Beslenme
Sirkeli Suyun Faydaları 03.05.2019

Sirke hem mutfakta hem temizlikte hem de tıp da yaygın olarak kullanılan bir üründür. Sirke genellikle elma ile üzümden elde edilir. Önceden doğal mayalanma yöntemiyle üretilirken günümüzde yapay asitler yardımıyla elde edilmektedir. Sirke halk arasında pek çok soruna çare olması ve ucuz olması nedeniyle yoğun olarak kullanılır. Sağlığa oldukça yararlıdır, hastalıkların tedavisinde ve eski dönemlerde de ilaçların etken maddesi olarak kullanılmıştır. Sirke hazmı kolaylaştıran, kilo vermeye yardımcı olan, solunum yollarını rahatlatan, zehirlenmeye karşı faydalı olan, anti inflamatuar özelliklere sahip bir üründür. Bu sebeple herkesin evinde bulunan her derde deva olarak nitelendirilen bir içeriğe sahiptir.


Sirkeli Suyun Yararları Nelerdir?

Sirke keskin kokusu olan, asidik yapılı bir içeriğe sahiptir. Çok keskin olduğu için genellikle suyla seyreltilerek kullanılır. Sağlıktan temizliğe kadar pek çok soruna iyi gelen sirkenin yararları şu şekildedir:

Kan Şekerinin Dengelenmesi

Sirkeli su sayesinde insülin direnci ile mücadele edilebilir. Antiglisemik yapıda olması sebebiyle kan şekeri kolaylıkla dengelenir, şeker hastalığının yol açtığı olumsuzluklar bertaraf edilebilir. Kan şekerinin düşürülmesi için özelikle elma sirkesi tercih edilir.

Krampın Geçirilmesi

Sirkeli su zengin mineral içeriği sayesinde aniden oluşan krampların geçirilmesini sağlar. Kramp başladığında içilen sirkeli su sayesinde kasların gevşediği ve krampın durduğu görülür. Bunun için 1 bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenir. Krampın görüldüğü yere masaj yapılarak sürülür. Kısa sürede kramplı bölge rahatlar, hissedilen acı ve yanma hafifler.

Öksürük ve Burun Tıkanıklığının Geçirilmesi

Sirkeli su enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkilidir. Boğaz enfeksiyonlarının ve öksürüğün geçirilmesinde kullanılır. Öksürüğün tedavisi için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı sirke koyulur. Bu sıvı günde 3 defa tüketilir. Dilenirse ayrıca bu sıvı karışımına bir miktar bal ile zencefil de eklenebilir. Burun tıkanıklığının giderilmesi için ise sirkeli suyla buhar tedavisi işe yarayan bir yöntemdir. Kaynar suya eklenen sirke solunduğunda burnun açıldığı görülür.

Zayıflamak İçin Kullanılması

Uygulanacak doğru bir diyet ve egzersiz programına eklenen sirkeli su tüketimi kilo vermeye yardımcı olur. 1 bardak sirkeli su karışımı aç karnına tüketildiğinde metabolizmanın hızlandırılır, bağırsak hareketleri artış gösterir. Buna ek olarak gün içerisinde de sirkeli su tüketilmelidir. Bunun için 1 bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenir. Sirke oldukça yüksek oranda asit içerir. Midenin zarar görmemesi için suya eklenen sirke miktarında hassas olunması gerekir.

Sindirim Sisteminin Rahatlatılması

Sirke yüksek oranda asit içeren bir üründür. Söz konusu asidik yapı nedeniyle midedeki yiyeceklerin daha kısa sürede parçalanıp sindirilmesi sağlanır. Sindirim süreci doğal yöntemler ile hızlandırılır. Bu amaçla her öğünden 15 dakika önce 1 bardak sirkeli su içmek oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminin rahatlatılmasında elma sirkesinin kullanımı tercih edilmelidir.

Gastrointestinal Sistemin Rahatlatılması

Sirkeli su tüketimi mide ekşimesine, gaz, şişkinlik, mide krampları gibi sıkıntıların hafifletilmesinde etkilidir. Hafif düzeyde müshil etkisine de sahiptir. Bu özelliği sayesinde de bağırsak hareketleri düzenlenir, metabolik hız arttırılır.

Detox İçeriği Olarak Kullanılması

Yemeklerden önce ve sabah boş mide ile tüketilen sirke detoks etkisine sahiptir. Karaciğerin temizlenmesine yardım eder.

Kalp Damar Hastalıklarının İyileştirilmesi

Sirkeli su kan damarlarını güçlendirici ve tansiyon düşürücü etkilere sahiptir. Sirke sayesinde kan basıncı kolaylıkla dengelenir. İçeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde vücuttaki nitrik oksit üretimi arttırılır. Böylece kardiyovasküler sistem olumlu bir şekilde işlev görmeye devam eder.

Baş Ağrısının Geçirilmesi

Sinüs doluluğuna bağlı olarak görülen baş ağrıları sirke sayesinde kolaylıkla tedavi edilir. Buruna sirkeli su çekilmesi suretiyle baş ağrısına yol açan sinüs doluluğu geçirilir. Ancak sirke yapı olarak yüksek asit içeren bir maddedir. Sinüs kanallarının tahriş olup zarar görmemesi için yüksek miktarda suyla iyice seyreltilmesine dikkat edilmelidir.

Enfeksiyonların Geçirilmesi

Sirke antiseptik özellikte bir üründür. Vücudun diğer yerleri ile özellikle boğazda oluşan enfeksiyonların tedavi edilmesi amacıyla her gece yatmadan önce 1 bardak sirkeli su içmek oldukça yararlıdır.

Ağız Sağlığının Korunması

Sirke sayesinde diş eti ve dildeki yaralar, aftlar, diş eti iltihabı tedavi edilebilir. Ağızda bakteri oluşumu önlenerek ağız kokusu giderilir. Ağız sağlığının korunabilmesi için sirkeli suyla gargara yapılması gerekir.

Vücutta Enzim Salgılanması

Aşırı terlemeye bağlı olarak spor yapıldıktan sonra vücutta yararlı olan enzim ve minerallerin kaybedildiği görülür. Sirke çok çeşitli enzimlere sahip olan bir üründür. Spordan sonra veya sıcak yaz günlerinde 1 bardak sirkeli su içilmesi kaybedilen enzimlerin kazanılmasını sağlar.

Ateşin Düşürülmesi

Yüksek ateşin düşürülmesi için alna, kol ve bacak içlerine, boyna, bileklere sirkeli suyla ıslatılmış bezler tampon hareketlerle uygulanır. Sirkeli su sayesinde yüksek ateş kısa sürede kolaylıkla düşürülür.

Sivilcelerin Tedavisi

Sirkeli su hem içmek suretiyle hem de pamuk yardımıyla yüze sürülerek sivilcelerin tedavi edilmesini sağlar. Sirke anti bakteriyel bir üründür. Bu sayede hem mevcut olan sivilcelerin geçirilmesi hem de yeniden oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Sivilcelerden kurtulmak için her öğünden önce 1 bardak su içilmesi gerekir. Sirkeli su içmek istemeyen kişiler ise sivilceli bölgelere günde 1 defa sirkeli su sürerek tedavi olabilirler.


Saç ve Cilt Bakımında Sirkeli Suyun Yararları Nelerdir?

sirkeli-suyun-faydalari-1



  • Sirkeli su sayesinde kepek oluşumu önlenir. Saçın matlaşması engellenir. Bunun için her duştan sonra saçlar sirkeli su karışımıyla durulanmalıdır. Böylece hem saç derisi temizlenerek kepek üretmesi önlenir hem de saç tellerinin parlaması sağlanır.


  • Pamuk kullanılarak cilde sürülen sirkeli su sayesinde cilt canlı ve parlak bir görünüm kazanır. Siyah nokta oluşması engellenir. Gözenekler sıkılaşır. Cildim fazla sebum üretmesi engellenir.


  • Koltuk altındaki ter bezlerinden üretilen bakteriler kötü bir kokuya yol açar. Sirkeli su sayesinde koltuk altındaki kötü koku giderilir.


  • Bakteri oluşumunu bertaraf etmesi sayesinde ağız kokusu giderilir.


  • Sigara tüketen kişilerin eline ve tırnaklarına sigara kokusu siner. Bu kokunun geçirilmesinde sabun kullanımı yeterli değildir. Sirkeli suyla eller silindiğinde hem kötü koku geçer hem de tırnakların sararması önlenir.


  • Elma sirkesi sayesinde ayak kokusuna yol açan bakteriler temizlenerek ayak kokusunun oluşması engellenir. Elma sirkesi dezenfektan özelliklere sahiptir.


  • Elma sirkesi cildin gerilmesini ve daha pürüzsüz görünmesini sağlar. Bu nedenle selülitli bölgelere uygulanması oldukça yararlıdır.


  • Güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalınması güneş yanıklarına yol açar. Güneş yanıklarının şiddetine göre ciltte yanma hissi de oluşur. Elma sirkesi sayesinde güneş ışınlarından olumsuz etkilenen bölgelerdeki yanma, ağrı hissi hafifletilir, kaşıntı azaltılır.


Sirkeli Su Kullanılarak Nasıl Temizlik Yapılır?



  • Buzdolabı temizliğinde 2 bardak suya 2 bardak sirke eklenir. Elde edilen karışım buzdolabının hem içinin hem de yüzeyinin temizlenmesini sağlar. Sirkeli su sayesinde hem kötü kokular hem de küflenme yok edilir.


  • Sirke su ile gümüş, altın, cam ve paslanmaz çelik ürünler temizletilerek parlatılır.


  • Sirkeli su sayesinde cam, fayans, mermer gibi yüzeylerde su lekelerinin oluşması önlenir.

Benzer Yazılar