Beslenme
Salata Kilo Aldırır mı? 20.12.2021

Konu diyet olunca hepimizin ilk aklına gelen hafif beslenmek olur. Hafif beslenme denince de başrol her zaman salatanındır. Salata yalnızca yemeklerin iyi bir eşlikçisi olmakla kalmaz aynı zamanda iyi bir ana öğün alternatifi de olur. Salata genellikle sınırsız tüketime elverişlidir. Yani salata kilo aldırmaz ancak salatanın içeriğidir esas kiloyu yapan. Bol zeytinyağlı, tuzlu ve garnitürlü salatanın kilo aldırması elbette olasıdır. Ancak sade yendiğinde özellikle yemeklerin yanında çok daha tok tutucu olacaktır. Salatının kalorisi yok denecek kadar azdır bu nedenle diyetlerde genellikle ana yemeklerin yanında yağsız, tuzsuz ya da çok eser miktar zeytinyağlı salata önerilir. Salata, sağlıklı ve mevsiminde olan sebzelerle birleştiğinde vücuda oldukça yarar sağlar. Aynı zamanda hazırlaması pratik bir yiyecek olduğu için genellikle diyet yapanların özellikle akşam yemeklerinde ilk tercihidir. Mevsiminde ve taze sebzelerin eşlik ettiği salatalar antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden korumaya yarar. Kilo vermek isteyenlerin en ideal ana yemeklerinden biridir. Salata kilo aldırmaz ancak içeriğine eklenen her ürün kalori seviyesini arttıracaktır. Özellikle salatayı soslarla birlikte tüketmek onu masum bir yiyecekten çıkarıp bol kalorili bir hale sokacaktır. Salataya eklenen yağ oranı da kaloriye doğrudan etki edecektir. Diyette zeytinyağı önerilir çünkü vücudun bu tarz doğal yağlara da ihtiyacı vardır. Ancak mutlaka doğru ölçülerde kullanılmalıdır. Faydalı bile olsa zeytinyağının fazla miktar kullanılması, kilo artışına yol açacaktır. Tuz da salatayı masum yiyecekler listesinden çıkaran bir başka eklentidir. Tuz yalnızca kilo artışına neden olmakla kalmaz aynı zamanda vücutta ödem oluşumuna da yol açar. Ödem, diyet yapanların korkulu rüyalarından biridir. Aslında kilo değildir ve iyi bir detoks ile bu ödem gidecektir ancak tartıda fazla çıkmak motivasyonu doğrudan etkileyecektir. Sadece diyet döneminde değil normal günlerde de tuzdan ne kadar uzak durursak o kadar hafif hissederiz. Tuz şişkinlik, ödem ve benzeri gibi sorunlara yol açar ki bunlar motivasyonumuzu yıkmak için yeterlidir. Salata kilo yapar mı, çok salata yemek kilo aldırır mı, akşam salata yemek kilo aldırır mı ve benzeri gibi soruların tek yanıtı salataya sos ve benzeri ürünleri eklememek olacaktır. Eğer az miktar zeytinyağı ve limon ile salata harmanlanırsa çok daha masum olacak ve kalorisi ciddi oranda azalacaktır.

Salata kilo yapar mı?

Salata, kalorisi düşük ürünlerle buluştuğunda masumiyetini koruyacaktır. Ancak salata eklenen her bir ürün kalori artışına neden olacaktır. Soslu, yağlı, tuzlu salatalar kilo almaya neden olur.  Salata kilo vermeye yardımcıdır. Hatta kilo vermenin en etkili yollarından biri salatayı beslenme rutinimize katmaktır. Ancak salatanın yanında yiyeceğimiz et, balık ve tavuk türünün yapılış şekli de önemlidir. Izgara ve fırında pişirilen et türleri bu süreçte favorimiz olabilir. Elbette sossuz olmak koşulu ile. Akşam ve gece salata yemek de ciddi kilo artışına neden olmayacaktır. Özellikle gece gelen ani acıkma hislerinde salata ve salatalık gibi yeşillerden yararlanılabilir. Salataya bir şey eklemeyi, sos koymadığınız ve tuzdan uzak durduğunuz takdirde gece de atıştırmalık olarak salata ya da salatalık tüketilebilir.

Diyette ton balıklı salata yenir mi?

Diyette en sık rastlanan menülerden biri ton balıklı salatadır. Ton balığı iyi bir protein kaynağıdır ve salatalın en iyi destekçisidir. Yağı süzülmüş ve soslarından arındırılmış bir ton balıklı salata ideal bir akşam yemeği olacaktır. Ton balıklı salatayı haftada bir gün herhangi bir ana öğünde yemek sorun teşkil etmeyecektir. Ancak her zaman söylediğimiz gibi diyet herkese göre değil kişiye özeldir. Bu noktada alacağınız kalori miktarı da değişiklik gösterecektir. Ton balıklı salatayı beslenme rutininize eklemeden önce mutlaka uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Bazen ton balık bazı kişilere ağır gelebilir. Bu noktada alternatif olarak salatanın yanına farklı et türlerinden biri eklenebilir. Ton balığı besleyici, doyurucu ana öğünlerden biridir. Yağı süzdürüldükten sonra salata ile karıştırılabilir. Genellikle ton balıklı salata denince üstü mısırla süslenmiş salatalar gözümüzde canlanır ancak diyetteyseniz mısırı menüden çıkarmanızda yarar olacaktır. Bir orta boy ton balıklı salatanın porsiyonu ortalama 200 kalori kadardır. Yani ton balıklı salatanın kalorisi diğer et yemeklerine göre daha azdır. Özellikle akşam yemeklerinde tüketilir. Protein ve lif kaynağı olması bakımından da diyet listelerinin gözdesi konumundadır. Ton balıklı salata tek başına kilo yapmaz, yanındaki eklentiler kalori artışına neden olur. Kalorisi yüksek soslarla ton balıklı salata tüketmekten kaçınmanız gerekir.

Salataya zeytinyağı eklemek kilo aldırır mı?

Salatanın masumiyetini bozan ürünlerden biri zeytinyağıdır. Zeytinyağı aslında besleyicidir ve faydalıdır ancak çok fazla kullanılması kilo artışına neden olur. Zeytinyağı salatalara lezzet veren ve besleyiciliğini arttıran bir üründür. Ancak kişi başı 1 yemek kaşığından fazlası vücuttaki yağ oranını olumsuz etkileyecektir. Yağ ve tuz eklenmeden yapılan salata çok daha sağlıklı ve düşük kalorili olacaktır. Domates, salatalık, biber ve çeşitli yeşilliklerden oluşan bir salata oldukça doyurucu olacaktır. Salatanın içine eklenen yağ, protein ve karbonhidratlar salatayı bir ana öğün haline getirir. Salataya eklenen tuz ise başlıca ödem sebebidir. Zeytin, ceviz ve badem gibi kuruyemişler de salataya zaman zaman eklenebilir ancak bunlar da aslında yağ kaynağı olduğu için salatanın kalorisini doğrudan yükseltecektir. Bu nedenle salatayı mümkünse sade ya da çok az zeytinyağlı yemek çok daha iyi bir ana yemek seçimi olacaktır. Salataya limon ve sirke haricinde zaman zaman nar ekşisi de konur. Nar ekşisi gerçek nar ekşisi olsa bile şeker içeriğine sahiptir. Yani nar ekşisini de kalorili soslardan saymak mümkündür. Yemeklerle birlikte tüketilen salatalara 1 tatlı kaşığı (ya da duruma göre bir yemek kaşığı) zeytinyağı, limon, sirke eklemek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Tuz, nar ekşisi, çeşitli soslar ve fazla yağ uzak durulması gereken ürünlerdir. Başlı başına bir öğün olarak salata tercih edilecekse sos içermeyen ve kaliteli karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları barındıran bir salata seçilmelidir. Salatanın içine konacak yağın miktarı kişinin günlük alması gereken kalori miktarına bağlı olarak değişecektir bu nedenle bu konuda da mutlaka bir uzmandan destek almanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar