Sağlık
Baş Ağrısı Nedir? 22.03.2017

Baş Ağrısı Türleri Nelerdir?

Baş ağrısının en yaygın türleri migren ve gerilim baş ağrısıdır. Diğer baş ağrısı türleri küme ve rebound baş ağrılarıdır.

Gerilim baş ağrısı nedir?

Çoğu kişi bir baş ağrısı gerginliği başın her iki tarafında da sürekli, veya başın etrafındaki bir grup gibi tanımlar. Gerilim baş ağrısı olan bazı insanlarda çene veya boyun kaslarında sıkılık hissi olur. Gerilim baş ağrısı genellikle yavaş yavaş başlar. Genellikle gün ortasında başlarlar. Bu tür baş ağrısı için başka bir isim "stres baş ağrısı" dır. İnsanlar stres baş ağrısı yaşadığını söylediklerinde genellikle gerginlik ağrısı yaşadıkları anlamına gelir. Gerilim baş ağrısı hafif veya şiddetli olabilir.

Küme baş ağrısı nedir?

Bir küme baş ağrısı nadir bir baş ağrısı türüdür. Küme baş ağrısı genellikle "küme süresi" bitene kadar 12 haftaya kadar her gün aynı günlerde bir kez veya daha fazla ortaya çıkar. Küme baş ağrısı erkeklerde daha sık görülür ve genellikle birden bire aniden başlar. Ağrı genellikle bir gözün arkasında veya çevresinde bulunur ve çok şiddetli olur. Ağrı ile aynı taraftaki göz ve burun kırmızı, şişmiş ve akabilir hale gelebilir. Küme baş ağrısı da huzursuzluğa neden olur. Bu baş ağrısı, acı çeken kişinin etrafındaki insanlar için korkutucu olabilir. Bir küme baş ağrısı birkaç dakika veya birkaç saat sürebilir, ancak genellikle 45 ila 90 dakika sürer.

Baş döndürücü baş ağrısı nedir?

İlaç aşırı kullanan baş ağrısı olarak da bilinen rebound baş ağrıları  neredeyse her gün olur. Bu hastalara  çok fazla ağrı kesici ilaç verilebilir. Yinelenen baş ağrısı genellikle sabahın erken saatlerinde başlar. Ağrı her gün farklı olabilir. Baş dönmesine neden olan baş ağrısı olan insanlarda ayrıca bulantı, kaygı, sinirlilik, depresyon veya uyku sorunları olabilir.

Baş Ağrısı Sebepleri

Gerilim baş ağrısı neden olur?

Gerilim baş ağrısı aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

- Stres

- Bazı yiyecek ve içecekler

- Uyku sorunları

- Sinüs ve alerji problemleri

- Çene tutamama ve zayıf duruştan kaynaklanabilecek kas gerginliği

- Depresyon

- Kaygı

- Kadınlarda hormonal değişiklikler

- Bazı ilaçlar

Küme baş ağrılarının sebebi nedir?

Küme baş ağrıları diğer hastalıklarla veya beyin hastalıklarıyla ilişkili görünmemektedir. Küme baş ağrılarının tetikleyicilerinden bazıları şunları içerir:

- Bazı ilaçları (nitrogliserin gibi) almak

- Sigara içmek

- Alkol tüketmek

- Normal uyku düzeninizde bir kesinti

- Bazı hormonların anormal seviyeleri

- Vücudunuzun "biyolojik saatini kontrol eden hipotalamus ile ilgili sorunlar

Baş dönmesine neden olan baş ağrısı neden olur?

Migren (aspirin ve asetaminofen gibi) için reçetesiz  ilaçlar, çok sık alırsanız rebound baş ağrısına neden olabilir. Eğer rebound baş ağrınız varsa, bu ilaçlar haftada 2 günden fazla alınmamalıdır. Sedatifler, sakinleştiriciler ve ergotamin ilaçları da rebound baş ağrısına neden olabilir. Bu ilaçları almayı bırakıp bırakmamayı öğrenmek için doktorunuzla konuşun veya onlardan daha az almanız gerekir.

Baş Ağrısı Teşhisi

Baş ağrısı nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz sık sık sizi muayene ederek ve ağrı tanımınızı dinleyerek ne tür baş ağrısı yaşadığınızı anlayabilir. Baş ağrısı tarifiniz doktorunuza teşhis koymasına yardımcı olacaktır. Ağrıların zamanı ve şekli önemlidir, bu nedenle acınızın bir günlüğünü tutun. Baş ağrısı günlüğünüz size ve doktorunuza baş ağrısının ne zaman başladığını, onları neyin tetiklediğini ve acıyı hafifletmeye yardımcı olan şeyleri anlamanıza yardımcı olabilir.

Acıyı hafifletmeye yönelik girişimleriniz  konusunda doktorunuza söylemekten utanmayın. Bu girişimler yaygın olup bunlardan bahsetmek, doktorunuzun baş ağrılarının ne kadar şiddetli olduğuna karar vermesine yardımcı olacaktır.

Baş ağrısını teşhis etmek için bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi kan testleri, röntgen filmleri veya beyin taramaları gerekmez.

Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı için en yaygın tedaviler dinlenme ve tezgah üstü ağrı kesicilerdir. Bunlara aspirin, asetaminofen Tylenol, ibuprofen ,Motrin ve naproksen  dahildir.

Tezgah üzerinde ağrı kesici seçerken, olası yan etkileri veya aldığınız diğer ilaçlarla olan etkileşimleri için etiketi kontrol edin. Etiket üzerindeki talimatları daima dikkatli bir şekilde okuyun ve izleyin. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza sorun. Çocukların aspirin kullanmamaları gerektiğini unutmayın. Aspirin, 18 yaşından küçük çocuklarda Reye sendromu diye bilinen ciddi bir hastalığa neden olabilir.

Bu ortak tedaviler işe yaramazsa, aile doktorunuzla konuşun. Baş ağrılarından kurtulmanıza yardımcı olabilecek ilaç reçete edebilir.

Baş ağrılarımı gidermek için ne yapabilirim?

İlaç almanın yanı sıra düzenli bir günlük rutinin uygulanması da yardımcı olabilir. Mesela, düzenli saatlerde yemek yiyin. Baş ağrısı hafifletmek için yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:

- Başınıza veya boynunuza bir ısı paketi veya buz paketi koyun.

- Sıcak bir duş alın. Yatmaya gidin ve her gün aynı saatte kalkın.

- Yeterince dinlenin ya da uyuyun.

- Stresli olan şeylerden uzak durun.

- Kahvaltıyı atlamayın. Oruç, baş ağrısı ortak bir nedenidir.

Her çeşit düzenli egzersizi yapın. Haftada 4 ila 6 kez 30 ila 60 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Yoga, meditasyon ve rahatlama terapisi de baş ağrılarınızı hafifletebilir.

Alternatif tedaviler ve bitkisel sağlık ürünleri baş ağrısına yararlı mıdır ?

Bazı hastalar baş ağrısı geçirmesi için alternatif terapileri (örneğin akupunktur veya kayropraktik tedavi) denerler. Alternatif bir terapi düşünüyorsanız, bu tedavilerin olası riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun. Baş ağrısını geçirmeniz için bitkisel sağlık ürünleri almayı düşünüyorsanız, bu ürünlerin güvenli olduğundan emin olmak için test edilmediğini unutmayın. Herhangi bir bitkisel sağlık ürünü almadan önce, özellikle de reçeteli ilaçlar almanız durumunda doktorunuzla görüşün.

Zihin-beden terapisi nedir?

Zihin-beden terapisi, zihin, vücut ve davranışlarınız arasındaki bağlantılara odaklanmaktadır. Bunlardan herhangi biriyle ilgili sorunlar sağlığınızı etkileyebilir. Zihin-vücut terapisine örnekler meditasyon, kas gevşetme, hipnoz ve bilişsel  davranış terapisi adı verilen bir danışma türüdür. Biofeedback, vücudunuzu kontrol etmek için düşüncelerinizi kullandığınız bir tekniktir. Biofeedback, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarınızı tedavi etmenize yardımcı olabilir. Bilişsel davranış terapisine de talk-terapi denir. Bu tür bir terapi, olumsuz düşünceleri ortadan kaldırabilir, böylece sorun yaratmadan onları durdurabilirsiniz. Bilişsel davranış terapisi, düşük öz saygı ve depresyonu tedavi etmek için sıklıkla kullanılır, ancak genel olarak stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Doktorunuza Sorulacak Sorular

- Baş ağrılarını önlemek için ne yapabilirim?

- Egzersiz veya diğer yaşam tarzı alışkanlığı yardımcı olabilir mi?

- Gerilim, küme, rebound ve migren baş ağrısı arasındaki farklar nelerdir?

- Baş ağrısı tedavisinde hangi ilaç türleri kullanılır?

- Bunların oluşmasını önlemek için bir şeyler alabilir miyim?

- Baş ağrısı günlüğümde ne yazmam gerekir?

- İlaçlar veya bitkisel takviyeler baş ağrısı yapabilir mi?

- Baş ağrısına yardımcı olabilecek bitki takviyeleri var mı?

Benzer Yazılar