Faydalı İçecekler
Tereyağlı Çay (Tibet Çayı) Nedir, Faydaları Nelerdir? 08.03.2019

Tereyağlı çayın şaşırtıcı yararlarından bazıları, enerji seviyelerini arttırmak, cildi nemlendirmek, vücudu ısıtmak, sindirime yardımcı olmak, kalp sağlığını iyileştirmek, bilişsel işlevi iyileştirmek, iştahı bastırmak ve dehidrasyonu önlemektir. Yüksek tansiyon, kardiyovasküler riskler, baş ağrıları, anksiyete, sinirlilik ve uykusuzluk gibi çaylarda bulunan kafein, tuz ve tereyağın neden olduğu bazı yan etkiler vardır. Ancak, ılımlı miktarlarda tüketildiğinde, tereyağının sağlık üzerindeki etkileri oldukça etkileyici olabilir.

Tereyağı çayı, geleneksel bir Tibet çayı olan Po cha'nın ortak adıdır. O ülkede 1.500 yıldan fazla bir süredir popüler bir içecek olmuştur ve birçok Tibetli gün boyunca her gün bu çayı içmektedir. Çoğu insan Tibet gibi zor şartlarda yaşamamasına rağmen, Tibet halkını koruyan ve destekleyen aynı sağlık etkileri de dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından kullanılabilir. Bu faydaların çoğu, çayda bulunan antioksidanlar, kafein ve ayrıca tereyağında linoleik asit yağlarının zengin tedarikinden elde edilir.

Tereyağlı Çayın Faydaları

Geleneksel tereyağlı çay içmek özellikle kilo verme problemleri, hazımsızlık, düşük enerji seviyeleri, yorgunluk, kas zayıflığı, ateş, kognitif zorluklar, zayıf su tutma, kronik hastalık, osteoporoz ve diyabet gibi sıkıntıları olan insanlar için faydalıdır. Kanser riskini de önlediği bilinmektedir.

Enerjiyi Artırır

Yüksek kafein içeriği nedeniyle, bu zengin içecek enerjiyi artırmak için mükemmel bir yol olabilir. Geleneksel olarak, Tibetliler zorlu koşullarda uzun saatler çalışma yeteneğini geliştirmek için kullanmışlardır. Tereyağındaki yağlardan elde edilen enerji ile birleştiğinde, bu çay yorgunluk yaşamadan güç kazanmanıza yardımcı olabilir.

Hafızaya İyi Gelir

Bu eski çay uzun zamandır antioksidan özellikleri ve vücuttaki serbest radikallerin tehlikeli etkilerine karşı koyma yeteneği ile bilinmektedir. Bu, plağın ve beta-amiloid birikiminin hafıza, odaklanma ve konsantrasyondan taviz vermeye başlaması beyin için de geçerlidir. Yaşlandıkça, tereyağlı çay içmek demansın ve hatta Alzheimer hastalığının başlangıcını önlemeye yardımcı olabilir.

İştah Bastırıcı

Uzun bir iştah kesici olarak bilinen, tereyağı çay kilo vermek isteyenler için iyi bir seçimdir. Kafein içeriği, açlıktan etkilenmeden metabolizmayı uyarmaya çalışırken, yağların zengin kaynağı vücudunuzu tam olarak hissettirebilir, yemek aralarında aperatifler ve aşırı yemeden kaçınmanıza yardımcı olur. Ancak kullanım sıklığına dikkat etmeniz gerekir.

Sindirimdeki Yardımlar

Bu çayın reflü ve diğer hoş olmayan koşullarla sonuçlanabilecek mide asidi seviyelerini azalttığı bilinir, aynı zamanda metabolizmayı daha hızlı ve daha verimli bir şekilde sindirmek için metabolizmayı uyarır, bu da her öğünden daha fazla fayda almanızı sağlar.

Nemlendirici Nitelikleri

Tibet'te bu çay, dağlık bölgenin sert rüzgarlarında dudakların çatlamasına engel olma kabiliyeti nedeniyle büyük övgü topladı. Diğer insanlar için, bu nemlendirme özelliği cildinizi ve dudaklarınızı taze ve pürüzsüz hissetmenizi sağlarken, aynı zamanda vücudunuza yardımcı olabilir.

İrtifa Hastalığı

İrtifa hastalığı birçok kişiyi etkiler, ancak anekdot niteliğindeki kanıtlar, bu eşsiz çay türünün, bu hastalığa sıklıkla eşlik eden baş dönmesi ve mide bulantısı etkilerine karşı olabileceği düşünülmektedir. Yoğun bir şekilde seyahat ediyorsanız veya herhangi bir zamanda bir seyahat planlıyorsanız, bu çayı irtifanın etkilerini ortadan kaldırmak için denemeyi düşünebilirsiniz.

Kalp Sağlığını Geliştirir

Genellikle çayların büyük bir kısmı yüksek kolesterol seviyelerine neden olurken, bu çayda önemli miktarlarda linoleik asit vardır, bunlar kalp sağlığı için iyidir ve “kötü” kolesterol seviyelerini düşürmek için gereklidir. Günlük hayatta tereyağı yenilirken kalp sağlığı için en iyi seçim gibi gelmez, ancak uygun bir şekilde tüketildiğinde kardiyovasküler sisteminize çok ihtiyaç duyulan desteği sağlayabilir.

Bağışıklığı Artırır

Tereyağlı çayda bulunan kateşinler ve diğer antioksidanlar, bağışıklık sisteminizin hücresel mutasyona, doku iltihabına, oksidatif strese ve kronik hastalığa neden olabilen serbest radikallere verdiği yanıtın gücünü artırmaya yardımcı olabilir.

Diyabeti Kontrol Eder

Linoleik asitlere, diyabetik hastaların şeker seviyelerindeki dalgalanmalarını hafifletmeye ve diyabetik durumu gelişmekte olan risk altındaki kişilerin riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bazı anti-diyabetik özellikleri vardır.

Tereyağlı Çay Nasıl Yapılır?

Geleneksel Tibet tereyağlı çayını yapmak oldukça zor ve zaman alıcı olabilir. Genellikle kullanılan çay “tuğla çay” veya Pemagul olarak adlandırılır. Tuğla çayı, söğüt yaprakları ve bazı çay fazlalıklarıyla beraber pirinç suyu ile karıştırılıp, tuğla gibi preslenir, adını da böyle almıştır. Bu tuğlanın bir parçası kırılmış ve saatlerce kaynatılmış, yüksek konsantrasyonlu bir sıvı kalana kadar demlenir, buna chaku denir. Chaku daha sonra çay yapmak istendiğinde kaynayan suya eklenir, ardından önemli miktarda tereyağı ve bunun yanında tuz da eklenir. Bu daha sonra 3-5 dakika çalkalanır ve servis edilir.

Neyse ki, tereyağı ve Tibet tuzu çayı bulmak zorunda kalmadan benzer bir çay demlemek için daha kolay bir yol var.

Tereyağlı Çay

Malzemeler



  • 4 su bardağı su


  • 2 yemek kaşığı siyah çay


  • 2 yemek kaşığı tereyağı (mümkünse doğal inek sütünden olsun)


  • Yarım bardak süt


  • Yarım çay kaşığı tuz

Önce suyunuzu paslanmaz çelik tencerede veya cezvede kaynatın. Siyah çayı suya ekleyin ve 2-3 dakika bekletin. Bu sırada üzerine tuz ekleyin. Çay tanelerini ayırmak için karışımı süzün. Üzerine süt ekleyip ocaktan alın. Çaya tereyağını da ekleyerek bir blender yardımıyla kıvamı tutturana kadar, yaklaşık 1-2 dakika, karıştırın. Çay sıcak olduğunda daha iyi olduğu için hemen servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tereyağlı Çayın Yan Etkileri

 Tereyağlı çayın birçok faydasına rağmen, yan etkileri arasında kilo alımı, yüksek kolesterol, hipertansiyon, uyku bozuklukları, su tutma, sinirlilik ve baş ağrılarını olabilir.

Kafein: Siyah çayda bulunan kafein içeriğinin, büyük miktarlarda tüketildiğinde vücut üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Aşırı miktarda tereyağının tüketilmesi baş ağrısı, anksiyete, sinirlilik, uykusuzluk ve mide rahatsızlığı ile sonuçlanabilir. Tibet'te sürekli olarak tüketilmesine rağmen günde 2-3 bardaktan fazla tereyağlı çay içmek tavsiye edilmez.

Kolesterol: Tereyağı bazı yağlara kıyasla yararlı ve olumlu etkilere sahip olsa da, halen kardiyovasküler problemleri olan kişiler için tehlikeli olabilecek kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Çayı tüketecek kişilerde; yüksek kolesterol, ateroskleroz, kalp krizi veya inme geçmişi varsa, öğünlerine tereyağı çayı eklemeden önce bir doktora başvurması gerekir.

Tuz İçeriği: Bu çaydaki tuz içeriği, Tibet'in acı ve rüzgarlı dağlarındaki suyu tutmak için mükemmeldir, ancak diyetinize çok fazla tuz eklenmesi, kalp sağlığını çeşitli şekillerde tehlikeye atabilecek yüksek tansiyona neden olabilir. Dahası, diyette fazla tuz bulunması su tutulmasına ve ödeme neden olabilir.

Hamilelik: Tereyağlı çay ile ilgili araştırmalar biraz sınırlı olmasına rağmen, yüksek kafein içeriği ve potansiyel komplikasyonlar nedeniyle gebe veya emziren kadınlar için genellikle önerilmemektedir.

Benzer Yazılar