Sağlık
Varikosel Nedir? Varikosel Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır? 16.05.2024

Varikosel en basit şekilde testis torbasında yer alan şişmiş damarlar olarak tanımlanabilir. Varilkoselin herhangi bir belirtiye neden olmadığına sıklıkla rastlansa da, hasatlık kendini daha çok skrotal şişlik ya da testis bölgesinde hafif ağrı ile kendini belli edebilir.

Varikosel rahatsızlığı toplumda kısırlığın yaygın bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.

Varikosel Nedir?

Varikosel toplumda sık görülen ve skrotumdaki damarların genişlemesine yol açan bir hastalıktır. Skrotum, penisin arka kısmında yer alan deri kesesi olup, bu kesenin içinde testisler bulunur. Varikosel bir bakıma varisli damarlara benzer. Nasıl varisli damarlar bacaklardaki damarların şişmesine ve şeklinin bozulmasına yol açarsa, varikosel de aynı şekilde blundu bölgedeki damarların şişmesine ve şeklinin değişmesine sebep olur. 

Varikosel, çoğu kez ağrı yapmaz. Yine de bazı durumlarda hasta testis ağrısı hissedilebilir. Çoğu kez hissedilen bu ağrı  gelip geçicidir. 

Varikosel Ciddi Bir Sağlık Problemi Mi?

Varikosel ölümcül bir hastalık olmadığı için hayati bir tehdit değildir. Varikosel bir tür kısırlık etkenidir. Bu nedenle  çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin karşısına önemli bir sorun olarak çıkar. 

Varikosel Çocuk Sahibi Olunmasında Etkili Mi?

Varikosel bazı bireylerde doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Erkeklerde rastlanan kısırlık vakalarının % 40’ı varikosel problemi nedeniyle oluşur. Fakat buna karşılık varikosel sorunu bulunan pek çok kişi de çocuk sahibi olabilmektedir.

Özetle varikoselin kısırlık üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu bilimsel olarak tam olarak aydınlatılmış değildir. Varikosel sorunu yaşayan bireyin damarlarında kan birikeceği için skrotumun içindeki ısıda yükselme olabilir. Söz konusu yüksek sıcaklık dereceleri her iki testis üzerinde de etkili olabilir. Yüksek sıcaklık sperm sayısında ve sperm üretimi üzerinde etkili olabilir.

Varikosel tedavisi olmak isteyen insanların ana motivasyonu çocuk sahibi olmak istemeleridir.

 Varikosel Belirtileri Nedir?

Varikosel yukarıda da belirtildiği gibi çoğu kez hiçbir belirti vermez.  Aşağıdaki belirtiler hissedildiğinde konu ile ilgili olarak bir doktora başvurulmasında yarar vardır.

·         Yatar pozisyonda iken azalan testis ya da skrotum ağrısı hissedilmesi

·         Testislerde ya da skrotumda şişme olması

·         Testislerde küçülme fark edilmesi

·         Bir yıllık bir zaman dilim boyunca hamilelik geliştirilmesine sebep olunmaması ( kısırlık sorunu yaşanması)

·         Varikosel sorunu bulunan testis üzerinde hafifi bir şişlik olması

Varikosel Neden Olur?

Bu konuda çalışan bilim insanları ve araştırmacılar varikosel gelişiminde etkili ana sebep hakkında kesin bir sonuca varmış değiller. Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, oluşturulan bir teoriye göre varikosel gelişmesinin sebebi şöyle açıklanmaktadır:

·         Spermatik kord, erkeklerde testislerin olması gereken yerde kalmasını sağlar. Spermatik kord olarak adlandırılan  damar kanın testisten vücuda yollanmasını sağlar. Bu olayı bir “açma- kapama” işlemi gerçekleştiren valf çalışması gibi düşünebilirsiniz. Söz konusu valf kanın kalbe doğru pompalanmasına yardım eden 2 adet kanat gibi bir yapıdadır. Böyle bir durumda valf gerektiği gibi çalışmadığı takdirde, kan testilerdeki damarlarda birikir ve şişmeye yol açabilir.

Varikosel Kimleri Etkileyebilir?

Varikosel testisleri bulunan bütün erkeklerde ortaya çıkabilir. Oluşumun destekleyen herhangi bir yaş aralığı yoktur. Bu konuda bilim insanlarını genel ortak kanısı, varikoselin doğuştan olduğudur. Varikosel problemi olan hastaların büyük bir çoğunluğu gençlik evresinde durumlarının farkına varırlar. Tıp insanları, söz konusu sorunun ergenlik döneminde cinsel organlara kan akışının artış göstermesi ile ilgili olabileceğinin de altını çiziyor. Bazı hallerde varikosel testisin düzgün büyümesi için önemli derecede etkili olabilir.

Varikosel Sertleşme Bozukluğuna Yol Açar Mı?

Varikoselin sertleşme bozukluğuna yol açıp açmadığı konusunda kesin bir yargıda bulunmak için yeterli sayıda araştırma bulunmuyor. Yine de bilim insanları varikosel ve sertleşme sorunu arasında bir bağlantı olabileceğini düşünüyorlar. Yapılan bazı araştırmalar, bazı bireylerin varikosel tedavisi almasına rağmen ereksiyon sorunu yaşamaya devam ettiğini gösteriyor. Fakat bu çok nadir rastlanan bir durumdur.

Varikoselden Nasıl Kurtulunur?

Varikosel için uygulanması gereken tedavi, rahatsızlığın şiddetine göre değişebilir. Çok şiddetli olmayan varikosel rahatsızlığı için aşağıdaki anlatılan evde tedavi yöntemleri uygulanabilir:

Hiçbir Tedavi Alınmadığı Haller

Varikoselin hastayı rahatsız etmediği ve doğurganlık üzerinde de etkili olmadığı takdirde, tedavi gerekli olmayabilir.

Günlük Yaşam Değişiklikleri Yapılması

Varikosel rahatsızlığını arttırabilecek bazı faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Spor yaparken ya da uzun süre ayakta kalınması gereken durumlarda, nispeten daha dar iç çamaşırı tercih etmek semptomları hafifletebilir.

Buz Tedavisi

Skrotum bölgesine buz ya da soğuk uygulanması hissedilen ağrı ve rahatsızlığın,  hafiflemesinde hatta tamamen giderilmesinde etkili olabilir. Buz tedavisi için öncelikle buz paketi, soğuk bir havluya sarılır. Ve rahatsızlık hissedilen bölgeye 15 dakika boyunca buz kompresi yapılır.

Reçetesiz İlaç Kullanımı

Piyasada reçetesiz olarak satılan naproksen ya da ibuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, hastanın hissettiği  ağrıyı hafifletebilir. Söz konusu ilaçların kullanımı herkes için uygun olmayıp, kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Varikosel Ameliyat Edilir Mi?

Ağrı hissedilen ve bireyin üremesi üzerinde etkili olabilen şiddetli varikosel vakalarının tedavisi için cerrahi yöntemden yararlanılabilir. Bu yöntem variselektomi olarak adlandırılır. Varikosel ameliyatı üzerinde uzmanlaşmış bir cerrah, varikoselden etkilenen damarları keserek uçlarını kapatabilir. Böylece ortamdaki kan alkışı skrotumda bulunan sağlıklı damarlara yönlendirilir.

Variselektomi olarak adlandırılan cerrahi müdahaleden sonra ortalama iyileşme süresi yaklaşık 6 haftadır.

Benzer Yazılar