Beslenme
Şeftalinin Faydaları Nelerdir? 31.10.2016

Şeftali ; hipokalemi , kanser , obezite , kolesterol , kan staz ve nörodejeneratif hastalıklar da rahatlama sağlar . Sağlıklı görme , Cilt bakımı , sinir sistemi , sağlıklı kemikler ve diş eti korumada yardımcıdır. Ayrıca aging özellikleri olan ve detoksifikasyon , sindirim ve hücresel sağlığın iyileştirilmesinde kullanılır. Hamilelik sırasında temel besin ve antioksidanların zenginliği ve bağışıklık sistemi güçlendirmede yardımcı olur.

Şeftali Çin ve Güney asya’ya özgü olan sulu ve çok yönlü yaz meyvesidir. Latince adı Prunus perticadır. Şeftali yaprak döken bir ağaç ürünüdür. Ve dünyada ılıman bölgelerde yetişir. Şeftali ayrıca erik ve kiraz gibi meyveler içeren Rosaceae ailesinin bir üyesidir.

Çin en büyük şeftali üreticisi olarak bilinir. Uzun ömür, ölümsüzlük sembolü olarak şeftaliye saygı duyarlar. Şeftali üretimine katkıda bulunan diğer ülkeler ise ; İtalya ,İspanya ,ABD ve Yunanistan olarak bilinir. Şeftali birçok farklı boyutlarda mevcuttur. Ve renkleri sarı kırmızı arasında değişir.

Pürüzsüz bir dış yüzey yerine aksine tüylü kadifemsi bir dış yüzeye sahiptir. Narin aroması ve sulu, sarımsı rengi vardır. Dış kabuğu da yenilebilirdir.

ŞEFTALİNİN BESİN DEĞERİ

Şeftali vücudun sağlıklı işleyişi için hayati önem taşıyan geniş bir yelpazeye sahiptir. Şeftali A vitamini açısından zengindir. Beta karoten ve C vitamini ayrıca E vitamini ve K vitamini, B1 vitamini,B2 vitamini ,B3 vitamini , B6 vitamini ve folik asit için iyi bir kaynaktır. Şeftali ayrıca kalsiyum ,potasyum , magnezyum ,demir ,fosfor ,çinko gibi minareller için bir hazine sunar. Şeftali düşük kaloriye sahiptir. Ve doymuş yağ veya kolesterol içermez ayrıca lif için iyi bir kaynaktır.

Şeftali ferahlatıcı tadı ve aromasının yanı sıra amino asitler açısından da zengindir.

ŞEFTALİNİN SAĞLIĞA YARARLARI

Şeftalinin Antioksidan kapasitesi

Kabukları ve posası önemli antioksidan özelliklere sahiptir. Şeftali içerisinde klorojenik asit varlığı da koruyucu etkilere sahiptir. Lüten ,  zeaksantin gibi antioksidanlar ve beta krotaksin çeşitli hastalıkların zararlı etkilerine karşı vücudu korur.

Hipokalemi

Şeftali uygun sinir sinyallerinin vücudun hücresel işleyişi için önemli olan potasyum içerir. Şeftalinin potasyum içeriği de metabolik süreçlerde yardımcı olur. Karbonhidratların kullanılması kas dokularının , elektrolit denge ve yönetilmesini sürdürmek için vücutta potasyum eksikliği kas gücünü etkileyebilir. Ve düzensiz kalp atışına sebep olabilir. Bu da Hipokalemiye yol açar.

Kanser

Şeftali antitümör ve antikanser özelliklerine sahiptir. Örneğin göğüs kanseri ,akciğer kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türleri ile mücadelerde yardımcı olduğu gibi fenolik ve karotenoid bileşikleri açısından da zengindir. Çalışmalar şeftali içinde klorojenik asit ve neoklorojenik asit hücrelerini ve sağlıklı hücreleri olumsuz yönde etkiler. Kemoterapi ile kanser tedavisinde aksine bir cevap alınmadığı sürece meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellemede yararlı etkiler görülmüştür. Buna ek olarak araştırma şeftali içeren Botanik grup gülgiller,beta karoten akciğer kanserine karşı koruyucu etki sağlayarak koruyucu etkisinin zengin olduğunu göstermiştir.

Cilt sağlığı

Şeftali aynı zamanda zararlı serbest radikallere ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan , sağlıklı bir cilt için  korumaya yardımcıdır. Şeftali ayrıca ultraviole ışınlarına karşı koruyucu etki gösterir. Çalışmalar zeaksantin ve lüten antioksidan –UV ışınları nedeniyle cilt hasarı inflamatuar etkileri cildi korumak için önemli bir seçenek olduğunu kanıtlamıştır. Şeftali yaygın olarak kozmetik sektöründe cilt kremleri ve güzellik paketleri üretiminde kullanılır.

Göz sağlığı

Şeftali ,karoten açısından zengindir zengindir. A vitamini içine vücutta dönüştürülür . Beta karoten sağlıklı görme korunmasında önemli bir rol oynar ve kseroftalmi ve körlük gibi çeşitli göz hastalıklarını engeller. Araştırmacı bir araştırma çalışmasında şeftalide mevcut olan amino asitler, az yağlı ve zeaksantin , katarakt için olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak, bu bileşenler, şeftali, serbest radikalleri ve yüksek dalga boyunda ışık nedeniyle potansiyel yaralanma nedeniyle  retinaya gelicek zararlardan korumaya yardımcı olur.

Gebelik

Şeftali vitamin ve mineraller  açısından geniş  yelpaze varlığı nedeniyle gebelik sırasında önemli bir meyvedir. C vitamini, bebeğin kemik, diş, deri, kas ve kan damarlarının sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Ayrıca hamilelik döneminde son derece önemli olan demir emilimine yardımcı olur. Şeftali içinde bulunan  folik asit spina bifida gibi nöral tüp kusurları önlemeye yardımcı olur. Şeftali de bulunan potasyum içeriği gebelikte kas krampları ve genel yorgunluklar da rahatlamaya yardımcı olur. Sağlıklı sindirim Hepatid B varlığı ve kabızlık gibi koşulları azaltır.

Sindirim:

Şeftali  alkali  ve lif içeriği nedeniyle sağlıklı sindirim sağlığı için iyidir. Şeftali diyet içinde , lif sayesinde su emer ve kabızlık, hemoroid, mide ülseri, gastrit ve düzensiz bağırsak hareketleri gibi mide bozukluklarını önlemede yardımcı olur. Aynı zamanda temizler ve bağırsakların zehirli atıklarını ortadan kaldırmak ve çeşitli karın bozuklukları, mide kanseri gibi diğer hastalıkları önlemede yardımcı olur. Müshil özellikleri nedeniyle, ayrıca böbrek ve mesane taşlarının dağılması yardım eder.

Sinir Sistemi

Şeftalide ki magnezyum varlığı sinir sistemini sakin tutmak  ve aids stres ve anksiyete önlemeye yardımcı olur. Magnezyum eksikliği, merkezi sinir sisteminin işleyişini etkiler, hiper heyecanlı kas ve sinir sinyalleri aktivite artışına neden olabilir. Bu konuda yapılan araştırma bir araştırma çalışması B6 vitamini ile birlikte magnezyum bakımından zengin gıdalar alımını çocuklarda merkezi sinir sistemi hiper-uyarılma tedavisinde olumlu etkilere sahip olduğunu ileri sürdü. Başka bir çalışmada, magnezyum tedavisi majör depresyon belirtileri kurtarmaya yardımcı olduğunu ileri sürdü. Şeftali tüketimi de sinir sistemi dengeleme için ‘’ Ayurvedik ‘’ tedavi yararlı olarak kabul edilir.

Ayurvedik Nedir ?

Ayurvedik de tıbbın önceliği hastalığı önleme, sağlığı koruma ve tedavi adımlarından oluşur. Ayurvedik tıpta hastalığın, bedenin hastalığa yönelik dayanıklılığını azaltan bedensel ve zihinsel unsurlardaki dengesizlikten kaynaklandığına inanıldığından, bu dengesizliğin düzeltilmesi amacıyla bitkisel formüller, hayat stili değiştirilmesi ve diyet gibi yöntemlerle bedene hastalığı yok edecek şekilde güç kazandırılır.

Ayurvedik tedavisine göre sağlıklı olmak dosha (beden tipi/mizaç), agni (hazım ısısı), dhatu (yedi beden dokusu: lenf, kan, kas, yağ dokusu, kemik, ilik, ersuyu) ve (dışkı, üre ve diğer atıklar) arasındaki denge üzerine kuruludur. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bakımdan iyi olmak sağlıklı olmanın adımlarıdır.

Obezite

Şeftali obezite ile ilişkili hastalıklar ile mücadelede yararlı etkiler gösteren biyoaktif bileşenler içerir.  Araştırmacı bir araştırma çalışmasında şeftalideki  fenolik bileşiklerin varlığı aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Metabolik sendrom ile mücadelede yardımcı anti-enflamatuar ve anti-obezite özelliklerine sahip olduğunu ileri sürüldü.

Bağışıklık Sistemi

Şeftali vücut için sağlıklı bir bağışıklık sistemi korumak için yardımcı normal işleyişine yardımcı olan çinko açısından zengindir. Ağrıyı ve soğuk algınlığı, sıtma, zatürree ve ishal gibi hastalıkların yaygınlık ve şiddetini azaltmaya yardımcı olan çinko ve C vitamini ise yara iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu bileşenlerin eksikliği  bozulmuş hücresel aktivite neden olabilir.

Düşük Kolesterol Seviyeleri

Araştırmalara göre ; şeftali kabuğu ve hamuru mevcut fenolik bileşikleri, yüksek kolesterolu korumak ve iyi kolesterol uyarıcı olarak göstermiştir. Aids, kalp ile ilgili hastalıklara yakalanma riskini azaltmada ve en iyi kardiyovasküler sağlığı korur.

Anti-aging

Şeftali-aging özellikleri olan bir çinko kaynağıdır. Bu kadar zengin gıdalar şeftali çinko tüketimini , antikor üretimini teşvik eder ve serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarı engeller. Aynı zamanda vücutta üreme hormonu testosteron seviyesini arttırarak erkek üreme organların yaşlanma sürecini engeller.

Sağlıklı Kemikler ve Dişler

Şeftali fosfor içerir, kalsiyum ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek ve vücut dokularının bakım ve onarımına yardımcı olur. Osteoporoza neden olan, özellikle menopoz sonrası kadınlarda olan yumuşatma gibi çeşitli kemik hastalıklarını önlemede yardımcı olur. Şeftali gibi kemik gelişimini teşvik eden  fosfor açısından zengin gıdaların tüketimi kemik oluşumu ve  kemik sertliğini korur. Kalsiyum ile birlikte, şeftali C vitamini içeriği de çene kemiklerinin ve dişlerin sağlam tutmaya yardımcı olan diş etlerinin güçlenmesinde önemli bir rol oynar.

Detoksifikasyon

Şeftali vücut temizliği, detoks için karaciğer ve böbreklerden zararlı toksinleri dışarı atmaya yardımcı olmak için yararlıdır. Araştırmalarda şeftali özleri-koruyucu elemanları zehirlenme migren, tüberküloz, diyabet gibi çeşitli hastalıklar için uzun süreli tedavi sonucu ,çok değerli olduğunu kanıtlamıştır. Şeftali yaygın olarak Doğu kültürlerinde detoks çayları gibi bitkisel detoksifikasyon ürünleri imalatında kullanılır.

Hücresel Sağlık

Şeftali kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumu için çok önemli olan demir içerir. Şeftali gibi yiyecek tüketimi, yaşamın tüm aşamalarında, çocukluk menstruasyon ve gebelik, ergenlik, yetişkinlik ve aşamaları da dahil olmak üzere çok önemlidir.

Nörodejeneratif Bozukluklar

Çalışmalar şeftali özlerinin merkezi kolinerjik sistem üzerinde olumlu etkiler yaptığını göstermiştir. Kolinerjik sistemin öğrenme ve hafıza fonksiyonları omurga görevi yapan bir sinir sistemi vardır. Şeftali mevcut bileşenlerden dejenere gelen kolinerjik olanları önlemek ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli hastalıkları engeller.

Benzer Yazılar