Beslenme
Spordan Önce Tüketilmemesi Gereken Besinler 27.09.2021

Kilo vermenin en sağlıklı yolu, doğru bir beslenme düzenine eşlik eden egzersiz programıdır. Egzersiz programları tamamen kişinin mevcut sağlık durumuna göre programlanır. Belirli bir yaşta olanlar için çok daha basit egzersizler önerilirken, kaldırabilen bünyeler için ağırlık antrenmanları vardır. Hayatın yoğun temposundan dolayı her zaman spor için vaktimiz olmayabiliyor. Dahası, korona virüs pandemisi nedeniyle spor salonlarına girmekten de kaçınabiliyoruz. Ancak yapacağımız basit bir yürüyüş bile kilo verme sürecimize olumlu yansıyacaktır. Yağ yakan sporlarla desteklenen bir beslenme programının önünde hiçbir kilo direnemez başka bir deyişle. Spor sonrası beslenme kadar spor öncesi beslenme de oldukça önemlidir. Yapacağımız en ufak bir beslenme hatası, yaptığımız sporu hiçleştirebilir ve faydasını yok edebilir. Bu nedenle spordan önce ve sonra yediklerimize çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Bugün sizinle spordan önce tüketilmemesi gereken besinleri paylaşacağız.

Spordan önce ne yenmemeli?

Spordan bir süre önce yenilen ya da içilen yiyeceklerin sporu destekleyici olduğu bilinir. Örneğin spordan yarım saat ya da 1 saat önce Türk kahvesi içmenin, metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını arttırdığı düşünülür. Elbette bunun için bir uzmana danışmanızda yarar olacaktır. Peki spordan önce ne tüketilmemeli? Şimdi gelin bu sorunun yanıtına değinelim.

1 -    Salata!

Diyetimizin göz bebeği olan salatayı spordan hemen sonra yemek uygun olmayabilir. Salata çiğ bir yiyecektir ve vücutta sindirimi daha zordur. Mideyi geç boşalttığı gibi şişlik ya da gaz da yapabilir. Bu da spor sırasında rahatsız olmanıza yol açabilir.

2 -    Yağlı yiyecekler!

Yağlı yiyecekler zaten günün her saati tehlikeli ve uzak durulması gerekenlerin başında geliyor ancak spor öncesi bu durum daha da önemli oluyor. Çok yağlı besinleri sindirmek zor olabilir ve vücut bir noktadan sonra ağırlaşabilir. Bütün kan mideye hücum ettiği için bir süre sonra rehavet gözlemlenebilir. Bu da spor yapmaya halinizin kalmamasına yol açabilir.

3 -    Yanlış karbonhidrat!

Tek başına karbonhidrat olan besinlerden, spor öncesinde uzak durmakta yarar var. Karbonhidratlar aynı zamanda şeker içeriklidir ve kan şekerini beklenmedik bir hızda yükseltebilir. Bu da performansınızı olumsu etkiler. Spordan önce karbonhidrat içeriği fazla olan besinlerden kaçınmanızda yarar olacaktır. Eğer karbonhidrat illa tüketecekseniz yanına mutlaka az miktarda protein ile dengelemeniz gerekir. Bu sayede karbonhidrat kan şekerinizi yükseltirken protein bir denge sağlayacaktır.

4 -    Alkol

Diyet yapanları önündeki en büyük engellerden biri alkoldür. Alkol kalorisi bol olan bir içecektir. Spor öncesi tüketildiğinde kasların yavaş ve zayıf çalışmasına yol açabilir. Vücut kendini yorgun hissedebilir ve spor performansınıza doğrudan etki edebilir.

5 -    Bazı bakliyatlar

Diyet süresince bakliyatlardan destek alıyoruz. Özellikle bazı bakliyatların yüksek oranda protein içermesi, diyeti daha sağlıklı kılabiliyor. Örneğin mercimek, güçlü protein içeriği sayesinde diyet yapanların dostu haline geliyor. Ancak bu dostluk spor öncesi için geçerli değil. Bakliyatlar vücutta gaz yapan maddeler içerir. Bu da spor sırasında gaz sorunu yaşamanıza ve beraberinde performansınızın düşmesine yol açar. Spora gitmeden önce ağır bakliyatlar tüketmekten kaçınmakta yarar olacaktır.

6 -     Şekerli meyve suları

Meyve suları diyet sırasında çok önerilmez. Hatta ara öğün olarak verilen bir meyvenin dahi suyunun sıkılması önerilmez; posasının daha faydalı olduğu bilinir. Meyve suları içerisinde yüksek oranda şeker vardır. Bu şeker de kan şekerinin yükselmesine yol açar. Spordan önce meyve tüketmek performansınıza olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle spordan önce meyve tüketmekten kaçınmanızda yarar olacaktır.

Spordan sonra ne tüketmek gerekir?

Spor yaptıktan sonra kaslarınız bir süre daha aktif bir şekilde çalışmaya devam eder. Bu nedenle yarım saat ya da bir saat içerisinde protein tüketebilirsiniz. Et, tavuk, balık ve yumurta gibi protein bakımından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz. Spordan sonra bir bardak süt içmenin de yararlı olduğu söylenir.

Benzer Yazılar