Sağlık
Saçlarda Oluşan Sedef ve Egzamaya Bitkisel Yolla Nasıl Tedavi Edilir? 09.02.2018

Saçlarda Oluşan Sedef ve Egzamaya Bitkisel Çözümler

Egzemaya Bitkisel Çözümler

Tıpta seboreik dermatit ismiyle anılan ve halk ağzında egzeme diye duyulan egzama genellikle saçlarda görülürken, vücudun hemen her yerinde rastlanılabilen bir cilt hastalığıdır. Tam bir alerjik tepki değilse de, buna yakın tepkiler gösterir.

Kesin sebebi bilinememekle beraber, saçlarda görülen aşırı yağlanma ve kimi hastalarda mantar(malassezia furfur) sorununa rastlanmasından ötürüdür ki söz konusu hastalığın mantardan ve yağ metabolizmasından kaynaklandığı kanısını uyandırır.
Öte yandan, boya ve diğer benzeri kimyasallar, kimi şampuanlar, jöle ve stres de saç egzamasını tetikleyen sebepler arasındadır. Deride yer yer kırmızılık, kaşıntı, yağlanma, kepeklenme ve ileriki safhalarda saç dökülmesi şeklinde görülür.

Papatya

Papatya kreminin egzama tedavisinde en az hidrokortizonlu kremler kadar faydası dokunabilir. Michigan Üniversitesi’nde yapılan deneylerde, papatya kremi uygulamasının yüzde %60 oranında, 0.25’lik hidrokortizonlu krem kadar etkili olduğunu belirtmiştir. Tropikal papatya kremi egzamanın iyileşmesini destekler, yanma ve kaşıntıları azaltır. İltihap giderici bir bitki olan papatya cilt tahrişleri, güneş yanıkları, çürükler için olduğu kadar egzama için de önerilir. Egzamada cildin kurumaması ve nemlendirilmesi önemlidir. Cildi nemlendirmek için doğal yağ kullanmak isteyenler papatya yağından faydalanabilirler. Nemli cilt daha az kaşınır.
Önemli bir nokta, papatya alerjisi nispeten sık karşılaşılan bir durumdur. Dolayısıyla ilk önce cildinizin papatyaya alerjisi olup olmadığını test etmeniz gerekir. Elinizin üzerinde (elbette egzamasız bölgede) deneme yapabilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü kremi atopik egzama semptomlarını dindirmekte işe yarayabilir. 2003 yılında ‘Dermatolojik Tedavi Günlüğü’ (Journal of Dermatological Treatment) adlı dergide yayımlanan bir makalede, meyan kökü jelinin egzamadan kaynaklanan kızarıklık, su toplaması ve kaşıntıyı 2 hafta içinde azalttığı söylenmiştir. Ancak Amerika’daki ‘Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi’ne göre daha çok Türkiye, Yunanistan ve Asya’da yetişen bu bitkinin, klinik olarak kanıtlanmış, tedavi edici bir özelliğine rastlanmamıştır.

Aloe Vera

Aloe veya aloe vera yaprak dökmeyen etli bir bitkidir. Etli sapları su depolar. Bu berrak jel yanık tedavilerinde ve yara iyileştirmede kullanılabilir. Aloe veralı jel, enfeksiyon olasılığını azaltır ve iyileşmesi istenen bölgede bir kat oluşturarak, cildi korur. Bitkideki bağışıklık sistemini güçlendiren etken maddeler, egzama kızarıklıklarına ve tahriş olmuş cilde iyi gelecektir. Aloe vera jelini uygulamadan önce egzamalı bölgeyi yıkayıp duruladıktan sonra nazikçe kreminizi sürebilirsiniz.
Bir diğer alternatif de aloe veralı duş ve banyo ürünleri kullanmak olabilir. Egzama rahatsızlığı olan kişiler sıcak su altında fazla kalmamaya dikkat etmelidirler, sıcak su egzamayı azdırabilir.

Lavanta

Lavanta yağının sakinleştirici etkisinin yanı sıra, yumuşatıcı ve antiseptik özellikleri olduğu bilinmektedir. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıldığında cildi rahatlatır, acı ve kaşıntıyı alır. Lavanta ekstrakt, kuru çiçek, losyon, yağ ve banyo jeli şeklinde karşınıza çıkabilir. Lavanta yağı inceltmeden cilde uygulanabilecek birkaç bitki yağından biridir. Egzama tedavisi için dilerseniz banyo suyuna birkaç damla lavanta ekstraktı damlatabilir ya da cilde dışarıdan sürebilirsiniz. İnceltilmemiş lavanta yağını içmek zehirleyici olabilir. Bu bitki hamile veya bebek emziren kadınlara önerilmez. Lavanta kullanırken bulantı, kusma, titreme baş ağrısı gibi yan etkiler görüldüğü takdirde hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Sarı Kantaron

Sarı kantaron kremi iltihap giderici özelliği ile egzama tedavisinde semptomları azaltmakta yardımcı olabilir. Günde iki kez egzamalı bölgeye ince tabaka sarı kantaron kremi sürülebilir. Egzama bir cilt hastalığıdır ama beslenme düzeni önemlidir. Asitli ve yağlı yiyecek, içeceklerden uzak durulmalıdır. Taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Egzama için kullanılan kremler kadar içeriden uygulanacak tedavi de önemlidir. Bitkisel çaylar arasında sarı kantaron çayı egzama için tavsiye edilen çaylardan biridir.

Diğer Bitkiler

Egzama tedavisi için bitkileri araştırdığınızda beyaz dut, ada çayı, kına veya süpürge otu (funda) gibi daha pek çok bitkinin cilde uygulanmasının tavsiye edildiğini görebilirsiniz. Egzamayı tamamen tedavi etmek ne yazık ki henüz mümkün değildir. Bu nedenle hastalığın şiddetini ve ortaya çıkış sıklığını azaltacak tedbirlere yönelmelisiniz. Stresle baş etmeyi öğrenmek, beslenmeye dikkat etmek ve cildi nemli tutmak başlıca önlemler arasında sayılabilir. Egzama semptomlarını hafifletmek için doktorunuzun verdiği ilaçların yanı sıra bitkisel kremleri de rahatlama sağlamak için deneyebilirsiniz.

Sedef Hastalığına Bitkisel Çözümler

Aloe Vera

Kaktüsle akraba olan aloe bitkisinden elde edilen jelimsi öz günde 3 kereye kadar cilde uygulanabilir. Bazı araştırmalar, yara iyileştirici özelliği bulunan aloenin kızarıklığı ve pul pul dökülmeleri azalttığını göstermiştir. % 0.5 oranında aloe içeren kremler tavsiye edilebilir. Ağızdan alınan aloe tabletlerinin ise sedef hastalarına bir faydası olduğu görülmemiştir ve tehlikeli de olabilir.

Elma Sirkesi

Daha eskilerde bir dezenfektan olarak kullanılan elma sirkesi sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntı şikayetini dindirmek üzere tavsiye edilir. Organik elma sirkesini haftada birkaç kez saçlı deriye sürebilirsiniz. Yanma şikayetini azaltmak için elma sirkesini sulandırmak mümkün. Bazı sedef hastaları sirkeyi biraz beklettikten sonra kafalarını duruladıklarını böylece tahrişi engellediklerini belirtrler. Ancak kafa derinizde çatlama veya kanama varsa, sirke önerisini hiç denememeniz tavsiye edilir. Sirke açık yaralar olan cildi tahriş eder ve yakar. Elma sirkesi sizin için işe yarıyorsa, birkaç hafta içerisinde sonuç almanız beklenir.

Kapsaisin

Kapsaisin acı biberlerin içindeki bir maddedir ve aslında biberin acı olmasına neden olan maddedir. Kapsaisin piyasadaki pek çok kremin içinde ağrı kesici, iltihap giderici, kızarıklık ve pullanma önleyici olarak halihazırda kullanılmaktadır. Cayenne biberi ve zeytinyağı ile yapılacak bir karışım kaşıntı ve ağrıyı anlık olarak dindirebilir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı Avustralya’ya özgü bir bitki olmakla beraber faydalarından dolayı dünyanın pek çok bölgesinde adı bilinir. Antiseptik özellikleri nedeniyle cilt için en çok önerilen bitkisel yağlardan biri çay ağacı yağıdır. Alerji benzeri yan etkileri olabildiğinden dikkatli kullanılması gerekir. Çay ağacı yağı içeren bitkisel şampuanlar bazı sedef hastalarında belirtileri hafifletebilir.

Zerdeçal

Güçlü antioksidan ve iltihap giderici özelliklerinden dolayı zerdeçalı hemen her sağlık sorunu için önerilen bitkisel reçetelerde görmeye alışığız. Tablet şeklinde ya da yemeklerinize katarak kullanabileceğiniz zerdeçal sedef hastalığı belirtilerini dindirebilir. Ancak herhangi bir bitkisel destek ürünü kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Zeytin Yağı

Zeytin yağını sedefli bölgelere uygulayarak cildinizi nemli tutmanız, kuruluğu ve kaşıntıyı azaltacaktır. Bu süreçte iyileşmeyi hızlandıran, cildi besleyen öğeler de bölgede hapsolacaktır. İnatçı kabuklanmalardan kurtulmak için zeytin yağı ile kafa derinize masaj yapabilirsiniz.

Deve Dikeni

Deve dikeni bitkisinin sedef hastalarında karaciğere destek olarak ve bağışıklık sistemini düzenleyerek ciltte ekstra deri hücresi oluşumunu yani pullanmayı önlediği yönünde görüşler vardır. Doktorunuza danıştıktan sonra eğer kullandığınız diğer bir ilaç veya başka bir kronik rahatsızlığınız yoksa, deve dikenini tablet şeklinde alabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar