Sağlık
18 10 Tansiyon Yüksek mi? 09.08.2020

Hipertansiyon (Evre 2)

Büyük tansiyon 18, Küçük tansiyon 10

“180/100”

 

Kan basıncı okumanız bu seviyedeyse, siz Hipertansiyon (Evre 2) (yüksek tansiyon ve yüksek risk) grubundasınız. 

160/110 ve 180/110 arasındaki okumalar Evre 2 Hipertansiyonu gösterir. Hipertansiyon, sistolik kan basıncının 140 veya daha fazla olması ve / veya diyastolik kan basıncının 90 veya üzerinde olması olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle, arterlerinizdeki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması.

Bu aralıktaki kan basıncı ölçümleri sizi kalp krizi ve felç gibi yaşamı tehdit eden sorunlar için daha yüksek risk altına sokar. İlaç ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonu yoluyla kan basıncınızı düşürmek sağlığınız için önemlidir.

Kontrolsüz yüksek tansiyon, arterlerde ve organlarda kronik hasara neden olabilir. Tedavi edilmediğinde bu, kalbin büyümesine, kalp yetmezliğine ve diyaliz gerektirebilecek böbrek hasarına neden olabilir.

Ne yazık ki, çok yüksek tansiyonda bile birçoğunda herhangi bir belirti görülmez. Bu nedenle, kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.

180/100 değerlerini aldım, şimdi ne yapmalıyım?

Bu değerlerde kan basıncı okuması endişe kaynağıdır. İlk adım, kan basıncınızı doğrulamak için başka bir ölçüm yapmaktır.

Başka bir kan basıncı ölçümü almadan önce sakinleşmek isteyebilirsiniz. Uzanın ve birkaç dakika dinlenin.

Herhangi bir belirti olmadan 180/100 veya daha yüksek okuma değerleri varsa doktoru arayın. Baş ağrısı, mide bulantısı, bulanık görme, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomlarla birlikte 180/100 kan basıncı okuması, hipertansif bir acil duruma işaret eder.

Bu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir sorundur ve hemen doktorunuzu aramalısınız.

Yaşam tarzınızı değiştirin!

İlaçlar yüksek tansiyonu düşürmek için çok şey yapabilir, ancak yaşam tarzı değişiklikleri savunmanın ön cephesi olmaya devam ediyor.

İlk adım, kan basıncınızı tutarlı bir şekilde izlemektir. Kolluk kullanan bir ev kan basıncı ölçüm cihazı satın alın ve birkaç günde bir kan basıncınızı kontrol edin. Kan basıncı ölçümlerinizin kaydını tutun ve bir sonraki ziyaretinizde doktorunuzla paylaşın.

Kan basıncınızı düzenli olarak kontrol ediyor olsanız da olmasanız da, yaşam tarzı değişiklikleri genellikle önerilir. Kan basıncı 180/100 olanlar için yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:

  • Sigara içmeyi bırak
  • Kilo vermek
  • Egzersizi artırın
  • Daha az tuz alımı
  • Kafeini azaltın
  • Alkolü sınırlayın
  • Stresi azaltmak

Yaşam tarzı değişikliklerini yapmadan önce tıbbi planınızı bir doktorla gözden geçirin, çünkü her hastanın belirli aktiviteleri tehlikeli kılan özel tıbbi koşulları olabilir. Örneğin, fiziksel egzersiz seviyeniz bir kalp rahatsızlığı ile sınırlı olabilir.

Benzer Yazılar