Lahana'nın Sağlık Açısından Faydaları

Kanser Önleme: Lahana, turpgil sebzeler olarak da bilinen Brassica ailesinin bir üyesidir. Sağlığa açısından önemli faydalardan biri, güçlü antioksidan kaliteleridir. Lahana ve benzeri diğer sebzelerin, vücudun çevresindeki serbest radikalleri temizlediği ve bu da genel sağlık için çok zararlı olabileceği , kanser ve kalp hastalığı gibi şeylere önemli katkıda bulunduğu anlamına gelir.

Lahana da, enzim aktivitesini uyaran ve kansere yol açabilen tümörlerin büyümesini inhibe ettiği bilinen lupeol, sinigrin ve sulforafan gibi bazı anti-kanser bileşiklerine sahiptir. Birincisi Çinli kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, lahana gibi turpgil sebzeler düzenli olarak diyetlerine eklendiğinde meme kanserinde belirgin bir düşüş olduğunu gösterdi.

Anti-Inflamatuar Özellikleri: Lahana yapraklarında bir kadmiyum bağlayıcı kompleks birikimi olduğu bilinmektedir ve bunun ana bileşenlerinden biri glutamindir. Güçlü bir anti-inflamatuar ajandır. Bu nedenle  lahana tüketen birçok insan  iltihap, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş ve çeşitli deri hastalıklarının etkilerini azaltabilir.

Göz Sağlığı: Lahana zengin bir beta-karoten kaynağıdır, bu nedenle birçok insan, özellikle yaşlandıkça makula dejenerasyonunu önleme ve genellikle iyi göz sağlığı ve katarakt oluşumunu geciktirme kabiliyeti açısından lahana'yı tercih eder. Beta-karoten, lahana ağacının diğer anti-kanserojen etkileri üzerine ekstra bir bonus olan prostat kanseri riskinin azalmasına da olumlu bir şekilde bağlıdır.

Kilo Kaybı: Lahana sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen insanlar için sıklıkla önerilir. Lahana pek çok faydalı vitamin, mineral ve diğer besinlerle doldurulduğundan, insanların çok fazla yemek yemeleri için sağlıklı bir diyet seçeneğidir ve bağırsaklara hacim kazandıran yüksek lif seviyesine sahip olduğundan oldukça doludur.  Bununla birlikte, lahana kalori bakımından da son derece düşük bir değere sahiptir. Sadece bir fincan pişmiş lahana içinde sadece 33 kalori bulunur. Bu nedenle, insanlar popüler "lahana çorbası" diyetine gidebilir ve aşırı kilo almadan sağlıklı kalmak için bol miktarda tüketebilirler.

Beyin Sağlığı: Lahana'nın çok güçlü bir beyin gıdası olduğunu unutmayalım. Lahana içerisindeki Vitamin K ve antosiyaninlerin varlığı, zihinsel işlev ve konsantrasyona güçlü bir katkı sağlayabilir. Bunlar öncelikle kırmızı lahana da bulunur ve çoğunlukla "unutulmuş vitamin" olarak adlandırılsa da,  Vitamin K, sinirlerin çevresinde miyelin kılıfı olan sfingolipidlerin üretiminde gereklidir. Bu sargı, sinirleri hasardan ve çürümeye karşı koruyan Ektir Bu nedenle, K vitamini tüketimi sinir dejenerasyonuna, Alzheimer hastalığına ve demansa karşı savunmayı geliştirebilir.

Ayrıca, lahana'daki antosiyaninler güncel bir araştırma alanıdır, ancak erken belirtiler onun antioksidan kaynağı olan C vitaminden daha güçlü olduğuna işaret eder ve kırmızı lahana normal lahana'dan çok daha fazla antosiyanin içerir. Ayrıca, besin alımının herhangi bir şeyle sınırlı olmadığı ve insanlar istedikleri kadar lahana yiyebilecekleri ve hastalıklarla mücadele etmeye, kanser şansını azaltmaya, sinir sistemini geliştirmeye ve beyin seviyesini yükseltmeye yardımcı olan antioksidan biriktirmeye devam edebilirler.

Kemik Sağlığı: Lahana ve tüm turpgil sebzeler, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin zengin kaynaklarıdır. Bu üç temel mineral, kemiklerde bozulmaya , osteoporoz ve genel kemik zayıflaması gibi durumların ortaya çıkmasına karşı korunmasında ayrılmaz bir unsurdur.

Kan Basıncı: Lahana'da potasyum bulunması, kalp krizi ve inme riskini artıran yüksek kan basıncından korunmanın harika bir yoludur. Potasyum bir vazodilatatördür, bu da kan açar anlamına gelir

Damarları tıkar ve kan akışını kolaylaştırır, bu nedenle daralmış arterler ve damarlar yoluyla stres indükleyici bir şekilde zorlanmaz. Genel olarak lahana, birçok tehlikeli duruma karşı mükemmel bir kalkandır.

Cilt Bakımı ve Prematüre Yaşlanma: Lahana, vitamin C, antosiyaninler, kükürt ve diğer küçük kaynaklardan oluşan zengin antioksidan kaynaklarına sahiptir. Antioksidanlar cilt sağlığında ve yaşlanma sürecine tepki olarak genel tonlama ve vücudun geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Serbest radikaller, kırışıklıkların, deri renklerinin bozulmasının, lekelerin ve diğer birçok koşulun altta yatan bir nedeni olabilir. Dolayısıyla, lahana yiyerek elde ettiğiniz antioksidanlar, yaşlanma süreçlerinizde bir dönüşüme neden olabilir.

Lahana Tarafından Detoksifikasyon

Lahana  iyi bir detoksifikatör görevi görür; bu da romatizma, gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları ve egzamanın birincil nedenleri olan kanı arındırır ve öncelikle serbest radikalleri ve ürik asit toksinlerini giderir. Lahanın detoks etkisi, lahana'daki yüksek C vitamini ve kükürt içeriğindendir.

Lahana'nın Diğer Faydaları

Lahana, iyot bakımından zengindir, beynin ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve endokrin sistem bezlerini uygun koşullarda tutar. Beyin için iyidir ve Alzheimer hastalığı gibi sinirsel bozuklukların tedavisinde faydalıdır. Lahana'da bulunan vitamin-E gibi çeşitli diğer besinler cildi, gözleri ve saçı sağlıklı tutar. Lahana'da bulunan kalsiyum, magnezyum ve potasyum, geniş bir yelpazede şifa avantajları için çok yararlıdır. Lahana aynı zamanda varisler, bacak ülseri, peptik ve duodenal ülser tedavisinde de kullanılabilir.

Temelde, Çin yemeklerinizdeki bu çok yaygın bileşen diyetinize mucizevi bir katkı olabilir. Günlük çerezinize veya salatanıza lahana ilavesinden korkmayın ve bu küçük değişiklik, daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır.

Pişmiş lahana, çoğu kişinin diyetlerine veya sistemlerine nasıl alıştığına bağlıdır, ancak pişirme  birçok besin maddesinin, özellikle de yüksek oranda C vitamininin kaybolmasına neden olur ve diğer besinler, vücudun emmesi için zorlaşır. En iyi seçenek, lahanayı çiğ yemektir.

Benzer Yazılar