Sağlık
Ağrılı Ağız Yarası (AFT) 12.01.2017

Ağız Yarası Nedir?

Genellikle kırmızı veya bazen beyaz bir kaplamaya sahip olabilirler. Onları dudaklarınızın iç kısmında, yanaklarınızın iç kısımlarında, diş etinizin tabanında veya dilinizin altında hissedebilirsiniz. Ağız yaraları genellikle dudaklarınızın dışındaki veya ağız köşelerindeki kabarcıklardan farklıdır. Ağız yaraları aftöz ülser olarak da adlandırılır.

Herkes ağız yarası ağrısı çekebilir, ancak gençler ve 20'li yaşlardaki kadınlar ve insanlar daha sık yakalanırlar bu rahatsızlığa. Ağız yaraları bulaşıcı değildir. Ağız yaralanmaları, stres, zayıf beslenme, gıda alerjileri ve menstrüel dönemler, bir boğaz ağrısı çekme olasılığınızı artırabilecek şeylerden bazılarıdır.

Kaşıntıyı Önlemek İçin Ne Yapabilirim?

Sakız, sert, gevrek veya baharatlı yiyeceklerden kaçınarak ağız rahatsızlıklarını azaltabilirsiniz. Yemek yedikten ve diş ipi kullandıktan sonra dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalamak,  sizi daha sağlıklı bir hale getirebilir. Yaraları tetikleyebilecek gıdalardan da uzak durmanız gerekmektedir. Kabuklu yaraları yolarsanız sık sık  kanama oluşur, veya çok acı çekiyorsanız, aile doktorunuzla konuşun.

Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız yaraları için herhangi bir tedavi mevcut değildir, ancak genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden kaybolurlar. Ağrı kesici olarak ibuprofen ( Advil, Motrin) veya asetaminofen ( Tylenol) almayı deneyebilirsiniz. Boğaz ağrısını gidermek ya da yediğinizde, içtiğinizde veya dişlerinizi fırçalarken yorgunluğunuzu korumak için satılan bazı ilaçlar da mevcuttur. Bu ürünlerden birinin sizin için doğru olup olmadığını doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Ağız Yarası Ne Kadar Zamanda Geçmezse Doktora Gitmeliyim?

Ağızdaki yaralarınız büyükse, 2 haftadan daha uzun sürerse ya da yiyemeyecek kadar sıkmanız durumunda doktorunuzu görmek için randevu almalısınız. Yardımcı olmak için tropikal bir ilaç (ağız içine doğrudan uygulanır) veya özel bir gargara önerebilir.

Ateşiniz varsa veya ağız yaralarınız olduğu zaman hasta hissediyorsanı doktorunuzla görüşmek için randevu almalısınız. Yılda 3 defadan fazla ağız yaranız oluşuyorsa bu durumu doktorunuza bildirin.

Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular

- Ağız yaralarıyla oynamaktan kaçınmak için ne yapmam gerekiyor?

- Ağrıları durduracak herhangi bir ilaç var mı?

- Ağzım gerçekten acıyor. Acı için ne almam gerekiyor?

- Ağız ağrılarımı önlemek için kullanabileceğim bir ağız gargarası var mı?

Benzer Yazılar