Sağlık
Sol Kol Uyuşması ve Karıncalanma Neden Olur? Ve Nasıl Geçer? 08.06.2018

 


Sinir Sıkışması

Sol koldan geçerek beyne uzanan merkezi sinir sistemine ait sinirler incindiğinde veya sıkıştığında uyuşma ve karıncalanma ile birlikte hasarın şiddetine göre ağrı da görülebilir. Sinir sıkışmasının nedeni kolun üzerine baskı yapacak şekilde bir pozisyonda uyumak, kolun ağırlığa maruz kalması olabilir.

Koldaki uyuşmanın kaynağı omuz, boyun veya sırttan gelen sinir dokusu da olabilir. Sinir sıkışmasının sebepleri ortadan kaldırılmadığı sürece sinirdeki yıpranma artar ve iltihaplanmaya neden olur. Bu durum ise ağrının ve uyuşmanın daha da şiddetlenmesine yol açan bir döngü haline gelir.

Dolaşım Bozukluğu

Dolaşım bozukluğu yüksek kolesterol, yağlı beslenme, damar tıkanıklığı, hareketsiz yaşam tarzı, alkol ve sigara tüketimi sebebiyle meydana gelebilir. Bu durumda kan vücudun her bölgesine olması gerektiği miktarda iletilemez. Kan dolaşımının akış yönü sebebiyle en çok uyuşmanın görüldüğü uzuv sol koldur. Vücudun uç kısmı olan el ile ayaklara ise yeteri kadar kan iletilmediğinde el ve ayaklarda da uyuşma başlar.

Diyabet

Diyabet sebebiyle oluşan vücuttaki yüksek şeker seviyesi sinirlere zarar verir. Buna tıpta diyabetik nöropati adı verilmiştir. Bu durumdan etkilenen sağ veya sol kola giden yıpranmış sinirler nedeniyle uyuşma ve karıncalanma yaşanır.

Boyun Fıtığı Ve Omurga Düzleşmesi

Duruş bozukluğu yüzünden omurga doğal şeklini kaybeder ve kola giden sinirlerde baskı oluşur. Omurga düzleşmesi bir süre sonra fıtığa yol açar. Fıtık omurların arasında bulunan kıkırdağın yerinden çıkıp omuriliğe baskı yapmasıdır. Bunun sonucu olarak sinirlerin iletiminde aksaklık meydana gelir ve sol kola giden sinirlerde fıtık olması halinde sol kol uyuşması görülür.

Kalp Rahatsızlıkları

Kalp krizi sol kolda karıncalanma ve uyuşmaya neden olur. Kalp krizi anında damar sertliği ve sertliğe bağlı olarak da göğüste ağrı belirir. Kolesterolün düşürülmesiyle damar sertliği tedavi edilebilir.

Sigara Ve Alkol Tüketimi

Aşırı sigara ve alkol kullanımı sonucunda sinir sistemi hasar görür, sinirlerde his kaybı oluşur. Buna bağlı olarak karıncalanma ve uyuşma görülür.

Migren

Migren atağı başlamadan önce gözde flaş yanıp söner gibi bir görüntü belirmesi, zigzaglar görülmesi ve sol koy uyuşması ile karıncalanma gözlenebilir.

Vitamin Yoksunluğu

Dengesiz beslenme, şok diyet uygulamaları sonucunda vücut vitamin eksikliği çeker. Fisfat, magnezyum, kalsiyum mineralleriyle B6, B12, C ve D vitaminlerinin eksikliği sol kol uyuşmasına sebep olur. Yeşil yapraklı sebze, tahıl ve baklagil tüketilerek vitamin ve mineral eksikliği giderilebilir.

Kemiklerde Kırılma

Sol koldaki uyuşma omuz, köprücük kemiği, kolun üst ya da alt kısmındaki kırıklara bağlı olarak hissizleşmeyle birlikte görülür.

Brakial Pleksus Yaralanması

Omurgadan gelen sinyaller omuz ile kollara brakial pleksus adı verilen sinir ağıyla iletilir. Bu sinir ağı yaralandığında ele giden sinirler oldukça gergin olur. Karpal tünel sendromu da brakial pleksus yaralanmasına benzer ve parmaklarda uyuşmaya, hissizliğe sebep olur.

Kistler

Bileğin üst kısmında, kemiklerin üzerinde içi sıvı dolu ganglion adı verilen kistler oluşur. İyi huylu olarak adlandırılan kanser tehlikesi içermeyen bu kistler çok kısa bir süre içinde oluşabilir. Tığ ile dantel yapanlarda, bilgisayar faresi kullananlarda oluşabilir. Bu kistler ağrı oluşturmaz ancak büyüyerek hareket kabiliyetini kısıtlama boyutuna ulaştığında, sol kola baskı yapıp uyuşmaya sebep olduğunda cerrahi müdahale gerekir.

Raynaud Sendromu

Aşırı soğuk ortamda çalışanlar ve titreşimli makine kullananlarda rastlanan bir rahatsızlıktır. Ortamdaki hava sıcaklığı çok düşük ise kollara kanı ileten damarlar daralır ve kan miktarı azalır, parmaklar aşırı derecede üşür, dolaşım bozukluğu meydana gelir. Bu durumda sol kol uyuşur, karıncalanır. Kişi hangi elini kullanarak titreşimli makineyi çalıştırıyorsa o kolda uyuşma ve parmak uçlarında karıncalanma, morarma gözlenir. Bunun da sebebi titreşimin kan dolaşımını bozmasıdır. Bazı ruhsal rahatsızlıklar, strese maruz kalmak, romatizma ve kullanılan bazı ilaçlar yüzünden de bu sendrom yaşanabilir.

Multiple Skleroz (MS)

Bu rahatsızlıkta görülen uyuşma daha farklıdır. Bazı durumlarda karıncalanma ve uyuşma aynı anda olur. Bazı durumlarda ise hasar gören sinir boyunca uyuşma ve yanma olur. Sadece uyuşma şeklinde görülmez.

Karpal Tünel Sendromu

Elin ilk 4 parmağına giden sinirlerin el bileğinde sıkışmasına karpal tünel sendromu adı verilir. Uyuşma el bileğine uygulanan basınç sonucunda sinirlerin sıkışmasıyla başlar. Zamanla parmaklarda güçsüzlük, elde şişme görülebilir. El bileğine yüklenen tenisçi, kasap, marangoz gibi mesleklerle uğraşan kişilerde yaygın olarak yaşanan bir rahatsızlıktır.

Kübital Tünel Sendromu

Kübital tünel dirsekteki sinirlerin geçtiği kısımdır. Bu tünelde bir kist veya dirsekte kırık varsa kolda uyuşma görülür. Ayrıca elin kavrama kabiliyetinde de aksaklık yaşanır.

Sinir Hasarı

Vücuttaki duyular sinirler kanalıyla iletilir. Sinirlerin darbe almasıyla karıncalanma ve uyuşmalar görülebilir. Kola sert bir darbe alınması hasar gören bölgedeki sinirlerin incinmesine sebep olduğundan duyuların iletilmesi aksar, kol uyuşur. Diyabet, fazla yük taşıma ve kolun üzerine uzun süreli basınç uygulanması da sinirlerin hasar görmesine sebep olabilir.

Stres

Stres bazı durumlarda ruhsal sıkıntıların yanında kendini fiziksel belirtilerle ortaya çıkarabilir. Sürekli strese maruz kalındığında sol kolda ağrı ve uyuşma görülür, uyuşmanın şiddeti stres arttıkça kuvvetlenir. Strese ek olarak panik atak da sol koy uyuşmasına ve göğüs kafesinde daralma hissine, ağrıya neden olabilir. Bu belirtiler o an için kalp kriziyle karıştırılabilir. Panik atak süresince sol kol uyuşmasına ek olarak nefes alışverişinde aşırı hızlanma ve kalp atışının artması da görülür.

Felç Geçirme

Felç sebebiyle beyne giden kan azalır, beyin oksijensiz kalır. Bu sebeple sol kol veya vücudun diğer kısımlarında his kaybı, uyuşma görülür. Obezite, damar tıkanıklığı, tansiyon rahatsızlıkları felcin başlıca sebepleri arasındadır. 24 saatte geçen ve kalıcı hasar bırakmayan geçici felç durumunda da sol kolda uyuşma görülür. Beyin damarına giden pıhtının yaratığı tıkanıklık geçtiğinde felç de ortadan kalkar.

Kas Çekilmesi

Vücuda ağırlık yüklenmesi nedeniyle kas çekilebilir. Bu durumda ağırlık altında olan bölge uyuşur. Uyuşmayı geçirmek için soğuk kompres uygulamak fayda sağlar.
Tüm bunlara ek olarak uzun bir süre boyunca sabit, hareketsiz kalmak, ağırlık taşımak, koltuk değneği kullanmak nedeniyle de sol kol uyuşması görülebilir.

Hapşırınca Sol Kol Uyuşması

Hapşırma burnun içindeki sinirlerin uyarılması sonucunda istemsiz olarak nefes verilmesidir. Refleks halinde meydana gelir. Bazı kişilerde hapşırma sonrasında göğüs ağrısıyla birlikte sol kolda ağrı görülür. Bu ağrı koldan ele doğru ilerleyerek kolun tümünde uyuşma ve karıncalanmaya neden olur.

Hapşırma ve sol kol uyuşması genel olarak kalp rahatsızlıklarına bağlansa da esas neden omurgadaki sıkıntılardan ve sıkışmış sinirlerden kaynaklanmaktadır. Siniri çevreleyen dokuların uyguladığı basınç artarsa sinirlerde sıkışma olur. Bu da hapşırırken sol kolda ağrıya ve uyuşmaya yol açar.

Hapşırma süresince kalp atışında anlık bir yavaşlama olur. Hapşırma hissiyle birlikte refleks olarak verilen ilk tepki nefesin tutulmasıdır. Bu reflekse bağlı olarak göğüs kasları sıkılaşır ve akciğerde basınç birikir. Bunların hepsi zincir halinde dolaşım sistemini etkiler, kan akışı anlık olarak kesilir, kan basıncı düşer ve kalp ritmi artar. İşte bu anlık süreçte oluşan basınç dolayısıyla sinirler tahriş olabilir. Bunun sonucunda ise omuz, kol, göğüs kafesi, parmaklar ve bacaklar gibi vücudun çeşitli yerlerini dolaşan sinirler yoluyla uyuşma, karıncalanma meydana gelir. Bu şekilde hapşırıkla birlikte sol kol uyuşması oluşur.

Sol Kol Uyuşması ve Kalp Krizi İlişkisi

Sol kol uyuşması ve kalp ağrısı birlikte görüldüğünde genellikle kalp krizinden şüphe edilir. İki belirti birbirleriyle doğrudan bağlantılıdır. Kalp krizinde kol uyuşmasının görülmesinin nedeni kol kaslarının gerilmesidir. Beraberinde göğüs sıkışması ve ensede ağrı da gözlenir. Ayrıca sol kol uyuşması mide bulantısı ile birlikteyse ve baş ağrısı da görülüyorsa kalp rahatsızlığı ihtimali üzerinde kuvvetle durulması gereklidir. Hiçbir sağlık sıkıntısı yokken sürekli tekrarlayan sol kol uyuşması ve karıncalanma ise kalp krizinin habercisi olabilir.

Sürekli devam eden sol kol uyuşmasına nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, bilinç kaybı, uyuşukluk sürelerinin uzaması, hissizlik eklenir ve dinlenme halindeyken bile uyuşma olursa mutlaka uzman bir doktora görünülmesi gerekir. Bu belirtiler hayati bir hastalığın öncüsü olabilir. İhmal edildiği takdirde kangren veya felç gibi vücutta kalıcı hasarlar oluşabilir.

Sol Kol Uyuşması ve Karıncalanma Nasıl Geçer?

Sol kolda karıncalanma veya uyuşma varsa ilk sebep kan dolaşımının bozulmasıdır. Bu yüzden öncelikle kan dolaşımını rahatlatacak şekilde pozisyon alınmalıdır. Kolları hareket ettirmek, ovalamak iyi gelecektir. Masaj yapmak ve kolu hareket ettirerek kan dolaşımının hızlanmasını sağlamak da olumlu etki yaratır. Yatar durumdayken sol kol uyuşursa boyundaki sinirlerin rahatlatılması gerekir. Bu yüzden boynu destekleyen ortopedik yastıkları kullanılması oldukça yararlıdır. Masa başında çalışan kişilerin dik oturması, sırtı destekleyen yastıklarla sandalyeyi desteklemesi faydalıdır. Ayrıca belirli aralıklarla hareket etmek kan dolaşımını hızlandıracağından uyuşmaya engel olur. Bunların haricinde aşırı yük taşımaktan kaçınılması gereklidir. Isınmadan egzersiz yapmak, kas gücüne uymayan egzersiz programları uygulamak da uzak durulması gereken davranışlar. Sol kol uyuşması sürekli tekrar ediyorsa mutlaka doktor kontrolünde tedavi uygulanmalıdır. Ancak sürekli olmadığı hallerde alınan basit önlemler ve evde yapılabilen yöntemlerle uyuşma, karıncalanma rahatlatılabilir.

El Ve Kol Egzersizleri

Sinirlerdeki gerilmeyi rahatlatmak için el ve kol egzersizleri yapmak yararlıdır. Esneme hareketleri yapmak kan akışının normale dönmesini ve sinirlerdeki sıkışmanın rahatlatılmasını sağlar.

Sıcak Kompres

Sol kol uyuşması ağrılıysa ve şişlik de görülüyorsa sıcak kompres kolu rahatlatır. Sıcağın etkisiyle kaslar gevşediği için karıncalanma hissi dağılır.

Soğuk Kompres

Soğuk kompres sol kol ağrısının geçmesi için oldukça sık başvurulan bir evde tedavi yöntemidir. Sol koldaki uyuşmasının sebebi eğer iltihapsa soğuk kompres sayesinde iltihap dağılır. Ağrılı olan kısımdaki sinirler uyuştuğundan ağrı hissi azalır. Günde birkaç kez soğuk kompres uygulanması oldukça rahatlatıcıdır.

Omega-3 Alımı

Düzenli balık ve deniz ürünleri tüketmek veya omega-3 takviyesi almak koldaki uyuşmaya karşı etkilidir Omega-3 bünyesindeki yağ asitleri kolesterolü azaltır, damarların rahatlamasını ve kan dolaşımının iyileşmesini sağlar. Bu sayede sol kolda uyuşma ve karıncalanma giderilebilir.

Vitamin Desteği

Uyuşmanın arkasında beslenme eksikliği var ise; kalsiyum ve B12 takviyesi ile vitaminler açısından zengin bir beslenme programına uyulması uyuşmaların geçmesine fayda sağlar.

Epsom Tuzu

Epsom tuzunun içeriğinde magnezyum ve sülfat bulunur. Bu iki madde kol uyuşmasına karşı oldukça etkilidir. Epsom tuzu dolaşım sistemini rahatlatır, kan dolaşımı artırır ve böylece sol koldaki uyuşma, karıncalanma hafifler. Epsom tuzu sıcak suyla doldurulmuş küvete 1 bardak kadar eklenerek uygulanabilir.

Alkol Ve Sigara Tüketimini Bırakmak

Alkol ve sigara sinirleri zedeler ve zayıflatır. Sürekli tüketilmesi durumunda kol uyuşması artar.

Yatak İstirahati

Sol kol uyuşukluğu kola alınan bir darbe, yaralanma veya travmadan kaynaklanıyorsa istirahat iyileşme sürecini hızlandırır.
 

Benzer Yazılar