Sağlık
B6 Vitamini Nedir, Faydaları Nelerdir? 24.04.2019

Piridoksin adıyla da bilinen B6 vitamini; vücüdun vitamin ve mineral dengesinde en önemli role sahip olan bileşenlerden biri. Suda kolayca çözünen bu vitamin, ışığa ve alkali ortama duyarlı bir B vitamini türü. Piridoksin ya da B6 vitamini; protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasına yardımcı olurken; insan vücudunun bağışıklığının yükseltilmesinde de etkili oluyor. Hormonal dengenin sağlanması da, yeterli B6 vitamini alımıyla ilişkili. İyi kalite protein ile beslenenler; bu vitaminden de gerekli faydayı sağlayabiliyor. Çocukluk çağından itibaren; bu vitamin günlük beslenme düzeninin hayati bir parçası kabul edilebilir. Hücrelerin çoğalmasında B6 vitamini önemli rol oynadığından; gebelerden emziren kadınlara, büyüme çağındaki çocuklardan yaşlılara kadar herkes günlük B6 alım düzeyini sağladığından emin olmalı.

B6 vitamininin eksikliği, kansızlıktan depresyona ve cilt problemlerine kadar çok farklı şekillerde etkisini hissettirebiliyor. Tabii her şeyde olduğu gibi; bu vitaminin yanlış kullanımında ve yüksek dozda tüketiminde de istenmeyen sonuçlar yaşanabilir. Vitamin değerleriniz mutlaka doktor gözetiminde kontrol edilmeli ve her türlü takviye gıda ya da vitamin desteği, ancak doktor tavsiyesi ile alınmalı.


B6 Vitamini Nelerde Bulunur?

B6-vitamini-3

Kırmızı et önemli bir B6 vitamini kaynağı. Karaciğer ve böbrek, B6 vitamini için tüketilebilecek et türevleri arasında birkaç adım öne çıkıyor. Balık ve beyaz et tüketimi de, yine aynı şekilde günlük B6 vitamini ihtiyacınızın bir bölümünü karşılayabilir. Yumurta, süt ve süt ürünlerinde de sınırlı bir miktar B6 vitamininden söz etmek mümkün.

Tahıllarda, kabuklu yemişlerde ve kuru baklagillerde de B6 vitamini var. Mercimek, soya fasulyesi, buğday kepeği, tam tahıl ve pirinç bu kapsamda sıralanabilir. Fındık, şam fıstığı, ceviz, ayçiçeği tohumu, muz, patates, ıspanak, bezelye, karnabahar ve avokado gibi besinler de değişen miktarlarda B6 vitamini içeriyor. Örneğin avokado tek başına, günlük B6 vitamini ihtiyacınızın dörtte birini karşılayabilir. Sarımsak ve susam da yemeklerinize B6 vitamini için ilave edebileceğiniz lezzet vericiler arasında yer alıyor.


B6 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B6-vitamini-1

İnsan vücudundaki çok sayıda enzimin çalışabilmesi için B6 vitaminine ihtiyaç var. Hücrelerin çoğalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hormon dengesinin sağlanması ve hücrelerin yenilenerek vücudun genç kalması gibi sonuçlar ancak B6 vitamininin varlığı ile mümkün.

Sağlıklı bir gebelik için de yeterli ve dengeli beslenme öneriliyor. Anne ve bebek sağlığı için yeterli vitamin ve mineral alımının önemli yeri var. Vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağ üçlemesinin dengeli olmasında ve çalışmasında; B6 vitaminin etkinliğinden söz ediliyor.

B6 vitamini ile kansızlık ve dolayısıyla da halsizlik hissi arasında yakın bir ilişki var. Yeterli vitamin alımı ise, yalnızca cildinizi değil zihninizi de zinde tutmaya yardımcı oluyor.

B6 vitamini, B12 ile birlikte vücuda oksijen taşıyan hücrelere şekil veriyor, glikozun parçalanmasında da rol oynuyor. Bu durum diyabet açısından önem taşıyan bir fayda olarak sayılabilir. B6 vitamini eksikliğine bağlı sağlık problemleri arasında, glikoz intoleransı da var. Serotonin ve dopamin hormonlarının düzenlenmesinde; yine B6 vitamininin oynadığı önemli bir rol var.


B6 Vitamini Eksikliğinin Sonuçları Nelerdir?

Ciddi derecede B6 vitamini eksikliği sık görünen bir vaka değil. Bu vitamin, herkes için günlük ve kolay ulaşılabilir besinlerden sağlanabiliyor. Ancak eksikliği durumunda en önemli belirtiler sinir sisteminde ve kan hücrelerinde gözlemleniyor. Beyindeki kimyasal olaylarla B6 vitamini arasında yakın bir ilişki var. Sinir sisteminde meydana gelen aksamalar, depresyon ile de sonuçlanabiliyor.

Deride yaralar, bayılma nöbetleri, dudak kenarları ve dilde yaralar bazı belirtiler olarak karşımıza çıkabilir. Egzama ve iltihaplanma, yaşanabilecek potansiyel riskler arasında. Görme zayıflığı, sindirim sistemi problemleri gibi sorunlar da vitamin eksikliğine bağlı olarak baş gösterebilir.


B6 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B6-vitamini-5

Kırmızı et ve türevleri, insan vücudu için B6 vitaminin başlıca kaynakları olarak sayılabilir. Bu durumda eğer vegan beslenme ya da vejetaryenlik gibi özel bir beslenme biçiminiz varsa; hayvansal proteinler bakımından yaşadığınız eksikliği başka takviyelerle yerine koymanız gerekebilir. Nohut gibi baklagiller de bu kapsamda yardımınıza koşsa da, tüm ihtiyacınızın karşılandığından emin olmalısınız. Günlük ortalama B6 vitamini ihtiyacı, 1,5 ya da 2 miligram aralığında belirtiliyor.

Hücre içinde B6 vitamininin konsantrasyonunun sağlanması için magnezyum önemli bir faktör. Gıda takviyelerine bakıldığında da; bu iki bileşenin birlikte piyasaya sunulduğuna şahit olabilirsiniz. Çinko emilimiyle B6 vitamini arasında da yakın bir ilişki var. Dolayısıyla B6 vitamini eksikliğinde yalnızca bu vitamine bakılmakla kalınmayıp, çoklu kan tahlilleri de istenebilir.

Besinlerdeki ve ilaçlardaki katkı maddeleri de, B6 vitamini eksikliğine sebep olan faktörler arasında sayılabilir.

Sadece yaş almak bile; vitamin eksikliği bakımından geçerli sayılan bir sebep. Yaşlandıkça vitamin emilimi zorlaştığı için; belirli bir şikayetiniz olmasa da vitamin değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.


B6 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

b6

B6 vitamini eksikliği tedavisinde; hem eksiği yerine koymak hem de sorunun kaynağını tespit etmek büyük önem taşıyor. Dolayısıyla da tedavinin ilk adımı, uzman bir doktor tarafından geliştirilen tanı olmalı. Buna uygun bir eylem planıyla; gerek beslenme, gerek gıda takviyesi alma gerekse de ilaç kullanma yoluna gidilebilir. Ezbere ilaç kullanmak doğru değil, çünkü bu vitamin bölünmüş ve uygun dozlar halinde kişiden kişiye değişebilen bir biçimde reçete edilir. Eğer kansızlık, depresyon hali ya da cilt problemleri gibi altında B6 vitamini eksikliği olduğuna inandığınız sağlık problemleri yaşıyorsanız doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

B6 vitamini takviyesi ayrıca; bazı hastalıkların çözümünde de doktor tarafından önerilebilir. Hamile kadınların ve emziren annelerin B6 vitamini ihtiyacı normal zamanlardakinden farklı olabilir.

Benzer Yazılar