Şifalı Bitkiler
Meyan Kökü Nedir? Faydaları Nelerdir?  05.01.2018

Meyan Kökü Nedir?

Meyan kökü aslında bir baklagiller ailesine girmektedir. Sulak bölgelerde yetişir ve normalde yabani bir bitki türü olarak bilinir. Meyan bitkisinin yaprakları kanat şekilnde olup yeşil ve aynı zamanda tüyleri vardır. Bitkinin aynı zamanda çiçekleri de bulunur. Meyvesi de vardır meyan bitkisinin ve meyvesinin rengi koyu kırmızı olup fasulye kapsülü gibi görünmektedir. Çok hızlı yayılan ve yetişen bir bitki türüdür ve sağlığa da faydalı diye bilinir.

Meyan kökü, tıbbi alanda pek çok derde deva bir bitki olarak kullanılablir. Meyan kökünün içeriğinde bulunan , 'saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan' gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan bir çok yararlı madde bulunmaktadır. Uzmanlar, meyan kökü ile ilgili olarak;  ''Bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmakta" olduğunu belirtiyor.

Meyan Kökünin Faydaları Nelerdir?

Viral Enfeksiyonları Önler: Vücuttaki interferonları aktive ederek bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bu kimyasallar viral replikasyonu engelleyen önemli antiviral ajanlardır. Yani, meyan kökü bağışıklık sistemini güçlendirir böylece özellikle soğuk ve herpes simpleks virüsünün neden olduğu genital uçuk gibi viral hastalıkları önleme kabiliyetini artırabilir. Avrupa’da özellikle hepatit B ve C gibi viral hepatitlerin tedavisi için yaygın olarak kullanılan bir bitkisel ilaçtır.

Menopoz Belirtilerini Hafifletir: Meyan flavonoidler veya fitoöstrojen içerir. Meyan kökünde bulunan fitoöstrojenlerin hafif östrojenik etkileri vardır bu sayede menopoz öncesi ve menopoz ile ilgili rahatsız edici belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Meyan premenstrüel sendromda rahatlama sağlayabilir.

Kalbi Korur: Meyan kökü vücuttaki safra akışını artırarak kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Safra asitlerinin vücuttaki fazla kolesterolü ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Ayrıca meyan kökü çeşitli kalp ve damar hastalıkları için önemli bir etken olan LDL kolesterolün, oksidasyonunu önleyebilir.

Adrenal Bezlerinin Fonksiyonlarını Geliştirir: Meyan kökünde bulunan glisirizik asit bileşiğinin, böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarını geliştirdiği gözlenmiştir. Glisirizik asit kortizol hormonunun parçalanmasını yavaşlatır ve böylece daha uzun bir süre için mevcut olmasını sağlar.
Kortizolün anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Kortizol eksikliği depresyon, kronik yorgunluk ve anksiyeteye de neden olabilir. Bu nedenle meyan kökü depresyon ve sinirlilik gibi durumlar için yararlı olabilir.

Cildi Rahatlatır: Meyan kökünün cilt üzerinde yatıştırıcı ve yumuşatıcı etkisi vardır bu nedenle bazı deri hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bu bitkinin aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir bu nedenle iltihaplı cilt hastalıklarında rahatlama sağlayabilir.

Solunum Rahatsızlıklarını Hafifletir: Meyan kökü soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşit gibi bazı yaygın görülen hastalıklar için bitkisel bir çözümdür. Balgam söktürücü özelliği dolayısıyla, solunum yolunda bulunan mukus ya da balgamın gevşemesine yardımcı olur ve böylece balgamın çıkarılmasını kolaylaştırır. Saman nezlesi, bronşiyal astım ve alerjik rinit gibi alerjik durumlarda aynı derecede etkili olabilir. Meyan ekstresi ateş ve baş ağrısını rahatlatmak için de kullanılabilir.

Mide Ülserlerini İyi Gelir: Meyan, mide ülserlerinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Peptik ülser için, uzun bir süre bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Ancak bu konuda yapılan çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. Bazı çalışmalar antiasitle birlikte alındığında mide ülserlerine fayda edebileceklerini; ancak tek başlarına etkilerinin tartışmalı olduğunu ortaya koymuştur.
Genel olarak, meyan kökünün mukus salgılayan hücrelerin aktivitelerini arttırarak mideyi astar gibi saran tabakayı koruduğuna inanılmaktadır. Bu tabakanın gastrik asitten korunmasını sağlayarak ülserlerin daha çabuk iyileşmesine neden olur. Meyan özünde bulunan flavonoidler mide ülserlerinden sorumlu olan, “Helicobacter pylori” bakterisinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.

Uyarı: Meyan kökünün aşırı tüketimi özellikle glisirizin içerenlerin, çeşitli yan etkilere neden olduğu bilinmektedir hatta bazıları potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Meyan kökünün aşırı tüketimi ile ilişkili en sık görülen yan etkiler şunlardır;



  • Yüksek kan basıncı


  • Ödem veya sıvı tutulması


  • İshal ve diğer mide-bağırsak problemleri


  • Hipokalemi (kanda düşük potasyum seviyesi)

Meyan kökünün aşırı tüketimi karaciğer ve kalp-damar sistemi için de zararlı olabilir. Meyan kökü veya ekstresi genellikle şeker hastalığı, ödem, hipertansiyon, kalp hastalığı, glokom, böbrek ve karaciğer sorunları gibi bazı tıbbi koşullara sahip kişilere tavsiye edilmez. Hamile kadınlar da bu bitkisel özden kaçınmalıdır. Meyan kökü ayrıca bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir.
 

Benzer Yazılar