Faydalı Yiyecekler
Tahinin Faydaları Nelerdir? 19.09.2018

 

Tahin veya diğer adıyla tahan, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak akıcı yağ gibi bir hale gelmiş şeklidir.

İyi kalite susam tohumları sıra ile eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra yıkanarak 150-200 °C'de 2 ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir. Ardından ezilmek suretiyle tahin elde edilir.
Tahin kahvaltılarda, unlu mamüllerde tüketildiği gibi içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.

Tahin, temelde bir susam ezmesidir. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana gelen tahin, Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerinde kullanılmaktadır. Eski Irak bölgesinde susam yağ kaynağı olarak kullanılmaktaydı. Bunun yanı sıra, Çin, Kore ve Japonya’da susam ezmesi şeklinde kullanılan tahin, bu bölgelerin geleneksel yiyeceği olan noodle ile birlikte kullanılmaktadır. Hindistan bölgesinde de kullanılan tahin, İngiltere bölgesinde ise fıstık ezmesi ile birlikte kullanılmaktadır.

Tahin çok çeşitli kültürlerde farklı şekillerde tüketilmektedir. Türkiye’de pekmeze eklenerek kahvaltılarda kullanılan tahin, Ermenistan bölgesinde lahmacun ile birlikte tüketilirken, İran’da bir tür helva şeklinde tüketilmektedir. Yunanistan’da bal ve Hindistan cevizi ile harmanlanarak kahvaltılarda kullanılan tahin, İsrail’de et ve balık ile birlikte ve dondurma ile kurabiyelerde kullanılmaktadır.

Tahin, çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Tahin, birer sağlıklı yağ asidi olan, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. İyi bir protein kaynağı olan tahini, vejeteryan olarak beslenen kişiler rahatlıkla tüketebilirler. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşüktür.

Sindirim Sistemine Faydaları: Tahin içeriğindeki yağlar sayesinde böbreklerin çalışmalarının düzene girmesine yardımcı olur. Bağırsaklarda ve midede biriken gazı söktürür ve gaz nedeni ile oluşan ağrıları giderir. Mide fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Tüketilen besinlerin daha kolay hazmedilmesini ve vücut tarafından en verimli şekilde yararlanılmasını sağlar.

Kansere Faydaları: Kanser çağımızın en büyük tehditlerinden birisidir. Oysaki doğru ve dengeli beslenme hem kanser ile hem de diğer hastalıklar ile mücadelede önemli yer tutmaktadır. Yine tahin kanser ile savaşan en değerli besin kaynaklarından birisidir. Hücre yapısını koruyan ve hücre sağlığını destekleyen özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Tahin sadece kansere karşı koruyucu görev üstlenmekle kalmayıp kanser hastalarının da tedavisi süreçlerinde tedaviyi destekleyici özelliği de bulunmaktadır. Kanser hastalığının tedavisi süresince kansere karşı etkinliği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış olan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Bağışıklık Sistemine Faydaları

Tahin, bağışıklık sistemini destekleyen 4 ana madde olan, çinko, demir, bakır ve selenyum mineralleri bakımından zengindir. Az bir miktarda alınan çinko, bağışıklık sistemini birtakım zararlara karşı güçlendirmekte ve korumaktadır. Tahinin de yapısında bulunan çinko minerali, beyaz kan hücrelerinin normal aktivitelerini sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Selenyum minerali, bazı enzimlerin görevlerini yapmasına yardımcı olmaktadır. Bu enzimler, antikor ve antioksidanların oluşturulmasından sorumlu enzimlerdir. Demir ve bakır her ikisi birden, beyaz kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olmakla beraber aynı zamanda, bağışıklı sistemini de korumaktadır. Günlük sadece 1 tatlı kaşığı miktarında alınan tahin, günlük alınması gereken bakır miktarının %26’sını, günlük alınması gereken çinko miktarının %9’unun, demir ve selenyum miktarının ise % 12’sini sağlamaktadır.

Kalp Sağlığına Faydaları

Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yağ türlerinden biri olan doymamış yağların sağlık ve kalp sağlığı açısından faydaları bulunmaktadır. Doymamış yağlar, kolestrol düzeyini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle omega 3 yağ asitleri, kandaki kolestrol seviyesini düzenler ve kalp sağlığını destekler. Kardiovaskuler hastalıklar riskini düşüren tahin, omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zenindir. Tahin bitki kökenli bir içeriğe sahiptir. Bu bitki kökenli içeriğe ise fitosterol adı verilmektedir. 1 tatlı kaşığı tahin, 8 gram yağ içermektedir ve bu yağın yaklaşık %80’i doymamış yağ asidinden oluşmaktadır. Doymamış yağ asitleri kalbi korur ve daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Tahin içermiş olduğu omega 3 yağ asitleri sayesinde, iltihaplara bağlı olarak gelişen kardiovaskuler hastalıkları önlemektedir.

Böbrek Sağlığına Faydaları: Tahinin sindirim sisteminin çalışmasını düzenlemesinin yanı sıra böbreğin görevlerini düzenleyerek idrarı söktürür. Vücutta biriken suyun ve toksinlerin idrar yardımı ile atılmasını sağlar.

Enerji Verir: Tahinin içerdiği besinler ve vitaminler bünyenin güçlenmesine yardımcı olduğu gibi enerji verici özelliği vardır. Vücudun kaybettiği enerjinin yeninden toparlanması için yardımcı olabilecek gıdalar içermektedir. Özellikle sporcuların düzenli olarak tükettiği bilinir.

Soğuk Algınlığına Tahin İyi Gelir: Tahinin özellikle kış aylarında yaygın olarak tüketildiğini yeniden hatırlatmak isteriz.  Bunun en önemli sebebi tahinin özellikle soğuk algınlığından kaynaklana grip, nezle ve öksürük gibi hastalıklara karşı vücudun direncini arttıran C vitamini açısından zengin olmasıdır. Tahinin içerdiği vitaminler bu hastalıklara karşı vücudun direncini arttırdığı gibi hastalığa yakalanılması durumunda daha hızlı atlatmayı sağlayabilir. Bu yüzden kış aylarında en azından kahvaltılarda düzenli olarak tüketilmesinde fayda var.

Zihni Açar: Tahinin genel anlamda vücuda enerji verdiğini yazmıştık. Bunun dışında zihni açıcı özelliği vardır. Zihinsel yorgunluğun giderilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

Hücrelerin Sağlığını Korur: Tahinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de kan hücrelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve çoğalmasına yardımcı olacak besinleri ve vitaminleri içermesidir. Hücre sağlığının korunması dışında tahin hasarlı hücrelerin onarılması esansında gerekli mineralleri de sağlar.

Anemi Hastalığına İyi Gelir: Anemi hastalığının birçok nedeni vardır ama sağlık uzmanları en çok demir eksikliğinin anemi hastalığına neden olduğunu vurgulamaktadırlar. Tahin ise demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için kansızlık sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir.

Kemik Sağlığına Faydaları: Özellikle yaşlanma sürecinde bazı hastalıklar vücudun direncini kaybetmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlar. Bu hastalıklardan en çok rastlananlardan bir tanesi de kemik hastalıklarıdır. Tahin kemik sağlığını koruyan başta demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller açısından çok zengin olduğu için yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kemik hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bunun yanında çocukların sağlıklı kemik yapılarının oluşması için tahin tüketimini alışkanlık haline getirmelerini öneririz.

Protein Deposu Tahin: Protein vücudumuzun genel sağlığı açısından hayati önem taşır bu yüzden protein içeren besinleri yaygın olarak tüketiriz. Tahin protein açısından çok zengin bir besin kaynağıdır, hatta son zamanlarda bu konuyla yapılan bazı bilimsel araştırmalar tahinin içerdiği protein miktarının fındık ve cevizden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Cilt ve Saç Sağlığı İçin Faydalıdır: Tahinin diğer kayda değer özelliği ise cilt ve saç sağılığına faydalı olmasıdır. Tahin aynı zamanda önemli bir antioksidan olarak cilt ve saç sağlığını korur. Cildin erken yaşlanmasını önler ve birçok cilt hastalıklarına neden olan serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlayarak yaşlanmayı geciktirir.

Bunun dışında tahinin içerdiği bol miktardaki kalsiyum ve demir gibi birçok mineral saç sağlığı açısından da hayati önem taşımaktadır. Tahinin bol miktarda içerdiği bu mineraller saç dökülmesini ortadan kaldırabilir ve saçların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirler. Bunun dışında saçların parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olabilir.
 

Benzer Yazılar