Sağlık
Kanser Nedir? 15.01.2017

Kanser Nedir?

Vücut birçok hücreden oluşur. Normalde hücreler büyür, bölünür ve ölürler. Bazen hücreler mutasyon geçirir (değişir) ve normal hücrelere göre daha hızlı çoğalmaya ve bölünmeye başlar. Bu anormal hücreleri bir araya toplar ve tümörler oluştururlar. Bu tümörler kanserli (malign tümörler de denir) ise, vücudunuzun sağlıklı dokularını istila edebilir ve öldürebilirler. Bu tümörlerden kanser hücreleri metastaz yapabilir (yayılır) ve vücudun diğer bölgelerinde yeni tümörler oluşturabilir. Aksine, kanserli olmayan tümörler (benign tümörler de denir) vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.

Birçok farklı kanser çeşidi vardır, ancak tüm kanserler anormal hücreler kontrolden çıkarak başlar. Kanserin tipi, hangi hücrenin anormal şekilde büyümeye başladığı ve vücutta anormal büyümenin nerede gerçekleştiği ile belirlenir. Erişkinlerde en sık rastlanan kanserler deri kanseri, akciğer kanseri, kolon kanseri, rektal kanser, meme kanseri, endometriyal kanser, yumurtalık kanseri ve prostat kanseridir.

Kanser Neden Olur?

Kimler Kanserden Dolayı Risk Altındadır?

Herkesin kanser riski vardır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, 2 erkekten 1'i ve 3 kadından 1'inin yaşamı boyunca kanserden en az bir kez etkilenmesi beklenir. Sahip olduğunuz risk miktarı çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu faktörler, tütün kullanımı, yaşam tarzı seçimleri (diyet ve egzersiz gibi), aile geçmişi, işyerinizdeki ve çevrenizdeki faktörleri içerir.

Kansere yakalanma riskim olup olmadığını nasıl anlarım?

Doktorunuzla konuşun. Özellikle diğer aile üyelerinizin kanser öyküsü varsa, doktorunuz kanser riskinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kanser riskinizin aşağıdakilerden nasıl etkilendiğini anlamanıza da yardımcı olabilir:

- Sigara veya tütün çiğneme gibi tütün ürünlerini kullanma

- Alkol içmek

- Hayatınızın çoğunda yağlı yemekler tüketmiş olmak

- Kansere neden olabilecek kimyasallara maruz kalma

- Cilt kanseri riski altında olmak

- Yaşınıza ve risk faktörlerine bağlı olarak, doktorunuz belirli kanser türleri için sizi taramaya başlayabilir.

Tarama, belirli herhangi bir belirti oluşturmadan önce arama yapmak demektir. Bazı doktorlar, yüksek risk altındaki ya da aile öyküsünde kanser bulunan kişilerin, ortalama kanser riskine sahip kişilerin daha sıklıkla ya da genç yaşta taranmasını önerir. Tarama tavsiyeleri kanser çeşidine göre değişir.

Sigara içmek ve diğer tütün kullanımları kanser riskini nasıl etkiliyor?

Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Sigara, akciğer, gırtlak (ses kutusu), ağız ve özofagus kanserlerinin önemli bir nedenidir ve vücudun diğer bölümlerindeki kanserlere de katkıda bulunur.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre, herhangi bir yaşta sigarayı bırakan insanlar sigara içmeye devam edenlerden daha uzun yaşıyor. Örneğin, sigarayı bırakmaya devam edenlere kıyasla, 50 yaşından önce sigarayı bırakanlar, 15 yıl içinde ölme riskinin yarısına sahiptir. Ve ne kadar çok içiyorsanız, o kadar çok kendinize hasar verirsiniz. Günde 2 paket veya daha fazla sigara içen insanlar sigara içmeyenlerden kansere yakalanma olasılığının yaklaşık 20 kat daha yüksektir.

Tütünün diğer biçimleri de puro, çiğneme tütünü ve enfiye gibi çeşitler kansere neden olabilir. Tütün ürünlerini kullanıyorsanız ve bırakmak istiyorsanız, aile doktorunuzla konuşun. Doktorunuz tütün kullanımını bırakmanız için bir plan yapmanıza yardımcı olabilir.

Ailemde kanser varlığı , kanser riskini nasıl etkiler?

Ne yazık ki, bazı kanser türleri aile soyağacında görülüyor. Belirli bir ırktan veya etnik gruba sahip insanlara bazı kanser türleri için daha yüksek risk söz konusudur.

Doktorunuz size ailenizdeki diğer kişilerin kanser olup olmadığını soracaktır. Eğer yakınınızdakilerden (ebeveyn, erkek kardeş, kız kardeşiniz veya çocuğunuz) birisi kanser hastasıysa, muhtemelen kanser riskiniz yüksektir.

Aile geçmişinizi değiştiremezsiniz, ancak bunun farkında olmanız size yardımcı olur. Eğer siz ve doktorunuz kanserin ailenizde bulunma eğiliminde olduğunu biliyorsanız, hastalığın erken belirtileri için daha yakından izleyebilirsiniz. Örneğin, bir kadınsanız ve ailenizin meme kanseri öyküsü varsa, doktorunuz size mamografi çekmeye daha sık veya daha genç yaşta başlamanızı isteyebilir.

İşyerimdeki veya çevremizdeki faktörler nedir?

Çevrenizde kansere neden olabilecek veya kanser geliştirme riski yüksek olan maddeler olabilir. Bunlar, nefes aldığınız havadaki tozu ve buharı ve cildinize dokunan kimyasalları içerebilir. Güneşe korunmadan maruz kalınması cilt kanserine neden olabilir ve tütün dumanı solumak , akciğer kanseri ve diğer kanser türlerine yakalanma riskini oluşturur.

İşyerinizde kansere neden olabilecek herhangi bir malzeme olup olmadığını işvereninize sorun. Bunlara asbest, solventler ve imalat veya temizlik için kullanılan kimyasallar, yanma malzemelerinden dumanlar ve diğerleri dahildir. İşvereniniz ayrıca, herhangi bir zararlı maddenin maruziyetini azaltmaya yardımcı olması için bir maske ve koruyucu kıyafet gibi güvenlik ekipmanları sağlamalıdır.

İş yerinizin dışında da vakit geçirdiğiniz ortamlara bir göz atın. Güneşe aşırı maruz kalma en yaygın kanser türünü cilt kanserine neden olabilir. Elinizden geldiğince güneşten uzak durmaya çalışın. Güneşte zaman harcamanız gerekiyorsa, en az 15 SPF (güneşten koruma faktörü) krem sürün ve koruyucu giysiler giyin.

Sigara, puroda ki dumanın solunması (sigara içen kişi olmasanız bile) vücuda kansere neden olabilecek hasarlara neden olur. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmanız gerekir. Ailenizdeki birisi sigara içiyorsa, ona yardım etmeyi teklif edin veya yanında olduğunuzda sigara içmemesini isteyin. Halı veya giysi gibi yüzeylere tutunan sigara dumanı da özellikle bebekler ve küçük çocuklar için risk teşkil edebilir.

TEŞHİS VE TESTLER

Kadınlar hangi tarama testlerini yaptırmalı?

Artan yaş, çoğu kadında göğüs kanseri için en önemli risk faktörüdür. Göğüs kanserini erkenden teşhis etmenize yardımcı olması için, doktorunuza danışarak klinik göğüs muayenesi yaptırabilirsiniz (göğüslerinizdeki yumruları kontrol eder). Doktorunuzla klinik meme muayenesinin faydalarını ve zararlarını danışın.

Bir mamografi, düşük radyasyonlu röntgen ışınlarının özel bir türüdür. 50 ile 75 yaşları arasında iseniz, her 2 yılda bir mamografiniz olmalıdır. Ailenizde meme kanseri olan kişiler bulunuyorsa,  meme kanseri için yüksek risk altındaysanız, doktorunuz size 50'den daha sık veya daha az mamografi çekmenizi isteyebilir. Ortalama riskli kadınlar için mamografinin değeri 40'lılar tartışmalı bir konudur ve bu konunun artı ve eksilerini doktorunuzla beraber karar vermeniz gerekmektedir.

Bir Pap smear (rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan bir testtir.)  sırasında, doktorunuz rahim ağzı kanseri için test edilecek bölümden bir hücre örneği alır. Pap smear testine mutlaka başvurmalısınız.

- Her 3 yılda 21 yaşından başlayarak 65 yaşına kadar devam edilmeli

- 21 yaşından gençseniz, cinsel ilişkiye girmeye başladıktan sonraki 3 yıl içerisinde

- Eğer 30-65 yaşları arasında iseniz ve Pap smear'ları daha az sıklıkla yaptırmak istiyorsanız, Pap smear'ı beş yılda bir insan papillomavirus (HPV) testiyle birleştirmek hakkında doktorunuza danışın.

- Bazı şeyler sizi serviks(rahim boynunun bir diğer adıdır) kanseri için yüksek veya düşük riske sokar. Doktorunuz ne sıklıkta bir Pap smear yaptırmanız gerektiğini önerirken bunları değerlendirecektir.

65 yaşın üzerindeyseniz, ne kadar sıklıkta bir Pap smear'a ihtiyacınız olduğunu doktorunuzla konuşun. Pap smear'ları düzenli olarak yaptırıyorsanız ve normal durumdaysa, devam etmeniz gerekmeyebilir.

Rahim çıkarılmasıyla histerektomi yapıldıysa, ne kadar sıklıkta bir Pap smear'a ihtiyacınız olduğunu doktorunuzla konuşun.

Hiçbir zaman yüksek dereceli kanser öncesi lezyon veya rahim kanseri yaşamadıysanız, doktorunuza ne sıklıkla bir Pap smear gerektiğini sorun.

Erkekler hangi tarama testlerini yaptırmalıdır?

Prostat kanseri taraması ile ilgili karar vermek için, önce taramanın avantaj ve dezavantajları hakkında doktorunuzla konuşun. Aile öyküsü, yaş ve ırk gibi faktörler, prostat kanseri riskinde rol oynamaktadır.

Taramaya karar verirseniz, doktorunuz PSA testi adı verilen kan testi isteyecektir. PSA prostat spesifik antijen için kısa adıdır. Prostat kanseri olan erkeklerin kanında PSA seviyesi yüksek olabilir. Bununla birlikte, PSA düzeyi, enfeksiyon gibi daha az ciddi nedenlerden dolayı yüksek olabilir.

AAFP, prostat kanserine yönelik prostata spesifik antijen (PSA) tabanlı taramaya karşı öneriyor.

Erken kanser teşhisi neden önemlidir?

Bazı ortak kanserler, erken bulunursa tedavi etmek daha kolaydır. Hala küçük olduğunda ve henüz yayılmadığında tümör bulunursa, kanseri iyileştirmek kolay olabilir. Bununla birlikte, tümörün ne kadar uzun süre farkedilmediği görülürse, kanser yayılma şansı da o kadar yüksek olur. Bu genellikle tedaviyi zorlaştırır.

TEDAVİ

Kanser için tedavi türleri nelerdir?

Kanser tedavisinin en yaygın üç türü ameliyat, radyoterapi ve kemoterapidir. Tedavi, kanser hücrelerini ortadan kaldırmak , ilaçlar veya başka yollarla imha etmek içindir.

Ameliyat

Cerrahi müdahale , kanseri fiziksel olarak gidermenin bir yoludur. Cerrahi müdahale, bazı kanser türlerinin tedavisinde çok başarılı olabilir, ancak her durumda bir seçenek değildir. Kanser habis bir tümör şeklinde (yayılmış bir tümör) ise ancak tümör hala tek bir yerde (lokalize) bulunuyorsa, tümörü ve çevresindeki etkilenen dokuları güvenli bir şekilde çıkarmak mümkün olabilir. Kanser vücudun diğer alanlarına yayılmışsa, karaciğer veya beyin gibi hayati organlara zarar vermeden tümör çıkartılamazsa, cerrahi müdahale mümkün olmayabilir.

Kanseri gidermek için farklı ameliyat türleri kullanılır. Bunlardan bazıları şunları içerir:

Lazer ameliyatı: Lazerden gelen ışık ve bazen ısı kirişleri, kanser hücrelerini hedefleyerek, yok etmek için kullanılır.

Laparoskopik cerrahi: Vücutta çok küçük kesikler oluşturulur. ve doktor vücudunuzu görmek için küçük bir kamera kullanır. Kamera, doktorunuzun tümörü ve organlarını görebilmesi için bir video ekranına sinyal gönderir. Doktor, tümörü çıkarmak için cerrahi bir alet kullanır.

Mohs'un ameliyatı: Kanser hücrelerinin katmanları birer birer kaldırılır. Doktor bir sonraki katmanı çıkarmadan önce her katman muayene edilir. Böylece hastalıklı tabakalar çıkarılır ve sağlıklı doku bozulmadan kalır.

Kriyoterapi : Kanser hücreleri dondurulur ve sıvı azot gibi çok soğuk bir malzeme kullanılarak yok edilir.

Radyoterapi

Radyoterapi, kanser hücrelerine zarar vermemek için çarpışamayacakları radyasyonu özel bir X-ışını, gama ışınları veya elektron biçiminde kullanır. Bu tür terapilerde genellikle ağrı yoktur. Tedavi edilen bölgeye bağlı olarak, radyasyon hasarından normal dokulara yan etkiler olabilir. Doktorunuz size ne olacağını söyleyebilir. Radyoterapi de bazen tek tedavi gereklidir veya diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Cerrahi ve radyoterapi kombinasyonu, tek bir yerde büyüyen tümörler için kullanılabilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerine saldırmak için ilaç kullanmaktır. "Kemoterapi" kelimesi bazen korkuya neden olur, çünkü yan etkiler ciddi olabilir. Bununla birlikte, tüm insanlar ciddi yan etkilere maruz kalmazlar. Kemoterapinin yan etkileri genellikle diğer ilaçlarla tedavi edilebilir.

Kemoterapi genellikle kanser hücresi vücudun diğer alanlarına yayılırken kullanılır. Kemoterapi ameliyat ve radyasyon ile kombinasyon halinde de kullanılabilir. Bazen tümör cerrahi olarak çıkarılır ve daha sonra kalan kanser hücrelerinin öldürülmesini sağlamak için kemoterapi kullanılır.

Diğer Tedaviler

Başka bir tedavi türü de biyolojik terapidir (ayrıca immünoterapi olarak da adlandırılır). Bu tedavi vücudun bağışıklık sistemini lenfosit denilen daha fazla beyaz kan hücresi üretmek üzere tetiklemek için kullanılır (örneğin limf-o-siteleri). İki çeşit lenfosit kanser hücresine saldırabilir ve öldürür: T hücreleri ve B hücreleri. İmmünoterapi, T hücresi ve B hücreli lenfositlerin kanseri öldürme kabiliyetini artırmayı amaçlıyor. Bu tür tedavi, cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi ile kombinasyon halinde de kullanılabilir.

Hormon tedavisi bazen kemoterapi veya radyoterapiye ek olarak göğüs veya prostat kanserini tedavi etmek için kullanılır. Hormon tedavisi, östrojen ve testosteronun, ayrıca hormonların etkilerini engellemek için başka hormonları içeren ilaçları almayı da içerir. Bu ilaçlar gereklidir, çünkü östrojen hormonu meme kanseri tümörlerini daha hızlı büyütebilir. Benzer şekilde, testosteron hormonu, prostat kanserli tümörleri daha hızlı büyüme yapabilir. Diğer vakalarda, yumurtalıkları veya testisleri çıkarmak için cerrahi müdahale uygulanabilir. Bu organların çıkarılması vücuttaki östrojen veya testosteron miktarını azaltır.

Diğer uzmanlaşmış tedaviler de mevcuttur. Doktorunuz sizin için hangi tedavi seçeneği uygunsa, bu tedaviler hakkında sizinle konuşabilir.

Hangi tedavi seçeneklerini kullanacağıma nasıl karar vereceğim?

Doktorunuz seçeneklerinizi anlamanıza yardım edecek ve tedaviye yönelik seçenekler önerececektir. Tedavide seçme şansınız olmayabilir. Kanserinizin bulunduğu aşama, hangi organların etkilendiği ve sahip olduğunuz kanser türü gibi birçok faktör söz konusu olur. Cilt kanseri gibi bazı kanserler, diğer kanserlerden daha kolaydır. Yaşınız ve sağlığınız, tedavinin potansiyel yan etkileri, tedavi planınız üzerinde ne kadar çok kontrole sahip olduğunuzun bir diğer faktörü olabilir.

Doktorunuzla birlikte, her terapinin avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmalısınız. Buna ek olarak, siz ve doktorunuz , kanserinizin tedaviye cevap vermemesi durumunda alternatif terapileri de araştırmak gerekir.

Klinik araştırmalar nelerdir?

Klinik araştırmalar, kanserli kişilerin tedavisinde yeni yollar araştırmak için kullanılır. Yeni bir ilaç laboratuarda ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok testten geçtikten sonra, kanserli ve gönüllü bir klinik araştırmaya katılarak test edilir. Doktorların , tıbbın güvenli ve etkili olup olmadığına karar vermesine yardımcı olur. Ayrıca, hastaların alması gereken doğru dozajların belirlenmesine yardımcı olur.

Kanser denemeleri, bazı diğer klinik araştırmalardan farklıdır. Diğer denemelerde, yeni ilaç alan hastalar hiç ilaç almayan (plasebo veya "şeker hapı" olarak adlandırılır) hastalarla karşılaştırılır. Doktorların kansere sahip insanlara hiçbir ilaç içermeyen bu hapı vermesi etik bir şey değildir. Bu nedenle, kanser denemeleri, mevcut tıbbi alan hastaları yeni tıbbi alan hastalarla kıyaslanabilir. Doktorlar, araştırmanın yeni tıbbın mevcut türevden daha iyi sonuç verdiğini göstereceğini umuyorlar.

Bir klinik araştırmaya katılmanın bazı avantajları vardır. Araştırmalara katılmış hastalar mevcut en yeni ve en iyi ilaçları alabilirler. Ayrıca, hastalar deneme süresince yakından izlenir. Ek olarak, bir klinik araştırmaya katılan hasta aldığı ilacı ödemek zorunda kalmaz. Araştırmaya sponsor olan şirket veya kuruluş genellikle ilacın bedelsiz olarak sağlanacak ve ekstra test, doktor ziyaretleri için ödeme yapacaktır.

Klinik denemeler de bazı risklerle birlikte gelir. Bir klinik araştırmada alabileceğiniz ilaçlar genellikle ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmamıştır. İlaç istenmeyen yan etkilere sahip olabilir ya da ilaçlar doktorların umdukları gibi çalışmazlar. Bir klinik araştırmaya katılmanız durumunda tedavinize daha fazla zaman ayırmanız gerekebilir ve daha sık test yaptırmanız gerekebilir.

Bir klinik araştırmaya katılmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Size olası yararlarından ve risklerinden bahsedebilir ve bir deneme bulmanıza yardımcı olabilir.

Tedavi programımda kim ne yapar?

Kanser tedavisi çok karmaşık olabilir. Bu durumda ailenizden, sağlık personeline kadar çoğu kişiye iş düşmektedir.

Cerrah, mümkün olduğunca çok kanserli dokuyu çıkarmak için ameliyat yapabilir. Patolog biyopsi veya ameliyat sırasında kanser belirtileri olup olmadığını kontrol etmek için çıkarılan dokuyu inceleyecektir. Radyasyon onkologları radyasyon tedavisini uygularlar. Radyasyon onkolojisine genellikle teşhis radyologları, radyoterapi teknisyenleri ve radyasyon fizikçileri yardımcı olur ve tedaviyi planlar ve radyasyon dozajlarını kontrol ederek tedavinin mümkün olduğunca güvenli olmasını sağlar.

Onkologlar, aile hekimleri ve dahiliyeciler genellikle kemoterapi ilaçları, hormonlar ve diğer ilaçları reçete eder. Laboratuvar teknisyenleri veya hemşireler, testler için kan alabilirler.

Beslenme uzmanları diyetinizi değerlendirir. Tedavi sırasında ve sonrasında yemek planlamanıza yardımcı olur. Fiziksel terapistler, kas tonusunda kalmanıza ve tedaviden vücudunuzda bir değişiklik olması durumunda hareket etme yeteneğinizi geri yüklemenize yardımcı olabilir. Din görevlileri veya sosyal hizmet uzmanları gibi psikologlar, psikoterapistler ve diğer danışmanlar, duygularınızla konuşmanıza, kanser  tedavinize duygusal reaksiyonları yönetmenize yardımcı olabilir.

Tedavinizle ilgili sorularınız ve endişeleriniz konusunda doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Aklınızda bir şey varsa, bunu sorun. Sorularınıza cevaplar alarak, bakımınızda daha aktif bir katılımcı olabilirsiniz.

Yan etkiler için ne yapabilirim?

Kanser tedavisi her insanı farklı şekilde etkiler. Bazı insanların çok az yan etkisi olur ya da hiç olmaz. Bununla birlikte, kanser tedavisinin yan etkileri birçok insanı daha çok hasta hissettirebilir.

Yan etkilerinizi küçümsemeyin. Doktorunuza, bakım ekibinizin üyelerine ve çevrenizdeki insanlara nasıl hissettiğinizi söylemeniz önemlidir. Çok hasta, çok yorgun veya çok acı hissediyorsanız, doktorunuz size daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için tedavinizi ayarlayabilir veya size başka ilaçlar verebilir.

Kanser tedavisinde saçlarımı kaybedecek miyim?

Başın radyoterapisi ve bazı kemoterapi türleri kişilerin saçlarını kaybetmesine neden olabilir. Diğer tedavi türleri bu yan etkiye neden olmaz. Kemoterapi yaşıyorsanız, aldığınız ilaçların saç dökülmesine neden olup olmadığını doktorunuza sorun. Saçınızı kaybetmek zor bir deneyim olabilir. Doktorunuz size bunun olabileceğini söylerse, kendinizi hazırlamayı deneyin. Saçınızı kaybetmeye başlarsanız ne yapmak istediğinize karar verin.

Kanser tedavisi sırasında saçlarını kaybeden bazı kişiler peruk takmaktadır. Diğerleri kafalarını şapkalar, eşarplar veya türbanlar ile örter. Bazılarıysa başlarını açık bırakmaktadır. Sizin için doğru olanı yapın. Birçok kişi, nerede, kim oldukları ve ne yaptıklarına bağlı olarak bir seçim yapar.

Eğer bir peruk takmak isterseniz, saçınızı kaybetmeye başlamadan önce bir tane seçmek iyi bir fikir olacaktır. Bu şekilde, peruğunuzu doğal saç renginize ve dokusuna uyuşturabilirsiniz. Bazı dükkanlar kanserli kişiler için peruk ve saç modelinde uzmanlaşmıştır.

Başınızı tıraş etmeye veya açık bırakmaya karar verirseniz, dışarıdayken cildi güneş kremi, şapka veya eşarp ile korumanız gerekir.

Radyoterapi veya kemoterapi sırasında saçınızı kaybederseniz, tedavinizi bitirdikten sonra , Bununla birlikte saçlarınız, büyüyünce farklı bir renk veya dokuda olabilir.

Bu süreçte çalışabilir miyim?

Tedaviye başlayana kadar bu sorunun cevabını bilemezsiniz. Bazı insanlar, kanserin etkileri ve tedavisinin kendilerini çok hasta hissettiklerini ve hiç çalışamadıklarını söylüyor. Diğerleri ise normal programını sürdürebiliyor veya tedavileri için kendi ayarlarını yapabiliyorlar.

Tedavi sırasında çalışmak aklınızı kanser dışındaki şeylere ayırmanıza yardımcı olabilir. "Normal" rutininize devam ettiğinizde daha iyi hissedebilirsiniz. Tedavi sırasında çalışmaya karar veren birçok kişi de işverenleri ve iş arkadaşları tarafından büyük destek aldığını fark etmiştir.

Kanser tedavisi sırasında çalışmaya devam etmek isterseniz, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını keşfedin. Haftanın sonuna kadar tedavileri planlamayı deneyin, böylece hafta sonu iyileşmek zorunda kalırsınız. İşvereninize yarı zamanlı çalışma veya evden çalışma hakkında bilgi verin. Gerekirse, iş arkadaşlarınızdan bazı görevlerinizde size yardımcı olmalarını isteyin. Muhtemelen yardımcı olmak için istekli olacaklardır.

Tedavi sırasında duygusal olarak nasıl hissedeceğim?

Kanser tedavisi sırasında çaresiz, kızgın, korkmuş ve bunalmış hissetmek normaldir. Tedaviye devam ederken muhtemelen bu duyguları ve daha fazlasını hissedeceksiniz. Bazı günlerde tedavinin buna değmediğini hissedebilirsiniz.

Bu zamanlarda güvenebileceğiniz bir destek  bulmaya çalışın. Birçok kişi aile üyeleri ve arkadaşları destek ister. Diğer insanlar kanser tedavisi gören insanlarla konuşmayı tercih ederler. Kanser destek grupları, kanseri olan insanlara ve onların aile üyelerine hastalık ve tedavisi ile baş edebilmelerine yardımcı olabilir..

Zihninizi aktif tutmak da yardımcı olabilir. Bulmaca yaparak, örgü yaparak, film izleyerek veya arkadaşlarınızla ve ailenizle oyun oynayarak meşgul olmaya çalışın. Egzersiz de yardımcı olabilir, ancak yeterince güçlü hissediyorsanız. Sizin için en iyi fiziksel aktivite hakkında doktorunuzla konuşun.

Bazı araştırmalar, kanser hastaları ve doktorları ile ilgili deneyimleri, olumlu düşünmenin kanser tedavisi gören kişilerin sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir. Bu olumlu düşünce yaklaşımı, tedavinizin ve vücudunuzun bağışıklık sisteminin kanserle (aynı zamanda görselleştirme olarak da adlandırılır) ne kadar iyi mücadele ettiğinin zihinsel bir resmini oluşturabilir.

Duygularınız hakkında doktorunuzla konuşmanız da önemlidir. Depresyon kanser tedavisinde sık görülür. Sizin için bir sorun varsa, doktorunuz kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olması için size bir ilaç yazabilir.

KANSERİ ÖNLEME

Kanser riskini azaltmak için ne yapabilirim?

Ne yazık ki, kanser için bazı risk faktörleri (aile geçmişi gibi) kontrolünüz dışında. Ancak sağlığınızı iyileştirmek ve kanser riskinizi azaltmak için her gün yapabileceğiniz şeyler var. Kanser riskinizi azaltmanın en iyi yolu sigara içmeyi bırakmak ve sağlıklı bir kilo vermek, aktif olmak ve sağlıklı bir diyet yapmaktır. Ne kadar alkol içtiğinizi sınırlamak da önemlidir. Güneş ışığına maruz kalma veya bronzlaşmaya sınırlama getirmektedir. Eğer kanserden kurtuluyorsanız, aynı yaşam tarzı alışkanlıkları sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Düzenli olarak doktorunuza danışmak da yardımcı olabilir. Yaşınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak, bazı kanserlerin erken belirtilerini algılamaya çalışmak için doktorunuz muhtemelen testleri deneyebilir. Çoğu kanser türü için, kanser ne kadar çabuk bulunursa ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa, iyileşme şansınız o kadar yüksek olur.

Kanserde kilo ne kadar önemli?

Sağlıklı bir kiloya ulaşma ve burada kalma birçok kanser riskini düşürür. Sağlıklı kiloyu korumak aynı zamanda kalp rahatsızlığı ve diyabet gibi diğer durumların riskini azaltmanıza yardımcı olur. Doktorunuza sizin için hangi kiloda olmanın ve hangi şekilde kilo vermenin sağlıklı olacağını sorun. Sağlıklı bir şekilde kilo alıyorsanız, hali hazırdaki kilonuzun sadece yüzde 5 ila 10'unu kaybetmek sağlığınıza yardımcı olabilir.

Kanserde , Aktif olmak neden önemli?

Düzenli olarak aktif olmak, kolorektal kanser ve göğüs kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri riskini azaltabilir. Egzersiz, kemiklerin güçlenmesine, kas yapımına ve vücut yağlarının azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda benlik saygısını artırmaya ve kalp ve kas gücünü artırmaya yardımcı olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, kanserden kurtulanlar için de önemlidir, çünkü yorgunluk ve stresin azalmasına yardımcı olabilir.

Çoğu erişkin ilk önce doktorlarıyla görüşmeden ılımlı bir faaliyette bulunabilir. Bununla birlikte, 40 yaşından büyük veya 50 yaşından büyük bir kadınsanız, kanserden kurtulursanız , bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Haftada 4-6 kere en az 30 dakika aktif olmaya çalışın. Orta ila yüksek yoğunluk düzeyinde bir etkinlik tutmaya çalışın. Günlük rutininize az miktarda etkinlik ekleyerek daha aktif olabilirsiniz. Örneğin asansör yerine merdivenleri kullanmayı deneyin. Kahve molası sırasında veya öğle yemeğinde yürüyüşe çıkın.

Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular

- Kanseri önlemek için yapabileceğim en iyi şey nedir?

- Belirli kanser türlerine yakalanma olasılığım daha mı yüksek?

- Kanser teşhisi konduktan sonra başlanan tedavi ne kadar sürecek?

- Benim için en iyi tedavinin hangisi olduğuna nasıl karar vereceğim?

- Kanser tedavisi görürken çalışabilir miyim?

- Kemoterapi veya radyasyon tedavisi görürken çocuklarımla / torunlarımla bir arada durabilir miyim?

- Kanser tedavisi görürken yemem gereken özel bir şeyler veya uygulamam gereken özel bir diyet var mı?

- Kanser tedavim bittiğimde, kanserimin geri gelip gelmediğini görmek için ne sıklıkta test yaptırmam gerekecek?

- Kanserim geri gelecek mi?

- Ailemin kanser olduğumu kabul etmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Benzer Yazılar