Sağlık
Vertigo: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi 26.05.2017

Vertigo Nedir?

Vertigo, kronik baş dönmesinin en yaygın türü denilebilir. Ancak tahriş edici, yıkıcı ve düpedüz tehlikeli olabilir. Bu nedenle zencefil çayı, kişniş tohumları, C vitamini, sarımsak ve sarımsak gibi evimizde bulundurduğumuz bu ürünler vertigo tedavisi için önemlidir. Akupresür, masaj ve ekstra nemlendirmenin yanı sıra belirli yaşam tarzı değişiklikleri ile vertigodan kurtulabilirsiniz.

Dünya hareket etmeye başlamış gibi hissetseniz de, hareket etmemenize rağmen baş dönmesi çekersiniz. Bu his çok rahatsız edici olabilir; bulantı, dengesizlik ve aşırı terleme sağlar. Vertigo'nun iki ana formu vardır -periferik ve merkezi-. Periferik vertigo, iç kulaktaki (vestibular labirent bölgedeki) bir sorunun neden olduğu bir duruma işaret eder ve vücudun bu bölgesinden baş dönmesine neden olabilecek çeşitli hastalıklar ve sıkıntıların yanı sıra Diyabet ve yüksek tansiyon sorunları yaşayabilirsiniz. Dahası, soğuk, tıkanık sinüs kadar basit bir şey veya grip da iç kulak basıncını etkileyebilir ve baş dönmesi ile sonuçlanabilir.

Merkezi vertigo; ikinci tip sinir sisteminin denge kontrol merkezleri ile ilgili bir sorunu ifade eder. Bu çoğunlukla serebellum veya beyin sapına yönelik lezyona bağlıdır ve belirtiler çok daha ciddi olabilir. Periferik baş dönmesine benzemekle birlikte, görsel aldatma veya mide bulantısı daha azdır, ancak daha da ciddi denge sorunları vardır, yani bu tür baş dönmesi çeken bazı insanlar tamamen ayakta duramaz veya yürüyemez. Bir takım diğer faktörler, migren baş ağrısı, omurga bozukluğu veya multipl skleroz dahil olmak üzere beyin lezyonunun yanı sıra, bu tür hareketsizliğe neden olabilir.

Periferik semptomlar bazen birkaç saniye veya dakika içinde daha hızlı geçer gibi gözükür ancak merkezi vertigo çok daha uzun sürebilir. Altta yatan nedene bağlı olarak, antihistaminikler ve beta blokerlerden antikonvülsan ve steroidlere kadar değişen farklı tedavi yaklaşımları önerilir. Bununla birlikte, daha iyi olmasa da, aynı şekilde iyi sonuç verebilecek birtakım doğal ilaçlar vardır, bu nedenle vertigo için evde doğal yollarla tedavi yöntemlerinden bazılarına bir göz atalım!

Vertigo için Doğal Tedavi Yöntemleri

C Vitamini: Araştırmalar, özellikle Meniere hastalığı ve bu rahatsızlıktan başka periferik versiyonlarla ilişkili vertigo semptomlarında bir azalmaya rastlandı. Öğünlerinize daha çok meyve ve sebze ekleyerek; özellikle ıspanak, çilek, domates ve yeşil biber, baş dönmelerinizin düzelmesine yardımcı olabilir!

Kişniş Tohumları: Vertigonun bazı belirtileri, bilişsel işlevin yavaşlamasına veya takılmasına neden olan bir mineral eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilir. Kişniş tohumları, vücudun işlev görmesi gereken önemli minerallerin yanı sıra, phytonutrients ile doludur. Kişniş tohumunu bir gece bekletin ve sabah oluşan karışımı için.

Akupressür: Vertigo kadar garip bir durum söz konusu olduğunda, belki de alışılmadık bir yaklaşım denemek, ihtiyacınız olan şeydir. Akupressure, geleneksel Çin tıbbının önemli bir parçasıdır ve vertigo semptomlarını doğrudan etkilediğine inanılmakta olan birkaç strateji ve basınç noktası içermektedir. Bu sayede vertigo belirtileri hafifler, hatta kaybolur.

Zencefilli Çayı: Bu durumdan muzdarip birçok insan, başı dönmeye başladığında mide bulantısı yaşar; bu acı çeken kitleler arasında kendinizi sayarsanız, zencefil çayını bir çare olarak düşünebilirsiniz. Zencefilli çay aynı zamanda zihninizi rahatlatır ve vertigo için bir başka tetikleyici olan kaygıyı azaltır.

Su Tüketin: Az miktarda dehidrasyon bile baş dönmesine neden olabilir, diyette su eksikliği baş dönmesi belirtilerine neden olabilir. Su, vücudumuzun en önemli parçasıdır ve yüzdesi az bir miktarda düştüğünde, etkilerini hissetmeye başlayabiliriz. Doğru miktarda su içmek beynimizi düzgün çalışmasını ve ayaklarımızın yere sağlam basmasını sağlar.

Badem: Bademin, içerisindeki bazı önemli besin maddeleri, baş dönmesi semptomlarının düzelmesi ile doğrudan bağlantılı olan B ve E vitaminlerini içerir. Bademi ezin ve sonra en iyi etkilerini elde etmek için ezdiğiniz bademi su veya sütle karıştırarak içebilirsiniz.

Uyku: Tükenme, sanki vücudunuz her zaman beyninize yetişiyor gibi yavaş bilişsel işlevlere neden olabilir veya tam tersi durumlar yaşayabilirsiniz. Kronik baş dönmesinden muzdarip birçok kişi de uyku sorunlarından şikayet eder. Bu dengeli bir şekilde uyanmak istiyorsanız, iyi bir saatte uyumanız ve uykunuzu almanız gerekir!

Yoga: İç denge duyusunu güçlendirmek, metabolizmayı optimize etmek, vücutlarını detoks yapmak ve bağışıklık sistemini geliştirmek isteyen birisi için yoga oldukça önemlidir. Meditasyonla birleştiğinde, bu zihninizi temizlemeye yardımcı olur ve vücudunuzu dinginleştirir.

Baş Masajı: Baş masajları başın önemli bölümlerinde dolaşımı uyarabilir ve aynı zamanda gevşeme ve stres giderme teşvik edebilir. Bu masajı kendiniz de yapabileceğiniz gibi başka bir kişi de size bu masajı yapabilir, ancak şakakların ve kulakların arkasında yavaş dönmeler semptomların hafifletilmesi için özellikle iyi bir seçenektir.

Tuzu Kesin: Yukarıda belirtildiği gibi, susuzluk baş dönmesinin ana nedenlerinden biridir ve vücudunuzdaki tuz miktarı ne kadar fazla olursa, susuzluk hissi yanılsama yaratarak daha fazla su ihtiyacı oluşturacaktır. Baş dönmesini düzenli olarak yaşıyorsanız, tuzu kesmeyi deneyin.

Bahsettiğimiz doğal yöntemlerin birçoğu oldukça etkili olsa da, vertigo çok daha ciddi temel rahatsızlıkların veya hastalıkların göstergesi olabilir. Bu nedenle semptomlarınızı ve rahatsızlıklarınızı bir doktora danışmanız daha iyi olacaktır. Neden baş dönmesi yaşıyorsunuz veya hastalığınızın temelinde neler yatıyor, bunların cevabını size ancak doktorunuz verebilir. Yazımızda bahsettiğimiz doğal yöntemleri ise, doktorunuza danışarak; onun değerlendirmesiyle birlikte kullanılmalıdır.

Benzer Yazılar