Diyet
Makrobiyotik Gıdalar ve Makrobiyotik Diyet Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

 

Makrobiyotik diyet, sağlıklı bir yaşam tarzı ve doğal, organik ve az yağlı yiyeceklerin yanı sıra aktif bir rutinin sürdürülmesiyle sağlık ve diyetin dengelenmesidir. Düzenli diyet planları, hemen kilo vermeyi teşvik etmek için tasarlanmıştır, ancak Makrobiyotik Diyet, vücudumuzu sağlıklı kılmak ve hepimizin özlediği canlılığı geri getirmekle ilgilidir. Bu diyet planı yaşlılardan çocuklara kadar tüm aileye uygun olduğu için yaş sınırlaması yoktur.

Yediklerimizin ve yiyeceklerin hazırlanma şeklinin tüm vücudumuz üzerinde büyük bir etki yarattığına inanılmaktadır. Modern günlük diyet ve yaşam tarzı kalıpları bir şekilde insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeyi başarmış ve sonuç hiç bitmeyen kronik dejeneratif hastalıklar dizisidir.  Bu, yaşın burada gerçek sorun  olmadığı ve genel sağlık sorunlarımızın büyük ölçüde gıda seçimlerimizin ve yemek yöntemlerinin bir ürünü olduğu anlamına gelir. Bu modellerde sadece üretken ve önemli bir değişiklik, daha sağlıklı ve kutsanmış bir hayata yol açabilir. Makrobiyotiklerin yapmak istediği şey budur.

Makrobiyotik Ne Anlama Geliyor?

Makrobiyotik bir Yunan terimidir. Makro (anlamı harika) ve Bios (yaşam anlamında) kelimelerinin birleşimidir. Kombine edildiğinde, kelime makrobiyotik olur, bu da uzun ve sağlıklı yaşama giden yol anlamına gelir. Makrobiyotikleri hayatınıza dahil etmek, doğal değişim yasalarını pratik olarak uygulamaktır. Fikir başlangıçta George Oshawa tarafından geliştirildi. Oshawa, yaşamın her alanında, en önemlisi, sağlık ve diyette geçerli olan makrobiyotik kuramı geliştirdi.

Makrobiyotik Diyet Nedir?

Makrobiyotik diyet, tüm mevcut sağlık sorunlarının ele alınmasını ve genel sağlığın iyileştirilmesini sağlamak için geleneksel yolları ve bilimsel bilgileri kullanan eksiksiz bir sistemdir. Diyet, Yin ve Yang'ın Asya felsefesini anlamak ve sağlıklı ve formda kalmak için yeme alışkanlıklarında, yaşam tarzlarında ve yemek seçeneklerinde belirli değişiklikler yapmaktan ibarettir. Kahverengi pirinç, quinoa, spelt, çavdar, arpa, darı, teff tane, sebzeler iyi makrobiyotik gıdalardır. Ancak, domates, biber, patlıcan, patates, avokado ve ıspanaktan kaçınılmalıdır. Gıdaları çiğneme, düzenli yemek yeme, aktif bir yaşam tarzını sürdürme ve olumlu zihinsel bakış açıları barındıran aşırı stres atılır.

Makrobiyotik Diyetin Faydaları

Makrobiyotik diyet aslında geleneksel bir diyet programı değildir, çünkü belirli bir menü planından çok daha fazlasıyla ilgilenir; İnsanları yiyeceklerin vücut, çevre ve tutum üzerindeki etkisini anlamalarını teşvik eder. Bu nedenle makrobiyotik diyetin yararları çok çeşitlidir. Aşağıdaki Makrobiyotik Diyet'in en önemli on sağlık yararına bir göz atalım:

Doğal Şifayı Destekler

Makrobiyotik diyetle vücudumuzun doğal iyileşmesine izin vermek mümkün hale gelir. Vücudun fazlalık ve toksin ile yüklendiği zaman, tüm fonksiyonları iyileştirilir ve hastalıklar iyileştirilir. 

PH Dengesini Korur

Yaşam gücü, tartışmasız, her insanda bulunur ve yin ve yang olarak kategorize edilir. Karpuz ve salatalık gibi Yin yiyecekleri soğutma etkisine sahipken, biber, kahve ve biber gibi yang gıdaları sıcaktır. Yin ve yang gıdalarının dengeli bir şekilde tüketilmesi, mükemmel pH'ın korunmasına izin verir. Bu denge vücudun aktif ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Bağışıklığı Artırır

Makrobiyotik diyet, vücudumuzun bağışıklık sistemi için önemli olan optimal pH dengesini sağlamayı amaçlamaktadır. Taze ve organik sebzeler yediğimizde vücudumuz meyveler ve sebzelerden, bitkilerden elde edilen bitkisel besinlerden C vitamini alır. Domatesler ve yeşil sebzeler ve mayalanmış gıda maddeleri gibi gıdalar olduğu için, bağışıklık sistemlerimiz hızlı bir şekilde artmaktadır.

Dejeneratif Hastalıklarla Savaşır

Kanser gibi dejeneratif hastalıklar tamamen insan vücudundan elimine etmek zordur. Bununla birlikte, bir makrobiyotik diyetle, kanseri tedavi etmek ve / veya önlemek mümkündür. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, bitki bazlı, yüksek lifli ve az yağlı diyetler, kanseri iyileştirmede son derece faydalıdır.  Diyetisyenlerin, tam tahılları, fasulyeleri, baklagilleri ve doymuş yağları düşük olan yiyecekleri tüketmesi gerekir, bu nedenle meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin önlenmesi mümkün hale gelir.

Kilo Kaybı

Makrobiyotik diyetçilerin tamamen organik gıda ürünlerine güvendiğinden ve hayvansal yağ ve işlenmiş ürün yemekten kaçınmasından dolayı, en iyi kilo verme diyetlerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Macrobiotic diyetin gıdaları sadece kil tencere veya dökme demir kaplarda pişirmek gerekir  ve yemek pişirmek için elektrik kullanmaktan kaçınılmalıdır; Fırında pişirmek, buğulamak, kaynatmak, güveç ve tazyikli pişirmeyi tercih ederler. Bu nedenle kilo kaybını yaşarlar ve en iyi genel diyet planlarından biri olarak kabul edilirler.

Diyabet Riski Azalır

Eğer Tip 2 Diyabet hastalığınız varsa veya vücudunuzu etkilemesini önlemek istiyorsanız, makrobiyotik diyete geçmek akıllıca olacaktır. Dünya Diyabet Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, makrobiyotik diyetin, hayvansal yağ, protein ve şeker tüketimini yasaklarken, karbonhidratlar, sebzeler ve tam tahıllar açısından zengin olduğunu ortaya koymuştur.  Bu strateji metabolizmayı, kan şekerini, serum lipid profilini, kan basıncını, glikozile hemoglobin, BMI (vücut kitle indeksi) ve genel kilonun geliştirilmesine yardımcı olur.

Kalp Sorunlarını Önler

Araştırmalar, makrobiyotik diyetin insanlar arasında “düşük serum lipit düzeyleri ve tansiyon” u teşvik ettiğini ve bunun genel popülasyonda göreceli olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle makrobiyotik diyetin kardiyovasküler hastalıkları önlemek için etkili bir strateji olduğu belirtilmektedir.

Ömrü Artırır

Doğa yasalarıyla uyum içinde olan ve bir enerji dengesini teşvik eden yaşam tarzı değişimlerini benimsemek, vücudumuzun uzun süre aktif ve sağlıklı kalması nedeniyle daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Makrobiyotik diyetini başlattığımızda, vücudumuz toksinleri temizlemeye başlar ve her türlü doğal sağlık sorununun ele alındığı ve düzeltildiği iyileşme süreci başlar. Bu nedenle makrobiyotik diyetin daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşama yol açtığı söylenmektedir.

Stresi Azaltır

Taze, organik yiyecekler yediğimizde, iç rahatlığa kavuşuyoruz, çünkü yaşam tarzımızı ve beslenmeyi, evrenin yasaları ve enerjinin hareketi ile uyumlu hale getirdiğimizin farkındayız. Bu his iç huzuru sağlar. Hayvan eti veya işlenmiş gıdalar gibi sağlığımız için yararlı olmayan ürünler gibi bizi agresif yapan yiyecekler yemediğimizden daha hafif ve daha aktif hissederiz. 

Sindirim Sürecini Geliştirir

Makrobiyotik diyet, kepekli tahıllar, taze meyveler ve sebzeler gibi günlük beslenmemizde lif bakımından zengin besinler bulundurmayı vurgular. Bunlar etkili ve verimli bir detoksifikasyona yol açan yararlı lif, mineral ve vitamin bolluğu elde etmede vücudumuza yardımcı olur. Böylece vücudumuzun sindirim gücü muazzam bir şekilde gelişir.  

Benzer Yazılar