Beslenme
Yumurtanın Faydaları 31.12.2016

YUMURTANIN FAYDALARI

Yumurtaların birçok sağlık yararlarından bazıları, vücuttaki besleyici maddeleri dengeleme, düşük "kötü" kolestrol seviyeleri, bilişsel işlevleri artırma, kalp korunması, göz hastalıklarını önleme, vücudu toksin etme, bazı kanserleri önleme, kilo verme becerileri içerir. Ve doğru büyüme ve gelişmeyi garanti eder.

Yumurtalar

Yumurta, diyetimizin en büyüleyici kısımlarından bazılarıdır, çünkü bizzat kendileri çok benzersizdir. Yumurta balıklar, sürüngenler ve insan beslenmesi açısından kuşlar da dahil olmak üzere sayısız türün dişileri tarafından atılan üreme kabuklarıdır. Balık yumurtaları birtakım kültürel yemekler ve ulusal mutfaklarda yenirken, kuş yumurtaları, insanlar tarafından en çok tüketilen yumurta çeşididir ve kuş yumurtalarının dışında tavuk yumurtaları en popüleridir. Yumurta, binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olmuştur, çünkü kültürel gelişmemizde erkenden ikinci bir gıda türü tavuk biçimiyle edinilebilir ve üretilebilir, güvenli ve faydalı bir gıda türü olarak keşfedilmiştir.

Yumurta dünyadaki diyetlerin başlıca bir parçası haline geldi, çünkü bunlar yalnızca kendi içlerinde bir gıda kaynağı değil, aynı zamanda yüzlerce başka yemek ve malzemenin   pişirilmesi için gerekli olan bileşenlerin oluşturulmasında da işlev görüyorlar.

Yaygınlaşmasının yanı sıra neden yumurtalar küresel mutfağın bu kadar doğal bir parçası haline geldi?

Yumurta, protein içeriğinde benzersizdir; çünkü bir bebek civcivine dönüşecek olan "yaşamın" maddesi ile zenginleşirler ve nihayetinde insan diyetlerinde bir başka anahtar gıda haline gelir.  Yumurtaları bulabileceğiniz gıdaların listesi tek başına bir makale olurdu, ancak çeşitli nedenlerle insan diyetinin önemli bir parçasını oluşturduklarını ve doğru yemeye çalışırken kesinlikle dikkate alınması gerektiğini söylemek gerekir.

Yumurtaların Besin Değeri

Yumurta çok sevilir ve kullanılır, çünkü küçük paketleri içinde besin maddeleri üreten bir santral sağlarlar. Bir yumurta içinde bebek civcivine tek bir hücre geliştirmek için yeterli miktarda besin maddesi vardır ve bu besinlerden  bir çoğuna ihtiyacımız vardır.

Bir yumurtanın iki önemli kısmı vardır; (Beyaz kısım) ve sarısı (sarı kısım). Sarımsak albumin içinde asılır ve kalorinin yaklaşık% 80'ini ve yumurta içinde bulunan hemen hemen tüm yağları içerir. Pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Yumurta kabuğunda çoğunlukla su ve protein bulunur.

Yumurta da, önemli oranda A vitamini, B kompleksi vitaminleri, D vitamini, E vitamini ve K vitamini ile fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko içerir. Ayrıca, yumurtaların ayrıca omega-3, antioksidanlar ve protein gibi çeşitli önemli organik bileşikleri vardır.

Yumurtaların Sağlık Açısından Faydaları

Büyüme ve Gelişme: Yumurtaların oluşum yıllarımızda bu kadar önemli bir besin unsuru olmasının bir nedeni vardır; Yüksek konsantrasyonda protein ve diğer gerekli vitaminler, vücudumuzun normal bir oranda gelişebileceği ve gerekli besinlerin yeteri kadar büyüyerek gençliğimizi ömür boyu sürdürebileceğimiz anlamına gelir. Protein, hücre oluşumu için gereklidir; bu ise , vücudumuzun, her organın, saçın, kan damarının ve kemiğinin her bölümünün bir şekilde proteine ​​dayandığı anlamına gelir. Ayrıca, protein tamir ve yeniden gelişim için gereklidir, bu nedenle yumurta yoluyla kazanabildiğimiz  gereksinimler hayat boyu bir gerekliliktir.

Kalp Sağlığı: Geçtiğimiz  yıllarda, yumurtaların kalp sağlığı üzerindeki potansiyel tehlikeleriyle ilgili önemli eleştiriler bulunduğu halde, pek çok kişi kolesterolün yüksek içeriğinden dolayı kolesterolün türüne , vücut üzerindeki etkisine bakmaz. Çoğu araştırmalar, aslında, "iyi kolestrol" (HDL kolestrol) seviyeleri arttıkça, vücuttaki "kötü kolestrol" ünün ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceği için yumurtaların buna karşı korunması ve kalp sağlığını geliştirdiğini gösterdi. LDL kolesterol düzeylerini düşürerek, yumurtalar ateroskleroz, kan pıhtıları, inme, kalp krizi ve diğer ciddi kardiyovasküler rahatsızlıklardan kaçınmaya yardımcı olur.

Kilo Kaybı: Yumurta vücudumuzun gelişmesi için ihtiyaç duyduğu önemli proteinlerle doluluğundan çok tatmin edici ve dolgun bir yiyecek şekli eğilimindedir. Vücudumuzda enerji ve besin stabilitesi sağlarlar ve açlığımızı tatmin eder. Yumurtalar, fazla kilo almadan, sağlıklı dengeyi elde etmek için harika bir yoldur, bu da kilo vermek  için mükemmel bir yoldur.

Bilişsel Etkiler: Yumurtaların daha az  bilinen  faydalarından biri, bilhassa mevcut yüksek kolin seviyesi nedeniyle bilişsel sağlık üzerindeki etkisidir. Choline genellikle B-vitaminleri ile gruplandırılmış, ancak aslında beyinde kritik nöral yollar oluşturmaya yardımcı olan, bir şekilde bilinmeyen bir besin maddesidir.  Nüfusun yaklaşık% 90'ının vücudun gerektirdiğinden daha az kolin alacağı tahmin edilmektedir, ancak bütün yumurta kolini büyük miktarlarda tedarik etmektedir.

Antioksidan Aktivite: Antioksidan kapasiteye sahip herhangi bir gıda sağlıklı sayılır gibi görünse de çoğu insan, yumurta içerisinde A vitamini, lutein ve zeaksantin içeren çeşitli antioksidanlar bulunduğunu unutmaktadır. Vitamin A, vücudun bir çok bölgesinde antioksidan olarak çalışır, ancak gözlerde lütein ve zeaksantin ile maküler dejenerasyona ve katarakt gelişimine karşı iyi çalışır. Antioksidanlar, vücut organlarında oksidatif strese neden olmadan, kanser ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara neden olan serbest radikalleri, bu tehlikeli parçacıkları (hücresel metabolizmanın yan ürünleri )  etkisiz hale getirebilirler.

Nadir Mineraller: Yumurtaların mineral bileşimi harikadır. Aynı zamanda benzersizdir, çünkü diyetlerimizde iyot ve selenyum gibi bazı mineralleri elde etmek güç olabilir. Çok yönlü ve evrenseldir ki neredeyse bilinçsiz olarak yumurtaları yiyerek dengeli bir şekilde kalabilirsiniz. Bu nadir minerallerin antioksidan aktiviteyi (selenyum) tutmasını ve tiroidimizde (iyodin) sağlıklı hormonal işleyişini sürdürmesini sağlarız.

Kafessiz Ortamda ve Serbest Yumurtalık Yumurtaların Önemi

Bütün bu önemli sağlığa ilişkin faydalar, kısmen tavuk yetiştirme koşulundan kaynaklanmaktadır. Annenin sahip olduğu beslenme, yumurtanın besin içeriğine açıkça yansır. Bu sebeple, yüksek oranda omega-3 içeriğine, vitamin E içeriğine sahip oldukları ve besin maddeleri ile yoğun olarak dolduruldukları için mera beslemeli yumurtaları tüketmek çok daha iyi bir seçimdir.

Organik, serbest menzilli veya kafes içermeyen yumurta için fiyat etiketi biraz daha yüksek olabilse de, elinizden gelen yumurtalardan en sağlıklı, yararlarını elde etmek konusunda ciddi iseniz, bu ilave paralar için cebinizden çıkan harcama miktarını biraz arttırın.

UYARI !!!

Yumurtalar insan popülasyonu için belli başlı besin kaynakları olmasına rağmen, yüksek kolesterol seviyesi vardır ve bunlar hiper kolesterolemiden muzdarip insanlar için tehlikeli olabilir ve bazı gen bozuklukları olan kişiler temkinli olmalıdır. Ayrıca, bazı çalışmalar Tip II diyabet hastaları ile aşırı yumurta tüketimi arasındaki olumsuz etkilerin arttığını gösterdi ancak yine de bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Benzer Yazılar