Sağlık
Tifo Belirtisi ve Tedavisi 25.05.2017

Tifo Nedir?

Tifo, dünyanın dört bir yanındaki birçok insan için ölümcül ve zor bir durum olabilir, dolayısıyla karanfiller, sarımsak, zencefil, kızılcık, limon, kuru üzüm, bal ve artan sıvı seviyeleri gibi ilaçlar da dahil olmak üzere belirtileri ve tedaviyi anlamak çok önemlidir.

Tifo Belirtileri

Daha resmi olarak tifo ateşi olarak bilinen bu ciddi sağlık durumu, Salmonella Typhi bakterisinin bir enfeksiyonundan kaynaklanır. Başlıca batı ülkelerinde bir aşı uygulamasıyla tifo büyük oranda ortadan kaldırılmış olsa da, tifo dünyanın her yerinde yaşanmaktadır ve her yıl 10 milyondan fazla yeni vaka bildirilmektedir. Çoğu vakada, tifo hastalığı mortalitey i% 5'in altına düşürerek tedavi edilebilir, ancak tedavi edilmezse mortalite oranı % 20 gibi yüksek bir oranda artabilir. Tifo teşhisinde en zorlu bölümlerden biri semptomların görülmesindeki gecikmedir. Bakterilere maruz kaldıktan 6-30 gün sonra tifonun ilk bulgularını görebilirsiniz.

Hafif bir ateş, yorgunluk, baş ağrısı, güçsüzlük, mide sıkıntısı, mide bulantısı veya kusma eşliğinde birkaç gün içinde yavaş yavaş büyür ve kötüye gidebilir. Bazı vakalarda, hastalar ayrıca  ciltte kızarıklık görürler. İştah kaybı, kuru bir öksürük ve terleme de yaygın şekilde görülmektedir. Enfeksiyonun ikinci haftasında, ateş çok yüksekte olur ve genellikle konfüzyona veya bilişsel acıtasyona, neden olabilir. Üçüncü haftaya kadar tedavi edilmezse, bazı organlar karaciğer ve dalak gibi iltihaplanır ve mide rahatsızlığı en kötü durumdadır. İshal yaygındır, iç kanamalar çok daha büyük bir risktir. Belirtilerin sıklıkla ciddi seviyelerde kötüleştiği göz önüne alındığında, teşhis etmek ve mümkün olduğunca erken tifo hastalığının tedavisine başlamak esastır. Tifo ateşinin diğer zor kısmı, bazı insanların herhangi bir bulgu göstermeden taşıyıcı olabilmelerine, ancak yine de enfeksiyonu başkalarına bulaştırmalarına neden olabilir; bu yüzden, tutma zor olabilir. Tifo binlerce yıldır insan popülasyonunun bir belası olduğundan, aşağıda açıklanan birçok uygulanabilir tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Tifo Tedavisi

Sarımsak: Diğer pek çok enfeksiyonda olduğu gibi, özellikle de mide ve gastrointestinal sistemi bu kadar ciddi bir şekilde etkileyen enfeksiyonlardaki gibi, sarımsak tifo ateşi için mükemmel bir doğal ilaçtır. Sarımsakta güçlü aktif bileşen olan allisin, Salmonella bakterisinin neden olduğu enfeksiyonu ortadan kaldırmak için bir antioksidan olarak çalışır ve hassas zamanlarında bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 1-2 kere sarımsak yemek tifoya karşı etkili ve hızlı bir çözüm olabilir.

Zencefil: Zencefili doğal sağlıklı bir ilaç olarak düşünen az insan var, ancak vücuda detoks yapmaya ve bağışıklık sistemindeki zorlamayı azaltmaya yardımcı olan karaciğere destek de dahil olmak üzere vücuda çeşitli uyarıcı etkiler gösterebilir. Ayrıca, zencefil, antibakteriyel özelliklere sahip, ve tifoya neden olan temel enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir başka güçlü antioksidana sahiptir. Zencefil çiğ yenebilir, çay şeklinde  içebilir.

Portakal: Portakalın zengin C vitamini içeriği onları bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı mücadelesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. C vitamini bir antioksidan görevi görür ve vücudun enfeksiyonlara ve yabancı patojenlere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır. Portakallar yatıştırıcı mide üzüntüsü ve normal sindirimi teşvik etmenin yanı sıra enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra hızlı şifa sağlarlar.

Üzüm: Tifo ateşinin en zayıf kısımlarından biri mide ve gastrointestinal sisteminize yapabileceği saldırıdır. Şiddetli ishaldan durdurulamayan kabızlığa kadar gidebilir.  Üzüm, bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olabilir ve diyare belirtilerini ortadan kaldırmak için dışkıyı topluca toplayabilir. Üzümler de zengin, önemli minerallerin konsantre kaynaklarıdır ve ateşi azaltabilir ve diğer tifo semptomlarına karşı yardımcı olabilir.

Sıvılar: Bir enfeksiyonla savaştığınızda, vücudunuz dehidre olur. Çünkü ateş, bakteriyel bir enfeksiyonun en yaygın belirtilerinden biridir. Tifo ateşi söz konusu olduğunda, bu özellikle geçerlidir. Ancak vücudunuz hastalığa karşı savaşmak için suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, ishalde ve terlemede kaybettiğiniz sıvıları telafi etmek için normalden çok daha fazla sıvı tüketmelisiniz, vücudunuza mücadele etmek için ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlayın.

Limon: Pek çok temizlik ürününün limon gibi kokmasının nedeni doğal bir ek olmasıdır. Tifoya neden olan bakterilerin etkilerine karşı koyabilir ve aynı zamanda midenizi temizler, alkalileştirir  diyare ve kabızlık gibi tifonun en kötü belirtilerini önler.

Fesleğen: Bu önemli bitki tifo tedavisinde yararlıdır, çünkü ateşinizi azaltabilen bir anti-inflamatuar ajan olup midenizi rahatlatır ve bağışıklık sisteminize bir destek verir. Üstelik doğada antibiyotik ve antibakteriyel olduğundan, semptomlarınıza neden olan alttaki enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Ekinezya: Kurutulmuş ekinezya tozu veya çiçeklerin birçoğunu birçok sağlıklı gıdaların bulunduğu mağazada bulabilir ve bu bitkinin antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, kesinlikle  almalısınız. Toz veya çiçek köklerini çay olarak dikmek, ateşinizi düşürmenin ve semptomların üstesinden gelmek için bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin hızlı ve etkili bir yolu olabilir.

Muz: Potasyum, özellikle de dehidre eden bir enfeksiyona yakalandığınızda, vücutta önemli bir mineraldir. Potasyum vücudun sıvı dengesinin çoğunu kontrol eder ve bu bir hastalıkla savaşırken çok önemlidir. Potasyum kan basıncını düşürebilir ve tifo ateşinin neden olduğu ateşleri azaltabilir.

Pisilyum Tohumları: Tifo ateşinin gastrointestinal semptomları acımasızdır, ancak pisilyum tohumları bağırsakları düzenleyen ve bağırsaklarınızı normalleştiren efsanevi bir kabiliyete sahiptir. Pisilyum tohumlarındaki lif seviyesinin yüksek olması ishali tamamen ortadan kaldırabilir ve bağışıklık sisteminize uygulanan gerginliği azaltabilecek mide sıkıntısını azaltabilir.

Daha önce de belirtildiği gibi tedavi edilmediğinde tifo ölümcül olabilir, bu nedenle bu belirtiler ortaya çıktığında bir doktora görünmek çok önemlidir. Bu doğal ilaçlar tamamlayıcı ilaçlar olarak görülmelidir ve daha gerçekci tedavi yaklaşımları ararken bunları doktorunuza danıştıktan sonra kullanılmalıdır.

Benzer Yazılar