Sağlık
Astigmatizm Nedir? 10.03.2017

Astigmatizmanın tanımı, "küresel eğrilikten sapmanın neden olduğu gözde veya objektifteki bir bozukluktur. Işık ışınlarının ortak bir odak noktasında bir araya gelmesi engellendiği için bu görüntülerin bozulmasına neden olur. "

Başka bir deyişle, bir astigmatizmden kaynaklanan görme problemleri "refraktif hata" ya da ışığın göze nasıl çarptığı anlamına gelir. Astigmatizm glokom gibi göz hastalıkları değildir, çünkü etkilenen göz kendisi mükemmel "sağlıklı" olabilir.   Aksi takdirde nöropati gibi sinir hasarına sahip olmayan gençleri de etkileyebileceği için genellikle yaşla ilgili değildir.  Diyabet nedeniyle gözlerine genellikle zarar verir.

Astigmatizm, sinir hasarından veya diğer nedenlerden kaynaklanmaktadır. Işık yansıtıyor ve anormal şekilde odaklanıyor, bu nedenle görüntüler olabildiğince keskin veya berrak olmuyor.

Sık Görülen Astigmat Semptomları

Astigmatizmanın En Yaygın Görülen Belirtileri Şunlardır ;

- Bulanık görme, özellikle bir nesnenin kenarları etrafında. Bulanık görme hem yakın hem de uzak görmeyi etkileyebilir.

- Çift görüntü veya bozuk görüntü. Bir astigmatizm kötü olduğunda, bazı insanlar düzensiz bir yüzeye sahip olan camdan görüntüyü izlermiş gibi görmeyi tarif eder.

- Baş ağrısı, özellikle de sıklıkla gözlerini kısarken.

- Göz yorgunluğu

- Yakın ve uzak nesneleri göz ardı etmeden görme becerisinin yok olması.

- Okuma yapaken veya bilgisayar başında iken ,baş ağrısı hissetme.

- Bulanıklaştırma ve ağrı genellikle birkaç saat boyunca odaklanmaya çalıştıktan sonra , günün sonuna doğru daha da kötüleşir.

Mektuplar veya şekiller normalden daha ince ve sıkıştırılmış, gerilmiş veya eğik görünebilir. Bazı yönlerde diğerlerine  (yatay veya çapraz) göre daha iyi veya diğerlerinden daha kolay bazı harfleri veya şekilleri (O'ya karşı X) şeklinde tanırsınız.

 Astigmatizm için Doğal Tedaviler

1. Erken Teşhiş Ve Önlemler

Çocuklarda bile astigmatizm belirtileri olabilir, bu nedenle bir erken ve doğru görmeyi tespit etmek için yıllık bir göz muayenesi yaptırmak önemlidir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi, okullarda veya düzenli kontrollerde görme taramasını teşvik eder: "Astigmatizma derecesi yüksek yetişkinler görüşlerinin olması gerektiği kadar iyi olmadığını farkederken, astigmat belirtileri gösteren çocuklar farkında olmayabilirler Bu duruma sahip ve bulanık veya yanlış algılanan görüşler hakkında şikayetçi olabilir hasta ancak muayene sonrası kesin teşhiş konulabilir.

Tedavi edilmeyen astigmatizm zaman içinde daha kötüye gidebilir ve düzenli baş ağrısı, yorgunluk ve uyuşukluk gibi sorunlara katkıda bulunur. Hatta normal hayatta konsantrasyon ve öğrenmede güçlük çekebilirsiniz. Sorunu genç hastalarda olabildiğince erken tedavi edin; Tedavi edilmeyen görme sorunları okulda ve sporda kötü performans ile bağlantılıdır.

2. Gözlük ve Kontakt Lensler

Bugün birçok hasta gözlük üzerine kontakt lens takmayı tercih etse de, bir astigmatizma kontakları kullanarak düzeltmek zor olabilir. Zaten başka bir görme problemi için gözlük takmış iseniz (örn., Yakınınız veya uzak görme yetiniz için) ideal olarak mercekleriniz de astigmatizma için düzeltilecektir. Bazen, farklı reçeteli gözlükler veya kontak lensler kullanarak bazı deneme yanılma gerekir; Her hasta ilk önce lenslerle veya astigmat için gözlük bile iyi tepki göstermeyebilir.

Soft torics adı verilen özel bir yumuşak kontakt lens türü çoğunlukla astigmat semptomlarını tedavi etmek için kullanılır. Geçmişte sadece katı kontak lensler (RGP'ler, ayrıca GP mercekleri de denir) kullanıldı; Bununla birlikte, daha yeni torik lensler genellikle daha rahat hissedeceklerdir.

Astigmatizma tedavisinde torik kontakt lenslerin en yaygın kullanılan markalarından ikisi Acuvue Oasys veya Air Optix'i içerir; bunların her ikisi de reçeteli veya en çok doktor kontrolünde olmak üzere reçete ile verilebilir. Bununla birlikte, torik lensler hafif ila orta dereceli olgularda, ancak şiddetli astigmatizm için uygun olmayabilir. Şiddetli durumlarda sert temas veya gözlük en iyi uzun vadeli seçenek olabilir.

Astigmatizm lensleri bazı durumlarda kalın ve rahatsız edici olabilir. Göz doktoru, hasta için ideal düzeltme seviyesini dengeleyen bir kontakt lens seçer. Astigmatizma için belirli bir reçete yoktur, bu nedenle hangi lens türünün en iyi olacağına karar vermek gerçekten göz uzmanına kalmıştır.

3. Gerekli Tedavilerin Yapılması Ve Önleme

Çoğu uzman astigmatizmaların önlenemeyeceğini düşünmektedir. Rahatsız gözler hasar görürse belirtiler daha da kötüleşebilir. Astigmatizmanın gelişebilme nedenleri arasında şunlar sayılabiliriz:

- Diyabet, kan basıncında değişiklikler gibi iltihaplanma veya sağlık koşullarına neden olan basit diyetler

- Elektronik cihazlardan gelen UV ışığının veya mavi ışığın gözlerine maruz kalması, göz yorgunluğunu veya baş ağrılarını daha da kötüleştirebilir.

- Gözlerinizi ve yüzünüzü korumak için güneş altında olduğunuzda güneş gözlüğü veya şapkanızı takın.

- Göz sağlığını destekleyen anahtar vitaminler, mineraller ve antioksidanlardaki besin eksikliği.

- Sedanter yaşam tarzı, toksisite, uyuşturucu kullanımı veya sigara içme gibi daha hızlı yaşlanmaya neden olan diğer faktörler

- Besin açısından yoğun bir diyetle gözlerinize dikkat edin.

Gözleriniz İçin Vitaminler;

- Lutein ve zeaksantin

- C vitamini, E vitamini ve A vitamini gibi antioksidanlar

- Çinko

- Omega-3 yağlı asitler

- Karotenoidler, likopen, glukozamin vb. Diğer antioksidanlar.

Tüm bunlar serbest radikal hasarını durdurmaya yardımcı olur;

Maküler dejenerasyonu önlemek; Katarakt riskini düşürür; Glokom, göz yorgunluğu, parlama ve ışık duyarlılığını azaltmak; Ve gözlerdeki dokuları daha kuvvetli hale getirir.

Göz Vitaminleri Sağlayan En İyi Gıdalardan Bazıları Şunlardır;

Havuç, yapraklı yeşillikler, turpgiller sebzeler, turunçgiller, tatlı patates, yeşil fasulye, yumurta, çilek, papaya, mango, kivi, kavun, guava, mısır, kırmızı biber, bezelye , Fıstık, tohum, yabani avlanan deniz ürünleri, çim besleme eti, kemik suyu ve mera ile yetiştirilen kümes hayvanları.

Astigmatizm Tedavisinde Önlemler

Gözleriniz değişirse bir doktora görünün veya görüşünüze bağlı olduğunu düşündüğünüz baş ağrılarınızı tedavi için doktorunuza görünün. Hemen doktor ziyaretleri önemlidir. Astigmatizma hızla kötüye giderse, daha ciddi bir göz hastalığının başlaması yaşıyor olabilirsiniz. Korneada merkezileştiğinde keratokonusu içerebilir ve koni şekilli bir çıkıntı geliştirir. Yaşa bağlı maküler dejenerasyon, glokoma, katarakt, yara izi veya nöropati gibi başka bir sorunu da engellemek gerekir.

Astigmatizm, "refraktif hata" ya da ışığın anormal derecede göze çarpmasıyla ortaya çıkan yaygın görme problemidir. Nedenleri, simetrik olmayan ve yuvarlak olmayan bir göz şeklini içerir. Gözdeki yaralar veya kornea ve retinada hasar başka nedenlerdir.

Astigmatizmanın en yaygın belirtileri ve bulguları arasında bulanık görme, çift görüntü veya çarpık görüntülerin görülmesi ve baş ağrısı, bakış açıları ve göz yorgunluğundan şikayet bulunmaktadır.

Astigmatizm ailelerde görülür, çocukluk çağında gelişebilir, diğer görüş problemlerine (yakın çevresinde) etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde kötüleşmeye eğilimlidir.

Astigmatizmayı tedavi etmek için doğal yollar, kontakları veya gözlükleri, semptomları azaltmak için erken müdahale ve yaşla birlikte veya sağlıksız bir yaşam tarzıyla birlikte görülebilecek hasarları önlemeyi içerir.

Benzer Yazılar