Şifalı Bitkiler
Safranın Faydaları Nelerdir? 24.11.2017

Safranın Faydaları Nelerdir?

Zengin baharat dünyasının uzun ömürlü bitkisi olan safran; maviye çalan mor yaprakları ve sarı yahut turuncu renkli çiçekleri ile bilinir. Bu çiçekler sonbaharda açar ve tepecik ya da dil denilen 3 uzun ipliğe benzeyen çıkıntıya sahiptir. Safran baharatı veya çayı bitkinin göbek kısmındaki bu çıkıntı şeklindeki ipliklerden yapılır. Çiçek göbekleri tamamen elle hasat edilir, kurutulur ve paketlenir. Bu kadar zahmetli ve ince işçilik sebebiyle de safran baharatı diğer baharatlara göre son derece pahalıdır. Her çiçekte sadece 3 adet iplik bulunması ve 1 kilo safran için bu ipliklerden yaklaşık 20 bin adet gerekmesi safran bitkisi üretiminin ne kadar zahmetli olduğunu gösterir. Ülkemizde Safranbolu ilçesini bazı köylerinde yetişen safranın kökeni çok eskilere dayanmaktadır.

Yemeklerde, pasta yapımında ve tıpta kullanılan safran, 150’den fazla uçucu ve aroma taşımaktadır. Safranın faydaları ne kadar fazla olsa da zor bulunması ve zor yetiştiriliyor olması safranı oldukça pahalı bir ürün haline getirmektedir. Safran yetiştiriciliğinin tarihi M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanmaktadır.

Safranın Kullanım Alanları: Safranın pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Özellikle de dünyanın en önemli, pahalı ve az bulunan baharatıdır. Daha sonrasında ise safran tıpta pek çok hastalığın tedavisinde ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Safranın bal ile karıştırılarak macun yapılması ve düzenli yenmesi böbrek taş ve kumlarının dökülmesine etki etmektedir.

Boya Sanayi: Safran, kendi ağırlığının 100 bin katı fazla sıvıyı satı renge boyayabilmektedir. Bu nedenle de gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinin yanında boya sanayisinde de kullanılmaktadır.

Kadın Hastalıkları: Kadınların en büyük sıkıntılarından biri de adet öncesi semptomlardır. Adet gecikmesi, adet sancısı ve adet öncesi gerginlik hemen her kadının yaşadığı problemlerdendir. Safran kadınların adet sıkıntıları ile mücadele de yardım sağlarken, rahim kaslarını uyararak adet söktürücü bir etki sağlamaktadır.

Sakinleştirici: Keskin bir kokuya sahip olan safran, sinirlere uyarıcı etkisi ile sinir zayıflığını önler ve rahatlatıp yatıştırır. Ayrıca vücuda dinçlik ve enerji verir.

Diş Sağlığı: Pek çok faydasının yanı sıra diş ve ağız için de faydalı olan safran, diş etlerindeki zararlı bakterileri yok eder, diş eti hastalıkları ile mücadele eder ve diş eti ağrılarını ve kanamalarını yok ederken diş etlerini güçlendirir.

Harici Kullanımı: Pek çok bitkisel ürün gibi dâhili kullanımının yanı sıra harici kullanımda da faydaları görülen safran, özellikle de yara ve çıbanlar üzerinde etkili olmaktadır. Yumurta sarısı ile karıştırılıp yara ve çıbanların üzerine merhem gibi sürülmesi ile iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Safranın Kullanılmaması Gereken Durumlar: Safran, güçlü bir adet söktürücüdür. Bu nedenle de düşüğe sebep olabileceği için kesinlikle hamiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca oldukça kuvvetli ve etkili olması sebebiyle de fazla kullanılmaması gereken bir bitkidir.
Dünyada bir yerleşim yerine adını veren tek bitki olan safran, pek çok derde   deva, çok faydalı bir üründür
 

Benzer Yazılar