Faydalı Yiyecekler
Salatalığın Faydaları nelerdir? 08.06.2018

Salatalığın Faydaları nelerdir?

Su kabağı familyasına ait bir sebzedir. Salatalığın üç türü bulunmaktadır. Bunlar, kahvaltılık salatalık, turşuluk salatalık ve dilimleme salatalıktır. Esas yetişme alanı Güney Asya olan salatalık, birçok coğrafyaya uyum sağlamış olan bir bitkidir. Salatalık, sarmaşık şeklinde toprak üzerinde, yerde yetişmektedir. Silindirik konik şekilde olan salatalık, 60 cm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Salatalığın çapı ise 10 cm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Koyu yeşil bir renge sahip olan salatalık, pürüzsüz bir bir yüzeye sahiptir. Çok çeşitli renk ve şekillerde yetişebilen salatalık, beyaz, sarı ve turuncu renklerde de olabilir. Ayrıca, genellikle silindir şekilli olan salatalık, küresel ve oval şekillerde de yetişebilmektedir. Yaklaşık olarak % 90’ı sudan oluşan salatalık, genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir.

Ana vatanı Hindistan olan salatalığın yaklaşık 3000 yıldan beri tarımı yapıldığı düşünülmektedir. Salatalığın Avrupa’ya girişinin ise, Yunan ya da Roma medeniyetleri aracılığı ile gerçekleştiği düşünülmektedir. Salatalığın, Fransa’da 9. yy’da, İngiltere’de 14. yy’da ve Kuzey Amerika’da ise 16. yy’da, tarımı yapılmaya başlanmıştır.  Amerika , Kaliforniya eyaletlerinde taze salatalık, Mart ve Kasım ayları süresince üretilmektedir. Meksika’da ise, genellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında marketlerde satılmaktadır. Çin ise, dünya salatalık üretiminde birinci sırada bulunmaktadır. İran, Türkiye, Rusya, Mısır, İspanya, Meksika, Ukrayna, Japonya, Endonezya ve Amerika Birleşik Devletleri de salatalık üretiminde önde gelen ülkelerdir.

Çok sağlıklı bir besin kaynağıdır. Salatalık sahip olduğu yüksek alkalin seviyesi sayesinde, vücudun ve kanın pH seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve asitliği nötralize eder. Gastrik hastalıklardan muzdarip olan kişilerin ise, düzenli olarak salatalık tüketmesi faydalı olacaktır. Salatalık, tansiyonu düzenler, kan şekerini dengeler ve vücuttaki bağ dokularının yapısını korur. Tendon, kas ve kıkırdak dokusunu destekleyen salatalık, vücut ısısını normalize eder. Özellikle salatalık suyu, böbrek taşı oluşumunu önlemektedir. Salatalık, ürik asidin etkilerine karşı koruyucudur ve anti-iltihap özellikleri sayesinde, eklem iltihabı, gut ve astım gibi hastalıkların gelişmesini önler.

Cilt

Salatalık silis bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Silis minerali ise, bağ dokuların güçlenmesine yardımcı olmakta ve kasları, tendonları, kıkırdak dokuları ve kemikleri de korumakta ve güçlendirmektedir. Bundan dolayı doktorlar, silisin cilt sağlığı açısından önemli olduğunu ve özellikle salatalık suyunun cildi beslediğini düşünmektedirler. Salatalık, oldukça yüksek miktardaki su içeriği sayesinde, sağlıklı bir cilt ve ideal nemlendirme için iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle çok kuru ciltler üzerinde faydalı etkileri olan salatalık, hem yenildiğinde hem de haricen cilt üzerine maske şeklinde uygulandığında, olumlu sonuçlar sunmaktadır. Diğer birtakım cilt problemlerini de gidermeye yardımcı olan salatalık, yüksek miktarda A vitamini içerdiği için, ciltteki kırışıklıkları önler, güneş yanıklarını ve cilt kabarıklıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.
Askorbik asit ve kafeik asit gibi iki temel yaşamsal bileşenleri içeren salatalık, bu iki bileşen yardımı ile vücudun su kaybını önlemektedir. Su kaybı yaşamayan bir cilt ise, her zaman sağlıklı ve güzel olacaktır.

Göz Etrafındaki Şişkinlikleri Giderebilir

Eğer göz altları ve etrafını kaplayan cildde şişkinlik sizi rahatsız ediyor ise salatalık yardımıyla bu sorundan kurtulabirsiniz. Salatalık askorbik asit ve kafeik asit içerir ve bu asitler söz konusu şişkinliklerin giderilmesine vaya azaltılmasına yardımcı olabilir.

Böbrek Sağlığı

Salatalık, su ve lif gibi bileşenlerin harmanlaşmış olduğu müthiş bir sebzedir. Bundan dolayı salatalık, kabızlık ve böbrek taşı gibi sağlık sorunlarını gidermeye yardımcı olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak, bol salatalık içeren salata tüketmek, vücut için gerekli olan lif alımı için en ideal yöntemdir. Öte yandan, salatalık yaklaşık % 96 oranında su içermektedir. Bundan dolayı salatalık, böbrek sağlığı için dost bir sebzedir.

Tansiyon

Yapılan birtakım araştırmalar göre, düzenli olarak, magnezyum, potasyum ve lif bakımından zengin gıdalar tüketmek, tansiyon değerlerini düşürmekte ve normalize etmektedir. Salatalık ise, magnezyum, potasyum ve lif bakımından oldukça iyi bir besin kaynağıdır. Bundan dolayı salatalık, hipertansiyonun sebep olduğu yüksek tansiyon değerlerini düşürmeye yardımcıdır.

Kan Şekeri

Diyabet hastaları için faydalı bir sebze olan salatalık, insülin üretimi sırasında beta hücreleri için gerekli olan hormona sahiptir. Glisemik içeriği hiç olmayan salatalık, glisemik içerik tarafından ölçülen karbonhidrat varlığını kontrol etmektedir. Karbonhidrat, glikoz seviyesinin artmasına katkıda bulunur. Fakat, salatalık içerisinde bulunan karbonhidrat, diyabet hastaları tarafından kolaylıkla sindirilebilmektedir. Bundan dolayı, salatalık tüketmek, glikoz seviyesinin denetiminde etkin rol oynamaktadır.

Vücut Sağlığı

Salatalık, yüksek su içeriği sayesinde, temizleyici özellikleri çok iyi olan bir sebzedir. Bundan dolayı salatalık, vücutta birikmiş olan zararlı maddeleri ve toksin maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Salatalık, ürik asit atıcı özelliğinden dolayı, eklem iltihabı tedavisinde etkilidir. Salatalık, idrar torbasını optimize eden çok iyi bir sebzedir ve buna ek olarak salatalık; böbrek, karaciğer ve pankreas fonksiyonlarını büyük oranda olumlu etkileyen bir besin kaynağıdır. Özellikle salatalık suyu, romatizma kaynaklı sağlık problemlerini ve egzama gibi cilt problemlerini kontrol altına alan bir gıdadır. Karın bölgesi ve akciğer ile ilgili sağlık problemleri yaşayan kişilerin salatalık yemeyi alışkanlık haline getirmeleri tavsiye edilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra salatalık, kas esnekliğini destekler, içermiş olduğu magnezyum minerali sayesinde kan dolaşımını düzenler ve sinirleri yatıştırır. Birçok mineral bakımından zengin olan salatalık, özellikle silis içeriği sayesinde, tırnak sağlığını korur ve tırnakları güçlendirir.

Kabızlığı Giderebilir

Salatalıkta kalori miktarı çok düşüktür ve 100 gram başına kalori sadece 15 gram içerir. Salatalığın günlük tüketimi kronik kabızlık için bir çare olarak kabul edilebilir.
Bunun yanında salatalığın yüksek miktarda lif içermesi kabızlığın giderilmesini sağlayan diğer bir önemli faktördür. Bu özelliği ayrıca bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Sindirim Sistemine Faydaları

Salatalık idrar torbası ve böbrek sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır. Salata bol miktarda su içerdiği için idrarı teşvik eder ve böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak salatalık tüketimi böbrek taşı oluşması riskini azaltabilir.
Salatalık ve salatalık suyu aynı zamanda içerdiği asitler itibari ile mide sağlığı için de önemlidir. Ayrıca lifler mide sağlığı için faydalıdır, mide içi duvarların güçlenmesine yardımcı olur. Salatalığın içerdiği protein sindirimi kolaylaştırır.
Salatalık tohumları ise özellikle bağırsak solucanlarının dökülmesinde önemli rol üstlenirler. Bunun yanında salatalık tohumları burun ve boğaz mukozalarının sağlığını korur.

Yaşlanmayı Yavaşlatır

Salatalık B karoten, A-karoten açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu maddeler özellikle yaşlanmaya  neden olan unsurları ve serbest radikallerin ortadan kaldırılması için vücudun gereksinim duyduğu en önemli maddelerden birisidir.

Sağlık Açısından Diğer Faydaları

Salatalık düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından birçok faydası vardır, bunları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:

•    Salatalığın anti kanser özelliği vardır, kanser hücrelerinin yayılma hızını düşürür. Aynı zamanda kan hücreleri için faydalıdır. Pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır.
•    Salatalık kötü nefes kokusunu giderir ve aynı zamanda diş sağlığını korur. Zayıf diş etlerini güçlendirir.
•    Beyin ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, baş ağrısını giderebilir.
•    Kan basıncı sorunlarını giderebilir, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
•    Salatalık kemik sağlığını korur ve güçlü bir iskelet yapısı için önemli bir besin kaynağıdır. İçerdiği K vitamini kemik sağlığı için hayati önem taşımaktadır.
•    Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bakır açısından zengin olan salatalık beyin sağlığını korur.
•    Salatalık aynı zamanda etkili bir antioksidan olduğundan dolayı metabolizmayı ve savunma sistemini desteklediği için hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Benzer Yazılar