Sağlık
Adet Öncesi Sendromu (PMS) 24.03.2017

PMS Nedir?

Premenstrüel sendrom (PMS), adet döneminizden 14 gün öncesine kadar (menstrüasyon) yaşayabileceğiniz bir grup semptomun adıdır. Semptomlar genellikle döneminiz başladıktan kısa süre sonra durur.

Adet Öncesi Sendromu Belirtileri

Adet Öncesi Sendrom belirtileri nelerdir?

Çoğu kadın, dönemlerinden önce hafif rahatsızlık hisseder. Ancak, Adet öncesi sendromunuz varsa , evde veya işyerinde baş edemeyeceğiniz kadar endişeli  veya rahatsız hissedebilirsiniz. Adet öncesi semptomlarının bazıları aşağıda listelenmiştir. Belirtileriniz birkaç ay daha kötü veya  daha iyi olabilir.

Adet Öncesi Sendrom Semptomları

- Akne

- Sırt ağrısı

- Şişmiş karın

- İştah değişikliği, bazı gıdalara olan istek dahil

- Kabızlık

- Depresyon

- Hızlı kalp atışı

- Sinirli, gergin veya endişeli hissetmek

- Yorgun hissetmek

- Baş ağrısı

- Sıcak ve ateşli hissetmek

- Eklem ağrısı

- Ruh hali bozukluğu

- Cinsel ilişkinin ilgisini çekmemesi

- Şişmiş göğüsler

- Konsantrasyon bozukluğu

- Uyku bozukluğu

- Şişmiş eller veya ayaklar

- Yalnız kalmak istemek

- Kilo almak

Adet Öncesi Sendromu Sebepleri

Adet Öncesi Sendromlara neden olan şey nedir?

Bu sendromlara neden olanın kesin olarak ne olduğunu kimse bilmiyor. Menstruasyon döngüsü boyunca hormon düzeyindeki değişiklikler kısmen bağlantılı gibi görünür. PMS, stres veya psikolojik sorunlardan kaynaklanmamasına rağmen, adet öncesi semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Adet Öncesi Sendromu'nun Teşhisi

Adet öncesi sendromlar nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz adet takviminizdeki belirtilerinizi takip etmenizi isteyecektir. Belirtileriniz her ay aynı devam ediyorsa bu sendromlara sahip olabilirsiniz.

Doktorunuz diğer olası sorunları göz ardı etmek için sizi muayene etmek ve bazı testler yapmak isteyebilir. Ayrıca, yeme alışkanlıkları, egzersiz alışkanlıkları, işiniz ve aileniz hakkında bilgi almak isteyebilir.

Adet Öncesi Sendromu Tedavisi

Adet öncesi sendromlar nasıl tedavi edilir?

Bu sendromlar için herhangi bir tedavi yoktur, ancak sağlıklı bir diyete sahip olmak, düzenli egzersiz yapmanız ve ilaç kullanmanız bu sendromlara yardımcı olabilir. Doktorunuz, diyetinizi değiştirmeniz veya egzersiz alışkanlığınızın olup olmadığı hakkında sizden bilgi alacaktır. Belirtilerinizin ne olduğuna ve ne derece ağır olduğuna bağlı olarak, sizin için ilaç reçeteleyebilir.

Sizin için en uygun tedaviyi bulmak için birden fazla ilaç denemeniz gerekebilir. Reçetesiz satılan birçok ilaç bulunmaktadır, ancak birçok ilaç için bir doktor reçetesi gerekmektedir. Reçete edilebilen ilaçlar arasında diüretik, antidepresan ve doğum kontrol hapları bulunur. Adet öncesi bu sendromlara  yönelik diğer ilaçlar şu an incelenmektedir.

Diüretik nedir?

Diüretikler vücudunuza ekstra sodyum ve sıvıdan kurtulmanıza yardımcı olur. Şişkinlik, kilo alma, göğüs ağrısı ve karın ağrısını kolaylaştırabilirler. Diüretikler genellikle menstrüel siklüsünüzde bu semptomları yaşamadan hemen önce alınır.

Antidepresan yardımcı olur mu?

Antidepresanlar, bazı kadınların yaşadığı aşırı sinirlilik, depresyon ve anksiyeteye  yardımcı olabilir. Bu ilaçlar genellikle her gün alınır.

Doğum kontrol hapları yardımcı olur mu ?

Doktorunuz, adet öncesi semptomlarınızdan bazılarının hafifletilmesine yardımcı olması için doğum kontrol haplarını (genellikle "hap" olarak adlandırılır) almanız konusunda size tavsiyede bulunabilir. Bazı kadınların adet öncesi semptomları doğum kontrol haplarını aldığında daha iyiye gidebilir.  Bununla birlikte, haplarda  kendi yan etkilerine neden olabilir ve tüm kadınlara bu semptomlarda yardımcı olmaz.

İlaç kullanmalı mıyım?

Reçetesiz ilaç satın alabilirsiniz. Bu ilaçlar genellikle aspirin veya asetaminofen ile kafein, antihistaminikler veya diüretikler ile birleştirilir.

Bazı tezgah üstü ağrı kesiciler de yardımcı olabilir. Bunlara ibuprofen, Advil, Motrin, Nuprin, ketoprofen , Orudis ve naproksen dahildir.

Bu ilaçlar hafif veya orta dereceli adet semptonlar için faydalı olabilir. Bu ilaçları denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Belirtilerimi hafifletmek için her şeyi yapabilir miyim?

Evet. Adet semptomlarınızın ne olduğunu ve ne zaman gerçekleştiğini bilin. Diyetinizi değiştirebilir, egzersiz yapabilir ve her ayı olabildiğince sorunsuz geçirebilirsiniz.

Yardımcı ipuçlarını veya ilaçları bulmanız biraz zaman alırsa cesaretini kırmamaya çalışın. Tedaviler  kişiden kişiye değişir. Doktorunuz size doğru tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilir.

Vitaminler ve diğer  ilaçlar hakkında ne düşünüyorsunuz ?

B6 vitamini, E vitamini, magnezyum, manganez ve triptofan gibi bazı vitamin ve diğer takviyeler adet öncesi semptonları  rahatlatmaya  yardımcı olur. Bu tedaviler hakkında birçok şey vardır ve iyiden çok zarar verebilecekleri olası bir ihtimaldir. Örneğin, çoğu  zaman B6 vitamini ve E vitamini yan etkilere neden olabilir. Bu vitamin veya takviyelerini denemek istediğinizde doktorunuzla konuşun.

Öte yandan, kalsiyum haplarının alınması, su tutma, kramp ve sırt ağrısı semptomlarını azaltabilir. Bir günde 1,000 mg kalsiyumu almak muhtemelen zararlı değildir, çünkü özellikle kalsiyumun kemiklerin için yararlı olması gibi pek çok avantajı vardır.

Adet öncesi semptonları kontrol etmenin ipuçları

- Kompleks karbonhidratları (tahıl ve tam tahıllı ekmek, makarna ve tahıllar gibi), lif ve proteinleri tüketin. Şekeri ve yağları kesinlikle tümetmeyin.

- Daha az gergin ve hırçın hissetmek ve göğüs ağrısını azaltmak için kafein tüketmeyin.

- Alkol tüketmeyin. Periyodunuzdan önce içmeniz sizi daha çok depresyona sokabilir.

- 3 ağır öğün yerine günde 6 küçük öğün tüketmeyi deneyin.

- Aerobik egzersizleri yapın. Haftada 4 ila 6 kere 30 dakikaya kadar çalışın.

- Bol uyku sizi rahatlatabilir. En az 8 saat uyuyun.

- Yemeklerin, yatma zamanlarının ve egzersizin düzenli bir program dahilinde yapın.

- Periyodunuzdan sonra haftanın stresli etkinliklerini planlamaya çalışın.

Sorular

Belirtilerim adet öncesi semptomlardan başka bir şeyden kaynaklanıyor olabilir mi?

Belirtilerimi hafifletmek için ne yapabilirim?

Doğum kontrol hapları yardımcı olur mu?

Belirtilerimi hafifletmek için hangi yaşam tarzı değişikliklerini yapmalıyım?

Belirtilerim düzelmez veya kötüleşirse ne yapmam gerekir?

Benzer Yazılar